Κρίστιαν Νέμεθ

Krisztian Nemeth – 2009/10

Ο Κρίστιαν Νέμετ όπως προφέρεται κανονικά το όνομα του, (στην Ελλάδα τον μάθαμε ως Νέμεθ) γεννήθηκε στις 5 Ιανουαρίου 1989 στο Γκιόρ της Ουγγαρίας. Έκανε τα πρώτα του επαγγελματικά βήματα στην ΜΤΚ Βουδαπέστης το 2005 και σύντομα προκάλεσε το ενδιαφέρον τον ανθρώπων της Λίβερπουλ ως ένας πολυσύνθετος ποδοσφαιριστής που μπορεί να αγωνιστεί με επιτυχία σε όλες τις θέσεις της επίθεσης και να προσφέρει στην ομάδα τόσο με τα τέρματα που πετυχαίνει όσο και με την ομαδικότητα που τον διακρίνει. Έμεινε για 2 χρόνια στο Μεγάλο Λιμάνι της Αγγλίας όπου παρά τα καλά λόγια που ακουστήκαν γι’αυτόν και τις ελπιδοφόρες εμφανίσεις του με την Ομάδα Νέων δεν κατάφερε τελικά να βρει μια θέση στην 1η ομάδα. Παρ’όλα αυτά η διοίκηση της Λίβερπουλ πιστεύει στον ποδοσφαιριστή και τον παραχωρεί δανεικό με την έναρξη της σεζόν 2009/2010, αρχικά στην Μπλάκπουλ (ομάδα της Championship) και εν συνέχεια στην ΑΕΚ με τον Νέμεθ να φτάνει στην Ελλάδα λίγο πριν τελειώσει η προθεσμία των μεταγραφών.

Ο Ούγγρος με τον ερχομό του στην Ελλάδα βρίσκει μια ΑΕΚ που κατά δήλωση του τότε προπονητή της ομάδας Ντούσαν Μπάγιεβιτς δεν έχει επιθετικούς (…) και δεν δυσκολεύεται να βρει μια θέση στο αγωνιστικό πλάνο της Ένωσης. Η εκκίνηση του μπορεί να χαρακτηριστεί εώς και εντυπωσιακή καθώς προσαρμόζεται άμεσα και ξεκινά το πρωτάθλημα με ασίστ που κρίνει το εκτός έδρας ματς με τον Ατρόμητο και γκολ απέναντι σε ΠΑΣ και ΟΣΦΠ. Αρκετά γρήγορος, τεχνίτης ποδοσφαιριστής που συνεργάζεται καλά με τους συμπαίκτες του και συμπαθής ως φυσιογνωμία, ο Νέμεθ προαλείφεται ως το νέο αστέρι της ομάδας από τον πάντα υπερβολικό Τύπο. Η συνέχεια δυστυχώς δεν ήταν ανάλογη, με τον ποδοσφαιριστή να λείπει συχνά εξαιτίας υποχρεώσεων με την Ομάδα Νέων της Ουγγαρίας, χωρίς να λείπουν και οι τραυματισμοί που τον βγάζουν εκτός αγωνιστικού ρυθμού. Όποτε αγωνίζεται πάντως δείχνει την ποιότητα του και βοήθα αρκετά την ΑΕΚ σε μια δύσκολη χρονιά. Στο τέλος της σεζόν η Ένωση επιδίωξε να κρατήσει τον Ούγγρο σ’ένα μεταγραφικό σήριαλ που κράτησε αρκετούς μήνες και έληξε με ταπεινωτικό τρόπο για την Ένωση, με τον Νέμεθ να υπογράφει τελικά στον Ολυμπιακό (ο οποίος είχε δώσει νωρίτερα μάχη για την απόκτηση του με τον Παναθηναϊκό).

Στον 1 χρόνο παραμονής του στην ΑΕΚ ο Νέμεθ συμπλήρωσε 20 συμμετοχές με τη φανέλα της Ένωσης, ενώ πέτυχε και 3 τέρματα. Απότοκος της σε γενικές γραμμές καλής σεζόν που έκανε ήταν και η κλήση του για πρώτη φορα στην καριέρα του στην Εθνική Ομάδα Ανδρών της Ουγγαρίας (συνολικά 15 συμμετοχές και 1 τέρμα).

Οι συνθήκες που αντιμετώπισε στον Ολυμπιακό δεν ήταν και τόσο ρόδινες για τον Ούγγρο ο οποίος μάλλον έπεσε θύμα της γνωστής τακτικής των Ερυθρολεύκων να αποκτούν ποδοσφαιριστές που δεν τους χρειάζονται προκειμένου να τους στερήσουν από ανταγωνιστικές ομάδες. Έπαιξε σε μόλις 3 ματς και στη συνέχεια έπεσε θύμα μιας ακόμα γνωστής τακτικής της γνωστής για το ήθος της ομάδας των Επιστημόνων του Πειραιά, καθώς κατέληξε να αγωνίζεται ως δανεικός για λογαριασμό της Θυγατρικής του Ολυμπιακού στο Βόλο. Το 2011 γύρισε στη Βουδαπέστη και την ΜΤΚ και πραγματοποίησε μια πολύ καλή σεζόν που τον έφερε στην Ολλανδία για λογαριασμό της Waalwijk. Από το 2012 αγωνίζεται στην επίσης ολλανδική Roda Kerkrade.