Όλεγκ Νταντσένκο

Όλεγκ Νταντσένκο (Oleh Danchenko) – (2021/2023)


Ο κόσμος της ΑΕΚ θυμάται τον Όλεγκ Νταντσένκο περισσότερο για τα αδιανόητα τραγικά γεγονότα που του επιφύλαξε η μοίρα στο διάστημα που ήταν παίκτης της «Ένωσης» παρά για την ποδοσφαιρική του παρουσία στην ομάδα.
Γεννήθηκε την 1η Αυγούστου 1994 στη Ζαπορίζια της Ουκρανίας και αγωνίζεται ως δεξιός μπακ/χαφ. Ξεκίνησε από τις ακαδημίες της τοπικής Μέταλουργκ και το 2010 μεταγράφηκε στην Ντιναμό Κμελνίτσκι, ομάδα της Β’ Κατηγορίας ενώ 2 χρόνια αργότερα αποκτήθηκε από την Τσερνομόρετς της Οδησσού με την οποία στις 24 Μαρτίου 2014 έκανε ντεμπούτο στην Ουκρανική Super League σε ματς εναντίον της Ταβρίγια Συμφερόπολης.
Το Φεβρουάριο του 2016 υπέγραψε συμβόλαιο στη Σαχτάρ Ντόνετσκ, αλλά παρέμεινε και για την επόμενη σεζόν ως δανεικός στην ομάδα της Οδησσού. Συνολικά αγωνίστηκε για πέντε χρόνια (2012-2017) στην Τσερνομόρετς καταγράφοντας 68 συμμετοχές. Την επόμενη χρονιά δόθηκε δανεικός στην Ρωσική Ανζί και μετά από 28 συμμετοχές και 3 γκολ επέστρεψε στο Ντόνετσκ το καλοκαίρι του 2018. Αγωνίστηκε με τη φανέλα της Σαχτάρ 12 μόνο φορές σημειώνοντας 1 γκολ και τον Ιανουάριο του 2019 έφυγε ξανά δανεικός στη Γένισεϊ Κράσνογιαρσκ όπου κατέγραψε 11 συμμετοχές μέχρι το τέλος της σεζόν. Το καλοκαίρι του 2019 ο Νταντσένκο αποκτήθηκε από τη Ρούμπιν Καζάν και αγωνίστηκε με τη φανέλα της σε 20 ματς. Την επόμενη χρονιά δόθηκε δανεικός στην Ούφα καταγράφοντας 16 συμμετοχές.
Στην χειμερινή μεταγραφική περίοδο της σεζόν 2020-21, η ΑΕΚ χρειαζόταν επειγόντως δεξιό μπακ καθώς ο Μιχάλης Μπακάκης ήταν τραυματίας και πρόσφατα είχαν τεθεί στο περιθώριο τόσο ο Παουλίνιο, με απόφαση του Δημήτρη Μελισσανίδη, όσο και Σταύρος Βασιλαντωνόπουλος που δεν υπολογιζόταν από τον Μανόλο Χιμένεθ. Ο νέος Τεχνικός Διευθυντής Παναγιώτης Κονέ είχε στη λίστα του τον Νταντσένκο μεταξύ άλλων που μπορούσαν να καλύψουν την θέση του δεξιού οπισθοφύλακα. Μετά από μακρές διαπραγματεύσεις και τις συνήθεις παλινωδίες, στις 31 Ιανουαρίου 2021, η ΑΕΚ έρχεται σε συμφωνία με την Ρούμπιν Καζάν και αποκτά τον Νταντσένκο με τίμημα 400 χιλ. ευρώ. Ο Ουκρανός υπογράφει συμβόλαιο για 3,5 χρόνια μέχρι το καλοκαίρι του 2024 με ετήσιες απολαβές 250 χιλ. ευρώ.
Ο Χιμένεθ από την αρχή δεν τον βλέπει με καλό μάτι και δεν τον εμπιστεύεται καθώς ξεκάθαρα δεν αποτελεί δική του επιλογή. Ο Ουκρανός φτάνει στην Ελλάδα εν μέσω των μέτρων της πανδημίας COVID-19 και αναπόφευκτα αντιμετωπίζει προβλήματα κοινωνικοποίησης και ενσωμάτωσης καθώς όλα είναι κλειστά και ο ίδιος δεν γνωρίζει Αγγλικά.
Τρεις μέρες μετά την πρώτη προπόνηση του με την ομάδα, αγωνίστηκε ως βασικός στην ήττα με 2-1 από τον Απόλλωνα Σμύρνης για το Κύπελλο Ελλάδας. Στην Super League έκανε ντεμπούτο στις 7 Φεβρουαρίου 2021 αντικαθιστώντας τον Βένταντ Ραντόνια στο ημίχρονο της εντός έδρας ήττας από τον Άρη με 0-2. Στα δυο πρώτα ματς είναι ανέτοιμος και μέτριος ενώ στο τρίτο παιγνίδι κόντρα στον Βόλο για το Κύπελλο ο Νταντσένκο κάνει τραγικά λάθη, ο Χιμένεθ τον αντικαθιστά στο ημίχρονο και ο κόσμος αρχίζει να προβληματίζεται. Η απαξίωση του Νταντσένκο ολοκληρώνεται με την απόφαση του Χιμένεθ να ξεκινήσει για το εντός έδρας ματς με τον Αστέρα Τρίπολης στις 20 Φεβρουαρίου με δεξιό μπακ τον κεντρικό αμυντικό Στράτο Σβάρνα αφήνοντας τον Ουκρανό στον πάγκο. Παρ’ όλο που το αποτέλεσμα δεν δικαίωσε τον κόουτς, αφού ο Αστέρας πήρε ισοπαλία με 2-2 στο ΟΑΚΑ, ο Χιμένεθ εμμένει στο «άδειασμα» του Νταντσένκο και επαναφέρει τον Βασιλαντωνόπουλο, τον οποίο είχε απορρίψει ο ίδιος 2 μήνες νωρίτερα. Μέσα στον Μάρτιο ο Ουκρανός κάνει μια-δυο καλές εμφανίσεις με τις οποίες πυροδοτεί μια απέλπιδα προσπάθεια των ανθρώπων της ομάδας για να «σωθεί» η κατάσταση και να μην ακυρωθεί τόσο γρήγορα μια μεταγραφή με μεγάλης διάρκειας συμβόλαιο. Η πρόσκαιρη αισιοδοξία εξανεμίζεται σύντομα και όλοι σιγά-σιγά συμβιβάζονται με το γεγονός ότι ο ποδοσφαιριστής δεν μπορεί να προσφέρει στην ΑΕΚ και πρέπει να αποχωρήσει.
Τον Αύγουστο του 2021, ο αποκλεισμός-σοκ στα προκριματικά του Conference League από τη Βελέζ Μόσταρ πέφτει σαν κεραυνός εν αιθρία στην ΑΕΚ με τον κόσμο της ομάδας να εξαγριώνεται. Η Διοίκηση σε μια προσπάθεια αφ’ ενός να κατευνάσει τα πνεύματα και αφ’ ετέρου να βγάλει εαυτήν από το κάδρο των ευθυνών, επιλέγει «αντιδράσει» ενημερώνοντας τον Έλντερ Λόπεζ και τον Όλεγκ Νταντσένκο ότι βρίσκονται εκτός πλάνων της ομάδας. Για τον Ουκρανό αποφασίζεται η «δυσμενής μετάθεση» του στην ΑΕΚ Β’ μέχρι να βρεθεί λύση με το συμβόλαιο του, το οποίο λήγει το 2024. Η απόφαση αυτή δέχθηκε έντονη κριτική από μεγάλη μερίδα των οπαδών καθώς έγινε αντιληπτό ότι οι δύο ποδοσφαιριστές αποτέλεσαν τα εξιλαστήρια θύματα της υπόθεσης στην προσπάθεια των διοικούντων να μην «αγγίξουν» τους πραγματικούς υπαίτιους του καταστροφικού αποκλεισμού. Ειδικά για τον Νταντσένκο, η απόφαση απέκτησε κωμικό χαρακτήρα και φάνηκε ξεκάθαρα αδικαιολόγητη και προαποφασισμένη με δεδομένο ότι ο παίκτης δεν αγωνίστηκε σε κανένα από τα 2 «επίμαχα» ματς με τη Βελέζ.
Κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής μεταγραφικής περιόδου έγιναν κάποιες επαφές και διαπραγματεύσεις με Ρωσικές (Αχμάτ Γκρόζνι, Ούφα) και Πολωνικές (Γκόρνικ Ζάμπρζε) ομάδες για να παραχωρηθεί ή να δοθεί δανεικός, χωρίς όμως αποτέλεσμα που να ικανοποιεί τις απαιτήσεις της ΑΕΚ. Έτσι, ο Νταντσένκο έμεινε παραγκωνισμένος και στο δυναμικό της Β’ ομάδας μέχρι την μεταγραφική περίοδο του Ιανουαρίου.
Στις 14 Ιανουαρίου 2022, μετά από σκληρές διαπραγματεύσεις, κυρίως μεταξύ Διοίκησης και παίκτη, οριστικοποιήθηκε ο δανεισμός του για 1,5 χρόνο στη Ζορία Λουχάνσκ της Ουκρανίας. Όλα δείχνουν να παίρνουν τον δρόμο τους με την βεβαιότητα ότι η καθαρά ποδοσφαιρική παρουσία του Ουκρανού στην ΑΕΚ θα ξεχαστεί πολύ γρήγορα καθώς υπήρξε εξαιρετικά φτωχή με μόλις 600 αγωνιστικά λεπτά σε 11 ματς. Για τον Όλεγκ Νταντσένκο όμως, όλα αυτά θα αποδειχθούν άνευ σημασίας καθώς από εκεί και μετά ξεκινούν για εκείνον αλυσιδωτά τραγικά γεγονότα που θα στιγματίσουν την προσωπική του ζωή.
Μόλις υπέγραψε το συμβόλαιό του και έβγαλε τις καθιερωμένες φωτογραφίες, ενημερώθηκε ότι η 27χρονη σύζυγος του Βικτόρια σκοτώθηκε σε τροχαίο δυστύχημα λίγο έξω από την Οδησσό. H Mercedes του Νταντσένκο, που οδηγούσε η Βικτόρια, συγκρούστηκε σφοδρά με 2 ακόμα αυτοκίνητα και προσέκρουσε στο διάζωμα του αυτοκινητόδρομου που συνδέει το Κίεβο με την Οδησσό με αποτέλεσμα τον ακαριαίο θάνατο της άτυχης γυναίκας.
Σαράντα μέρες μετά το τραγικό γεγονός ξεκίνησε η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Τις πρώτες ημέρες του πολέμου υπήρξε ανησυχία στην ΠΑΕ και έγινε προσπάθεια επικοινωνίας με τον παίκτη, ώστε να ενημερωθούν για την κατάστασή του. Στις 25 Φεβρουαρίου το Πρωτάθλημα της Ουκρανίας διακόπηκε λόγω της επιβολής του στρατιωτικού νόμου στη χώρα και στους επόμενους μήνες ο Όλεγκ βίωσε την φρίκη του πολέμου μέσα στην πατρίδα του.
Τον Σεπτέμβριο του 2022 η νέα σεζόν του Ουκρανικού πρωταθλήματος ξεκίνησε καλύτερα για τον Νταντσένκο, καθώς στο πρώτο μισό της η ομάδα του ήταν τέταρτη και ο ίδιος είχε αγωνιστεί βασικός σε 15 παιγνίδια με 1318 αγωνιστικά λεπτά συμμετοχής και καλή απόδοση. Και εκεί που πιθανόν να νόμιζε ότι τα δύσκολα πέρασαν, στις 13 Φεβρουαρίου 2023 ο Όλεγκ έχασε τις αισθήσεις του και κατέρρευσε κατά τη διάρκεια μιας προπόνησης στην Τουρκία, όπου προετοιμαζόταν η Ζορία. Μεταφέρθηκε εσπευσμένα στην εντατική νοσοκομείου στην Αττάλεια και 4 ημέρες αργότερα η ΑΕΚ έστειλε ιδιωτικό αεροπλάνο για να τον μεταφέρει ασφαλώς στην Αθήνα αναλαμβάνοντας εξ’ ολοκλήρου τα ιατρικά έξοδα της αποθεραπείας του. Τελικά ο Ουκρανός διαγνώστηκε με μία αρκετά ακραία εμφάνιση ταχυκαρδίας. Κατά την ολιγοήμερη νοσηλεία του στην Αθήνα του εμφυτεύθηκε μικροσκοπικός καταγραφέας ρυθμού κάτω από το δέρμα, που επιτρέπει την μακρόχρονη (για 3 έτη) συνεχή παρακολούθηση του καρδιακού ρυθμού. Το ευχάριστο ήταν ότι ο Όλεγκ θα μπορούσε να επιστρέψει στην Ουκρανία και να ξεκινήσει σύντομα προπονήσεις, ενώ ένα μήνα μετά θα γινόταν επανεκτίμηση για την πλήρη επάνοδο στην αθλητική δραστηριότητα.
Στις 9 Ιουλίου 2023 η ΑΕΚ τον παραχώρησε οριστικά με ελεύθερη μεταγραφή στη Ζορία Λουχάνσκ. Μετά από περίπου 7 μήνες αποθεραπείας, ο Όλεγκ επανήλθε στην αγωνιστική δράση δηλώνοντας: «Ήταν εφτά δύσκολοι μήνες, αλλά θέλω να αγωνιστώ το συντομότερο δυνατό. Εάν φοβάσαι κάτι, τότε δεν υπάρχει λόγος να συνεχίζεις να παίζεις. Έχω φόβο, αλλά στη ζωή κανείς δεν ξέρει τι θα συμβεί αύριο. Γι’ αυτό πιστεύω πάντα στο καλύτερο.» Τελικά, στις 26 Οκτωβρίου 2023, ο Νταντσένκο αγωνίστηκε ξανά βασικός στη νίκη της Ζορία με 4-2 επί της Όμπολον Κιέβο για το Ουκρανικό πρωτάθλημα.
Ο Όλεγκ Νταντσένκο δεν έχει αγωνιστεί με την Εθνική Ανδρών της Ουκρανίας. Τον Σεπτέμβριο του 2018 κλήθηκε για πρώτη φορά αλλά δεν χρίστηκε διεθνής. Άλλωστε δεν επιτρεπόταν να κληθεί στην Εθνική Ουκρανίας όσο αγωνιζόταν σε Ρωσικές ομάδες. Έχει αγωνιστεί 28 φορές με την Εθνική U-21 της Ουκρανίας.