Ιονούτς Νεντελτσιάρου

Ιονούτς Νεντελτσιάρου (Ionuț Nedelcearu) – (2020/2021)


Γεννήθηκε στις 24 Απριλίου 1996 στο Βουκουρέστι από μια άκρως αθλητική οικογένεια. Ο πατέρας του Μαρίν ήταν ποδοσφαιριστής που ανδρώθηκε στην Δυναμό Βουκουρεστίου ενώ αγωνίστηκε και στις Οτελούλ, Φαρούλ και Μπράσοφ, ενώ η μητέρα του Γκέτα ήταν σπρίντερ. Επίσης, θείος του πατέρα του ήταν ο Στέφαν Σάμες, Ρουμάνος διεθνής ποδοσφαιριστής με 46 συμμετοχές και μεγάλη καριέρα στην Στεάουα Βουκουρεστίου την περίοδο 1973-1982.
Προφανώς λόγω οικογενειακής παράδοσης, ο Νεντελτσιάρου βρέθηκε στις ακαδημίες της Δυναμό Βουκουρεστίου από 7 ετών και πέρασε από όλες τις βαθμίδες μέχρι την ανδρική ομάδα. Έκανε ντεμπούτο στην πρώτη ομάδα το 2013 σε ηλικία 17 ετών σε ένα ματς Κυπέλλου εναντίον της Ταργκοβίστε. Όταν ο Σάμες του πρότεινε να μετακομίσει στη Στεάουα, ο έφηβος Ιονούτς αρνήθηκε λέγοντας πως δεν μπορεί να πάει στην μεγάλη αντίπαλο της ομάδας που υποστηρίζει.
Λόγω οικογενειακών προβλημάτων, χρειάστηκε από πολύ μικρός να στηρίζει οικονομικά την οικογένεια του και για αυτό πήγαινε στις προπονήσεις με μέσα μαζικής μεταφοράς και χρησιμοποιούσε μεταχειρισμένα παπούτσια από τους συμπαίκτες του. «Εξαργύρωσε» τις καλές εμφανίσεις του υπογράφοντας πιο αποδοτικά συμβόλαια και καταφέρνοντας έτσι να βοηθήσει περισσότερο τους δικούς του. Το 2017 ξεκίνησε τη φοίτηση του στο UNEFS, ένα από τα σημαντικότερα Πανεπιστήμια φυσικής αγωγής και αθλητισμού στην Ανατολική Ευρώπη. Στη Δυναμό Βουκουρεστίου αγωνίστηκε για 5 χρόνια καταγράφοντας 89 συμμετοχές και σημειώνοντας 5 γκολ.
Το Φεβρουάριο του 2018 αποφάσισε να φύγει από τη Ρουμανία και υπέγραψε στην Ρωσική Ούφα για 3,5 χρόνια. Εκεί αγωνίστηκε για 2 «γεμάτες» σεζόν κατέγραψε 65 συμμετοχές, σημείωσε 1 γκολ και απέκτησε πολύτιμες εμπειρίες από ένα ανταγωνιστικό Πρωτάθλημα.
Στο δρόμο της ΑΕΚ βρέθηκε το καλοκαίρι του 2020, όταν ο Τεχνικός Διευθυντής της «Ένωσης» Ίλια Ίβιτς, αναζητούσε κεντρικούς αμυντικούς για την αντικατάσταση του Όγκνιεν Βράνιες που είχε επιστρέψει στην Άντερλεχτ και του Μάριου Οικονόμου που είχε πάρει μεταγραφή στην Κοπεγχάγη. Εν μέσω της πανδημίας COVID-19 και με το δόγμα «ισοσκελισμένα έσοδα – έξοδα» στο απόγειο του λόγω των έργων για την κατασκευή του νέου γηπέδου, η μεταγραφή ολοκληρώθηκε την τελευταία μέρα της μεταγραφικής περιόδου, στις 5 Οκτωβρίου 2020 και κόστισε 550 χιλ. ευρώ. Ο παίκτης υπέγραψε τετραετές συμβόλαιο με ετήσιες απολαβές 400 χιλ. ευρώ φορώντας την χαρακτηριστική τότε μάσκα κατά του κορονοϊού.
Καθώς είχε ήδη αγωνιστεί 9 φορές στο Ρωσικό Πρωτάθλημα, γρήγορα θεωρήθηκε έτοιμος και έκανε ντεμπούτο με την ΑΕΚ στις 18 Οκτωβρίου 2020 στο εντός έδρας ντέρμπι της 5ης αγωνιστικής απέναντι στον ΠΑΟΚ που έληξε 1-1 με προπονητή τον Μάσιμο Καρέρα.
Η παρουσία του στην ΑΕΚ ήταν γεμάτη σκαμπανεβάσματα, κάτι που ίσως οφειλόταν στη γενικότερη παρουσία της ομάδας εκείνη τη σεζόν. Ο ψηλόλιγνος Νεντελτσιάρου με το νούμερο 5 στη φανέλα ήταν ένας κεντρικός αμυντικός που κάποιες στιγμές έδειχνε ικανότητες και ενέπνεε ηρεμία και εμπιστοσύνη στην άμυνα, ενώ άλλοτε, ειδικά στο δεύτερο μισό της σεζόν, έδειχνε να υστερεί στο ψηλό παιγνίδι, να είναι αργός ή άπειρος και να κάνει λάθη που κόστισαν. Συνοψίζοντας, ήταν παίκτης που δεν απογοήτευσε εντελώς, αλλά ούτε και ενθουσίασε.
Συνήθως αγωνιζόταν ως αριστερός σέντερ μπακ με παρτενέρ έναν από τους Τσιγκρίνσκι, Σβάρνα, Χνιντ και Λάτσι. Μεταξύ των κεντρικών αμυντικών της ομάδας, ήταν δεύτερος σε χρόνο συμμετοχής και εμφανίσεις, πίσω μόνο από τον Στράτο Σβάρνα και χρησιμοποιήθηκε σαν βασικός τόσο από τον Καρέρα όσο και από τον Μανόλο Χιμένεθ που τον διαδέχθηκε. Η άμυνα της ΑΕΚ εκείνη την περίοδο ήταν εξαιρετικά ευάλωτη -ειδικά επί Καρέρα- και μόνο στο Πρωτάθλημα δέχθηκε 45 γκολ, γεγονός που οδήγησε τον κόσμο να αμφισβητήσει έντονα όσους στελέχωναν την οπισθοφυλακή της «Ένωσης». Οι μόνοι που διασώθηκαν από την έντονη κριτική και την απόδοση ευθυνών ήταν πρωτίστως ο 34χρονος Τσιγκρίνσκι και ακολούθως ο Ρουμάνος. Οι γνώμες και οι προσδοκίες των οπαδών διχάστηκαν καθώς ορισμένοι έβλεπαν δυνατότητες και περιθώρια βελτίωσης, ενώ άλλοι θεωρούσαν τον Νεντελτσιάρου παίκτη παλαιάς κοπής και ανίκανο να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις του σύγχρονου ποδοσφαίρου.
Ολοκλήρωσε την σεζόν 2020-21 με 35 συμμετοχές (25 στο Πρωτάθλημα, 4 στο Κύπελλο και 6 στα ματς του Europa League). Σημείωσε μόνο 1 γκολ, με κεφαλιά στην εντός έδρας νίκη με 2-1 επί του ΟΦΗ την 1η Νοεμβρίου 2020.
Πριν ακόμη να ολοκληρωθεί η σεζόν, από την ΠΑΕ αφηνόταν να διαρρεύσει ότι εμπιστεύεται μεν τον ποδοσφαιριστή αλλά δεν θα ήταν αρνητική σε ενδεχόμενη παραχώρηση του με μια καλή προσφορά. Ο μάνατζερ του παίκτη έφερε προσφορές από ομάδες της Τουρκίας (Γκοζτέπε και Ρίζεσπορ) και της Ιταλίας (Πάρμα και Άσκολι) με ποσά της τάξης των 600-800 χιλ. ευρώ που δεν θεωρήθηκαν ικανοποιητικά και απορρίφθηκαν.
Τελικά τον Ιούλιο, η Κροτόνε, που μόλις είχε υποβιβαστεί στην Ιταλική Serie B, έκανε προσφορά 1,2 εκ. ευρώ που έγινε αποδεκτή από την Διοίκηση της ΑΕΚ. Το τίμημα αυτό ήταν το μεγαλύτερο εκείνης της μεταγραφικής περιόδου και θεωρήθηκε σημαντική επιτυχία του νεοφερμένου Τεχνικού Διευθυντή Παναγιώτη Κονέ. Η πώληση αυτή εξυπηρέτησε πιστά το δόγμα περί ισοσκελισμού «εσόδων – εξόδων» και άνοιξε το δρόμο για την επιστροφή και την τρίτη θητεία του Όγκνιεν Βράνιες στην «Ένωση».
Στο αποχαιρετιστήριο μήνυμα του, ο Ιονούτς, αφού ευχαρίστησε τον κόσμο, αναγνώρισε ότι δεν ικανοποίησε τις προσδοκίες που υπήρχαν για εκείνον και ότι θα ήθελε να είχε καταφέρει να προσφέρει περισσότερα.
Στην Κροτόνε υπέγραψε τριετές συμβόλαιο και έκανε άλλη μια «γεμάτη» σεζόν με 34 συμμετοχές και 2 γκολ. Η Κροτόνε τελικά υποβιβάστηκε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, στην Γ΄Κατηγορία πλέον, απογοητεύοντας και την ΑΕΚ που είχε συμφωνήσει να εισπράξει άλλες 500 χιλ. ευρώ εάν οι «rossoblù» κατάφερναν να προβιβαστούν στην Serie A. Το καλοκαίρι του 2022 έγινε ανταλλαγή με τον Μαξίμ Ζιρόν της Παλέρμο, που είχε μόλις ανέβει στη Serie B της Ιταλίας, με τον Ιονούτς να υπογράφει με τους Σικελούς τριετές συμβόλαιο μέχρι το 2025.
Ο Νεντελτσιάρου έχει αγωνιστεί με όλες τις μικρές Εθνικές της Ρουμανίας. Το 2017 σε ένα ταξίδι της Εθνικής U-21, ο Νεντελτσιάρου και άλλοι τρεις νεαροί διεθνείς ποδοσφαιριστές της Δυναμό Βουκουρεστίου, εκδιώχθηκαν από την αποστολή μετά από ένα σκάνδαλο κατανάλωσης αλκοόλ κατά τη διάρκεια πτήσης προς την Ισπανία.
Στην Εθνική Ανδρών κλήθηκε για πρώτη φορά το 2018, σε ηλικία 22 ετών και έκανε ντεμπούτο στις 27 Μαρτίου 2018 μπαίνοντας σαν αλλαγή στο 83’ της φιλικής νίκης των Ρουμάνων επί της Σουηδίας με 1-0. Ένα μήνα μετά τη μεταγραφή του στην ΑΕΚ, στις 11 Νοεμβρίου 2020, σημείωσε 2 γκολ στην φιλική νίκη της Ρουμανίας με 5-3 εναντίον της Λευκορωσίας. Λίγο πριν φύγει από την ΑΕΚ, στις 6 Ιουνίου 2021, προκλήθηκε σάλος όταν πριν την έναρξη του φιλικού αγώνα με την Αγγλία στο Riverside, αρνήθηκε να γονατίσει στα πλαίσια της δράσης του BlackLivesMatter, κάτι που ανάγκασε τον Ρουμάνο αμυντικό να απολογηθεί δημόσια δηλώνοντας πως δεν είναι ρατσιστής. Μέχρι το Φεβρουάριο του 2024 ο Νεντελτσιάρου έχει 25 συμμετοχές και δεν έχει πετύχει άλλο γκολ με την Εθνική Ρουμανίας.