Γιουσούφ Χέρσι

Youssouf Hersi – (2009/2010)

Γεννήθηκε στις 20 Αυγούστου 1982 στην Ντίρε Ντάουα της Αιθιοπίας όπου και έκανε τα πρώτα ποδοσφαιρικά του βήματα σε ομάδα που ανήκει στο δίκτυο ακαδημιών του Άγιαξ. Το ταλέντο του δεν άργησε να φανεί κι έτσι σύντομα μετακόμισε στην Ολλανδία για λογαριασμό της ομάδας Νέων του Αίαντα, κερδίζοντας μάλιστα ψηφοφορία των οπαδών για τον παίκτη που αναμενόταν να ξεχωρίσει περισσότερο με την απόδοση του στο μέλλον. Τίτλος τιμής για τον Αιθίοπα μεσοεπιθετικό αφού η ποιότητα των ακαδημιών της συγκεκριμένης ομάδας είναι κοινώς παραδεκτή. Δυστυχώς για τον ίδιο η καθιέρωση στην 1η ομάδα αποδείχτηκε άπιαστο όνειρο, με τον Χέρσι όμως να μην το βάζει κάτω και να πραγματοποιεί μια αξιοπρεπέστατη καριέρα σε μικρομεσαίες ομάδες της Ολλανδίας (NAC Breda, NEC, Heerenveen, Vitesse, Twente).

Όλα αυτά μέχρι το καλοκαίρι του 2009 οπότε η Twente αποφασίζει να προχωρήσει στην απόκτηση του Περπαρίμ Χετεμάι προσφέροντας στην ΑΕΚ ένα σεβαστό χρηματικό ποσό και τον Χέρσι ως δανεικό με option αγοράς (που θα ενεργοποιούταν αυτόματα αν ο ποδοσφαιριστής συμμετείχε τουλάχιστον στο 50% των αγώνων της Ένωσης). Με την ΑΕΚ να κερδίζει χρήματα κι έναν ποδοσφαιριστή που αγωνιζόταν στην ίδια θέση με τον Χετεμάι (και μάλλον είχε και καλύτερο βιογραφικό από τον Κοσοβάρο), η συμφωνία κρίθηκε συμφέρουσα για την ΑΕΚ και το deal δεν άργησε να ολοκληρωθεί.

Δυστυχώς για την ΑΕΚ ο Χέρσι, αν και δεν ήταν κακός ποδοσφαιριστής δεν κατάφερε ποτέ να αποδώσει τα αναμενόμενα στον 1 χρόνο παρουσίας του στην Ένωση. Γρήγορος και με καλή τεχνική κατάρτιση, ήταν ταυτόχρονα αναιμικός και ανούσιος στις κινήσεις του και δεν μπόρεσε να βοηθήσει είτε οργανωτικά είτε εκτελεστικά την παραπαίουσα εκείνη τη σεζόν ΑΕΚ. Το κλίμα επιβάρυνε πρόσθετα γι’αυτόν η φιλολογία που είχε αναπτυχτεί γύρω από το μακροχρόνιο δεσμό του με την κόρη του Ολλανδού τεχνικού του Παναθηναϊκού Χενκ Τεν Κάτε, με τα σενάρια να μιλούν για διευκόλυνση που έκανε η ΑΕΚ στον Παναθηναϊκό φέρνοντας τον ποδοσφαιριστή στην Ελλάδα, κοντά στην αγαπημένη του. Ωστόσο θα πρέπει κάπου εδώ να αναφερθεί ότι ο συγκεκριμένος αθλητής δεν έδωσε ποτέ τροφή για τέτοιου είδους υστερόβουλα σχόλια με την εξωαγωνιστική συμπεριφορά του και αν υπάρχει κάποιος αδικημένος στη σχέση ΑΕΚ-Χέρσι είναι ο Αιθίοπας, καθώς παρά το γεγονός ότι ο Χέρσι συμπλήρωσε τελικά τον απαιτούμενο για την αυτόματη ανανέωση του συμβολαίου του αριθμό συμμετοχών, η ΑΕΚ με νομικά τερτίπια επεδίωξε και τελικά πέτυχε να μην τηρήσει τους όρους της συμφωνίας. Έτσι, το καλοκαίρι του 2010 βρήκε τον ποδοσφαιριστή ελεύθερο να αναζητήσει τον επόμενο σταθμό της καριέρας του.

Στον 1 χρόνο παρουσίας του στην ΑΕΚ ο Χέρσι είχε συνολικά 26 συμμετοχές αγωνιζόμενος κατά κύριο λόγο στο δεξί άκρο της επίθεσης. Πέτυχε μόλις 1 τέρμα.

Η συνέχεια δεν ήταν καλή για τον Αιθίοπα. Γυρισε στην Ολλανδία για λογαριασμό της De Graafschap αλλά ένας σοβαρός τραυματισμός τον άφησε εκτός αγωνιστικής δράσης για σχεδόν 1μιση χρόνο. Επόμενοι σταθμοί της καριέρας του ήταν η Sidney Wanderers και η Perth Glory (ομάδες της Αυστραλίας αμφότερες).