Περπαρίμ Χετεμάι

Përparim Hetemaj – (2006/2010)

Γεννήθηκε στις 12 Δεκεμβρίου 1986 στο Κόσοβο από Αλβανούς στην καταγωγή γονείς. Σε ηλικία 6 μετακόμισε οικογενειακώς στη Φινλανδία, χωρά της οποίας αργότερα έλαβε την υπηκοότητα και με την Εθνική Ομάδα της οποίας αγωνίζεται (31 συμμετοχές-4 γκολ) μέχρι σήμερα. Στη Φινλανδία έκανε και τα πρώτα του ποδοσφαιρικά βήματα (Klubi-04, HJK) μέχρι το καλοκαίρι του 2006 οπότε και η ΑΕΚ του έδωσε την ευκαιρία να δοκιμάσει τις δυνάμεις του σε ανώτερο επίπεδο.

Προτάθηκε στην Ένωση από τον τότε τεχνικό της διευθυντή Ίλια Ίβιτς και η μεταγραφή του προκάλεσε σχετική εντύπωση καθώς ξοδεύτηκαν αρκετά χρήματα για έναν εντελώς άγνωστο ποδοσφαιριστή από μια όχι ακριβώς …ποδοσφαιρομάνα χώρα. Ο Φινλανδός με την παρουσία του στην Ένωση μάλλον δικαίωσε τους παραπάνω προβληματισμούς, καθώς παρότι διέθετε ορισμένα καλά στοιχειά δεν κατάφερε να καθιερωθεί στην ΑΕΚ. Έπαιξε σε όλες τις θέσεις της μεσαίας γραμμής χωρίς ποτέ να δείξει κάτι το συνταρακτικό. Είχε βέβαια να επιδείξει φιλότιμο και δυναμισμό στο παιχνίδι του, στοιχεία που από μόνα τους δεν αρκούν για να χτίσει κανείς καριέρα στη μεσαία γραμμή μιας ομάδας σαν την ΑΕΚ. Ως κορυφαία στιγμή της παρουσίας του στην Ένωση μπορεί να θεωρηθεί η εμφάνιση στον εντός έδρας αγώνα με τη Λιλ (1η νίκη της ΑΕΚ στο Champions’ League στην ιστορία της), ματς στο οποίο αποτέλεσε μόνιμη πηγή κινδύνων για τους αντιπάλους και ανάγκασε τον Στάθη Ταυλαρίδη να δεχτεί κόκκινη κάρτα και να αφήσει τους Γάλλους με αριθμητικό μειονέκτημα για μεγάλο μέρος του αγώνα. Στη μέτρια παρουσία του Φιλανδού στην ΑΕΚ ίσως να συνετέλεσε κι ένας σοβαρός τραυματισμός που είχε στα μέσα περίπου της 1ης του χρονιάς στην ομάδα, τραυματισμός που τον άφησε για αρκετούς μήνες έξω από τα γήπεδα και του έκοψε τη φόρα ακριβώς τη στιγμή που έδειχνε να κερδίζει την εμπιστοσύνη του τότε τεχνικού της ΑΕΚ Σέρα Φερέρ.

Έμεινε στην ΑΕΚ από το 2006 εώς το 2010 με εξαίρεση το 2ο μισό της σεζόν 2007-2008,διάστημα στο οποίο είχε δοθεί δανεικός στον Απόλλωνα Καλαμαριάς προκειμένου να πάρει παιχνίδια στα πόδια του. Δεν έπαιξε πολλά ματς με τον Απόλλωνα αλλά τουλάχιστον θα έχει την ευκαιρία να λέει μια μέρα στα παιδιά του ότι για ένα παιχνίδι αγωνίστηκε στην ίδια ενδεκάδα με τον θρυλικό ποδοσφαιριστή Βάλνερ. Το καλοκαίρι του 2010, δυσαρεστημένος από το μικρό χρόνο συμμετοχής και τις καθυστερήσεις στις πληρωμές πήρε μεταγραφή στην ολλανδική Τβέντε, με κέρδος για την Ένωση το δανεισμό του Γιουσούφ Χέρσι.

Σε αυτά τα 4 χρόνια ο Χετεμάι είχε συνολικά 33 συμμετοχές (0 γκολ) με τη φανέλα της ΑΕΚ.

Η ολλανδική περιπέτεια αποδείχτηκε δύσκολη για το Φινλανδό ο οποίος δεν κατάφερε να προσαρμοστεί στην Τβέντε. Η μεταγραφή στη Μπρέσια (τότε ομάδα της Serie B) κατέστη σωτήρια για την καριέρα του, με την ομάδα να κερδίζει τελικά την άνοδο σε μια γεμάτη σεζόν για το Χετεμάι. Από το 2011 αγωνίζεται στη Serie A για λογαριασμό της Κιέβο και μάλιστα ως βασικός, πραγματοποιώντας μια καθόλα αξιοπρεπή πορεία στα ιταλικά γήπεδα.