Γιάννης Μαρδίτσης

Γιάννης Μαρδίτσης (1960-1964)

Ο Γιάννης Μαρδίτσης γεννήθηκε στις 19 Φεβρουαρίου του 1933 στο Κλειδί Βοιωτίας.
Ο πατέρας του Ζήσης σκοτώθηκε το 1940 υπηρετώντας την Πατρίδα στο Αλβανικό μέτωπο και έτσι ο 7χρονος Γιάννης, η μητέρα του Αλεξάνδρα και οι αδελφές του Ουρανία και Κωνσταντίνα αναγκάστηκαν να μετοικήσουν στην πρωτεύουσα. Εγκαταστάθηκαν στο Αιγάλεω και ο μικρός Γιάννης άρχισε να ασχολείται με το αγαπημένο σπορ των παιδιών της εποχής, το ποδόσφαιρο. Ξεκίνησε να αγωνίζεται με την φανέλλα της ομάδας “Άρτεμις” και σε ηλικία 16 ετών μεταγράφηκε στον Α.Ο. Αιγάλεω, με τη φανέλα του οποίου, αγωνίστηκε ως κυνηγός μέχρι το καλοκαίρι του 1959.
Με την ίδρυση της Α’ Εθνικής Κατηγορίας τον Ιούνιο του 1959, ο τότε πρόεδρος της ΑΕΚ Νίκος Γκούμας, μετά από εισήγηση του προπονητή της ομάδας Τρύφωνα Τζανετή, δίνει το εξωπραγματικό για την εποχή ποσό των 103.000 δραχμών και πέντε ποδοσφαιριστές για να εντάξει στο δυναμικό της ΑΕΚ τον Μαρδίτση επικρατώντας έτσι του ΠΑΟ που διεκδικούσε επίσης τον παίκτη.
Έκανε ντεμπούτο με την φανέλα της ΑΕΚ στις 23 Σεπτεμβρίου 1959 σε αγώνα Κυπέλλου με την Προοδευτική όπου η ΑΕΚ είχε πάρει τη νίκη με σκορ 4-0. Πανύψηλος για τα δεδομένα της εποχής με ύψος 1.84 μ., χρησιμοποιείται από τον Τρύφωνα Τζανετή στις 13 Δεκεμβρίου 1959 στην Τούμπα απέναντι στον ΠΑΟΚ σε θέση κεντρικού αμυντικού αντικαθιστώντας τον τραυματία Νίκο Μελισσή. Έκτοτε καθιερώνεται στην θέση αυτή ξεχνώντας το ποδοσφαιρικό του παρελθόν στον χώρο των επιθετικών και δημιουργώντας με παρτενέρ τον Μίλτο Παπαποστόλου ένα απροσπέλαστο δίδυμο στο Ενωσίτικο κέντρο άμυνας.
Αγωνίστηκε με την Κιτρινόμαυρη φανέλλα από το 1959 μέχρι το 1963 κερδίζοντας το πρωτάθλημα της περιόδου 1962-63. Είχε 115 συμμετοχές ενώ σημείωσε και ένα γκολ. Η τελευταία εμφάνιση του με την φανέλλα της ΑΕΚ ήταν στις στις 7 Ιουλίου 1963 στην ήττα με 1-0 από τον Άρη στο Καυταντζόγλειο. Μετά την ΑΕΚ συνέχισε την καριέρα του για ακόμη ένα χρόνο στην Κόρινθο και τον Ιούνιο του 1964 αποχώρησε από την ενεργό δράση. Υπήρξε 28 φορές διεθνής με την Εθνική Ενόπλων.
Στη συνέχεια ασχολήθηκε με την προπονητική αναλαμβάνοντας την τεχνική ηγεσία μικρότερων ομάδων όπως ο Χαραυγιακός και ο Αλμυρός Βόλου ενώ δραστηριοποιήθηκε και στον χώρο του τέννις, του οποίου υπήρξε φανατικός λάτρης.
Ήταν παντρεμένος από το 1971 με την σύζυγο του Ειρήνη και μαζί απέκτησαν μία κόρη. Επαγγελματικά εργαζόταν ως μηχανικός αεροσκαφών στην Πολεμική Αεροπορία απ’ όπου συνταξιοδοτήθηκε το 1983.
Αντιμετώπισε προβλήματα καρδιολογικής φύσης και χτυπήθηκε κατά διαστήματα από τρία εγκεφαλικά επεισόδια. Το τρίτο από αυτά αποδείχθηκε μοιραίο γι’ αυτόν και ο Γιάννης Μαρδίτσης έφυγε από κοντά μας στις 26 Ιανουαρίου 2010.