Ράφικ Τζιμπούρ

Rafik Zoheir Djebbour – (2008/2011 και 2015/2016)
Η μετακίνηση του Γαλλοαλγερινού επιθετικού στην ΑΕΚ το καλοκαίρι του 2008 αποτελεί την πιο ακριβή μέχρι σήμερα μεταγραφή στην ιστορία του κιτρινόμαυρου συλλόγου. Παρότι η αγωνιστική του ποιότητα δεν αμφισβητήθηκε ποτέ, η απόδοσή του δεν ήταν η αναμενόμενη, ενώ ο ιδιόρρυθμος χαρακτήρας του ποδοσφαιριστή προκάλεσε αρκετούς “τριγμούς” στο εσωτερικό της ομάδας.
Γεννήθηκε στις 8 Μαρτίου 1984 στη Γκρενόμπλ της Γαλλίας, από γονείς μετανάστες από την Αλγερία και ξεκίνησε από την εφηβική ομάδα της Οσέρ και στην συνέχεια αγωνίστηκε στην βελγική Λα Λουβιέρ. Το 2005 ήρθε στην Ελλάδα αγωνιζόμενος στην β´ εθνική με την φανέλα του Εθνικού Αστέρα και διακρίθηκε πετυχαίνοντας σε 16 ματς 11 γκολ. Στην συνέχεια μετακόμισε στον Ατρόμητο Αθηνών και τον Γενάρη του 2007 πήγε στον Πανιώνιο με τα χρώματα του οποίου πέτυχε 18 γκολ σε 41 αγώνες πρωταθλήματος, κάνοντας πολλές εντυπωσιακές εμφανίσεις και προκαλώντας πλέον το έντονο ενδιαφέρον των μεγάλων ομάδων.
Το καλοκαίρι του 2008 οι τότε μέτοχοι της ΑΕΚ έκαναν μεγάλη οικονομική υπέρβαση για να τον ντύσουν στα κιτρινόμαυρα (3.150.000 ευρώ εισέπραξε ο Πανιώνιος από την “Ένωση”). Ξεκίνησε εντυπωσιακά την καριέρα του στην ομάδα πετυχαίνοντας μάλιστα στο τέλος του αγώνα με τον Αστέρα Τρίπολης στο ΟΑΚΑ το νικητήριο γκολ με ανάποδο ψαλίδι (νίκη της ΑΕΚ με 2-1). Αργότερα ο Ντούσαν Μπάγεβιτς αντικατέστησε τον Γιώργο Δώνη στον πάγκο της ομάδας και ο Τζιμπούρ δεν φάνηκε να έχει τις καλύτερες σχέσεις με τον Σερβοέλληνα τεχνικό. Ο Μπάγεβιτς δεν έδειξε να βρίσκει το “κουμπί” στον ιδιόρρυθμο χαρακτήρα του ποδοσφαιριστή, ενώ έδειξε να δυσκολεύεται να χωρέσει στην ενδεκάδα τους Τζιμπούρ, Σκόκο και Μπλάνκο. Κατά την διάρκεια της σεζόν ο Τζιμπούρ πιάστηκε στα χέρια σε προπόνηση της ομάδας με τον Νάτσο Σκόκο, αλλά το επεισόδιο δεν είχε συνέχεια. Την επόμενη σεζόν ο Τζιμπούρ εξακολούθησε να έχει σκαμπανεβάσματα στην αποδοσή του και να μην βρίσκει κοινά σημεία επαφής με τον Μπάγεβιτς και τελικά μετά από έναν έντονο τσακωμό τους σε προπόνηση, αποφασίστηκε από τον πρόεδρο της ομάδας Νίκο Θανόπουλο διακοπή του συμβολαίου του ποδοσφαιριστή. Την επόμενη σεζόν (2010/2011) με νέο προπονητή πλέον τον Μανόλο Χιμένεθ, ο Τζιμπούρ φάνηκε να προσπαθεί να κάνει νέο ξεκίνημα, ανεβάζοντας την απόδοσή του. Πέτυχε μάλιστα και το νικητήριο γκολ σε ντέρμπυ με τον Παναθηναικό στο ΟΑΚΑ (ΑΕΚ-ΠΑΟ 1-0). Έκανε κάποιες πολύ καλές εμφανίσεις και μάλιστα αρχικά συμφώνησε προφορικά με τον νέο πρόεδρο της ομάδας Σταύρο Αδαμίδη να ανανεώσει το συμβόλαιό του που έληγε στο τέλος της σεζόν. Ο νέος του όμως διαπληκτισμός σε προπόνηση της ομάδας με τον Χιμένεθ, έφερε το τέλος της καριέρας του στην ΑΕΚ. Η διοίκηση που είχε έντονα οικονομικά προβλήματα πλέον, φάνηκε να βρίσκει την αφορμή που έψαχνε για να απαλλαγεί από το υψηλό συμβόλαιο του ιδιόρρυθμου Γαλλοαλγερινού (του χρωστούσε άλλωστε και χρήματα) και αποφασίστηκε από κοινού συμβιβασμός και λύση του συμβολαίου του “τρομοκράτη”. Ο Τζιμπούρ είχε συνολικά στην “Ένωση” 58 αγώνες πρωταθλήματος με 22 γκολ.
Τον Ιανουάριο του 2011 ο πρόεδρος και μεγαλομέτοχος του Ολυμπιακού Βαγγέλης Μαρινάκης, πίστεψε ότι σε μια πιο σταθερή οικονομικά και διοικητικά ομάδα όπως ΟΣΦΠ, ο ποδοσφαιριστής θα μπορούσε να κάνει ένα νέο ξεκίνημα. Έπεσε “μέσα” στην πρόβλεψή του, αφού ο Ράφικ Τζιμπούρ έπιασε εξαιρετική απόδοση με τα ερυθρόλευκα και βοήθησε πολύ στην κατάκτηση τίτλων. Μάλιστα κατά την σεζόν 2012/2013 βγήκε πρώτος σκόρερ στο πρωτάθλημα, ενώ συνολικά είχε με τον ΟΣΦΠ 56 συμμετοχές και 39 γκολ στο πρωτάθλημα. Οι ιδιορρυθμίες άρχισαν όμως πάλι να κάνουν την εμφάνισή τους, οι σχέσεις του με τον προπονητή Μίτσελ διαταράχθηκαν και το καλοκαίρι του 2013 αποχώρησε από τους “ερυθρόλευκους”.
Στην συνέχεια η καριέρα του πήρε και πάλι πτωτική πορεία. Αγωνίστηκε δανεικός στην τουρκική Σίβασπορ, στην συνέχεια μετακόμισε στην αγγλική Νότιγχαμ Φόρεστ, χωρίς να καταφέρει πολλά πράγματα. Το καλοκαίρι του 2014 είχε ένα νέο μεταγραφικό “φλερτ” με την ΑΕΚ που όμως δεν κατέληξε πουθενά και τελικά μετακόμισε στην Κύπρο φορώντας την φανέλα του ΑΠΟΕΛ.
Το καλοκαίρι του 2015 νέες επαφές μεταξύ του Τζιμπούρ και της διοίκησης της ΑΕΚ είχαν τελικά αίσιο τέλος, με αποτέλεσμα την υπογραφή συμβολαίου την 1η Ιουλίου 2015 και την επανένταξη του Γαλλοαλγερινού στράικερ στο ρόστερ του “δικεφάλου”, με την επιστροφή της ομάδας στην Super League. Η σεζόν 2015/16 ήταν μια παράξενη σεζόν για τον Ράφικ Τζιμπούρ. Σε γενικές γραμμές ήταν απογοητευτικός αφού στην αρχή της χρονιάς τραυματίστηκε μένοντας για πολύ καιρό εκτός, ενώ όταν επέστρεψε , πέραν των γνωστών υπερβολικών νεύρων που κατά καιρούς παρουσίαζε, εμφανίστηκε με περιττά κιλά, βαρύς και απροπόνητος, προσφέροντας τελικά ελάχιστα (μόλις 2 γκολ σε 18 συμμετοχές στο πρωτάθλημα). Στο τέλος όμως της σεζόν πέτυχε 2 πολύ καθοριστικά γκολ, ένα με τον Ατρόμητο στα ημιτελικά του κυπέλλου (που έδωσε και την πρόκριση στον τελικό) και ένα στον τελικό του ΟΑΚΑ με τον Ολυμπιακό (σε ένα ματς που γενικά είχε πολύ καλή απόδοση) με αποτέλεσμα να αποδειχτεί καθοριστικός στην κατάκτηση του κυπέλλου Ελλάδας από την ΑΕΚ. Το καλό φίνις που είχε πάντως στην σεζόν δεν αποδείχτηκε αρκετό στο να πείσει τους υπεύθυνους της ομάδας να ανανεώσουν το συμβόλαιό του κι έτσι ο Τζιμπούρ αποτέλεσε παρελθόν τον Ιούνιο του 2016. Στην συνέχεια μετακόμισε στην ομάδα του Άρη και στο πρωτάθλημα της Football League.
Στην μέχρι τώρα καριέρα του έχει 33 συμμετοχές και 5 γκολ με την εθνική ομάδα της Αλγερίας.