Πάπα Μπούπα Ντιόπ

Pape “Papa” Bouba Diop – 2010/2011

Ο πανύψηλος αμυντικός μέσος γεννήθηκε στις 28 Ιανουαρίου 1978 στη Σενεγάλη όπου και ξεκίνησε την επαγγελματική του καριέρα αγωνιζόμενος με την τοπική ASC Diaraf. Στην Ευρώπη ήρθε το 1999 για λογαριασμό της ελβετικής Vevey και σύντομα έδειξε το ταλέντο του στις επίσης ελβετικές Xamax και Grasshopers. Με την Grasshoppers κατέκτησε και το ελβετικό Πρωτάθλημα του 2001.Ακολουθησε μια 8ετια αγωνιστικής ακμής για το Σενεγαλέζο ο οποίος έλαμψε στα γήπεδα της Γαλλίας και της Αγγλίας για λογαριασμό της Lens (2002-2004), Fulham (2004-2007) και Portsmouth (2007-2010).Με την Portsmouth κατέκτησε το Κύπελλο Αγγλίας του 2008 ενώ στη Fulham απέκτησε το χαρακτηριστικό του παρατσούκλι ‘’Ντουλάπα’’ εξαιτίας των πραγματικά εντυπωσιακών σωματικών του προσόντων.

Ακόμα πιο αξιοσημείωτη είναι η παρουσία του στην Εθνική ομάδα της Σενεγάλης, με την οποία ο Diop έχει σημειώσει 63 συμμετοχές και 11 τέρματα. Κορυφή αυτής αποτελεί η συμμετοχή του στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2002 κατά τη διάρκεια του οποίου υπήρξε βασικό μέλος της πολύ καλής εκείνης Σενεγάλης που κατάφερε να φτάσει μέχρι τα προημιτελικά του θεσμού. Ο Diop είχε πολύ καλή παρουσία και μάλιστα κατάφερε να πετύχει και 3 τέρματα, ένα εκ των οποίων, αυτό με τη Γαλλία, ήταν το μοναδικό της συνάντησης στην ιστορική νίκη της Σενεγάλης απέναντι στην τότε Πρωταθλήτρια Κόσμου.

Το καλοκαίρι του 2010 η Portsmouth υποβιβάστηκε και ο Diop αναζήτησε τον επόμενο σταθμό της καριέρας του. Παρά το ενδιαφέρον αρκετών ευρωπαϊκών ομάδων η ΑΕΚ είναι αυτή που τελικά κέρδισε την υπογραφή του χαρίζοντας του ένα αρκετά πλουσιοπάροχο συμβόλαιο και δίνοντας του την ευκαιρία-πρόκληση να γίνει ο ηγέτης της ομάδας και να αγωνιστεί στο Europa League.

Η εκκίνηση της σεζόν δεν ήταν καλή για το Σενεγαλέζο. 32 ετών πλέον, βαρύ κορμί, με προβλήματα φυσικής κατάστασης και συνεχείς τραυματισμούς, ο Diop έδειξε ψήγματα των ικανοτήτων του χωρίς όμως να αποδίδει σύμφωνα με το βιογραφικό και τις δυνατότητες του. Η κατάσταση άλλαξε σιγά-σιγά με τον ερχομό του Μανόλο Χιμένεθ στην ομάδα, ενώ και η μεταγραφή Μίτσελ έδωσε στο Σενεγαλέζο ένα απαραίτητο στήριγμα στο χώρο του κέντρου ώστε να ξεδιπλώσει κι αυτός στο γήπεδο τη μεγάλη του κλάση. Έτσι, στο 2ο μισό εκείνης της σεζόν παρουσιάζεται στο γήπεδο ο πραγματικός Diop. Ηγετική φυσιογνωμία στο χώρο της μεσαίας γραμμής με σιγουριά στις κινήσεις , συνεχής απειλή για τον αντίπαλο στις στημένες φάσεις, σκληρός και δυναμικός στο παιχνίδι του χωρίς ταυτόχρονα να είναι άτεχνος και αντιαθλητικός, ο Σενεγαλέζος έδωσε το κάτι παραπάνω στην ΑΕΚ ώστε αυτή να κατακτήσει το Κύπελλο στο τέλος της χρονιάς. Πρώτη του σημαντική στιγμή με την ομάδα η κούρσα του μέσα από ένα φλεγόμενο καπνογόνο και η ασίστ που έδωσε στον Ίσμαελ Μπλάνκο στις καθυστερήσεις του εντός έδρας ματς με τον ΟΣΦΠ στο ΟΑΚΑ, με αποτέλεσμα γκολ που χάρισε τη νίκη στην ΑΕΚ σ’εκείνο το παιχνίδι. Σημαντικά ήταν και τα γκολ που πέτυχε στις μεγάλες νίκες επί του ΠΑΟΚ εκείνη τη σεζόν, ενώ καθοριστική ήταν η παρουσία του στον ημιτελικό της Τούμπας και στον τελικό του ΟΑΚΑ , ματς στα οποία ο Σενεγαλέζος ήταν τουλάχιστον αρχοντικός και επέβαλλε το …νόμο του στο κέντρο του γηπέδου. Οι οπαδοί της ΑΕΚ πάντως θα τον θυμούνται και για τη διαμάχη με τον διαβόητο για τα νεύρα και τις απρόσμενες αντιδράσεις του μέσα στο γήπεδο Πάμπλο Γκαρσία του ΠΑΟΚ όπου και ο Diop έδειξε με …κόσμιο και ευγενικό τρόπο στον Ουρουγουανό του ΠΑΟΚ ότι οι τραμπουκισμοί και οι βλαχομαγκιές (sic) του δεν περνάν όταν απέναντι έχει …μεγάλα παιδια.
Με την ΑΕΚ να αδυνατεί να ανταπεξέλθει στο υψηλό συμβόλαιο του ο Diop έμεινε ελεύθερος το καλοκαίρι του 2011. Στον 1 χρόνο παρουσίας του στην ομάδα ο Σενεγαλέζος συμπλήρωσε 37 συμμετοχές σε Πρωτάθλημα, Κύπελλο και Ευρώπη. Σε αυτό το διάστημα πέτυχε και 4 τέρματα.
Την ελληνική του περιπέτεια ακολούθησε η επιστροφή στην Αγγλία, όπου και αγωνίστηκε για τις West Ham και Birmingham, αμφότερες ομάδες της Championship.
Έφυγε πρόωρα από τη ζωή σε ηλικία μόλις 42 ετών στις 29 Νοεμβρίου 2020 μετά από μακροχρόνια ασθένεια.