Κλάουντιο Νταντόμο

Claudio Dadomo – 2010/2011

Γεννήθηκε στις 10 Φεβρουαρίου 1982 στο Μοντεβιδέο της Ουρουγουάης και αγωνίζεται στη θέση του αριστερού μπακ. Ξεκίνησε την επαγγελματική του καριέρα το 2000 κι αγωνίστηκε για χρόνια σε διάφορες ομάδες της πατρίδας του (Montevideo Wanderers, Nacional, Cerro) ενώ είχε κι ένα πέρασμα από την Ευρώπη το 2008 όταν κι έπαιξε για λογαριασμό της Σουηδικής Hammarby. Στο παραπάνω χρονικό διάστημα χρίστηκε για 3 ματς διεθνής με την φανέλα της Ουρουγουάης.
Το καλοκαίρι του 2010 ήρθε στην ΑΕΚ ως προσωπική επιλογή-στοίχημα του Dusan Bajevic. Άγνωστος ποδοσφαιριστής σε ώριμη ηλικία και με όχι ακριβώς εντυπωσιακό βιογραφικό, δεν ήταν αυτό που περίμεναν οι οπαδοί της ΑΕΚ για τη στοιχειωμένη εδώ και χρόνια (απ’την εποχή του Μιχάλη Κασάπη για την ακρίβεια) θέση του αριστερού μπακ χαφ της ΑΕΚ. Ωστόσο, με τις πληροφορίες να μιλούν για ποδοσφαιριστή με χαρακτηριστικά που παραπέμπουν άμεσα στο στερεότυπο του σκληροτράχηλου, αλύγιστου λατινοαμερικάνου αμυντικού, δεν ήταν λίγοι αυτοί που υπολόγιζαν ότι ο Ουρουγουανός θα καλύψει με προσήλωση κι αξιοπρέπεια τη θέση.
Για πολλοστή φορά οι προσδοκίες των φίλων της ΑΕΚ διαψεύστηκαν. 4 χρόνια μετά, την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια για να θυμηθεί κανείς το παραμικρό σχετικά με την παρουσία του Dadomo στην ομάδα. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Bajevic, ο άνθρωπος που τον έφερε στην Ελλάδα, δεν τον χρησιμοποίησε σε ούτε ένα παιχνίδι. Ο Ουρουγουανός πήρε κάποιες ευκαιρίες από τον επόμενο προπονητή της ομάδας Manolo Jimenez, χωρίς πάντως να τον δικαιώσει για την επιλογή του. Βαρύς, με έλλειμμα φυσικής κατάστασης και εκνευρισμό στο παιχνίδι του, σύντομα επέστρεψε στην εξέδρα μετά την αχρείαστη κόκκινη κάρτα που δέχτηκε μόλις στο 35ο λεπτό στο εκτός έδρας παιχνίδι με τον Πανιώνιο (ήττα 1-0), παιχνίδι που διέκοψε την ανοδική πορεία της ομάδας στα χέρια του νέου της τεχνικού. Έτσι, η αποχώρηση του στο τέλος της χρονιάς ήρθε φυσιολογικά δεν προκάλεσε έκπληξη σε κανένα.
Στον 1 χρόνο παρουσίας του στην ΑΕΚ ο Datomo είχε συνολικά 9 συμμετοχές σε Ελλάδα και Ευρώπη, χωρίς να σημειώσει κάποιο τέρμα.
Ο Ουρουγουανός συνέχισε στην Ελλάδα και την επόμενη σεζόν παίζοντας για λογαριασμό του Εργοτέλη (1 μόλις συμμετοχή). Το καλοκαίρι του 2012 επέστρεψε στην πατρίδα του για λογαριασμό της River Plate Montevideo, ενώ η επόμενη σεζόν τον βρήκε ξανά στην Cerro όπου και αγωνίζεται μέχρι σήμερα.