Νέλσον Ολιβέϊρα

Νέλσον Ολιβέϊρα (Nélson Miguel Castro Oliveira) – (2019/2021)


Ο διεθνής Πορτογάλος σέντερ φορ (17 συμμετοχές και 2 γκολ με την Εθνική Ανδρών της Πορτογαλίας) γεννήθηκε στις 8 Αυγούστου 1991 στο Barcelos στην περιοχή της Braga στην Βόρεια Πορτογαλία.
Έκανε τα πρώτα του ποδοσφαιρικά βήματα στις μικρές ομάδες της Braga και της Benfica. Προβιβάστηκε το 2009 στην πρώτη ομάδα της Benfica και στην συνέχεια ακολούθησαν συνεχείς δανεισμοί σε Rio Ave (2009-10), Pacos Ferreira (2010-11), Deportivo la Coruna (2012-13), Rennes (2013-14), Swansea (2014-15) και Nottingham Forest (2015-16). Στην Nottingham και την Championship ανέβασε κατά πολύ την «χρηματιστηριακή» του αξία (είχε 29 συμμετοχές και 9 γκολ) και το 2016 η Norwich δαπάνησε 5,85 εκ. ευρώ για να τον κάνει δικό της. Εκεί έμεινε μέχρι τον Ιανουάριο του 2019 παίζοντας 70 αγώνες και πετυχαίνοντας 20 γκολ και στην συνέχεια δόθηκε δανεικός στην Reading.
Το καλοκαίρι του 2019 έμεινε ελεύθερος από την Norwich. Η ΑΕΚ έψαχνε για αντικαταστάτη του Έκι Πόνσε που είχε αποχωρήσει και οι Καρντόσο και Λυμπερόπουλος επέλεξαν να φέρουν στην ομάδα τον Πορτογάλο επιθετικό. Ο Ολιβέϊρα αποτέλεσε τον καλύτερα αμοιβόμενο ποδοσφαιριστή της ΑΕΚ εκείνη την εποχή, αφού μαζί με το μπόνους υπογραφής στοίχιζε περίπου 1,2 εκ. ευρώ τον χρόνο για συμβόλαιο 2 χρόνων.
Στην ΑΕΚ έδειξε κατευθείαν κάποια θετικά στοιχεία που είχε αφού ήταν ψηλός, δυνατός, αρκετά γρήγορος και κινητικός για το ύψος του, ενώ έδειχνε ικανότητα και διάθεση να μαρκάρει αρκετά τους αντίπαλους αμυντικούς. Του έλειπε όμως το εύκολο γκολ, αφού χρειαζόταν αρκετές ευκαιρίες για να σκοράρει. Αυτό, σε συνδυασμό με το ότι δεν σκόραρε σε ντέρμπυ και σε κρίσιμα ματς (είναι χαρακτηριστικό ότι κατάφερε να σκοράρει μόνο εναντίον του Παναθηναϊκού ενώ δεν σκόραρε καθόλου εναντίον του Ολυμπιακού και του ΠΑΟΚ) και με το ότι άρχισε να βγάζει συχνά τραυματισμούς, είχαν ως αποτέλεσμα να έχει τελικά μια μέτρια παρουσία. Σε 2 χρόνια στην «Ένωση» είχε 70 συμμετοχές, 26 γκολ και 10 ασίστ. Η ΑΕΚ μαζί με την Norwich έγιναν οι ομάδες με τις οποίες είχε τις περισσότερες επίσημες συμμετοχές (από 70 στην καθεμία).
Το καλοκαίρι του 2021 έληγε το συμβόλαιό του και η γενική αίσθηση που υπήρχε ήταν ότι ο παίκτης έπαιρνε πολλά χρήματα για αυτό που πρόσφερε στην ομάδα. Έτσι του έγινε από την Διοίκηση μια μετρημένη πρόταση με μείωση αποδοχών που ο Ολιβέϊρα δεν δέχτηκε. Μετακόμισε στην ομάδα του ΠΑΟΚ που του έδινε το συμβόλαιο που ζητούσε. Στην ομάδα της Θεσσαλονίκης παρουσίασε για 2 χρόνια παρόμοια εικόνα με αυτή που παρουσίασε στην ΑΕΚ, έχοντας μάλιστα εκεί ακόμα συχνότερους τραυματισμούς (45 συμμετοχές, 10 γκολ και 4 ασίστ). Με την λήξη του συμβολαίου του να πλησιάζει το 2023 και προσπαθώντας να κερδίσει την συμπάθεια του κοινού του ΠΑΟΚ επιδόθηκε σε διάφορες «βλαχομαγκιές» και «ψευτοτσαμπουκάδες» κυρίως σε ματς απέναντι στην ΑΕΚ, αλλά τελικά δεν κατάφερε τίποτα, αφού η ΑΕΚ κατέκτησε το νταμπλ της περιόδου 2022-23 και ο ίδιος έμεινε τελικά ελεύθερος από τον ΠΑΟΚ.