Μουαμέρ Τάνκοβιτς

Μουαμέρ Τάνκοβιτς (Muamer Tankovic) – (2020/2022)


Σουηδός μεσοεπιθετικός γεννημένος στις 22 Φεβρουαρίου 1995 στο Νόρσεπινγκ με οικογενειακές ρίζες από την Βοσνία – Ερζεγοβίνη. Σε ηλικία μόλις 16 ετών αγωνίστηκε στην Ομάδα U-23 της Αγγλικής Φούλαμ, ενώ έκανε και 6 συμμετοχές με την πρώτη ομάδα. Το 2014 μετακόμισε στην Ολλανδική Άλκμααρ όπου είχε συμμετοχές τόσο με την Ομάδα U-21 όσο και με την πρώτη ομάδα. Το 2017 γύρισε στην Σουηδία για να αγωνιστεί με την Χάμαρμπι και τα πήγε εξαιρετικά (93 ματς – 34 γκολ, 15 ασίστ).
Στην ΑΕΚ μετακόμισε το φθινόπωρο του 2020 ως επιλογή του τότε τεχνικού διευθυντή Ίλια Ίβιτς κι ενώ το όνομά του είχε ακουστεί για την ομάδα και σε προηγούμενες μεταγραφικές περιόδους. Ξεκίνησε συμπαθητικά δείχνοντας ότι είναι παίκτης που μπορεί να βοηθήσει με τις γρήγορες πάσες του, την ντρίμπλα του και το καλό σουτ που είχε. Η συνέχεια όμως δεν ήταν ανάλογη αφού δεν έπαιρνε πολλές ευκαιρίες, ειδικά από τον Μανόλο Χιμένεθ σε μεγάλο μέρος της σεζόν 2020-21. Έδειχνε σχετικά αργός όταν αγωνιζόταν στα άκρα της επίθεσης και ίσως έπρεπε να πάρει περισσότερες ευκαιρίες τοποθετημένος στον άξονα όπου έδειχνε να τα πηγαίνει καλύτερα.
Κατά την σεζόν 2021-22 τα πράγματα έγιναν ακόμα χειρότερα, αφού πλέον φαινόταν να τον έχει πάρει και ψυχολογικά «από κάτω». Ξεχωριστές του στιγμές στην ομάδα μια ασίστ στον Ανσαριφάρντ σε ματς με αντίπαλο τον ΠΑΟΚ στο ΟΑΚΑ (1-1 τελικό σκορ), ένα γκολ με απευθείας εκτέλεση κόρνερ σε ματς με τον Βόλο και 2 Ευρωπαϊκά γκολ απέναντι σε Λέστερ και Ζόρια, όλα για την σεζόν 2020-21.
Το καλοκαίρι του 2022 οι υπεύθυνοι της ΑΕΚ αποφάσισαν να τον παραχωρήσουν στην Κυπριακή Πάφο με την «Ένωση» να διατηρεί το 50% των δικαιωμάτων του σε περίπτωση μεταγραφής. Με την ΑΕΚ είχε συνολικά 59 συμμετοχές, 9 γκολ και 8 ασίστ ενώ μέχρι σήμερα είναι και 5 φορές διεθνής με την Εθνική ομάδα Ανδρών της Σουηδίας.