Νίκλας Χουλτ

Νίκλας Χουλτ (Niklas Hult) – (2018/2020)


Γεννήθηκε στο Βέρναμο της Σουηδίας στις 13 Φεβρουαρίου 1990 και αγωνίζεται σαν αριστερός μπακ. Ξεκίνησε την καριέρα του από της ακαδημίες της IFK Värnamo, της ομάδας της πόλης που γεννήθηκε και έφτασε μέχρι την αντρική ομάδα το 2009. Από εκεί μεταπήδησε στην σαφώς πιο γνωστή Έλφσμποργκ και 5 χρόνια αργότερα ήρθε η ώρα για την μεταγραφή στο εξωτερικό και συγκεκριμένα στην Νις. Έμεινε στη Γαλλία για 2 χρόνια και στη συνέχεια η πορεία του τον έφερε στην Ελλάδα και στον Παναθηναϊκό.
Η ΑΕΚ εκμεταλλεύτηκε τα οικονομικά προβλήματα των «πράσινων» και τον Ιανουάριο του 2018 έκανε δικό της τον Σουηδό για τα επόμενα 2,5 χρόνια. Στην «Ένωση» έγινε αμέσως βασικός και βοήθησε ουσιαστικά στην μάχη που έδινε η ομάδα για την κατάκτηση του Πρωταθλήματος της σεζόν 2017–2018. Έκανε ντεμπούτο με την Κιτρινόμαυρη φανέλα στις 11 Φεβρουαρίου 2018 στον εντός έδρας αγώνα απέναντι στον Αστέρα Τρίπολης. Συνέχισε να είναι ο βασικός αριστερός μπακ και την επόμενη χρονιά όπου η ΑΕΚ είχε συμμετοχή στους ομίλους του Champions League. Στην τρίτη του χρονιά στην ομάδα δεν ήταν πλέον βασικός και στο τέλος της σεζόν αποτέλεσε παρελθόν από την «Ένωση». Συνολικά ο Χουλτ στο πέρασμα του από την ΑΕΚ κατέγραψε 67 συμμετοχές και είχε 3 ασίστ. Κατέκτησε με την ομάδα το Πρωτάθλημα της περιόδου 2017-18 και συμμετείχε σαν βασικός στους δύο χαμένους Τελικούς Κυπέλλου από τον ΠΑΟΚ το 2018 και το 2019.
Ο Σουηδός στο πέρασμα του από την Ελλάδα, τόσο με την ομάδα του Παναθηναϊκού όσο και με αυτήν της ΑΕΚ έδειξε να είναι ένας «τίμιος» μπακ, εργατικός και πειθαρχημένος, αλλά με συγκεκριμένο «ταβάνι». Ήταν συνεπής και αποτελεσματικός αμυντικά αλλά με περιορισμένες δυνατότητες στην επιθετική προσφορά του. Αναλογικά με το οικονομικό κόστος της μετακίνησης του, ο Χουλτ απέδωσε αυτά που λογικά θα περίμενε κάποιος, όμως για μια ΑΕΚ ποιοτική και με παραπάνω βλέψεις δεν θα μπορούσε να λογίζεται σαν βασική λύση. Παραδόξως από τα καλύτερα του ματς ήταν αυτά των Προκριματικών και της φάσης των Ομίλων του Champions League. Ειδικά στο εντός έδρας ματς με την Μπενφίκα έκανε ίσως την καλύτερη του εμφάνιση με τα χρώματα της ΑΕΚ έχοντας και μια ασίστ στο ματς. Στις μνήμες των «Ενωσιτών» θα μείνει η τραγελαφική στιγμή στο εκτός έδρας ματς απέναντι στην Μπάγερν όταν ο τότε συμπαίκτης του στην άμυνα της ΑΕΚ Ούρος Τσόσιτς, ενοχλημένος από κάποια ενέργεια του Χουλτ, αντέδρασε πρωτοφανώς αντισυναδελφικά και τράβηξε από την κοτσίδα τον συμπαθή Σουηδό, εκθέτοντας έτσι την συνολική εικόνα πειθαρχίας της ομάδας.
Μετά την αποχώρηση του από την ΑΕΚ, ο Χουλτ θα περάσει μια διετία από την Β’ κατηγορία της Γερμανίας με την φανέλα του Αννόβερο και το καλοκαίρι του 2022 θα επαναπατριστεί για λογαριασμό της Έλφσμποργκ όπου και αγωνίζεται μέχρι σήμερα. O Σουηδός στην καριέρα του μέχρι σήμερα έχει φορέσει και 8 φορές την φανέλα της Εθνικής Σουηδίας, χωρίς όμως να πάρει μέρος σε Τελική φάση κάποιας μεγάλης διοργάνωσης.