Ιφεάνι Ουντέζε

Ifeanyi Udeze – (2006/2007)

Γεννημένος στις 21 Ιουλίου 1980 στο Lagos, ο Νιγηριανός αμυντικός εμφανίστηκε στα ποδοσφαιρικά δρώμενα της χώρας μας το 1997 όταν ήρθε από “κάποια” Bendel Insurance για λογαριασμό της Καβάλας.
Ακόμη ένα “φτηνό και καλό” Αφρικανικό “διαμάντι” που πατούσε το πόδι του στην Ευρώπη μεταξύ άλλων “επιβατών” στις θρυλικές … “καραβιές” παικτών – ευκαιρία που έρχονταν από την Μαύρη ήπειρο αναζητώντας μια καλύτερη τύχη και ζωή. Αν και ο ίδιος διατείνεται πως είναι γιός του Αρχηγού της φυλής στην περιοχή που γεννήθηκε, “προτιμά” την Καβαλιώτικη πραγματικότητα και απλά κερδίζει το παρατσούκλι του “ξυπόλητου πρίγκηπα”.
Αγωνίζεται στην άμυνα, κυρίως στο κέντρο της και σπανιότερα στο αριστερό άκρο και μέσα σε 3 χρόνια καταγράφει 59 συμμετοχές με την Καβάλα χωρίς να σημειώσει κάποιο γκολ. Επιδεικνύει αξιοπρόσεκτο ταλέντο και οι εμφανίσεις του κάθε άλλο παρά απαρατήρητες περνούν. Έχει πολλές δυνατότητες και προέρχεται από μια φουρνιά Νιγηριανών παικτών με μεγάλο ταλέντο και διεθνείς διακρίσεις.
Ο Ντούσαν Μπάγεβιτς που εκείνη την εποχή είναι αφεντικό στον πάγκο του ΠΑΟΚ, βλέπει στο πρόσωπο του ένα δεύτερο αγαπημένο “πουλέν” μετά τον Κόφι Αμπονσά και όταν το 2000 η Καβάλα υποβιβάζεται βρίσκει την ευκαιρία και πείθει τον Γιώργο Μπατατούδη να τον εντάξει στο δυναμικό του Δικεφάλου του Βορρά.
Ο Ιφεάνι Ουντέζε βρίσκεται στο απόγειο της καριέρας του, παίκτης στην τέταρτη μεγαλύτερη ομάδα της Ελλάδας και διεθνής με την Εθνική Ανδρών της χώρας του. Μοναδικό πρόβλημα η αστάθεια του χαρακτήρα του και η ασυνέπεια σε προπονήσεις, συναντήσεις, επιστροφές από ταξίδια στην πατρίδα του κλπ. Η συμμετοχή του με την Εθνική Νιγηρίας στα τελικά του Μουντιάλ 2002 σε Ιαπωνία και Κορέα που “σκεπάζει” τα όποια προβλήματα και οι 33 συμμετοχές του με τον ΠΑΟΚ στην διετία 2000-2002 φέρνουν το 2003 το Αγγλικό ενδιαφέρον και την παραχώρηση του με μορφή δανεισμού στην West Bromwich Albion.
Οι Άγγλοι αντιλαμβάνονται γρήγορα το προβληματικό του χαρακτήρα του και μετά από 10 μόλις συμμετοχές τον επιστρέφουν άρον-άρον στον Μπατατούδη. Θα συνεχίσει με την φανέλλα του ΠΑΟΚ για 3 ακόμη χρόνια καταγράφοντας 70 συμμετοχές και σημειώνοντας 1 γκολ ενώ θα φορέσει και το περιβραχιόνιο του αρχηγού της ομάδας. Οι εμφανίσεις του συχνά είναι “προκλητικές” για την εξέδρα της Τούμπας που δεν συγχωρεί την αδιαφορία και την επιπολαιότητα από ταλαντούχους παίκτες. Το 2006 η κατάσταση φτάνει στο απροχώρητο καθώς μετά από ένα ντέρμπι με τον Ολυμπιακό δέχεται επίθεση από μερίδα οπαδών του ΠΑΟΚ με μαχαίρι, με τον ίδιο να δηλώνει πως θέλει να φύγει ακόμα και από την Ελλάδα γιατί φοβόταν για τη ζωή του.
Αντί γι’ αυτό, φεύγει απλά από τη Θεσσαλονίκη και έρχεται το καλοκαίρι του 2006 στην Αθήνα μετά από μια -ελαφρώς ανεξήγητη- κίνηση της ΠΑΕ ΑΕΚ να τον “κάνει δώρο” στον Λορέντσο Σέρα Φερρέρ με τριετές υπογεγραμμένο συμβόλαιο (!!!). Ο Νιγηριανός αμυντικός δεν ικανοποίησε τον Φερέρ, ο οποίος διέταξε τη λύση του συμβολαίου του, καθώς εκτός από αγωνιστικά προβλήματα, είχε και παράπονα για την πειθαρχία του ποδοσφαιριστή. Ευτυχώς οι αρμόδιοι της ΠΑΕ κατάφεραν να πετύχουν την “κοινή συναινέσει” λύση του συμβολαίου χωρίς να επιβαρυνθεί περαιτέρω η ήδη προβληματική οικονομική κατάσταση της Εταιρίας. Στην ΑΕΚ πρόλαβε να καταγράψει μόλις 3 συμμετοχές σε επίσημα ματς ενώ φόρεσε την Κιτρινόμαυρη φανέλλα και σε 2 αγώνες της φάσης των Ομίλων του Champions League .
Τον Ιούλιο του 2007 ο ΠΑΟΚ κόντρα σε κάθε λογική τον επανεντάσσει στο δυναμικό του με συμβόλαιο 2 ετών. Μετά από σωρεία κωμικοτραγικών περιστατικών με αργοπορίες, νοσηλεία για ελονοσία, τραυματισμούς και χωρίς να καταγράψει επίσημη συμμετοχή στην ομάδα αφήνεται ελεύθερος το καλοκαίρι του 2008 και η ενεργός δράση σταματάει γι’ αυτόν σε ηλικία μόλις 28 ετών. Το ιστορικό του κοσμείται από 35 συμμετοχές με την Εθνική της χώρας του.
Ο κατήφορος της αγωνιστικής του κατάστασης επαναλαμβάνεται και στην προσωπική του ζωή καθώς παίρνει διαζύγιο μετά από 11 χρόνια γάμου και 2 παιδια, προσπαθεί ατυχώς να εργαστεί ως σπόρτκάστερ στην πατρίδα του ενώ δεν αργούν να εμφανιστούν και τα πρώτα δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για προβλήματα με αλκοόλ και τζόγο. Η τραγική του κατάσταση φτάνει μέχρι το σημείο της έξωσης από το σπίτι που διέμενε και της οικονομικής συνεισφοράς παλαιών συμπαικτών του στην Εθνική Νιγηρίας για να επιβιώσει.