Λάζαρος Χριστοδουλόπουλος

Λάζαρος Χριστοδουλόπουλος – (2016/2018)


Γεννήθηκε στις 19 Δεκεμβρίου 1986 στα Διαβατά Θεσσαλονίκης.
Παιδί από φτωχή οικογένεια, γιος οικοδόμου και με άλλους δύο αδελφούς, έζησε στερημένα παιδικά χρόνια και αναγκάστηκε να εργαστεί από μικρός σε διάφορες δουλειές για να συνεισφέρει στο οικογενειακό εισόδημα. Η «εξ απαλών ονύχων» μεγάλη του αγάπη για το ποδόσφαιρο ώθησε τον πατέρα του να τον εγγράψει στις ακαδημίες της τοπικής ομάδας του Ατέρμονα.
Ψηλός, ευέλικτος, ταχύς και τεχνίτης βρήκε την θέση του στον μεσοεπιθετικό χώρο και σύντομα τον απέκτησε η Α.Ε. Νεάπολης. Με τις εμφανίσεις του εκεί, κλήθηκε το 2004 στην Μικτή ΕΠΣ Θεσσαλονίκης όπου και τον «είδαν» τα «μάτια» των μεγάλων ομάδων του Βορρά. Σε ένα ματς της Μικτής εντυπωσίασε τον Άγγελο Αναστασιάδη -τότε προπονητή του ΠΑΟΚ- που παρακολουθούσε το ματς και εισηγήθηκε την άμεση απόκτηση του. Εντάχθηκε στον ΠΑΟΚ σαν μέλος της ομάδας U-20 και το καλοκαίρι του 2005 προβιβάστηκε στην πρώτη ομάδα.
Το αμέσως επόμενο καλοκαίρι του 2006 ήρθε το πρώτο ρήγμα στις σχέσεις του με τον «Δικέφαλο του Βορρά». Με δική του πρωτοβουλία και χωρίς άδεια του συλλόγου πήγε στο Λίβερπουλ για να δοκιμαστεί από τους «Reds». Ο τότε τεχνικός της Λίβερπουλ Ράφα Μπενίτεθ ενδιαφέρθηκε για την απόκτηση του προσφέροντας στον ΠΑΟΚ 600 χιλ. ευρώ. Οι Θεσσαλονικείς αρνήθηκαν, χολωμένοι από την αυθαιρεσία του νεαρού και κάπου εκεί το κλίμα γι αυτόν άρχισε να βαραίνει από Διοίκηση και οπαδούς, παρά την δημόσια συγγνώμη του για όσα προηγήθηκαν. Η εν βρασμώ ψυχής δήλωση του «Προτιμώ να γίνω οικοδόμος παρά να γυρίσω στον ΠΑΟΚ» έμελλε να τον ακολουθήσει σαν παρατσούκλι στη συνέχεια της καριέρας του. Με την φανέλα του ΠΑΟΚ κατέγραψε 57 συμμετοχές πετυχαίνοντας 8 γκολ.
Δύο χρόνια αργότερα, το 2008, ήχησαν οι Αθηναϊκές «Σειρήνες» για τον νεαρό Λάζαρο και μεταγράφηκε στον Παναθηναϊκό έναντι 2,2 εκ. ευρώ. Στα 4,5 χρόνια που φόρεσε την φανέλα με το «τριφύλλι», είχε 76 συμμετοχές με 15 γκολ, κατέκτησε το Νταμπλ του 2009-10 ενώ έφτασε με την ομάδα στους «16» του Champions League αλλά και του Europa League. Παρ’ όλα αυτά δεν έλειψαν κι εδώ οι «κόντρες» του, κυρίως με τον προπονητή του Χενκ Τεν Κάτε.
Τον Ιανουάριο του 2013 ήρθε η ώρα για το Ευρωπαϊκό «άλμα» του Χριστοδουλόπουλου, όταν πήρε μεταγραφή για την Ιταλία και την Μπολόνια. Έμεινε στην Ιταλική χερσόνησο και στην Serie A για 3,5 χρόνια περνώντας επίσης από Βερόνα και Σαμπντόρια, ολοκληρώνοντας την παρουσία του στην Ιταλία με 71 συμμετοχές και 5 γκολ. Κάποιες απαιτήσεις του για οικονομικούς όρους, ρήτρες και διάρκειες συμβολαίων αλλά και κάποιες μουρμούρες του για τις θέσεις τις οποίες κλήθηκε να καλύψει δεν άφησαν το κλίμα γι αυτόν στην Ιταλία να γίνει όσο ευοίωνο θα μπορούσε.
Το καλοκαίρι του 2016 υπέγραψε ως ελεύθερος για 2+1 χρόνια στην ΑΕΚ. Το «παρελθόν» του σε ΠΑΟΚ και Παναθηναϊκό δεν ήταν και το καλύτερο «διαβατήριο» για να γίνει αποδεκτός από τον κόσμο της «Ένωσης» αλλά όλα αυτά έμειναν στο «παρασκήνιο» καθώς την ομάδα και τον κόσμο ταλάνιζαν οι αλλαγές προπονητών και η αβεβαιότητα για την έκβαση της σεζόν 2016-17. Ο ερχομός του Μανόλο Χιμένεθ τον Ιανουάριο του 2017, σήμανε μια «νέα αρχή» για τον Λάζαρο καθώς ανταποκρινόταν απόλυτα στις απαιτήσεις του Ανδαλουσιανού και υπό τις οδηγίες του ξεκίνησε μια περίοδος εντυπωσιακών εμφανίσεων και γκολ από εκείνον. Σκόραρε τα δύο πρώτα του γκολ με την Κιτρινόμαυρη φανέλα στις 5 Φεβρουαρίου 2017 στο εμφατικό 6-0 στο ΟΑΚΑ απέναντι στη Βέροια.
Ο Χιμένεθ τον χρησιμοποίησε «μαεστρικά», άλλοτε σαν βασικό και άλλοτε σαν αλλαγή «game changer» , παίρνοντας από εκείνον το καλύτερο δυνατό για την ομάδα και εκτοξεύοντας παράλληλα την «μετοχή» του στο ποδοσφαιρικό «χρηματιστήριο». Όμως ο ιδιόρρυθμος χαρακτήρας του Λάζαρου έκανε κι εδώ το «θαύμα» του. Ήρθε αρκετές φορές σε προστριβές με τον προπονητή του και δεν ήταν λίγες οι περιπτώσεις που χρειάστηκε παρέμβαση τρίτων για να εξομαλυνθούν τα πράγματα και να συνεχιστεί απρόσκοπτα η πορεία της ομάδας.
Την επόμενη χρονιά η ΑΕΚ κατακτά μετά από 24 χρόνια το Πρωτάθλημα Ελλάδας και ο Χριστοδουλόπουλος είναι από τα σημαντικότερα «γρανάζια» της «μηχανής» του Μανόλο Χιμένεθ με εντυπωσιακές εμφανίσεις και κρίσιμα και αποφασιστικά γκολ. Η εικόνα του, η επικοινωνία του με τον κόσμο της ομάδας και η προσφορά του στην κατάκτηση του Τίτλου «σβήνουν» μια για πάντα τους όποιους ενδοιασμούς υπήρχαν στο κοινό της «Ένωσης» με τον ερχομό του.
Και ενώ όλα μοιάζουν «ονειρεμένα» στον «πλανήτη ΑΕΚ», ο Χριστοδουλόπουλος μπαίνει σε μια «κόντρα» με την Διοίκηση αμφισβητώντας το «+1» του συμβολαίου του και υποστηρίζοντας ότι αυτό έχει λήξει και πρέπει να του γίνει νέα αυξημένη προσφορά για την υπογραφή νέου. Από την πλευρά της Διοίκησης ακολουθείται «σκληρή» γραμμή, ο Μανόλο Χιμένεθ έχει ήδη αποχωρήσει από τον πάγκο της ΑΕΚ και ο Λάζαρος Χριστοδουλόπουλος πληροφορεί «επισήμως» το φίλαθλο κοινό για τα «ερυθρόλευκα» αισθήματα του από παιδί, καθώς υπογράφει στην Πλατεία Αλεξάνδρας για λογαριασμό του Ολυμπιακού. Το «κοντέρ» του με την Κιτρινόμαυρη φανέλα σταμάτησε στις 51 συμμετοχές και στα 11 γκολ με πολλά από αυτά να είναι εξόχως θεαματικά και ιδιαιτέρως σημαντικά.
Επώνυμοι οργανωμένοι οπαδοί των Πειραιωτών ανασύρουν από την μνήμη και το παρελθόν «ιστορίες της εξέδρας» με πρωταγωνιστή τον νεαρό Λάζαρο για να αποδειχθεί η … ολυμπιακοφροσύνη του. Στις τάξεις των «Ενωσιτών» επικρατεί μια συγκρατημένη ανησυχία καθώς ένα σημαντικό «όπλο» της ομάδας στην προηγούμενη χρονιά της κατάκτησης του Τίτλου, όχι μόνο αποχωρεί από την ΑΕΚ αλλά ενισχύει και έναν άμεσο αντίπαλο για τη νέα σεζόν. Παράλληλα η ΑΕΚ ακολουθεί την δικαστική οδό και προσφεύγει στα αρμόδια όργανα ζητώντας την τιμωρία τόσο του παίκτη αλλά και των «ερυθρόλευκων». Η υπόθεση θα τελεσιδικήσει στις αρχές του 2019 στο Διαιτητικό Δικαστήριο με δικαίωση για Χριστοδουλόπουλο και Ολυμπιακό.
Ο Δημήτρης Μελισσανίδης, καθησυχαστικός και βέβαιος για τις επιλογές του, είναι λακωνικός στην δήλωση του – «Μιά φορά αναστήθηκε ο Λάζαρος» – υποννοώντας ότι η «αναγέννηση» του Χριστοδουλόπουλου στην ΑΕΚ του Χιμένεθ δεν πρόκειται να επαναληφθεί στο λιμάνι.
Η συνέχεια της ιστορίας θα τον επιβεβαιώσει απόλυτα μιας και η διετία 2018-20 στον Πειραιά θα επιφυλάξει για τον Λάζαρο μειωμένες συμμετοχές, σοβαρούς τραυματισμούς, μουρμούρες από τους … συνοπαδούς του στην εξέδρα για την προσφορά του και -τι … πρωτότυπο – «κόντρα» με τον προπονητή του Πέδρο Μαρτίνς. Μετά από μόνο 22 συμμετοχές και 10 γκολ, η αποχώρηση του από τον Πειραιά θα γίνει χωρίς τις τυμπανοκρουσίες και τον ντόρο του ερχομού του και η νέα του ποδοσφαιρική «στέγη» θα είναι στο Περιστέρι και τον Ατρόμητο. Ο Λάζαρος είναι πια 34 ετών και επιβαρυμένος με ιστορικό σοβαρών τραυματισμών, όμως όλα αυτά δεν θα τον «εμποδίσουν» από νέους «καβγάδες» με τον προπονητή του Νταμίρ Κάναντι και διαμαρτυρίες του στον Τύπο ότι χρησιμοποιείται με λάθος τρόπο και οι πάντες είναι εχθρικοί και αχάριστοι απέναντι του. Η χρονιά στο Περιστέρι ολοκληρώνεται όπως – όπως με 20 συμμετοχές και 3 γκολ για εκείνον και τα δύο επόμενα χρόνια τον βρίσκουν στην Κύπρο και την Ανόρθωση. Ένα Πρωτάθλημα με σαφώς λιγότερες απαιτήσεις και πίεση θα του δώσει την δυνατότητα να ανασυνταχθεί και να εμφανίσει ψήγματα του παλιού καλού εαυτού του. Τον Ιανουάριο του 2023 η Ανόρθωση θα τον αποδεσμεύσει και ως ελεύθερος θα βρει το νέο του συμβόλαιο στον Άρη Θεσσαλονίκης, πετυχαίνοντας έτσι κάτι πραγματικά σπάνιο, να έχει αγωνιστεί με τις φανέλες και των 5 ομάδων του αποκαλούμενου «Big-5» του Ελληνικού Πρωταθλήματος. Είναι ο μόνος μαζί με τον Τάσο Μητρόπουλο που κατάφεραν να κατακτήσουν το Πρωτάθλημα με τις 3 από αυτές.
Χρίστηκε διεθνής με την Ομάδα U-19 (7 συμμετοχές – 2 γκολ), την Ομάδα U-21 (13 συμμετοχές – 7 γκολ) και την Εθνική Ανδρών (35 συμμετοχές – 1 γκολ). Το ντεμπούτο του με την γαλανόλευκη φανέλα των Ανδρών έγινε στις 5 Φεβρουαρίου 2008 στην φιλική νίκη με 1-0 επί της Τσεχίας στο ΓΣΠ της Λευκωσίας όταν στο 63’ αντικατέστησε τον Γιώργο Σαμαρά. Φορώντας την φανέλα με το εθνόσημο αγωνίστηκε και σε 2 ματς στο Μουντιάλ του 2014 στην Βραζιλία.
Ακόμη και στο «κεφάλαιο – Εθνική Ομάδα» παρουσιάζεται συνεχώς παραπονούμενος και γκρινιάζοντας όταν δεν καλείται από τον εκάστοτε Ομοσπονδιακό, με κορυφαία τα «καρφιά» του για τον Άγγελο Αναστασιάδη, τον Μίχαελ Σκίμπε και τον Γκουστάβο Πογιέτ.
Είναι παντρεμένος με τον παιδικό του έρωτα από τα Διαβατά, την μπασκετμπολίστρια Βάσω Τρέμκατζη κι έχει δύο παιδιά, την Στέλλα που γεννήθηκε στα χρόνια που αγωνιζόταν στην Ιταλία και τον μικρότερο Ραφαέλλο για τον οποίο ο ίδιος αρέσκεται να λέει χιουμοριστικά ότι «συνελήφθη» το βράδυ μετά τη νίκη της ΑΕΚ επί του Ολυμπιακού στο ΟΑΚΑ με 3-2 στις 24 Σεπτεμβρίου 2017.
Ιδιόρρυθμος χαρακτήρας με μια «μοναδική» οπτική των πραγμάτων που δεν ήταν πάντα η ενδεδειγμένη. Φαινομενικά αντισυμβατικός και διεκδικητικός, δεν απέφυγε να παρασυρθεί σε ατοπήματα από τον παρορμητισμό του και την … «αιώνια» αίσθηση του αδικημένου που τον διακατέχει. Πιθανόν να έχουν δίκιο όσοι υποστηρίζουν ότι κάθε άνθρωπος κατατρέχεται από την παιδική ηλικία του και τα βιώματα της. Ο Λάζαρος Χριστοδουλόπουλος θα μπορούσε άνετα να χαρακτηριστεί σαν ένας «γυρολόγος πολυτελείας» στην μέχρι τώρα καριέρα του. Άλλαξε πολλές φανέλες, χωρίς να καταφέρει να στεριώσει με κάποια από αυτές. Θα είναι άδικο όμως να μην του αναγνωριστεί ότι σε όλες τις ομάδες που αγωνίστηκε, πρόσφερε πραγματικά και έδωσε τον καλύτερο εαυτό του, έχοντας χρονιές «γεμάτες» από συμμετοχές και γκολ. Ότι όμως κι αν «έχτισε» είτε στη σχέση του με την ομάδα είτε στην σχέση του με τον κόσμο της, εμφάνισε μια αξιοπερίεργη τάση να το γκρεμίζει ολοκληρωτικά, συχνά με μία αψυχολόγητη και αδιανόητη απόφαση και κίνηση. Και το «γκρέμισμα», κάθε άλλο παρά χαρακτηρίζει έναν «οικοδόμο» …..