Γιάννης Χανιώτης

Γιάννης Χανιώτης – (1955/1959)

Ο Γιάννης Χανιώτης γεννήθηκε στον Πειραιά στις 21 Μαρτίου 1934 από γονείς με καταγωγή από την Μύκονο. Παρ’ ότι γέννημα – θρέμμα Καμινιώτης αγάπησε από μικρός την ΑΕΚ και έγινε οπαδός της.
Ξεκίνησε να ασχολείται με το ποδόσφαιρο το 1950 στην ανεξάρτητη ομάδα των Καμινίων “Ατρόμητος” που στην ουσία αποτελούσε το φυτώριο του Ατρομήτου Πειραιώς. Το 1951 μεταπήδησε στον Ατρόμητο Πειραιώς και ξεκίνησε αγωνιζόμενος με την Γ’ ομάδα σαν αριστερός οπισθοφύλακας. Το ταλέντο του γρήγορα έγινε αντιληπτό από τους υπεύθυνους της ομάδας με αποτέλεσμα τον προβιβασμό του αρχικά στην Β’ ομάδα και στη συνέχεια στην Α’ ομάδα όπου ξεκίνησε να αγωνίζεται το 1953 καλύπτοντας τις θέσεις του κεντρικού και του αριστερού επιθετικού.
Ψηλόλιγνος, με πολύ καλή τεχνική, αλτικός με επιτυχία στις εναέριες διεκδικήσεις, κινητικός μέσα και έξω από την περιοχή και δεινός σκόρερ προκάλεσε γρήγορα το ενδιαφέρον των ανθρώπων της Ένωσης στην οποία και μεταγράφηκε το 1955.
Έκανε ντεμπούτο στο ξεκίνημα της περιόδου 1955-56 σε ματς απέναντι στον Φωστήρα αλλά στη συνέχεια αναγκάστηκε να απέχει από αγώνες και προπονήσεις λόγω προβλημάτων υγείας για διάστημα περίπου 3 μηνών. Ξεπέρασε τα προβλήματα που τον ταλαιπώρησαν και επανεμφανίστηκε στην ομάδα της ΑΕΚ τον Μάρτιο του 1956 κερδίζοντας επάξια την θέση του βασικού σέντερ φορ. Διακρίθηκε αγωνιζόμενος τόσο στη Φάση του Πρωταθλήματος Αθηνών όσο και στην Πανελλήνια Φάση του Πρωταθλήματος. Αποφασιστική υπήρξε η συμβολή του στην κατάκτηση του Κυπέλλου Ελλάδας της περιόδου 1955-56 καθώς ήταν ο σκόρερ των 2 γκολ στην νίκη με 2-1 επί του Παναθηναϊκού στον Ημιτελικό ενώ άνοιξε το σκορ στην νίκη με 2-1 επί του Ολυμπιακού στον Τελικό της διοργάνωσης.
Το καλοκαίρι του 1959, κατόπιν εισήγησης του Τρύφωνα Τζανετή, ο Γιάννης Χανιώτης συμπεριλήφθηκε στα ανταλλάγματα που πρόσφερε η ΑΕΚ στον Α.Ο. Αιγάλεω για την απόκτηση του Γιάννη Μαρδίτση. Στην ομάδα του Αιγάλεω πρόσφερε τα μέγιστα για μια διετία, ώσπου τελικά η ομάδα των δυτικών προαστίων πέτυχε την άνοδο της στην Α’ Εθνική Κατηγορία.
Συνολικά συμμετείχε σε 33 αγώνες Πρωταθλήματος, σημειώνοντας 16 γκολ. Επίσης σκόραρε 15 φορές σε αγώνες για το Κύπελλο Ελλάδας.
Το 1961, σε ηλικία 27 ετών, μετανάστευσε μόνιμα στην Αυστραλία. Εκεί, τον επόμενο χρόνο, παντρεύτηκε με την Αναστασία Βασιλάτου και μαζί απέκτησαν τρία παιδιά. Έζησε για όλη την υπόλοιπη ζωή του εκεί μέχρι και το Σαββάτο 3 Φεβρουαρίου 2024, ημέρα που έφυγε από την ζωή έχοντας ταλαιπωρηθεί αρκετά και για μακρύ χρονικό διάστημα από προβλήματα υγείας.