Γιάννης Οκκάς

Γιάννης (“Γιαννάκης”) Οκκάς – (2003/2004)

Θεωρείται ένας από τους καλύτερους κύπριους επιθετικούς όλων των εποχών, αλλά η καριέρα του στην ΑΕΚ χαρακτηρίζεται ως μάλλον αποτυχημένη.
Γεννήθηκε στις 11 Φεβρουαρίου 1977 και ξεχώρισε αρχικά με την φανέλα της Νέας Σαλαμίνας Κύπρου. Στην συνέχεια πήρε μεταγραφή για την Ανόρθωση Κύπρου όπου εντυπωσίασε αγωνιζόμενος από το 1997 έως το 2000 και κατέκτησε 4 πρωταθλήματα, 1 κύπελλο και 3 Ασπίδες (σούπερ καπ) Κύπρου. Με την Ανόρθωση είχε 72 συμμετοχές για το πρωτάθλημα και 41 γκολ. Το 2000 έρχεται στην Ελλάδα για την ομάδα του ΠΑΟΚ με τα χρώματα του οποίου σταδιακά εντυπωσιάζει και πάλι. Κατακτά με τον ΠΑΟΚ 2 κύπελλα (2001,2003) και πετυχαίνει 28 γκολ σε 80 αγώνες του ελληνικού πρωταθλήματος. Ταχύς ποδοσφαιριστής με καλή ντρίμπλα και ευχέρεια στο σκοράρισμα κάνει πολύ κόσμο να πιστέψει ότι πρόκειται για “νέα περίπτωση Ντέμη Νικολαίδη” για το ελληνικό πρωτάθλημα.
Το καλοκαίρι του 2003 η ΑΕΚ κάνει πολύ μεγάλη μεταγραφική επιτυχία με την απόκτησή του (κι ενώ τον διεκδίκησε πολύ έντονα κι ο Ολυμπιακός) και ο Οκκάς αποτελεί μαζί με το Νίκο Λυμπερόπουλο τα μεγάλα “αντίβαρα” της φυγής Ντέμη Νικολαίδη από την ΑΕΚ (βοήθησε και ο εξωδιοικητικός τότε Δημήτρης Μελισσανίδης για τις μεταγραφές αυτές). Παρότι όμως δείχνει σε μεμονωμένα παιχνίδια κάποια στοιχεία τις κλάσης του, σε γενικές γραμμές απογοητεύει. Με (σοβαρή πάντως) δικαιολογία την κακή διοικητική και αγωνιστική κατάσταση της ΑΕΚ κατά την συγκεκριμένη σεζόν, ο Οκκάς έχει μια “χλιαρή” αγωνιστική παρουσία (24 συμμετοχές/5 γκολ για το πρωτάθλημα) ενώ συχνά απασχολεί για την συνεχή του γκρίνια (μέσω και του μάνατζέρ του Κώστα Μπότου) για τα χρηματικές οφειλές της διοίκησης απέναντί του, με αποτέλεσμα να γίνει τελικά αντιπαθής σε μεγάλη μερίδα του κόσμου της ΑΕΚ.
Τελικά το καλοκαίρι του 2004 είναι ένας από τους πολλούς ποδοσφαιριστές που αποχωρούν από την ομάδα. Συνεχίζει στον Ολυμπιακό με τον οποίο έχει καλές αλλά και κακές στιγμές. Είναι ο πρώτος παίκτης που σκοράρει στο νέο γήπεδο “Γεώργιος Καραισκάκης”, κάνει φοβερό ματς στο ΑΕΚ-ΟΣΦΠ 1-3 για την περίοδο 2005/2006 στο ΟΑΚΑ (δημιουργεί τεράστια προβλήματα στον προσωπικό του αντίπαλο Μάλμπασα, ενώ στο συγκεκριμένο ματς πανηγυρίζει μάλλον προκλητικά γκολ που πετυχαίνει εναντίον της πρώην ομάδας του) και γενικότερα κάνει κάποιες καλές εμφανίσεις μέχρι το 2007 που αποχωρεί. Έχει όμως και πολλές κακές στιγμές και συχνά αποδοκιμάζεται από τους οπαδούς του Ολυμπιακού για ματς με κακή απόδοση ή μεγάλες ευκαιρίες που χάνει αγωνιζόμενος με τα ερυθρόλευκα. Συνολικά με τον ΟΣΦΠ είχε 77 ματς πρωταθλήματος με 15 γκολ και κατέκτησε 3 πρωταθλήματα και 2 κύπελλα. Στην συνέχεια της καριέρας του αγωνίζεται στην Ισπανία και στην β´ εθνική για την Θέλτα Βίγο (24 συμμετοχές κι 6 γκολ στο πρωτάθλημα της περιόδου 2007/08) και μετά επιστρέφει στην Κύπρο αγωνιζόμενος σε Ομόνοια (2008/09- 23 συμμετοχές και 9 γκολ στο πρωτάθλημα), Ανόρθωση (2009/14- 137 συμμετοχές και 37 γκολ στο πρωτάθλημα) και Ερμή Αραδίππου (2014- 3 συμμετοχές και 2 γκολ στο πρωτάθλημα) πριν σταματήσει το ποδόσφαιρο.
Στην πορεία του είχε 106 συμμετοχές και 27 γκολ με την εθνική Κύπρου (διετέλεσε κι αρχηγός της) και αποτελεί τον πρώτο παίκτη σε συμμετοχές και δεύτερο παίκτη σε γκολ στην ιστορία της εθνικής ομάδας της Κύπρου.
Σήμερα ασχολείται πλέον με την προπονητική.