Γιάγκο Φερνάντεζ

Yago Fernández Prieto – (2012/2013)

Ο Yago Fernández Prieto, είναι κεντρικός αμυντικός που γεννήθηκε στην Λισσαβόνα στις 5 Ιανουαρίου 1988. Τα πρώτα του ποδοσφαιρικά βήματα τα έκανε σε ηλικία 9 ετών στην ομάδα της SL Benfica (1997-2001), ενώ ακολούθησε πέρασμα του στις ακαδημίες των ομάδων Sporting Clube de Portugal(2001-2002), Real Madrid (2002-2005) και Valencia CF (2005-2008). Οι καλές του εμφανίσεις στις προπονήσεις με την ομάδα της Valencia CF, είχαν ως αποτέλεσμα το 2007 ο παίχτης να υπογράψει συμβόλαιο με την Valencia CF Mestalla (Valencia B) η οποία αγωνιζόταν στην Seguda Division B. Οι ελάχιστες (μόλις τρεις) εμφανίσεις του σε αυτό το επίπεδο σε μια σεζόν που το 2008 έληξε με υποβιβασμό της ομάδας του έβαλε ουσιαστικά τέλος στην καριέρα του με την φανέλα των “νυχτερίδων”.
Επόμενος σταθμός η RCD Espanyol B που αγωνιζόταν στην Tercera División (τέταρτη ισπανική κατηγορία), με την οποία στο τέλος της σεζόν 2008-2009, πέτυχε την άνοδο στην Segunda División B καθώς η ομάδα του τερμάτισε πρώτη. Στην ισπανική ομάδα έμεινε για 6 μήνες ακόμα καθώς τον Ιανουάριο του 2010 επέστρεψε έπειτα από 36 συνολικά εμφανίσεις με την φανέλα της ισπανικής ομάδας στην πατρίδα του την Πορτογαλία, ως δανεικός στην Gil Vicente FC που τότε αγωνιζόταν στην Segunda Liga. Μέχρι το τέλος της σεζόν δεν κατάφερε να πραγματοποιήσει καμία εμφάνιση με την ομάδα του να τερματίζει 10η στην κατηγορία και κάπως έτσι ολοκληρώθηκε η παρουσία του στους “Gilistas”.

Το καλοκαίρι του 2010, Ο Yago βρίσκεται σε αναζήτηση νέας ομάδας. Η Σουηδική Malmö FF η οποία είχε χάσει τον αμυντικό της Jasmin Sudić με ρήξη χιαστού του προτείνει τον Ιούλιο να δοκιμαστεί πριν υπογράψει συμβόλαιο. Ο παίχτης δέχεται και η πολύ καλή εμφάνιση του στο φιλικό με την αγγλική Fulham (0-0) οδήγησε τον manager της σουηδικής ομάδας Roland Nilsson να του προτείνει συμβόλαιο μέχρι το τέλος της σεζόν με την πρόταση να γίνεται δεκτή από τον παίχτη. Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της σεζόν η οποία βρήκε τους “μπλέ” πρωταθλητές Σουηδίας, ο Yago δέχτηκε πρόταση για νέο συμβόλαιο διάρκειας ενός έτους με τις δύο πλευρές να τα βρίσκουν στις 8/12/2010. Μετά το τέλος της σεζόν ωστόσο η συνεργασία των δύο πλευρών δεν ανανεώθηκε. Στην Malmö FF o Πορτογάλος αμυντικός πραγματοποίσε τις καλύτερες εμφανίσεις της καριέρας του (23 συνολικά) πετυχαίνοντας 4 γκολ και κατακτώντας ένα πρωτάθλημα Σουηδίας. Λόγω του ότι το σουηδικό πρωτάθλημα δεν συμβαδίζει λόγω καιρικών συνθηκών με τα υπόλοιπα πρωταθλήματα της Ευρώπης, ο Yago επέστρεψε ξανά στην Ισπανία για λογαριασμό της Girona FC που αγωνιζόταν στην Segunda División υπογράφοντας συμβόλαιο 5 μηνών. Με τα χρώματα της ισπανικής ομάδας αγωνίστηκε συνολικά 5 φορές ως το τέλος της σεζόν που τερμάτισε στην 15η θέση του πρωταθλήματος, ενώ πέτυχε και ένα γκολ στο νικητήριο (5-3) εντός έδρας ματς με την Xerez CD.

Το καλοκαίρι του 2012 η ΑΕΚ είναι σε δραματική οικονομική κατάσταση και προσπαθεί να βρει παίχτες να συμπληρώσει το ρόστερ της. Ο Βαγγέλης Βλάχος δέχεται στα Σπάτα τον Πορτογάλο αμυντικό προκειμένου να τον δοκιμάσει. Τελικά πείθεται από τις ικανότητες του παίχτη και υπογράφει μαζί του τριετές συμβόλαιο. Η σεζόν δεν θα εξελιχθεί καλά για τον ίδιο και την ομάδα η οποία τελικά και υποβιβάστηκε για πρώτη φορά στην ιστορία της στην Football League. Με τον Δικέφαλο ο Yago αγωνίστηκε συνολικά 13 φορές πετυχαίνοντας και ένα γκολ με κεφαλιά στο εντός έδρας παιχνίδι με τον Άρη που έληξε ισόπαλο (1-1) στις 16/9/2012. Η άσχημη πορεία της ομάδας κατά την διάρκεια της σεζόν είχαν σαν αποτέλεσμα την αλλαγή προπονητή με τον Ewald Lienen να διαδέχεται τον Βαγγέλη Βλάχο. Ο Πορτογάλος δεν κατάφερε να πείσει τον νέο του προπονητή με αποτέλεσμα οι συμμετοχές του στο δεύτερο μισό της σεζόν να είναι ελάχιστες. Στην μία σεζόν που αγωνίστηκε με τα χρώματα της ΑΕΚ ο Yago φόρεσε την φανέλα με το Νο #3. Ο αγωνιστικός υποβιβασμός της ΑΕΚ στην Football League στο τέλος της σεζόν και από εκεί στην τρίτη (ερασιτεχνική) κατηγορία το ίδιο καλοκαίρι λόγω αδυναμίας εξυπηρέτησης οικονομικών υποχρεώσεων, είχε σαν αποτέλεσμα να λυθεί αυτόματα το επαγγελματικό του συμβόλαιο με την ΠΑΕ καθώς αυτή έπαψε να υπάρχει, με τον παίχτη τελικά να καταθέτει προσφυγή κατά της ΠΑΕ η οποία όμως είχε πτωχεύσει. Κάπως έτσι ολοκληρώθηκε η παρουσία του στην Ελλάδα για λογαριασμό της ΑΕΚ.

Τον Αύγουστο του 2013 και μετά το αποτυχημένο του πέρασμα από την ΑΕΚ, ο Πορτογάλος αμυντικός επέστρεψε στην Σουδία υπογράφοντας συμβόλαιο με την BK Häcken. Στο Gothenburg έμεινε συνολικά ένα χρόνο χωρίς να πραγματοποιήσει καμία εμφάνιση και ως φυσικό επακόλουθο στο τέλος της σεζόν το συμβόλαιο του λύθηκε. Όπως και μετά την Malmö FF, έτσι και μετά την BK Häcken, ο Yago αναγκάστηκε να υπογράψει συμβόλαιο μικρής διάρκειας με την FC Shakhter Karagandy που αγωνιζόταν στην πρώτη κατηγορία του καζακστάν. Στο τέλος της σεζόν η ομάδα τερμάτισε 6η και υποβιβάστηκε ως τελευταία με τον Yago να επιστρέφει το καλοκαίρι του 2014 στην πατρίδα του για και την Clube Oriental de Lisboa η οποία αγωνίζεται στην τρίτη κατηγορία και όπου μέχρι σήμερα έχει πραγματοποιήσει 2 μόλις εμφανίσεις. Σε επίπεδο έθνικών ομάδων Πορτογαλίας έχει αγωνιστεί στις U16 (4 συμ), U17 (12 συμ, 1 γκολ), U18 (5 συμ), U19 (8 συμ) και U20 (1 συμ).