Χουάν Μανουέλ Ντίας

Χουάν Μανουέλ Ντίας (Juan Manuel Díaz Martinez) – (2016/17)


Γεννήθηκε στις 28 Οκτωβρίου 1987 στο Μοντεβιδέο και ξεκίνησε την επαγγελματική καριέρα του το 2005 στην Λίβερπουλ Μοντεβιδέο αγωνιζόμενος στην θέση του αριστερού αμυντικού.
Το 2008 μετακόμισε στην Αργεντινή και αγωνίστηκε δύο χρόνια στην Εστουδιάντες ντε λα Πλάτα (67 συμμετοχές, 2 γκολ). Με την Εστουδιάντες, ο Ντίας συμμετείχε σε 11 ματς του Κόπα Λιμπερταδόρες, το οποίο και κατέκτησε το 2009 σε διπλό τελικό εναντίον της Βραζιλιάνικης Κρουζέιρο. Την ίδια χρονιά αγωνίστηκε αντίπαλος του Λιονέλ Μέσι στον Τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου Συλλόγων όπου η Μπαρτσελόνα νίκησε 2-1 στην παράταση και κατέκτησε το τρόπαιο.
Στις αρχές του 2010 μεταγράφηκε στη Ρίβερ Πλέιτ όπου έμεινε για 2,5 χρόνια (60 συμμετοχές, 2 γκολ). Το 2011 η Ρίβερ Πλέιτ υποβιβάστηκε με τον Ντίας να παραμένει στο κλαμπ και να βοηθά σημαντικά στην επάνοδο στην μεγάλη Κατηγορία υπό την καθοδήγηση του Ματίας Αλμέιδα. Ήταν, δε, ο Ουρουγουανός που πέτυχε το πρώτο γκολ της ομάδας στην Β’ Κατηγορία δίνοντας την νίκη με 1-0 απέναντι στην Τσακαρίτα Τζούνιορς στις 16 Αυγούστου 2011 στο Μονουμεντάλ. Το καλοκαίρι του 2012 επέστρεψε στην πατρίδα του και υπέγραψε στη Νασιονάλ Μοντεβιδέο όπου αγωνίστηκε για 3 χρόνια (56 συμμετοχές, 2 γκολ). Ξεκίνησε όμως να εμφανίζει συχνούς τραυματισμούς και το καλοκαίρι του 2015 αποδεσμεύτηκε.
Μετά την αποδέσμευση του από τη Νασιονάλ, ο Ντίας έκανε προπονήσεις μόνος περιμένοντας μια προσφορά συνεργασίας, κυρίως από το εξωτερικό. Αυτή η προσφορά δεν ήρθε ποτέ και τον Σεπτέμβριο του 2015 κατέληξε να υπογράψει στην Ράσινγκ Κλουμπ Μοντεβιδέο (12 συμμετοχές, 1 γκολ). Όμως ούτε εκεί δεν έπαιξε πολύ, πάλι λόγω τραυματισμού. Μια φλεγμονή στον αχίλλειο τένοντα τον κράτησε μακριά από τα γήπεδα για αρκετές εβδομάδες.
Το καλοκαίρι του 2016 ο Άλεξ Ντε Μπαρτόλο, τότε επικεφαλής στο τμήμα σκάουτινγκ της ΑΕΚ, πρότεινε τον 28χρονο Ντίας στον Τεχνικό Διευθυντή Μπράνκο Μιλοβάνοβιτς, ο οποίος ολοκλήρωσε την μεταγραφή στις 8 Ιουλίου 2016. Ο Ντίας υπέγραψε διετές συμβόλαιο και ήρθε στη θέση του Άρη Σοϊλέδη για να καλύψει την αριστερή πλευρά της άμυνας μαζί με τον Ντίντακ.
Η μεταγραφή θεωρήθηκε αναβάθμιση στη θέση αυτή και πολλοί απόρησαν όταν ο προπονητής Τιμούρ Κετσπάγια θεώρησε ότι είναι ανέτοιμος και τον απέκλεισε από τις Ευρωπαϊκές αναμετρήσεις με τη Σεντ Ετιέν. Καθώς ο Ντίντακ είχε σκαμπανεβάσματα στην απόδοσή του και δεν ενέπνεε εμπιστοσύνη, ο κόσμος περίμενε την εμφάνιση του Ντίας, αλλά αυτή συνεχώς αναβαλλόταν. Τελικά ο νέος προπονητής Ζοζέ Μοράις τον χρησιμοποίησε για πρώτη φορά στις 25 Οκτωβρίου 2016 σε εντός έδρας αγώνα Κυπέλλου με την Κέρκυρα. Έπρεπε να περάσει 1,5 μήνας ακόμα για να δούμε τον Ουρουγουανό να αγωνίζεται ξανά στον εκτός έδρας αγώνα Κυπέλλου με τη Λαμία. Είχε κακή απόδοση και αποχώρησε τραυματισμένος λίγο πριν τη λήξη. Ένα μήνα μετά, αγωνίζεται για πρώτη φορά σε αγώνα Πρωταθλήματος, στην εκτός έδρας ήττα με 3-2 από τον Παναιτωλικό και μια εβδομάδα αργότερα φοράει για τελευταία φορά την Κιτρινόμαυρη φανέλα στον εκτός έδρας αγώνα Κυπέλλου με το Λεβαδειακό. Στο 19’ τραυματίζεται και αποχωρεί.
Έχοντας κυριολεκτικά “ξεζουμίσει” τον Ντίντακ, ο οποίος εκείνη τη σεζόν είχε τα περισσότερα αγωνιστικά λεπτά από όλους (2815’), η ΑΕΚ προχωρά στην απόκτηση του Βραζιλιάνου αμυντικού Βινίσιους Φρέιτας την 1η Φεβρουαρίου 2017. Άπαντες είχαν πλέον πειστεί ότι δεν υπήρχε κάτι να προσδοκούν από τον Ντίας, με την «Ένωση» να ανακοινώνει τελικά την ολοκλήρωση της συνεργασίας με τον Ουρουγουανό μπακ, στις 3 Μαρτίου 2017.
Ο Ντίας αποτέλεσε ένα ακόμα παράδειγμα ποδοσφαιριστή από τη Λατινική Αμερική που δεν μπόρεσε να προσαρμοστεί καθόλου στην Ευρώπη, ενώ ταυτόχρονα ήταν επιρρεπής σε τραυματισμούς. Μετά το πέρασμα του από την ΑΕΚ, επέστρεψε στην πατρίδα του και σταμάτησε το ποδόσφαιρο σε ηλικία 29 ετών.