Φερνάντο Νάβας

Φερνάντο Νάβας (Fernando Rodolfo Navas) – (2000/2001)

Ο γεννημένος στις 29 Ιανουαρίου 1977 αργεντίνος μέσος ξεκίνησε την καριέρα του στην πατρίδα του με τα χρώματα Κίλμες ΑΚ και στην συνέχεια αγωνίστηκε για 3 χρόνια στην Μπόκα Τζούνιορς όπου έπαιξε σε 41 ματς πρωταθλήματος πευχαίνοντας 5 γκολ.
Το καλοκαίρι του 2000 ήρθε στην Ελλάδα για την ΑΕΚ ως προσωπική επιλογή του Γιάννη Παθιακάκη, έχοντας μάλιστα αποκτήσει ελληνικό διαβατήριο. Ο μακρυμάλλης μέσος έδειξε πολύ καλά στοιχεία και αρχικά καθιερώθηκε στην μεσαία γραμμή της “Ένωσης”. Μάλιστα στα ματς για τον Γ´ γύρο του κυπέλλου ΟΥΕΦΑ του 2000 εναντίον της Μπάγερ Λεβερκούζεν (Μπάγερ Λεβερκούζεν-ΑΕΚ 4-4, ΑΕΚ-Μπάγερ Λεβερκούζεν 2-0), είχε εκπληκτική απόδοση και πέτυχε συνολικά 3 γκολ (2 γκολ στην Γερμανία κι 1 γκολ στην ρεβάνς της Νέας Φιλαδέλφειας https://www.youtube.com/watch?v=QLWMwvUhQuA, https://www.youtube.com/watch?v=E1CdYzGtqMc), συμμετέχοντας πολύ ενεργά στην πρόκριση και μπαίνοντας πολύ γρήγορα στις καρδιές των φίλων της ομάδας. Από την άλλη μεριά, σε ντέρμπυ με τον Ολυμπιακό (ΟΣΦΠ-ΑΕΚ 4-1) έγινε μια φάση όπου ο Νάβας έγινε αρνητικός πρωταγωνιστής. Αποβλήθηκε (κι ενώ το σκορ ήταν 1-1) και στην συνέχεια σήκωσε τα μεσαία δάχτυλα των χεριών του προς τους φίλους του Ολυμπιακού. Η υπόθεση μάλιστα είχε μάλλον κωμικό τέλος, αφού ισχυρίστηκε στον αθλητικό δικαστή ότι απλά έδειχνε το (μέχρι εκείνη την στιγμή) σκορ του αγώνα και τελικά αθωώθηκε. Στο υπόλοιπο της σεζόν δεν κατάφερε πολλά πράγματα, παρά το εμφανές ταλέντο του, ενώ φήμες έλεγαν ότι κάνει και σχετικά άστατη εξωγηπεδική ζωή.
Το καλοκαίρι του 2001 ανέλαβε την ΑΕΚ ο Φερνάντο Σάντος ο οποίος δεν έδειχνε να τον υπολογίζει στα πλάνα του και ο Νάβας μετακομίζει στην ομάδα του Άρη ως δανεικός. Στους Θεσσαλονικείς αγωνίζεται σε μόλις 2 αγώνες και στην συνέχεια ξεσπάει μεγάλο θέμα με το διαβατήριό του (αποδεικνύεται πλαστό), με αποτέλεσμα ο παίκτης να φύγει άρον-άρον για την χώρα του. Εκεί αγωνίστηκε αργότερα στις Ουνιόν ντε Σάντα Φε και Τσακαρίτα Τζούνιορς, ενώ το 2005 επέστρεψε στην Ελλάδα για τον Πανιώνιο, έχοντας πλέον αργεντίνικο διαβατήριο. Τελικά αγωνίστηκε σε μόλις 2 ματς με τους “κυανέρυθρους” κι αποχώρησε εκ νέου από την Ελλάδα. Πριν κλείσει τελικά την επαγγελματική του καριέρα (σε ηλικία μόλις 29 ετών) δοκίμασε την τύχη του και στην Βολιβία για την Κλουμπ Αουρόρα, χωρίς επιτυχία (10 συμμετοχές για το πρωτάθλημα).
Γενικά ο Φερνάντο Νάβας ήταν ένας ταλαντούχος ποδοσφαιριστής που όμως δεν κατάφερε να κάνει αξιόλογη καριέρα, αφού δεν έδειξε ιδιαίτερα αφοσιωμένος στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο. Με την ΑΕΚ είχε 10 συμμετοχές και 2 γκολ για το πρωτάθλημα.
Σήμερα διαθέτει καφετέρια στο Μπουένος Άιρες της Αργεντινής και μάλιστα της έχει δώσει το όνομα της περιοχής που έμενε στην Ελλάδα (“Kifisha”).