Τάκης Νικολούδης
Δημήτρης (Τάκης) Νικολούδης – (1976/1979, 1982/1984)
Ο Δημήτρης (Τάκης) Νικολούδης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη στις 26 Αυγούστου 1951. Από μικρό παιδί ασχολήθηκε με τον αθλητισμό εντασσόμενος στην αθλητική οικογένεια του Ηρακλή Θεσσαλονίκης. Κατά τα συνήθη της εποχής, οι μικροί αθλητές ασχολούνταν με περισσότερα του ενός αθλήματα εντός του συλλόγου ωσότου αποκρυσταλλώσουν άποψη και επιλέξουν με ποιό θα ασχοληθούν συστηματικά. Έτσι και ο Τάκης Νικολούδης εκτός του ποδοσφαίρου, δραστηριοποιήθηκε και με το μπάσκετ φτάνοντας να αγωνιστεί μέχρι και την εφηβική ομάδα του Ηρακλή.
Βέβαια το αδιαμφισβήτητο ταλέντο του δεν μπορούσε παρά να τον οδηγήσει στην συστηματική ενασχόληση με το ποδόσφαιρο και μετά από την συμμετοχή του σε όλες τις ομάδες υποδομής του σωματείου, έφτασε το 1969 στην πρώτη ομάδα του Ηρακλή. Αγωνιζόμενος στην θέση του επιτελικού μέσου, εντυπωσίαζε με το μεστό εγκεφαλικό του παιγνίδι παρά το νεαρό της ηλικίας του. Με τον Ηρακλή αγωνίστηκε για οκτώ συνεχείς αγωνιστικές περιόδους, συμπληρώνοντας 225 συμμετοχές και σημειώνοντας 31 γκολ.
Η καριέρα του στον Ηρακλή στιγματίστηκε όταν το όνομα του εμπλέχθηκε στην υπόθεση δωροδοκίας που έμεινε γνωστή σαν “υπόθεση των λουλουδιών”, όταν λίγο πριν τον μονό Ημιτελικό Κυπέλλου Ελλάδας της 28ης Μαΐου 1975 μεταξύ Ηρακλή και Παναθηναϊκού στο Καυταντζόγλειο, ο πρώην παίκτης των ΠΑΟ και Ηρακλη Γιώργος Ροκίδης ακολουθώντας εντολές του περιβόητου “πράσινου” παράγοντα Αντώνη Μαντζαβελάκη επισκέφθηκε την αποστολή του “Γηραιού” στο ξενοδοχείο προσφέροντας χρήματα στον Νικολούδη και στον κεντρικό αμυντικό Ζαχαρία Χαλιαμπάλια για να έχουν μειωμένη απόδοση στο ματς. Η ανθοδέσμη που κρατούσε κατά την επίσκεψη του ο Ροκίδης, ονοματοδότησε την υπόθεση σαν “υπόθεση των λουλουδιών”. Η διοίκηση του Ηρακλή απέκλεισε τους δύο παίκτες από την αποστολή του αγώνα με την αιτιολογία του “πειθαρχικού παραπτώματος”. Ακολούθησε δικαστική διαδικασία όπου τεκμηριώθηκε η ενοχή όλων και στην συνεδρίαση και ψηφοφορία της Ειδικής Επιτροπής της ΕΠΟ, ο μεν ΠΑΟ απαλλάχθηκε λόγω αμφιβολιών δια της ψήφου του ερυθρόλευκου Γιώργου Ανδριανόπουλου, οι δε Ροκίδης και Χαλιαμπάλιας διεγράφησαν δια βίου. Για τον Τάκη Νικολούδη υπήρξε επιείκεια και αθώωση με ελαφρυντικό το νεαρό της ηλικίας.
Η υπόθεση αυτή προκάλεσε ρήξη στις σχέσεις του Νικολούδη με τον Ηρακλή με τον παίκτη να βρίσκεται σε δυσμένεια και να μην συμμετέχει στον “ιστορικό” για τον σύλλογο Τελικό Κυπέλλου του 1976 όταν και κέρδισε το τρόπαιο απέναντι στον Ολυμπιακό, με κατάληξη την μεταγραφή του στην ΑΕΚ το καλοκαίρι του 1976.
Ο Νικολούδης αφομοιώθηκε άμεσα στην ποδοσφαιρική “μηχανή” που ετοίμαζε ο Φράντισεκ Φάντρονκ και έγινε αναπόσπαστο μέλος της κεντρικής γραμμής της Ένωσης. Διαθέτοντας υψηλού επιπέδου τεχνικές αρετές σε συνδυασμό με την απίστευτη εγκεφαλική του ικανότητα, παρουσιαζόταν στο γήπεδο σαν παίκτης – ηγέτης που διήυθυνε την ομάδα μαεστρικά παίζοντας πάντα -όπως συνηθίζεται να λέγεται- “με το κεφάλι ψηλά”. Όλα τα παραπάνω συνοδεύονταν με ένα τρομακτικά δυνατό σουτ που τον προίκιζε συχνά και με τον ρόλο του εκτελεστή, ιδιαίτερα από εκτελέσεις φάουλ. Τα φάουλ που εκτελούσε ο Νικολούδης δεν είχαν καμιά σχέση με τα φάουλ – “μπανάνα” που βλέπει κανείς συχνά από τεχνίτες παίκτες, όπου το τείχος αμυντικών και ο τερματοφύλακας παραπλανώνται από την ελλειπτική τροχιά της μπάλλας, αλλά ήταν ευθύβολα και εξαπολύονταν με τρομερή δύναμη, έτσι ώστε πάντα να χαρακτηρίζονται σαν “κεραυνοί”.
Με την κιτρινόμαυρη φανέλλα αγωνίστηκε μέχρι τον Δεκέμβριο του 1979 κατακτώντας με την ομάδα το Ντάμπλ της περιόδου 1977-78 και το Πρωτάθλημα της περιόδου 1978-79 ενώ ήταν βασικό στέλεχος της ομάδας που έφτασε μέχρι τον Ημιτελικό του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ στην περίοδο 1976-77.
Το ξεκίνημα της περιόδου 1979-80, βρίσκει την ΑΕΚ και τον Λουκά Μπάρλο σε δυσχερή οικονομική θέση καθώς ο γαλαξίας αστέρων που είχε συγκεντρωθεί στο δυναμικό της ομάδας ήταν δύσκολο να διατηρηθεί και να συντηρηθεί οικονομικά. Ένα βράδυ του Δεκέμβρη του 1979 ο Μπάρλος συναντιέται τυχαία με τον πρόεδρο του Ολυμπιακού Σταύρο Νταϊφά σε γνωστό Κολωνακιώτικο μπάρ και στέκι επωνύμων της εποχής. Απο την εξέλιξη της συζήτησης και την παράθεση από πλευράς Μπάρλου των οικονομικών δυσχερειών που αντιμετώπιζε προκύπτει η “χειμωνιάτικη” μεταγραφή του Τάκη Νικολούδη στους ερυθρόλευκους. Ο Νικολούδης γίνεται ο δεύτερος στην ιστορία παίκτης που ακολουθεί το δρομολόγιο Νέα Φιλαδέλφεια – Πειραιάς μετά τον Στέφανο Θεοδωρίδη που είχε προηγηθεί λίγους μήνες νωρίτερα.
Με τον Ολυμπιακό θα αγωνιστεί σε 84 αγώνες (70 Πρωταθλήματος, 10 Κυπέλλου και 4 Ευρωπαϊκών Κυπέλλων) και θα κατακτήσει 3 Πρωταθλήματα και 1 Κύπελλο Ελλάδας μέχρι το καλοκαίρι του 1982.
Η επιστροφή του Ζλάτκο Τσαϊκόφσκι στον πάγκο της Ένωσης συνδυάζεται με την επιστροφή στην ομάδα του Τάκη Νικολούδη στο ξεκίνημα της περιόδου 1982-83. Κανείς εκ των δύο δεν θυμίζει σε πολλά τον παλιό καλό εαυτό του και ο μεν πρώτος απομακρύνεται με την συμπλήρωση 13 αγωνιστικών, ο δε δεύτερος παραμένει μέχρι τον Δεκέμβριο της επόμενης περιόδου 1983-84 όταν και εγκαταλείπει οριστικά πλέον την ΑΕΚ παίρνοντας μεταγραφή στον Απόλλωνα Καλαμαριάς προσθέτοντας πάντως στο παλμαρέ του την κατάκτηση του Κυπέλλου Ελλάδας της περιόδου 1982-83.
Ο Τάκης Νικολούδης συνολικά με την κιτρινόμαυρη φανέλλα κατέγραψε 134 συμμετοχές στο Πρωτάθλημα σημειώνοντας 41 γκολ ενώ είχε και 21 συμμετοχές σε Ευρωπαϊκά Κύπελλα σημειώνοντας 3 γκολ.
Με τον Απόλλωνα Καλαμαριάς αγωνίστηκε από τον Δεκέμβριο του 1983 μέχρι τον Δεκέμβριο του 1984 έχοντας συμπληρώσει με την ομάδα της Θεσσαλονίκης 20 συμμετοχές με 4 γκολ. Στην ομάδα των “Ποντίων” είχε συμπαίκτη και τον αδελφό του Γρηγόρη και οι δυό τους συνέβαλαν στην διατήρηση της ομάδας στην Α’ εθνική μετά το κάκιστο ξεκίνημα της στην αρχή της περιόδου 1983-84. Στη συνέχεια ο Τάκης Νικολούδης αγωνίστηκε με την φανέλλα του Λεβαδειακού στο Πρωτάθλημα της Β’ Εθνικής μέχρι το καλοκαίρι του 1986 οπότε σήμανε η ώρα της αποχώρησης του από την ενεργό δράση.
Είναι 12ος στην λίστα συμμετοχών στην Α’ Εθνική με 453 συνολικά συμμετοχές ενώ έχει φορέσει την φανέλλα της Εθνικής Ελλάδας 22 φορές σημειώνοντας 4 γκολ. Έκανε ντεμπούτο στην Εθνική στις 7/4/1971 στην εντός έδρας φιλική ήττα με 0-1 από την Βουλγαρία ενώ ένα από τα 4 γκολ που έχει σημειώσει με το εθνόσημο ήταν αυτό στο 26′ της εντός έδρας νίκης με 1-0 επί της ΕΣΣΔ στις 12/9/1979 στο γήπεδο της Λεωφόρου, που έδωσε την πρόκριση στην Εθνική για την τελική φάση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος του 1980 στην Ιταλία όπου ο Νικολούδης αγωνίστηκε στην “τιμητική” ισοπαλία με 0-0 απέναντι στην πανίσχυρη Γερμανία.
Ο Τάκης Νικολούδης ζει μόνιμα στην Θεσσαλονίκη και τα τελευταία χρόνια ασχολείται με επιχείρηση γηπέδων ποδοσφαίρου 5Χ5 στην συμπρωτεύουσα.