Ντίντακ Βιλά

Ντίντακ Βιλά (Dídac Vilà Rosselló) – (2015/17)


Γεννήθηκε στις 9 Ιουνίου 1989 στο Ματαρό της Καταλονίας, 30 χιλιόμετρα έξω από τη Βαρκελώνη. Ξεκίνησε από τις ακαδημίες της Εσπανιόλ σε ηλικία 10 ετών και πέρασε από όλες τις μικρές ομάδες της. Τον Οκτώβριο του 2008 ως μέλος της Εσπανιόλ Β’ υπέγραψε πενταετές συμβόλαιο και το 2009 προωθήθηκε στην πρώτη ομάδα από τον προπονητή Μαουρίσιο Ποτσετίνο. Στις 30 Ιανουαρίου 2010 έκανε ντεμπούτο στην εντός έδρας νίκη της Εσπανιόλ επί της Αθλέτικ Μπιλμπάο με 1-0 αγωνιζόμενος στην θέση του αριστερού μπακ.
Ένα χρόνο αργότερα και αφού αγωνίστηκε 24 φορές με την Εσπανιόλ, η Μίλαν δαπάνησε 4 εκ. ευρώ για να τον αποκτήσει. Όμως ο Μασιμιλιάνο Αλέγκρι, προπονητής της μετέπειτα Πρωταθλήτριας Μίλαν, φάνηκε ότι δεν εμπιστευόταν αρκετά τον νεαρό Καταλανό, ο οποίος έπρεπε να κερδίσει τη θέση από παίκτες όπως ο Τζανλούκα Τζαμπρότα, ο Λούκα Αντονίνι και ο Μάρεκ Γιανκουλόφσκι. Έτσι, ο Ντίντακ αγωνίστηκε μια και τελευταία φορά με τη Μίλαν στις 22 Μαΐου 2011 σε μια εκτός έδρας ισοπαλία χωρίς τέρματα με την Ουντινέζε και επέστρεψε ως δανεικός στην Εσπανιόλ.
Στην σεζόν 2011-12 αγωνίστηκε σε όλα τα παιγνίδια της Εσπανιόλ εκτός από το τελευταίο, και αυτό επειδή είχε συμπληρώσει κάρτες (37 συμμετοχές, 2 γκολ). Το καλοκαίρι του 2012 έληξε ο δανεισμός του και επέστρεψε στο Μιλάνο, αλλά οι «ροσσονέρι» συμφώνησαν να τον δώσουν πάλι δανεικό, αυτή τη φορά στην Βαλένθια που αναζητούσε αριστερό μπακ μετά την μεταγραφή του Ζόρντι Άλμπα στη Μπαρτσελόνα. Ατυχώς, η συμφωνία και ο δανεισμός ακυρώθηκαν καθώς ο Ντίντακ κόπηκε στις ιατρικές εξετάσεις και στη συνέχεια υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση στους κοιλιακούς προσαγωγούς με αποτέλεσμα να χάσει όλη τη σεζόν. Η επόμενη σεζόν τον βρήκε και πάλι δανεικό στην Ρεάλ Μπέτις, όπου ταλαιπωρήθηκε ξανά από τραυματισμούς με αποτέλεσμα να καταγράψει μόνο 12 συμμετοχές. Το καλοκαίρι του 2014 δόθηκε εκ νέου δανεικός στην Βασκική Έιμπαρ, αλλά αναγκάστηκε να κάνει νέα χειρουργική επέμβαση, έμεινε εκτός δράσης μέχρι τον Φεβρουάριο του 2015 και τελικά αγωνίστηκε σε μόλις 15 ματς. Όπως ήταν φυσικό, μετά από τόσους τραυματισμούς αποδεσμεύτηκε από τη Μίλαν, αμέσως μόλις έληξε το τριετές συμβόλαιο του.
Ο Ντίντακ Βιλά βρέθηκε από την αρχή της καλοκαιρινής μεταγραφικής περιόδου του 2015 στην λίστα του τότε Τεχνικού Διευθυντή της ΑΕΚ Μπράνκο Μιλοβάνοβιτς που έχτιζε την ομάδα για την επάνοδο στην μεγάλη Κατηγορία. Η μεταγραφή όμως παρέμεινε μετέωρη για μεγάλο χρονικό διάστημα, προφανώς λόγω του βεβαρυμένου ιατρικού ιστορικού του Ισπανού μπακ. Αφού στο μεταξύ δεν βρέθηκε άλλος αριστερός αμυντικός και ο Ντίντακ δεν βρήκε άλλη πρόταση, η συνεργασία του με την «Ένωση» ανακοινώθηκε με μεγάλη καθυστέρηση στις 7 Αυγούστου 2015.
Αγωνίστηκε στα τελευταία φιλικά της προετοιμασίας και έδειξε ότι είναι ένας υψηλόσωμος αριστερός αμυντικός με σίγουρες τοποθετήσεις, καλές μεταβιβάσεις και ποιότητα για να ανταπεξέλθει στις ανάγκες της θέσης. Όμως έδειξε βαρύς και χωρίς ρυθμό και ο προπονητής Τραϊανός Δέλλας προτίμησε στα πρώτα παιγνίδια της σεζόν να εμπιστευθεί την θέση στον Άρη Σοϊλέδη. Τελικά, στις 28 Σεπτεμβρίου 2015, ο Ντίντακ έκανε ντεμπούτο με τα Κιτρινόμαυρα στην εκτός έδρας νίκη επί της Βέροιας με 2-1. Στην διάρκεια της σεζόν 2015-16 κατέγραψε 31 συμμετοχές σε Πρωτάθλημα και Κύπελλο με σχετικά καλή απόδοση, ειδικά αφότου ο νέος προπονητής της ΑΕΚ Γκουστάβο Πογέτ άλλαξε το σύστημα της ομάδας. Μπορεί ο Καταλανός να υστερούσε επιθετικά λόγω έλλειψης ταχύτητας, όμως στο 88’ του Ημιτελικού Κυπέλλου απέναντι στον Ατρόμητο, ήταν αυτός που με ωραία ενέργεια έδωσε την ασίστ στον Τζεμπούρ για να σκοράρει και να πάρει η ΑΕΚ την πρόκριση στον Τελικό. Είκοσι μέρες μετά, ο Ντίντακ αγωνίστηκε στον Τελικό Κυπέλλου εναντίον του Ολυμπιακού, κατακτώντας το Τρόπαιο μετά τη νίκη της «Ένωσης» με 2-1.
Στην σεζόν 2016-17 ο Ντίντακ «πήρε στο σπίτι του» τη φανέλα του αριστερού μπακ. Η ΑΕΚ έδωσε 48 αγώνες σε Πρωτάθλημα, Κύπελλο και Europa League και ο Ισπανός αγωνίστηκε στους 42, ενώ κατέγραψε τα περισσότερα αγωνιστικά λεπτά (2815’) από κάθε άλλον στο ρόστερ. Είναι χαρακτηριστικό ότι στον Α’ Γύρο του Πρωταθλήματος δεν έχασε ούτε λεπτό και έπρεπε να φθάσει ο Ιανουάριος για να αγωνιστεί η ΑΕΚ χωρίς εκείνον στην σύνθεση της. Οι συχνοί και σοβαροί τραυματισμοί έδειχναν μακρινό παρελθόν, ενώ και ο ανταγωνισμός για τη θέση ήταν φτωχός, καθώς οι Βινίσιους Φρέιτας, Γιώργος Γιαννούτσος και Χουάν Μανουέλ Ντίας δεν διέθεταν τα προσόντα για να αμφισβητήσουν την κυριαρχία του Καταλανού στην θέση του αριστερού μπακ. Αμυντικά ήταν σχεδόν πάντα αξιόπιστος, παρουσιάζοντας όμως πάντα τις ήδη γνωστές ελλείψεις επιθετικά. Σε αυτό ίσως και να συνετέλεσε ότι ανά εβδομάδα σχεδόν, έβλεπε και άλλον συμπαίκτη μπροστά του στην πτέρυγα μη μπορώντας να «δέσει» κάποια συνεργασία μεταξύ τους. Κατάφερε πάντως να σημειώσει και 3 γκολ με την φανέλα της «Ένωσης». Το τελευταίο από αυτά ήταν εκείνο που έδωσε τη νίκη στην ΑΕΚ με 0-1 μέσα στην Τούμπα επί του ΠΑΟΚ στις 14 Μαΐου 2017 για την πρώτη αγωνιστική των πλέι-οφ.
Οι δυο «γεμάτες» και χωρίς ιατρικά προβλήματα σεζόν του Ντίντακ στην ΑΕΚ άνοιξαν την όρεξη της Εσπανιόλ για να τον επαναπατρίσει και ο παίκτης που μάλλον προτιμούσε την Λα Λίγκα από το Ελληνικό Πρωτάθλημα, αρνήθηκε τις συζητήσεις με τη διοίκηση της ΑΕΚ για ανανέωση, επέκταση ή αύξηση αποδοχών. Αν και ο προπονητής Μανόλο Χιμένεθ τον εμπιστευόταν απόλυτα και ζήτησε την παραμονή του στην ομάδα, τον Ιούνιο άρχισαν να εμφανίζονται δημοσιεύματα στην Καταλονία για την επιστροφή του στην Εσπανιόλ. Και ενώ στην αρχή, οι Ισπανικές εφημερίδες έγραψαν ότι ο Ισπανός μπακ κοστολογείται 1,2 εκ. ευρώ και ότι η τιμή αυτή είναι προσιτή για την ομάδα της Βαρκελώνης, ξαφνικά ο Ντίντακ και ο μάνατζερ του Ραούλ Βερδού υποστήριξαν ότι είναι ελεύθερος από την ΑΕΚ. Αυτό ήταν το έναυσμα για να ξεκινήσει ένα δίμηνο σίριαλ με πολλά επεισόδια. Η ΑΕΚ του διαμήνυσε ότι έχει συμβόλαιο με οψιόν ανανέωσης και τον κάλεσε να ακολουθήσει την προετοιμασία, ενώ ο Ντίντακ παρέμεινε στην Ισπανία, έκανε προπονήσεις μόνος και ο μάνατζερ του έκανε καταγγελία για πλαστογραφία. Σε ένα από τα επεισόδια της διαμάχης, ο Δημήτρης Μελισσανίδης κατέθεσε άλλη μια “ιστορική” ατάκα λέγοντας αναφερόμενος στον Ντίντακ ότι “θα τον κρατήσω στα Σπάτα να κόβει ξύλα.”
Τελικά, αφού η Εσπανιόλ είδε και αποείδε πως δεν μπορεί να υπάρξει λύση από τον Ντίντακ και τον μάνατζερ του, αποφάσισε να πληρώσει για την απόκτηση του. Έτσι στις 29 Αυγούστου 2017 ο Καταλανός εξαγόρασε το συμβόλαιο του με την «Ένωση» και ζήτησε δημόσια συγγνώμη για τη συμπεριφορά του, εξηγώντας ότι τα κίνητρα της απόφασής του ήταν οικογενειακά. Κάτι που ίσως ήταν αλήθεια δεδομένου ότι η σύζυγος του είχε γεννήσει το πρώτο παιδί τους τον Ιούνιο.
Στην Εσπανιόλ, ο Ντίντακ αγωνίστηκε για πέντε σεζόν μέχρι τον Μάιο του 2022, οπότε και ολοκλήρωσε την καριέρα του σε ηλικία 33 ετών. Στην πενταετία αυτή αγωνίστηκε σε 99 ματς της Λα Λίγκα, 17 του Κόπα ντελ Ρέι και 11 ματς του Europa League σημειώνοντας 1 γκολ.