Ταξιάρχης Φούντας

Ταξιάρχης Φούντας – (2011/2013)
Ο βραχύσωμος ποδοσφαιριστής γεννήθηκε στις 4 Σεπτεμβρίου 1995 στο Μεσολόγγι και ξεκίνησε από τον Αχελώο Νεοχωρίου. Το 2011 μετακόμισε στις ακαδημίες της ΑΕΚ κι εκεί ξεχώρισε άμεσα, με αποτέλεσμα ο μετέπειτα προπονητής της “‘Ενωσης” Νίκος Κωστένογλου (που αντικατέστησε τον Χιμένεθ) να τον προβιβάσει σύντομα στην πρώτη ομάδα. Στις 17/3/2012 έκανε το ντεμπούτο του σε ματς με τον Αστέρα Τρίπολης κι έγινε (σε ηλικία 16 ετών, 6 μηνών και 13 ημερών) ο νεότερος παίκτης που έχει φορέσει τα κιτρινόμαυρα για την Σούπερ Λιγκ. Αγωνιζόμενος αρχικά κυρίως ως κεντρικός χαφ, έδειξε καλά στοιχεία, κυρίως μεγάλη ταχύτητα αλλά και ικανότητα και διάθεση να μαρκάρει σε όλα τα μήκη και πλάτη του γηπέδου.
Η επόμενη σεζόν ήταν η χειρότερη στην ιστορία της ομάδας. Ο νέος προπονητής της ομάδας Βαγγέλης Βλάχος βλέποντας ότι ο Φούντας έχει και κάποια καλά στοιχεία στο επιθετικό κομμάτι (κυρίως δυνατό σουτ) τον καθιερώνει ως μεσοεπιθετικό ή κι επιθετικό (θέσεις στις οποίες εξακολούθησε να τον χρησιμοποιεί αργότερα κι ο Έβαντ Λίνεν και θέσεις όπου τελικά καθιερώθηκε). Στην έναρξη της σεζόν 2012/2013 οι φίλοι της ομάδας ξέρουν ότι πρόκειται για μια πολύ δύσκολη χρονιά, αλλά δείχνουν την πίστη τους ακόμα και σε μια αδύναμη ομάδα όπως αυτή που βλέπουν πλέον, με ένα χαρακτηριστικό πανό των οργανωμένων οπαδών να περιέχει και τον Ταξιάρχη Φούντα (καθώς και τον συμπαίκτη του Θωμά Τσίτα): “Πίνουμε …’Φούντα’ είμαστε …’Τσίτα’ … πάμε για πρωτάθλημα”. Τελικά η ΑΕΚ όχι μόνο δεν πήγε για πρωτάθλημα αλλά υποβιβάστηκε. Πάντως ο Φούντας χωρίς να εντυπωσιάσει, έκανε μια αξιοπρεπή χρονιά και ήταν από τους ελάχιστους παίκτες που διασώθηκαν ατομικά από το γενικό ναυάγιο. Στις 28/10/2012 έγινε ο νεότερος σκόρερ στην ιστορία της ΑΕΚ στην Σούπερ Λιγκ (και την Α’ Εθνική), καθώς όταν άνοιξε το σκορ κόντρα στον Πλατανιά ήταν μόλις 17 ετών και 54 ημερών (ξεπέρασε έτσι το ρεκόρ του… Βαγγέλη Βλάχου που είχε σκοράρει το 1979 σε ηλικία 17 ετών και 242 ημερών σε αγώνα εναντίον της Καβάλας). Συνολικά στην ΑΕΚ ο Φούντας συμπλήρωσε στις δύο αυτές σεζόν 30 συμμετοχές σε αγώνες πρωταθλήματος (4 γκολ).
Το καλοκαίρι του 2013 η ΑΕΚ έχει πλέον πτωχεύσει και υποβιβαστεί στην Football League 2 και οι υπεύθυνοι της ομάδας ζητούν από τον Φούντα να παραμείνει ώστε να βοηθήσει στην νέα προσπάθεια επανεκκίνησης της ομάδας. Οι “σειρήνες” όμως από το εξωτερικό ηχούν δυνατά πλέον στα αυτιά του νεαρού και του μάνατζέρ του και τελικά ο παίκτης απόφασίζει να μετακομίσει στην Αυστρία για την Ρεντ Μπουλ Σάλτσμπουργκ. Εκεί πάντως δεν αγωνίζεται σχεδόν καθόλου για την σεζόν 2013/2014 (μόνο στο κύπελλο Αυστρίας) και δίνεται δανεικός, αρχικά στην ΦΚ Λίφερινγκ (6 συμμετοχές – 0 γκολ στο πρωτάθλημα Β’ εθνικής Αυστρίας) και στην συνέχεια στην ΦΚ Γκρέντινγκ (7 συμμετοχές – 0 γκολ στο πρωτάθλημα Α’ εθνικής Αυστρίας). Το καλοκαίρι του 2014, σύμφωνα τουλάχιστον με το ρεπορτάζ μεγάλης μερίδας των ελληνικών ΜΜΕ, ο Ταξιάρχης Φούντας έριξε “γέφυρες” για να επιστρέψει στην ΑΕΚ, αλλά ο ισχυρός άνδρας της ομάδας Δημήτρης Μελισσανίδης δεν συζήτησε καν την επιστροφή του, μην ξεχνώντας την φυγή του σε ένα πολύ κρίσιμο χρονικό σημείο για την ομάδα, το προηγούμενο καλοκαίρι. Τελικα ο Φούντας κατέληξε δανεικός από την Σάλτσμπουργκ στον Πανιώνιο, ομάδα στην οποία αγωνίστηκε για την σεζόν 2014/2015. Το καλοκαίρι του 2015 μετακόμισε (με εκ νέου δανεισμό από την Σάλτσμπουργκ) στην ομάδα του Παναιτωλικού. Το καλοκαίρι του 2016 έμεινε τελικά ελεύθερος από τους Αυστριακούς και υπέγραψε συμβόλαιο με τον Πανιώνιο.