Ούρος Τσόσιτς

Ούρος Τσόσιτς (Uroš Ćosić) – (2017/2019)


O Ούρος Τσόσιτς γεννήθηκε στο Βελιγράδι στις 24 Οκτωβρίου 1992 και αγωνίζεται στην θέση του κεντρικού αμυντικού. Έκανε τα πρώτα του ποδοσφαιρικά βήματα στις ακαδημίες του Ερυθρού Αστέρα και από την ομάδα U-19 του κλαμπ, το καλοκαίρι του 2009, μεταγράφηκε στην Β’ ομάδα της ΤΣΣΚΑ Μόσχας. Μετά από 1,5 χρόνο παραμονής του στην Ρωσία, ακολούθησαν δανεισμοί σε Ερυθρό Αστέρα και Πεσκάρα πριν γίνει μόνιμος κάτοικος Ιταλίας το καλοκαίρι του 2013. Εκεί αγωνίστηκε σε Πεσκάρα, Φροζινόνε και Έμπολι, πριν πάρει μεταγραφή τον Ιούλιο του 2017 για την Ελλάδα και την ΑΕΚ.
Στην «Ένωση» σχεδόν άμεσα κέρδισε την εμπιστοσύνη του προπονητή Μανόλο Χιμένεθ και πήρε θέση βασικού στο κέντρο της άμυνας σε Ελλάδα και Ευρώπη. Τον Νοέμβριο του 2017 μετά από ένα διάστρεμμα στον αστράγαλο, ξεκίνησε για τον Τσόσιτς μια ιατρική περιπέτεια που τον άφησε εκτός ομάδας για πάνω από σχεδόν 5 μήνες. Ένα πρόβλημα που τον ακολουθούσε από την παιδική του ηλικία σχετικά με την αδυναμία λήψης κορτιζόνης, οδήγησε το διάστρεμμα σε πολύ πιο σοβαρές επιπλοκές που έφτασαν μέχρι τον προσαγωγό και σε οστικό οίδημα στην περιοχή. Παράλληλα αντιμετώπιζε πρόβλημα και στους κοιλιακούς που αντιμετωπίστηκε με χειρουργική επέμβαση για το σύνδρομο κοιλιακών-προσαγωγών τον Μάρτιο του 2018. Όλος αυτός ο ιατρικός «Γολγοθάς» σταμάτησε απότομα την -αν μη τι άλλο- ελπιδοφόρα του εκκίνηση.
Σε αυτήν την πρώτη του χρονιά κατάφερε να καταγράψει 17 συμμετοχές σε Ελλάδα και Ευρώπη. Την επόμενη χρονιά και με νέο προπονητή τον Μαρίνο Ουζουνίδη, ο Σέρβος βρέθηκε να είναι μία μέσα μία έξω από την βασική 11αδα. Αγωνίστηκε στα 4 από τα 6 παιχνίδια του Champions League εκείνης της χρονιάς και ουσιαστικά ξανάγινε σχεδόν μόνιμα βασικός από την στιγμή που αποχώρησε ο Ουζουνίδης και επέστρεψε ο Χιμένεθ. Συνολικά ο Τσόσιτς στην παρουσία του στην ΑΕΚ συμπλήρωσε 48 συμμετοχές, στέφθηκε Πρωταθλητής Ελλάδας το 2018 και έφτασε με την ομάδα σε δύο Τελικούς Κυπέλλου, χάνοντας ισάριθμες φορές το Τρόπαιο από τον ΠΑΟΚ (χωρίς όμως να αγωνιστεί σε κάποιον από αυτούς).
Ο Ούρος Τσόσιτς είχε όλα τα βασικά προσόντα που πρέπει να έχει ένας κεντρικός αμυντικός καθώς είχε σχετικά καλό ύψος, ήταν δυναμικός στο μαρκάρισμα και καλός στον χειρισμό της μπάλας με τα πόδια. Άλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι στην καριέρα του αγωνίστηκε κάποιες φορές τόσο σαν δεξιός μπακ όσο και σαν αμυντικό χαφ. Δυνατός στις μονομαχίες, χωρίς να φοβάται και προσπαθώντας να βγει πρώτος στην μπάλα. Στην ΑΕΚ θα είχε σίγουρα καλύτερη εξέλιξη αν δεν είχε την πολύμηνη απουσία λόγω ιατρικών προβλημάτων στην πρώτη σεζόν όπου φάνηκε να ξεκινάει εντυπωσιακά. Στην δεύτερη σεζόν, αν εξαιρέσουμε την Ευρωπαϊκή παρουσία του, η υπόλοιπη χρονιά ήταν μέτρια για εκείνον όπως μέτρια ήταν και για την ομάδα της «Ένωσης».
Έχει μείνει στην μνήμη όλων η κωμική του αντίδραση στο εκτός έδρας ματς απέναντι στην Μπάγερν, όταν ο Σέρβος παρασυρμένος από την ένταση του ματς και τον εκνευρισμό από την πίεση των Βαυαρών, επέλεξε να διαμαρτυρηθεί στον συμπαθή Σουηδό συμπαίχτη του Νίκλας Χουλτ, τραβώντας τον από την κοτσίδα του. Μια κίνηση που πέραν της θυμηδίας που προκάλεσε, σίγουρα «πλήγωσε» την γενικότερη εικόνα πειθαρχίας που είθισται να εκπέμπει μια ομάδα.
Η ΑΕΚ τον έστειλε στην Ρουμανική Κραϊόβα το καλοκαίρι του 2019 και μετά από ένα χρόνο βρέθηκε στην Λευκορωσία και την Σαχτιόρ Σόλιγκορσκ. Εκεί έμεινε για 3 μήνες χωρίς να αγωνιστεί σε επίσημο ματς και τον Οκτώβριο του 2020 έμεινε ελεύθερος. Ξαναγύρισε τον Ιανουάριο του 2021 στην Ελλάδα για λογαριασμό της Λάρισας και από εκεί το καλοκαίρι του 2021 στην Κυρήνεια της Κύπρου πριν επιστρέψει έναν χρόνο αργότερα στην πατρίδα του για λογαριασμό της IMT Βελιγραδίου με την οποία κέρδισε την άνοδο στην Α’ κατηγορία το 2023.