Μάριος Οικονόμου

Μάριος Οικονόμου – (2018/20)


Ο διεθνής κεντρικός αμυντικός Μάριος Οικονόμου γεννήθηκε στις 6 Οκτωβρίου 1992 στα Ιωάννινα. Ο πατέρας του Γιώργος Οικονόμου υπήρξε ποδοσφαιριστής του ΠΑΣ Γιάννινα στις δεκαετίες ‘80 και ‘90 ενώ αργότερα διετέλεσε και Πρόεδρος της Ερασιτεχνικής ομάδας. Ξεκίνησε την καριέρα του στα τμήματα υποδομών του τοπικού ΠΑΣ όπου γρήγορα ξεχώρισε λόγω σωματικών προσόντων και κυρίως του ύψους του που φτάνει στα 1,89 μ. Τον Ιανουάριο του 2011 προωθήθηκε στην πρώτη ομάδα και κατέγραψε 21 συμμετοχές σαν κεντρικός αλλά και αριστερός αμυντικός μέχρι το καλοκαίρι του 2013, οπότε και πήρε μεταγραφή για την Ιταλική Κάλιαρι έναντι 500 χιλ. ευρώ. Έγινε έτσι ο πρώτος ποδοσφαιριστής του ΠΑΣ Γιάννινα που μεταγράφηκε στο εξωτερικό.
Στην πρώτη του σεζόν στη Serie A δεν κατάφερε να πάρει ευκαιρίες και είχε μόνο 1 συμμετοχή, στις 6 Απριλίου 2014 και στην εντός έδρα ήττα από την Ρόμα με 3-1. Το καλοκαίρι του 2014 δόθηκε στην Μπολόνια, που είχε μόλις υποβιβαστεί στην Β’ Κατηγορία, ως αντάλλαγμα για τη μεταγραφή του Αλεσάντρο Καπέλο στην Κάλιαρι. Το ντεμπούτο του στην Μπολόνια συνοδεύτηκε από γκολ που ήταν το νικητήριο στο εκτός έδρας 0-1 επί της Τερνάνα στις 23 Σεπτεμβρίου 2014. Ο Οικονόμου ολοκλήρωσε μια «γεμάτη» σεζόν με 34 συμμετοχές και 4 γκολ και βοήθησε την ομάδα του να επιστρέψει άμεσα στην μεγάλη Κατηγορία. Στην σεζόν 2015-16, υπό τις οδηγίες του Ρομπέρτο Ντοναντόνι πλέον, ο Οικονόμου αγωνίστηκε 21 φορές στη Serie A, ανανέωσε με την Μπολόνια έως το 2020, κλήθηκε στην Εθνική από τον Μίκαελ Σκίμπε και χρίστηκε διεθνής στις 24 Μαρτίου 2016 σε μια φιλική νίκη με 2-1 εναντίον του Μαυροβουνίου. Στην επόμενη σεζόν κατέγραψε άλλες 19 συμμετοχές με τους «ροσομπλού», αλλά στην περίοδο 2017-18 έχασε τη θέση του βασικού και έψαξε να βρει εναλλακτικές ευκαιρίες. Αρχικά δόθηκε δανεικός στην νεοφώτιστη Σπαλ αλλά μένοντας στις μόλις 6 συμμετοχές, τον Ιανουάριο του 2018 δόθηκε εκ νέου δανεικός στην Μπάρι χωρίς και πάλι μεγάλη επιτυχία και μόνο 3 συμμετοχές.
Το καλοκαίρι του 2018 η πρωταθλήτρια ΑΕΚ αναζητούσε αντικαταστάτη του Όγκνιεν Βράνιες στο κέντρο της άμυνας και ο νέος προπονητής Μαρίνος Ουζουνίδης επέλεξε τον Οικονόμου από την λίστα του Τεχνικού Διευθυντή Νίκου Λυμπερόπουλου. Η Μπολόνια δεν δυσκολεύτηκε να συμφωνήσει και στις 28 Ιουνίου ανακοινώθηκε ο δανεισμός του υψηλόσωμου 25χρονου αμυντικού στην «Ένωση» για ένα χρόνο με οψιόν αγοράς.
Ένας τραυματισμός του -έτσι κι αλλιώς ευπαθούς- Ντμίτρο Τσιγκρίνσκι στην προετοιμασία, έφερε τον Οικονόμου άμεσα στην βασική ενδεκάδα και μαζί με τον Βασίλη Λαμπρόπουλο είχαν ουσιαστική συμβολή στον αποκλεισμό της Σκωτσέζικης Σέλτικ και της Ουγγρικής Βίντι και στην πρόκριση στους Ομίλους του Champions League. Η καλή αρχή όμως δεν είχε ανάλογη συνέχεια και η απόδοση του Γιαννιώτη αμυντικού αποτελούσε τον ορισμό του «σκωτσέζικου ντους». Ενώ έχει πολύ καλή απόδοση στο Άμστερνταμ απέναντι στον Άγιαξ, «χρεώνεται» την ευθύνη για το πρώτο γκολ που δέχθηκε η ΑΕΚ. Ενώ πιάνει ικανοποιητική απόδοση εναντίον της Μπενφίκα και του Άρη, είναι τραγικός στο αμέσως επόμενο ματς με τον Παναθηναϊκό.
Όταν ο Λαμπρόπουλος «μπήκε στο ψυγείο» από την διοίκηση λόγω της ασυμφωνίας στην ανανέωση του συμβολαίου και καθώς το συμβόλαιο του Τσιγκρίνσκι τελείωνε το επόμενο καλοκαίρι, η ΑΕΚ έσπευσε να αποκτήσει τον Οικονόμου πολύ πριν εκπνεύσει η διορία που είχε θέσει η Μπολόνια. Ήδη από το τέλος του χρόνου η ΑΕΚ ξεκίνησε επαφές για την αγορά του με ένα τίμημα της τάξης των 700 χιλ. ευρώ. Τελικά, στις 22 Ιανουαρίου 2019 η «Ένωση» απέκτησε τα δικαιώματα του Έλληνα στόπερ, ο οποίος υπέγραψε τριετές συμβόλαιο έως το 2022.
Με ανεβασμένη ψυχολογία από το νέο συμβόλαιο και την παρουσία του νέου προπονητή Μανόλο Χιμένεθ, ο Οικονόμου έκανε μια σειρά καλών εμφανίσεων στο δεύτερο μισό της σεζόν που συνοδεύτηκαν και από 3 γκολ. Στις 31 Μαρτίου 2019 σκόραρε και ανακηρύχθηκε MVP στην εντός έδρας νίκη με 4-0 εναντίον του Παναιτωλικού. Ωστόσο, υπήρξαν και κακές εμφανίσεις του που έκαναν τους οπαδούς να αναπολούν τον «κομμένο» Λαμπρόπουλο. Συνολικά, στην πρώτη του σεζόν κατέγραψε τις περισσότερες συμμετοχές από κάθε άλλον αμυντικό του ρόστερ.
Το καλοκαίρι του 2019 στην ομάδα επέστρεψε ο Όγκνιεν Βράνιες και ο Οικονόμου έγινε ιεραρχικά τρίτη επιλογή στην διάθεση του νέου προπονητή Μιγκέλ Καρντόσο. Βέβαια και οι υπόλοιπες επιλογές για το κέντρο της άμυνας δεν ήταν και τόσο «εγγυημένες». Ο Τσιγκρίνσκι συνέχιζε να είναι επιρρεπής σε συχνούς τραυματισμούς, ο Βράνιες συνήθιζε να «μπλέκει» σε διάφορα παραπτώματα και τιμωρίες και ο Στράτος Σβάρνας παρουσιαζόταν εντελώς ασταθής. Ένα κέντρο άμυνας που «φώναζε» ότι χρειάζεται ενίσχυση, κάτι που δεν έγινε ποτέ, με συνέπεια η Κιτρινόμαυρη αμυντική λειτουργία να αναγκάζεται συχνά να στηριχτεί στον Οικονόμου, χωρίς ιδιαίτερα επιτυχή αποτελέσματα. Ο ίδιος ο ποδοσφαιριστής έδειχνε πως για να ανταποκριθεί σε υψηλές απαιτήσεις χρειαζόταν έναν πιο έμπειρο στόπερ δίπλα του που θα αναλάμβανε τον «πρώτο ρόλο» καθώς ο ίδιος δεν μπορούσε να εμπνεύσει σιγουριά στα μετόπισθεν και να αναλάβει ηγετική θέση. Κάποιοι ελαφροί τραυματισμοί και απουσίες χειροτέρεψαν την κατάσταση και την ψυχολογία του Οικονόμου.
Η έλευση του Ιταλού Μάσιμο Καρέρα στον πάγκο έδωσε κάποιες ελπίδες για ανάκαμψη του Ιταλο-αναθρεμμένου στόπερ. Αγωνίστηκε στα 10 από τα 13 ματς του Β’ Γύρου αλλά ούτε αυτό οδήγησε τελικά σε σημαντική βελτίωση της αγωνιστικής παρουσίας του στο γήπεδο. Αναπόφευκτα, και εν μέσω καραντίνας λόγω της πανδημίας Covid-19, άρχισαν συζητήσεις για το μέλλον του στην ομάδα και η αναζήτηση της ομάδας που θα «επέστρεφε» στο ταμείο της ΠΑΕ όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος από το ποσό που είχε καταλήξει στα χέρια της Μπολόνια.
Μετά από προσπάθειες του ατζέντη του σε όλη την Ευρώπη, στις 3 Σεπτεμβρίου 2020 ανακοινώθηκε η παραχώρηση του Οικονόμου στην Δανική Κοπεγχάγη, η οποία δέχθηκε να καταβάλλει στην ΑΕΚ περίπου 1 εκ. ευρώ. Αποχωρώντας από την «Ένωση», ο Οικονόμου έγραψε : «Ήταν μια μεγάλη τιμή να είμαι μέρος αυτού του φανταστικού κλαμπ. ΑΕΚ σε ευχαριστώ για τις αναμνήσεις». Ένα μήνα αργότερα, το κενό του στην ομάδα καλύφθηκε από τον Ρουμάνο Ιονούτ Νεντελτσεάρου, για τον οποίο η ΑΕΚ πλήρωσε λιγότερα από όσα έφερε η μεταγραφή του Οικονόμου.
Το πέρασμα του από την ΑΕΚ μεταφράστηκε με αριθμούς σε 64 συμμετοχές και 4 γκολ. Συνολικά ο Οικονόμου ήταν ένας «μετρίως μέτριος» ποδοσφαιριστής. Ούτε εξαιρετικός, ούτε «κλόουν». Ούτε αργός, ούτε γρήγορος. Ούτε εκρηκτικός, ούτε εγκεφαλικός. Ούτε απροσπέλαστος, ούτε αδύναμος. Ήταν λίγο από όλα, αλλά σε τίποτα εξαιρετικός. Ίσως για αυτό δεν ήταν εύκολο να συνδυαστεί συμπληρωματικά με τους υπόλοιπους στόπερ της ομάδας που, αν εξαιρεθεί ο Τσιγκρίνσκι, είχαν και αυτοί «χαμηλό ταβάνι». Όμως σε καμία περίπτωση δεν ήταν ο μοναδικός υπεύθυνος για τα αμυντικά χάλια της ομάδας κατά την «καταθλιπτική» διετία 2018-2020. Ο Οικονόμου δεν δημιούργησε ποτέ πρόβλημα στην ομάδα είτε έπαιζε, είτε δεν έπαιζε ή όταν έπρεπε να φύγει. Έφερνε μια θετική αύρα στα αποδυτήρια και διέθετε προσωπικότητα σε αντίθεση με πολλούς από τους συμπαίκτες του στην ομάδα. Για αυτό η κριτική που του ασκήθηκε όλη αυτή την περίοδο ήταν ίσως υπερβολική και άδικη. Συχνά λειτούργησε ως «αποδιοπομπαίος τράγος» για να κρυφτούν γενικότερες και «υψηλότερες» ευθύνες όπως και τα βαθύτερα αίτια της παρακμής εκείνης της περιόδου. Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι κατά την επόμενη σεζόν πολλοί οπαδοί της ομάδας τον αναπολούσαν συχνά βλέποντας τα ίδια ή χειρότερα χάλια στο κέντρο της Κιτρινόμαυρης άμυνας.
Στην πρωτεύουσα της Δανίας ο Οικονόμου έμεινε για 2 χρόνια και αγωνίστηκε σε 25 συνολικά αγώνες καθώς αντιμετώπισε προβλήματα τραυματισμών και δεν κέρδισε την εμπιστοσύνη των προπονητών του. Στις 22 Οκτωβρίου 2022 έλυσε κοινή συναινέσει το συμβόλαιο του και το Φεβρουάριο του 2023 έκανε ένα σύντομο πέρασμα από την Ιταλική Σαμπντόρια για μόλις 6 συμμετοχές. Το καλοκαίρι του 2023 επέστρεψε στην Ελλάδα και υπέγραψε συνεργασία με την ομάδα του Παναιτωλικού.
Έχει αγωνιστεί 6 φορές με την φανέλα της Εθνικής Ανδρών.