Νασίμ Χνιντ

Νασίμ Χνιντ (Nassim Hnid) – (2020/ 2021)


Ο Τυνήσιος κεντρικός αμυντικός γεννήθηκε στην παραθαλάσσια πόλη Ζάρζη στη νοτιοανατολική Τυνησία, στις 12 Μαρτίου 1997.
Αφού πέρασε από τις ακαδημίες της Εσπεράνς Σπορτίβ Ζαρζίς, ομάδας της πόλης που γεννήθηκε, σε ηλικία 18 ετών πήρε μεταγραφή σε μία από τις πιο δυνατές ομάδες της χώρας την Σπορτίφ Σφαξιέν. Εκεί εξελίχθηκε ποδοσφαιρικά σε αρκετά μεγάλο βαθμό, φτάνοντας μέχρι και την Εθνική ομάδα της χώρας του.
Ο τότε scouter της ΑΕΚ Δημήτρης Μπαρμπαλιάς, άριστος γνώστης της Γαλλικής ποδοσφαιρικής αγοράς και κατ’ επέκταση και των γαλλόφωνων βορειοαφρικανικών χωρών, εισηγήθηκε την απόκτηση του Χνιντ. Ο Τεχνικός Διευθυντής της «Ένωσης» Ίλια Ίβιτς αποδέχθηκε την εισήγηση του και αποφάσισε να φέρει στην ΑΕΚ τον 23χρονο Τυνήσιο για να στελεχώσει την ομάδα των κεντρικών αμυντικών υπό τις οδηγίες του Μάσιμο Καρέρα.
Παρότι ο Τυνήσιος έδειχνε να δυσκολεύεται να προσαρμοστεί στα Ευρωπαϊκά δεδομένα, ο Καρέρα του έδωσε τις ευκαιρίες και ξεκίνησε σε κάποια ματς σαν βασικός στόπερ. Η αλλαγή προπονητή, σύνηθες φαινόμενο για την ΑΕΚ εκείνων των χρόνων, και ο ερχομός του Μανόλο Χιμένεθ τα Χριστούγεννα του 2020, δεν βοήθησε τον νεαρό και ουσιαστικά βρέθηκε μόνιμα μεταξύ πάγκου και κερκίδας. Κάποιες σποραδικές εμφανίσεις του ήταν τραγικές, όπως η συμμετοχή του για 7 λεπτά στον Προημιτελικό Κυπέλλου απέναντι στον Βόλο όταν και «κατάφερε» να αποβληθεί μέσα σε αυτό το ολιγόλεπτο διάστημα, αλλά και η συμμετοχή του στην εξευτελιστική ήττα από τον Ολυμπιακό με 1-5 στο ΟΑΚΑ για τα πλέι οφ στο τέλος εκείνης της χρονιάς.
Ο Χνιντ τελείωσε την σεζόν με 14 συμμετοχές στην ΑΕΚ από τις οποίες στις 10 ξεκίνησε σαν βασικός, 7 για το Πρωτάθλημα, 1 για το Κύπελλο και 2 Ευρωπαϊκά ματς απέναντι σε Μπράγκα και Λέστερ.
Φάνηκε ξεκάθαρα ότι ο Τυνήσιος αμυντικός ήταν πολύ ανώριμος για το Ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο και ενώ είχε κάποια θετικά στοιχεία, εντός αλλά κυρίως εκτός αγωνιστικών χώρων δυσκολεύτηκε πάρα πολύ να προσαρμοστεί μακριά από την χώρα του. Η μεγάλη υποστήριξη που είχε από διάφορους συμπαίκτες του δεν κατάφερε να τον βοηθήσει να ενσωματωθεί στην ομάδα και στον τρόπο ζωής στην Αθήνα. Υπήρξαν αρκετά περιστατικά εκτός γηπέδων που έδειχναν ότι ο Χνιντ δεν μπορούσε να προσαρμοστεί σε μια Ευρωπαϊκή χώρα. Παράλληλα, βρέθηκε στην «Ένωση» και σε μια γενικότερα αμφιλεγόμενη και προβληματική περίοδο για το σύνολο της ομάδας και τις οργανωτικές της δυνατότητες. Είναι χαρακτηριστικό της όλης κατάστασης και «εικόνας» της ομάδας, ότι ο νεαρός Τυνήσιος έγινε -χωρίς να ευθύνεται- … viral, όταν στις 13 Δεκεμβρίου 2020 αγωνίστηκε στη Ριζούπολη απέναντι στον Απόλλωνα για όλο σχεδόν το Α’ ημίχρονο φορώντας φανέλα με τον αριθμό του (26) και το όνομα του … Νίκλας Χουλτ, προκατόχου του συγκεκριμένου αριθμού.
Η ΑΕΚ προσπάθησε να απαλλαχθεί από αυτόν τον πονοκέφαλο και κατάφερε να τον στείλει για 6 μήνες δανεικό στο Κατάρ και την Αλ Σαλίγια αλλά ο αγαθός Τυνήσιος δεν στέριωσε ούτε εκεί και μετά το 6μηνο γύρισε πίσω. Αφού είδε και αποείδε η «Ένωση», αποφάσισε να τον αφήσει ελεύθερο τον Φεβρουάριο του 2022. Στη συνέχεια πέρασε μια περίοδο ανενεργός, φτάνοντας ουσιαστικά μια ανάσα από το να σταματήσει το ποδόσφαιρο μέχρι που τον Αύγουστο του 2022 βρήκε «καταφύγιο» στο Πρωτάθλημα του Μαρόκο και την Ολυμπίκ Χουρίγκμπα. Εκεί έκανε μόλις 4 συμμετοχές και από τον Φεβρουάριο του 2023 αγωνίζεται στην Λιθουανική Ζαλγκίρις Κάουνας έχοντας κυρίως ρόλο βασικού.
Στην καριέρα του ο Χνιντ έχει κατακτήσει το Κύπελλο Τυνησίας και τα Σούπερ Καπ Λιθουανίας και Κατάρ ενώ είναι και 2 φορές διεθνής με την Εθνική Τυνησίας συμμετέχοντας με αυτήν στο Κύπελλο Εθνών Αφρικής του 2019.