Γιώργος Τζαβέλλας

Γιώργος Τζαβέλλας – (2021/2023)


Γεννήθηκε στην Αθήνα στις 26 Νοεμβρίου 1987. Γέννημα – θρέμμα Βυρωνιώτης, μοναχοπαίδι του Δημήτρη Τζαβέλλα και της Ματθίλδης Μαρνέρη, βρέθηκε από πολύ νωρίς και την ηλικία των 2 ετών να μεγαλώνει με τους γονείς του να έχουν πάρει διαζύγιο. Η καλή σχέση που όμως διατήρησαν μεταξύ τους, συνέβαλλε ώστε ο μικρός Γιώργος να μεγαλώνει διατηρώντας άριστη και αρμονική σχέση και με τους δύο γονείς του. Ο πατέρας του ήταν ο «υπεύθυνος» που τον οδήγησε στην πόρτα των ποδοσφαιρικών ακαδημιών της Δόξας Βύρωνα σε ηλικία περίπου 5 ετών και η μητέρα του στάθηκε δίπλα του σε όλη την πορεία στα παιδικά και εφηβικά ποδοσφαιρικά του χρόνια.
Ανέβηκε ένα προς ένα όλα τα «σκαλιά» των τμημάτων υποδομής της αγαπημένης του Δόξας, φτάνοντας πριν καλά – καλά συμπληρώσει τα 15 του χρόνια να φορέσει την φανέλα της ανδρικής ομάδας και να αγωνιστεί με αυτήν στην Β’ Ε.Π.Σ.Α. Η καριέρα του είχε ήδη προσανατολιστεί στον χώρο της άμυνας και ειδικότερα στην αριστερή πλευρά, κυρίως σαν ακραίος αμυντικός αλλά ενίοτε και σαν σέντερ μπακ. Δυναμικός και τραχύς, με ηγετικά χαρακτηριστικά, κέρδιζε συχνά τον χαρακτηρισμό του απροσπέλαστου. Δύσκολος και ατίθασος χαρακτήρας, χρειάστηκε να αλλάξει έξι σχολεία μέχρι να πάρει το απολυτήριο του Λυκείου αν και δεν βρέθηκε ποτέ στην δύσκολη θέση να χάσει χρονιά.
Έφηβος πια, στα 17 του, άφησε την Δόξα Βύρωνα για να μετακομίσει νοτιότερα, στην Τερψιθέα Γλυφάδας και στην Δ’ Εθνική Κατηγορία το καλοκαίρι του 2005. Προπονητής του στην Τερψιθέα ήταν ο παλαίμαχος διεθνής άσος Γιώργος Σκαρτάδος που διακρίνοντας το ταλέντο και τις δυνατότητες εξέλιξης του, προσπάθησε να τον «προξενέψει» στον ΠΑΟΚ. Οι άνθρωποι του «Δικέφαλου του Βορρά» δεν συμμερίστηκαν το ενδιαφέρον του Σκαρτάδου, αλλά ενδιαφέρθηκε για τον Τζαβέλλα ο τότε ιδιοκτήτης της Α.Ε. Κέρκυρας Σπύρος Καλογιάννης, παράγοντας με μακρά και επιτυχημένη πορεία στον Βύρωνα και στον Αθηναϊκό. Μόλις μετά από έναν χρόνο στην Γλυφάδα και με αντίτιμο 20 χιλ. ευρώ, το καλοκαίρι του 2006, ο νεαρός αμυντικός βρέθηκε στο νησί των Φαιάκων και στα «βαθιά νερά» της Α’ Εθνικής Κατηγορίας. Έκανε ντεμπούτο στην μεγάλη Κατηγορία στις 10 Σεπτεμβρίου 2006, στην εντός έδρας «λευκή» ισοπαλία με την Λάρισα όταν στο 89’ αντικατέστησε τον Μανώλη Σκούφαλη. Τέλειωσε την σεζόν με 13 συμμετοχές με την φανέλα της Κέρκυρας ενώ είχε σημειώσει και το παρθενικό του επαγγελματικό γκολ όταν στις 11 Μαρτίου 2007 είχε ανοίξει το σκορ στο 4’ της εκτός έδρας νίκης επί του ΟΦΗ με 3-4. Στο τέλος της σεζόν η Κέρκυρα υποβιβάστηκε στην Β’ Εθνική και ο Τζαβέλλας αγωνίστηκε εκεί μέχρι τον Δεκέμβριο του 2007. Το όνομα του είχε αρχίσει να «απασχολεί» την ποδοσφαιρική πιάτσα φτάνοντας και στα αυτιά του Ντέμη Νικολαΐδη που τότε διοικούσε την ΠΑΕ ΑΕΚ. Μια πρώτη απόπειρα να συναντηθούν οι δρόμοι της ΑΕΚ και του Τζαβέλλα το καλοκαίρι του 2007 έπεσε στο κενό, με τις «κακές γλώσσες» να μιλούν για ηθική αυτουργία του Ολυμπιακού με εκτελεστικό όργανο τον προπονητή της Κέρκυρας Μπάμπη Τεννέ που απέτρεψε την μεταγραφή.
Τον Ιανουάριο του 2008 ο Τζαβέλλας άφησε την Κέρκυρα για την Νέα Σμύρνη και τον Πανιώνιο με το κόστος της μεταγραφής να φτάνει στις 200 χιλ. ευρώ. Μέχρι την λήξη της σεζόν δεν κατέγραψε συμμετοχή με τους «κυανέρυθρους» αλλά από το ξεκίνημα της επόμενης περιόδου 2008-09 άρχισε να παίρνει ευκαιρίες μέχρι που σταδιακά έγινε βασικός και αναντικατάστατος. Στα 2,5 χρόνια που έμεινε στον Πανιώνιο, κατέγραψε 41 συμμετοχές στο Πρωτάθλημα και 5 στο Κύπελλο, σημείωσε 2 γκολ και στην σεζόν 2009-10 μοίρασε 10 ασίστ που τον ανέδειξαν κορυφαίο στην σχετική κατηγορία. Παράλληλα κλήθηκε και στην Εθνική Ανδρών με την φανέλα της οποίας έκανε ντεμπούτο στις 7 Σεπτεμβρίου 2010, στην εκτός έδρας «λευκή» ισοπαλία με την Κροατία για τον Προκριματικό Όμιλο του EURO. Είχαν προηγηθεί 10 συμμετοχές και 1 γκολ με τις ομάδες U-19 και U-21 της Ελλάδας.
Η παρουσία του στον Πανιώνιο κίνησε και πάλι το ενδιαφέρον των μεγάλων του Κέντρου με ΑΕΚ και Ολυμπιακό να δείχνουν το μεγαλύτερο. Καμία από τις δύο ομάδες δεν έντυσε τον Τζαβέλλα με την φανέλα της, καθώς ο μάνατζερ του Πολ Κουτσολιάκος τον έστειλε «χωρίς δεύτερη κουβέντα» στην Bundesliga και την Άιντραχτ Φρανκφούρτης που πλήρωσε στον Πανιώνιο 1,2 εκατ. ευρώ συν μπόνους μεταπώλησης. Η πρόταση των Γερμανών τον βρίσκει στην Ελβετία με την Εθνική και όλοι οι συμπαίκτες του, προεξάρχοντος του Άγγελου Χαριστέα, τον πείθουν να φύγει για το εξωτερικό. Στην Φρανκφούρτη βρίσκει συμπαίκτες τους γνώριμους του από τις Εθνικές Γκέκα και Αμανατίδη, παίρνει άμεσα φανέλα βασικού και καταγράφει 25 συμμετοχές στο Πρωτάθλημα και 3 στο Κύπελλο ενώ σκοράρει 2 φορές και μοιράζει 4 ασίστ. Το γκολ του στην εκτός έδρας ήττα της Άιντραχτ από την Σάλκε με 2-1 στις 12 Μαρτίου 2011, μένει στην ιστορία της Bundesliga σαν το γκολ που μπήκε από την πιο μακρινή απόσταση αφού το πετυχαίνει με σουτ από τα 73,5 μέτρα, μάλλον σε μια προσπάθεια μακρινής πάσας στον Γκέκα. Όλα αυτά θα λήξουν άδοξα στις 8 Απριλίου 2011, όταν παθαίνει ρήξη χιαστού στην εντός έδρας ισοπαλία με 1-1 της Άιντραχτ με την Βέρντερ Βρέμης με 7 μήνες απουσίας από την ενεργό δράση να ακολουθούν. Όταν ολοκληρώνεται ο μακρύς δρόμος της αποθεραπείας του, η Άιντραχτ έχει υποβιβαστεί στην Β’ κατηγορία και η θέση του στην ομάδα δεν τον περιμένει. Ακολουθεί ένας δοκιμαστικός 6μηνος δανεισμός του, τον Ιανουάριο του 2012, στην Μονακό που αγωνίζεται στην Β’ Κατηγορία της Γαλλίας. Το καλοκαίρι του 2012 ο δανεισμός ολοκληρώνεται και καθώς ο Τζαβέλλας δείχνει να έχει ξεπεράσει πλήρως το πρόβλημα τραυματισμού, οι Μονεγάσκοι ολοκληρώνουν την απόκτηση του από τους Γερμανούς με αγορά. Μένει στο Πριγκηπάτο μέχρι το καλοκαίρι του 2013, καταγράφει 38 συμμετοχές στο Πρωτάθλημα με 3 γκολ και 7 ασίστ και 3 συμμετοχές στο Κύπελλο ενώ είναι από τους βασικούς συντελεστές της επανόδου της Μονακό στην μεγάλη Κατηγορία.
Κάπου εκεί, η νοσταλγία για την Ελλάδα αρχίζει να του «χτυπάει την πόρτα» και όλα γίνονται πιο εύκολα για να αποφασιστούν όταν φτάνει στα χέρια του η πρόταση του ΠΑΟΚ. Ήδη από τον Δεκέμβριο του 2012 έχει ανοίξει το καφέ «SASS» στην γειτονιά του στον Βύρωνα και ψάχνει συνέχεια ευκαιρίες για να βρεθεί εκεί ανάμεσα σε παλιούς φίλους, γείτονες και γνωστούς. Παράλληλα έχει πειστεί να αναλάβει σαν ιδιοκτήτης να επαναφέρει ξανά την Δόξα Βύρωνα από τις ερασιτεχνικές κατηγορίες τουλάχιστον μέχρι την Football League. Σημαντικό ρόλο στην απόφαση του παίζει και η μητέρα του που εκτελεί χρέη Προέδρου στην ομάδα του Βύρωνα. Στην Θεσσαλονίκη θα μείνει για 3,5 χρόνια και η σχέση του με τον ΠΑΟΚ θα είναι επιεικώς «εκρηκτική». Ενώ αρχικά θα «δεθεί» με την ομάδα και τους οπαδούς και αντίστοιχα θα δημιουργήσει αντιπάθειες στους αντιπάλους, η συνέχεια θα είναι τρικυμιώδης. Ομηρικές προστριβές με Άγγελο Αναστασιάδη, Λιούμπος Μίχελ και Βλάνταν Ίβιτς θα τον φέρουν να υποβιβάζεται 2 φορές σε προπόνηση με την δεύτερη ομάδα ενώ από τον Σέρβο κόουτς θα ακουστούν και πολύ σοβαρά υπονοούμενα για χειραγώγηση νεαρών παικτών στα αποδυτήρια αλλά και για εσκεμμένα μειωμένη απόδοση σε συγκεκριμένα ματς. Στην πιάτσα της συμπρωτεύουσας ακούστηκαν πολλά που δύσκολα διακρίνει κανείς αν αποτελούν πραγματικά γεγονότα ή εικασίες της συνήθως «μεγεθυντικής» κοινωνίας της Θεσσαλονίκης. Η οσμή και οι υποψίες όμως αρκούσαν για να στρέψουν την οπαδική κοινή γνώμη εναντίον του και να κάνουν βαρύ το κλίμα της παραμονής του στον ΠΑΟΚ. Μετά από συνολικά 116 συμμετοχές, 6 γκολ και 6 ασίστ και έχοντας χρηματίσει μέχρι και αρχηγός της ομάδας, τον Ιανουάριο του 2017 θα φύγει ξανά για το εξωτερικό, αυτήν την φορά για την γειτονική Τουρκία και την Αλάνιασπορ.
Εκεί στα περίχωρα της Αττάλειας, θα βρει «λιμάνι» για τα επόμενα 4,5 χρόνια με συνολικά 140 συμμετοχές, 7 γκολ και 3 ασίστ μετά από 2 διαδοχικές ανανεώσεις συμβολαίων. Αρχηγός της ομάδας σε μεγάλο διάστημα της παραμονής του εκεί, μέλος της Ελληνικής «παροικίας» στη ΝΑ Τουρκία μαζί με Σιώπη και Μπακασέτα, συνέβαλλε αποφασιστικά στην εδραίωση της Αλάνιασπορ στην κορυφαία εξάδα του Τουρκικού Πρωταθλήματος.
Το καλοκαίρι του 2018 παντρεύτηκε με πολιτικό γάμο στην Κρήτη την «Μις Ελλάς» 2012 Αθηνά Πικράκη ενώ τον Οκτώβριο του ίδιου χρόνου γεννήθηκε ο γιος τους.
Το καλοκαίρι του 2021, ένιωσε για δεύτερη φορά τον νόστο της επιστροφής στην πατρίδα. Η οικογένεια και -κυρίως- ο μικρός γιος του φαινόταν να αποτελούν δυνατές «Σειρήνες» για τον 34χρονο διεθνή αμυντικό. Οι συζητήσεις και οι φήμες που ξεκίνησαν να ακούγονται, χρωμάτιζαν «πράσινη» την παλιννόστηση του, με αναφορές στα «φιλοπαναθηναϊκά» του αισθήματα από την παιδική ηλικία. Αντί αυτού, η ΑΕΚ έμελλε να είναι ο επόμενος σταθμός του διεθνή μπακ σε μια «τρίτη και φαρμακερή» απόπειρα συνεργασίας μετά τις δύο αποτυχημένες που είχαν προηγηθεί στο παρελθόν. Μετά από αρκετές συζητήσεις, οι δύο πλευρές ήρθαν σε συμφωνία για 2ετές συμβόλαιο στις 30 Ιουνίου 2021 με την είδηση να μην γίνεται ένθερμα αποδεκτή από τον κόσμο της «Ένωσης», βασικά λόγω του αγωνιστικού παρελθόντος του Τζαβέλλα στον ΠΑΟΚ και της «σύνδεσης» του με την ομάδα της Θεσσαλονίκης αλλά και λόγω κάποιων ενδοιασμών που δημιουργούσε ο χαρακτήρας του εντός αλλά και εκτός γηπέδου. Η όποια γκρίνια και μουρμούρα για τον Τζαβέλλα, δεν πρόλαβε να βρει σοβαρό πεδίο έκφρασης καθώς εκείνη την εποχή η ΑΕΚ είχε να «παλέψει» με άλλες πιο σημαντικές παθογένειες όπως ήταν οι εναλλαγές προπονητών και ο σοκαριστικός πρόωρος αποκλεισμός από την Ευρώπη από την Βελέζ Μόσταρ. Μέσα σε αυτό το τεταμένο κλίμα, ο Βυρωνιώτης αμυντικός κατάφερε να «επιβιώσει» και να καθιερωθεί στην ομάδα σαν βασικό της «γρανάζι». Τελείωσε την σεζόν 2021-22 με 20 συμμετοχές στην κανονική περίοδο, 8 στα πλέι-οφ, 3 στο Κύπελλο και 2 στα Ευρωπαϊκά ματς, σημειώνοντας 2 γκολ. Το επίσημο ντεμπούτο του με την Κιτρινόμαυρη φανέλα έγινε στις 22 Ιουλίου 2021 στην εκτός έδρας ήττα με 2-1 από την Βελέζ και σκόραρε το πρώτο του γκολ σαν παίκτης της ΑΕΚ στις 23 Ιανουαρίου 2022 όταν άνοιξε το σκορ στο 22’ της εκτός έδρας νίκης με 0-2 απέναντι στον Ατρόμητο.
Στην δεύτερη χρονιά του συμβολαίου του με την ΑΕΚ, ο ερχομός των Βίντα και Μουκουντί έδειχνε να μην αφήνει πολλά περιθώρια για διεκδίκηση θέσης βασικού από τον 35χρονο πλέον Τζαβέλλα. Παρ’ όλα αυτά, στο ξεκίνημα της σεζόν, ο Ματίας Αλμέιδα περιέργως έδειχνε να εμπιστεύεται το δίδυμο Τζαβέλλα – Βίντα, αφήνοντας στον πάγκο τον Αρόλντ Μουκουντί. Χρειάστηκε να έρθει η 5η αγωνιστική και το εκτός έδρας ματς στο Αγρίνιο απέναντι στον Παναιτωλικό, όπου ένα «παιχνίδι της τύχης» αποκατέστησε τις ισορροπίες και άνοιξε τον δίκαιο δρόμο του Καμερουνέζου αμυντικού προς την βασική ενδεκάδα. Στην ανάπαυλα του ημιχρόνου, ο Τζαβέλλας που είχε ξεκινήσει σαν βασικός, εκνευρισμένος και απογοητευμένος από το αποτέλεσμα που βρισκόταν ακόμη στο 0-0, χτύπησε με δύναμη το χέρι του σε μια τζαμαρία των αποδυτηρίων του γηπέδου του Αγρινίου με αποτέλεσμα τον σοβαρό τραυματισμό του. Μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο όπου υποβλήθηκε άμεσα σε επέμβαση που έγινε με τη χρήση μικροσκοπίου, καθώς είχαν πειραχτεί τένοντας, νεύρα και φλέβα και τον υποχρέωσε σε αποχή εκτός δράσης για περίπου 1,5 μήνα. Ο Μουκουντί που τον αντικατέστησε, έκανε το ιδανικό ντεμπούτο με άριστη αμυντική εμφάνιση και ένα γκολ και «πήρε σπίτι του» την φανέλα του βασικού στόπερ. Η εμπνευσμένη διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού της ομάδας από τον Αλμέιδα, έδωσε στον Βυρωνιώτη μπακ ακόμη 8 συμμετοχές στην κανονική περίοδο, 5 στα πλέι-οφ και 5 στο Κύπελλο. Ο Τζαβέλλας αποτέλεσε μέλος της περίφημης «ενδεκάδας Κυπέλλου» που κατά μία έννοια «θεσμοθέτησε» ο Αργεντινός τεχνικός, δίνοντας χρόνο συμμετοχής σε παίκτες που δεν αποτελούσαν βασικές επιλογές στο Πρωτάθλημα και που οδήγησε την «Ένωση» μέχρι την κατάκτηση του Τροπαίου, αν και δεν μετείχε στην αποστολή του 2ου Ημιτελικού με τον Ολυμπιακό και του Τελικού με τον ΠΑΟΚ. Στις 9 Ιουνίου 2023, με το συμβόλαιο του να έχει ολοκληρωθεί, η ΠΑΕ ΑΕΚ αποχαιρέτησε τον έμπειρο αμυντικό, ευχαριστώντας τον για την προσφορά του στην κατάκτηση του Νταμπλ από την ομάδα μετά από 45 χρόνια. Ο Τζαβέλλας αποχαιρέτησε την Νταμπλούχο Ελλάδας με συνολικά 51 συμμετοχές και 2 γκολ ενώ με την Κιτρινόμαυρη φανέλα κατέκτησε τα δύο μοναδικά Τρόπαια της καριέρας του.
Έναν μήνα μετά, στις 9 Ιουλίου 2023, ο διεθνής στόπερ ανακοινώθηκε από την νεοφώτιστη στην Α’ Κατηγορία του Τουρκικού Πρωταθλήματος Πεντίκσπορ, χωρίς όμως να ευδοκιμήσει η συνεργασία αφού ο ίδιος επικαλέστηκε οικογενειακούς λόγους που τον ανάγκαζαν να βρίσκεται συχνά στην Ελλάδα. Στο μεταξύ είχε μεσολαβήσει το διαζύγιο του και η δικαστική διαμάχη που ακολούθησε με αποτέλεσμα την περιορισμένη επαφή με τον γιο του, η νέα σχέση του με την ηθοποιό Βίκυ Κάβουρα και η αναμονή της γέννησης από εκείνην του δεύτερου παιδιού του. Οι Τούρκοι κατανόησαν το πρόβλημα και τον αποδέσμευσαν με τον Τζαβέλλα να υπογράφει συμβόλαιο συνεργασίας με τον Ατρόμητο. Στο Περιστέρι πήρε αμέσως φανέλα βασικού και ανέλαβε να ηγηθεί της άμυνας του Ατρομήτου με την εμπειρία και τον δυναμισμό του.
Με την φανέλα της Εθνικής Ανδρών συμπλήρωσε 50 συμμετοχές έχοντας σημειώσει και 3 γκολ. Στις 17 Νοεμβρίου 2023 και στην φιλική νίκη με 2-0 επί της Νέας Ζηλανδίας στην Ριζούπολη, μπήκε σαν αλλαγή 1’ πριν την λήξη του ματς φορώντας και το περιβραχιόνιο του αρχηγού. Μετά την λήξη, δήλωσε συγκινημένος ότι ήταν το αποχαιρετιστήριο ματς του με το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα.
Δυναμικός και σκληρός αμυντικός, πολλές φορές στα όρια της αθλητικής «νομιμότητας». Συχνά εριστικός σαν χαρακτήρας χωρίς να μπορεί να διευκρινιστεί με βεβαιότητα αν αυτό προέκυπτε από πάθος για την ομάδα ή γινόταν προς τέρψιν και προσεταιρισμό του οπαδικού κοινού. Η παρουσία του κέντριζε τους αντιπάλους οπαδούς και αυτό «περνούσε» στον αγωνιστικό χώρο δημιουργώντας συχνά συρράξεις και προβλήματα μεταξύ του ίδιου και των αντιπάλων παικτών. Φύσει εριστικός και «καυγατζής», συχνά αναλάμβανε ηθελημένα τον ρόλο του «τσαμπουκά» της ομάδας τόσο όταν αγωνιζόταν στο ματς όσο και όταν καθόταν στον πάγκο, δημιουργώντας συχνά επεισόδια με αντιπάλους και διαιτητές. Παρασυρμένος πολλές φορές, οδηγήθηκε σε αδικαιολόγητες συμπεριφορές που απαιτούσαν μετά αίτηση συγγνώμης. Σε μια τέτοια οδηγήθηκε και μετά την εκτός έδρας ήττα της ΑΕΚ με 2-1 από τον Άρη στις 2 Φεβρουαρίου 2022, όταν στους πανηγυρισμούς για την προσωρινή ισοφάριση στο 85’ από τον Σέρχιο Αραούχο, η κάμερα της τηλεόρασης τον «συνέλαβε» να βωμολοχεί και να αποκαλεί «σκουλήκια» τους Αρειανούς. Το ματς γινόταν υπό το βάρος του πένθους για την δολοφονία του Άλκη Καμπανού από οπαδούς του ΠΑΟΚ και το «ασπρόμαυρο» παρελθόν του Τζαβέλλα οδήγησε σε σεισμικές αποδοκιμασίες από τους ανθρώπους του Άρη και την φίλαθλη κοινή γνώμη. Ο ίδιος ήρθε σε εκ διαμέτρου αντίθετη θέση με τον σκόρερ Αραούχο που αφιερώνοντας το γκολ στον αδικοχαμένο Άλκη και σχηματίζοντας με τα δάχτυλα του το «Α», επαινέθηκε από τους πάντες και βραβεύθηκε αργότερα και από την Super League. Κλήθηκε σε απολογία από τον αθλητικό δικαστή και τελικώς απαλλάχθηκε καθώς λήφθηκαν υπ’ όψιν η μεταμέλεια και η συγγνώμη του, ο ψυχικός αναβρασμός στον οποίον βρισκόταν και το ασταμάτητο υβρεολόγιο που εκτόξευε η εξέδρα προς το πρόσωπο του σε όλη τη διάρκεια του ματς.