Χουανφράν

Juan Francisco García García “Juanfran” – (2008/2010)

Ο Ισπανός αριστερός οπισθοφύλακας γεννήθηκε στις 15 Ιουλίου 1976 στη Rafelbuñol και είχε μια αρκετά αξιοπρόσεκτη καριέρα που περιλαμβάνει ομάδες τόσο εντός (Λεβάντε, Βαλένθια, Θέλτα, Σαραγόσα) όσο και εκτός (Μπεσίκτας, Άγιαξ) Ισπανίας. Είναι μάλιστα διεθνής με την Εθνική Ομάδα της πατρίδας του( 11 συμμετοχές – 0 τέρματα). Θεωρείται μπακ σταθερό, με καλή τεχνική κατάρτιση και επιθετικές αρετές.

Ο Χουανφράν ήρθε στην ΑΕΚ το καλοκαίρι του 2008 ως αντικαταστατής του Ροδόλφο Αρουαμπαρένα, ενός ποδοσφαιριστή που παρά το καλό βιογραφικό του δεν είχε προσφέρει τα αναμενόμενα κατά τη διάρκεια της προηγούμενης σεζόν. Δυστυχώς για την Ένωση η πορεία του Χουανφράν στο Δικέφαλο μπορεί να χαρακτηριστεί καρμπόν με αυτή του προκατόχου του και μάλλον οι ιθύνοντες της ομάδας θα έπρεπε να είχαν δώσει περισσότερη βάση στα αποτυχημένα περάσματα του ποδοσφαιριστή από Τουρκία και Ολλανδία που έδειχναν ίσως μια αδυναμία προσαρμογής σε περιβάλλον εκτός Ισπανίας. Το ηγεμονικό του συμβόλαιο και η συνολικά κακή αγωνιστική και οργανωτική κατάσταση της ομάδας έκαναν ακόμα πιο βαρύ το κλίμα για τον Ισπανό, ο οποίος δεν κατάφερε ποτέ να βγάλει ποιότητα στο χορτάρι και περιορίστηκε σε διεκπεραιωτική κάλυψη της θέσης του. Ήταν άφαντος στο επιθετικό κομμάτι (το δυνατό σημειο της εώς τότε καριέρας του), ενώ δεν έλειψαν και οι γκέλες στα μετόπισθεν. Την κατάσταση χειροτέρεψαν ακόμα περισσότερο η θέληση της ομάδας να ξεφορτωθεί το συμβόλαιο του και οι κακές διαπροσωπικές σχέσεις του με τον Ντούσαν Μπάγιεβιτς. Τον Ιανουάριο του2010 και αφού προηγουμένως είχε χάσει τη θέση του στη βασική 11άδα από το Νίκο Καράμπελα (με τον οποίο αργότερα συνυπήρξαν και στη Λεβάντε) λύνεται το συμβόλαιο του κι ο ποδοσφαιριστής επιστρέφει στην Ισπανία για λογαριασμό της ομάδας που τον ανέδειξε (Λεβάντε)

Σε αυτό τον 1μιση χρόνο παρουσίας του στην ΑΕΚ κατέγραψε συνολικά 38 συμμετοχές σε επίσημα ματς δίχως να πετύχει κάποιο τέρμα.

Αξιοπρόσεκτη ήταν η παρουσία του στο γνώριμο και φιλικό γι’αυτόν περιβάλλον της Λεβάντε. Εκεί που οι πιθανότητες δεν έδειχναν να είναι με το μέρος του, ο 34χρονος (το 2010) πλέον Χουανφράν καταφερε να αναστήσει την καριέρα του, να πραγματοποιήσει πολύ καλές εμφανίσεις και να αναδειχτεί σε ηγέτη της ομάδας. Μάλιστα κάποια στιγμή συναντήθηκαν οι δρόμοι του ξανά με ελληνική ομάδα και πιο συγκεκριμένα με τον ΟΣΦΠ σε διπλούς αγώνες-νοκ άουτ για το Europa League, με τον συμπαθή Χουανφράν να αφιερώνει τον εξευτελισμό του σωματείου του Πειραιά στον κόσμο της ΑΕΚ