Θανάσης Τσαγκάρης

Θανάσης Τσαγκάρης – (1953/1960)

tsagaris

Ο Θανάσης Τσαγκάρης γεννήθηκε στη Νέα Ερυθραία το 1929. Οι γονείς του Αγγελής και Δέσποινα ήταν πρόσφυγες από τα Βουρλά της Μικράς Ασίας και ήταν ο μικρότερος από τα τρία παιδιά της οικογένειας.
Ξεκίνησε να ασχολείται συστηματικά με το ποδόσφαιρο το 1945, όταν στις 20/12/1945 υπογράφει σε ηλικία 16 ετών δελτίο στην ομάδα του Πανερυθραϊκού, με την οποία έλαβε μέρος στο Πρωτάθλημα Β’ κατηγορίας Αθηνών για 6 συνεχόμενες αγωνιστικές περιόδους συμπληρώνοντας στο διάστημα αυτό 92 συμμετοχές.
Αθλητικός και δυναμικός, με έμφυτο ποδοσφαιρικό ταλέντο, ταχύτητα και καλή τεχνική κατάρτιση αγωνιζόταν στην αμυντική γραμμή της ομάδας στη θέση του πλάγιου αμυντικού με μεγάλη επιτυχία που έφερε και την κλήση και συμμετοχή του στην Μικτή Συλλόγων Β’ κατηγορίας Αθηνών στις 10/4/1946.
Το καλοκαίρι του 1950, ο πρόεδρος του Απόλλωνα Αθηνών Ι. Κολλάρος που κατοικούσε στο Καστρί και παρακολουθούσε από κοντά την ομάδα του Πανερυθραϊκού, παίρνει με μεταγραφή τον Θανάση Τσαγκάρη στην ομάδα της Ριζούπολης με την οποία αγωνίζεται στην Α’ κατηγορία Αθηνών όπου συμμετέχουν και οι ΑΕΚ, Παναθηναϊκός, Πανιώνιος κ.ά. Από την προετοιμασία της ομάδας και τα πρώτα φιλικά ματς, διακρίνεται για την απόδοση του και κερδίζει θέση στη βασική ενδεκάδα του Απόλλωνα, ενώ από το επίσημο ξεκίνημα της περιόδου μέχρι και τον Μάρτιο του 1951 συμμετέχει και στους 10 αγώνες Πρωταθλήματος χωρίς όμως συνέχεια καθώς ο Απόλλωνας δεν προκρίνεται για την επόμενη φάση της διοργάνωσης.
Στις 2/9/1950 επιλέχθηκε να συμμετάσχει στην Μικτή Αθηνών με την οποία αγωνίστηκε σε πολλές πόλεις της Ελλάδας μέχρι και το 1954. Στις 31/10/1951 παρουσιάζεται για να υπηρετήσει την στρατιωτική του θητεία σε Χανιά και Καβάλα, αλλά καταφέρνει να είναι παρών και να συμμετέχει στους 10 από τους 14 αγώνες που δίνει ο Απόλλωνας για το Πρωτάθλημα μέχρι τον Απρίλιο του 1952. Στις 13/8/1952 επιλέγεται σαν στέλεχος της Εθνικής Ενόπλων στην οποία και συμμετέχει ανελλιπώς μέχρι την απόλυση του στο τέλος του 1953.
Στην αγωνιστική περίοδο 1952-53 αγωνίζεται και στους 10 αγώνες που δίνει ο Απόλλωνας, χωρίς όμως να προκριθεί στην επόμενη φάση και το καλοκαίρι του 1953 συντελείται η περιπετειώδης μετακίνηση του στην ΑΕΚ. Ο Τσαγκάρης απογοητευμένος από τους αποκλεισμούς του Απόλλωνα καιι έχοντας μεγαλύτερες φιλοδοξίες για την καριέρα του, υπογράφει την 1/8/1953 δελτίο στην ΑΕΚ χωρίς την συγκατάθεση του Απόλλωνα, κάτι που αυτομάτως σήμαινε διετή αποκλεισμό και αποχή από τους αγώνες της ομάδας. Ο Απόλλωνας που για ευνόητους λόγους δεν θέλει την ενίσχυση της ανταγωνίστριας του ΑΕΚ, για να ματαιώσει τη μετακίνησή του, τον παραχωρεί με «ελευθέρας» στον Πανερυθραϊκό. Η ΑΕΚ που εν τω μεταξύ έχει εξασφαλίσει τη μεταγραφή του Πούπαλου από τον Πανερυθραϊκό, δηλώνει ότι θα ακυρώσει την μεταγραφή εάν ομάδα της Νέας Ερυθραίας δεν απορρίψει τη μεταγραφή του Τσαγκάρη από τον Απόλλωνα. Τελικά ο Μάρκος Πούπαλος επιστρέφει στον Πανερυθραϊκό και ο Θανάσης Τσαγκάρης πηγαίνει στην ΑΕΚ με διετή αποκλεισμό.
Η τιμωρία και ο αποκλεισμός του, επιτρέπουν την συμμετοχή του μόνο σε φιλικά ματς κι έτσι κάνει ντεμπούτο με την Ένωση στις 20/8/1953 στην φιλική νίκη με 3-1 επί του Παναθηναϊκού. Λίγες ημέρες αργότερα στις 29/8/1953 συμμετέχει και στον πρώτο διεθνή αγώνα με την ΑΕΚ στην φιλική ήττα με 3-0 από την Φενέρ Μπαχτσέ στην Κωνσταντινούπολη. Στις 7/11/1953 η ποινή του μειώνεται σε ένα έτος κι έτσι ο Τσαγκάρης από το καλοκαίρι του 1954 αγωνίζεται κανονικά σε επίσημους αγώνες της ΑΕΚ.
Κατά την διάρκεια της παραμονής του στην Ένωση συμμετέχει σε 64 αγώνες της Α’ κατηγορίας Αθηνών, 36 αγώνες της Πανελλαδικής φάσης του Πρωταθλήματος και σε 23 αγώνες Κυπέλλου Ελλάδας. Στην τελευταία του σαιζόν στην ΑΕΚ την περίοδο 1959-60, όταν και καθιερώνεται η Α’ Εθνική κατηγορία καταγράφει 21 συμμετοχές στο Πρωτάθλημα και 1 συμμετοχή στο Κύπελλο. Στο διάστημα αυτό θα κατακτήσει το Κύπελλο Ελλάδας της περιόδου 1955-56 με την νίκη με 2-1 επί του Ολυμπιακού στον Τελικό της 25/6/1956 και την δεύτερη θέση στο Πρωτάθλημα στις περιόδους 1957-58 και 1959-60. Στον αγώνα μπαράζ στις 31/7/1960 στο Γήπεδο Καραϊσκάκη και στην ήττα με 2-1 από τον Παναθηναϊκό θα φορέσει για τελευταία φορά την Κιτρινόμαυρη φανέλλα μένοντας με την πικρία της μή κατάκτησης ενός Πρωταθλήματος Ελλάδας παρά το γεγονός ότι έφτασε μια ανάσα από αυτήν.
Στην συνέχεια θα επιστρέψει στον Πανερυθραϊκό σαν ποδοσφαιριστής και άμισθος προπονητής της ομάδας όπου θα αγωνιστεί για 3 αγωνιστικές περιόδους μέχρι τις 23/3/1964 όταν μετά το ματς Πανερυθραϊκός – Χολαργός 1-2 θα κρεμάσει οριστικά τα ποδοσφαιρικά του παπούτσια.
Είχε 2 συμμετοχές στην Εθνική Ανδρών την περίοδο 1953-54 όπου κλήθηκε για πρώτη φορά στις 3/3/1953 χωρίς όμως να καθιερωθεί καθώς στην ίδια θέση του δεξιού οπισθοφύλακα αγωνιζόταν ο αναντικατάστατος και επί χρόνια αρχηγός Ηλίας Ρωσσίδης.
Ο Θανάσης Τσαγκάρης ήταν δυναμικός και σκληροτράχηλος εντός αγωνιστικού χώρου αλλά μια καθ’ όλα ευγενική προσωπικότητα έξω από τα γήπεδα με κοινωνικές ευαισθησίες και ιδιαίτερα ανεπτυγμένο το αίσθημα της κοινωνικής προσφοράς. Είναι χαρακτηριστικό ότι η συμφωνία μεταγραφής του από τον Πανερυθραϊκό στον Απόλλωνα περιελάμβανε και ένα φιλικό ματς των δύο ομάδων, τα έσοδα του οποίου θα αποτελούσαν το πριμ του Τσαγκάρη για την μεταγραφή. Όταν το ματς αυτό διεξήχθη στο Ζηρίνειο και έληξε με νικητή τον Απόλλωνα με 2-4, ο Τσαγκάρης παραχώρησε όλες τις εισπράξεις στην ομάδα του Πανερυθραϊκού με σκοπό την κατασκευή γηπέδου στην περιοχή της Νέας Ερυθραίας.
Ο Θανάσης Τσαγκάρης έφυγε από την ζωή στις 12 Φεβρουαρίου 1992. Στις 21/12/2008 σε ειδική εκδήλωση, παρουσία της γυναίκας του Φωτεινής και των δίδυμων παιδιών του, Στέλλας και Άγγελου, των Αρχών της πόλης και πλήθους πολιτών, ο Δήμος Νέας Ερυθραίας έδωσε το όνομά του στο Αθλητικό κέντρο της περιοχής.