Λάκης Νικολάου

Παντελής – Βασίλης (Λάκης) Νικολάου – (1971/1982)

Ο Λάκης Νικολάου γεννήθηκε στις 18 Ιουλίου 1949 στην Ίο των Κυκλάδων. Τα μαθητικά του χρόνια τα έζησε στο Περιστέρι και τελείωσε το γυμνάσιο το 1966 στην Αναργύρειο και Κοργιαλένειο Σχολή, στις Σπέτσες όπου είχε εγγραφεί ως εσώκλειστος μαζί με τον αδελφό του.
Ξεκίνησε να ασχολείται με το ποδόσφαιρο σε μικρή ηλικία, όταν με φίλους και γείτονες έφτιαξαν την ομάδα Ηρόδοτος Περιστερίου δίνοντας φιλικά ματς με άλλες ομάδες της περιοχής. Στην ομάδα εκείνη αγωνιζόταν στη θέση του αμυντικού μέσου στο διάσημο για την εποχή σύστημα WM.
Στους αγώνες αυτούς τον ξεχώρισαν οι άνθρωποι του Ατρόμητου Περιστερίου προεξάρχοντος του προπονητή των ακαδημιών της ομάδας και παλαιού ποδοσφαιριστή της ΑΕΚ Μιχάλη Παπαθεοδώρου και το 1967 τον ενέταξαν στη δύναμη του συλλόγου. Στον Ατρόμητο ξεκίνήσε να αγωνίζεται σαν αμυντικός -δεξί μπακ, σέντερ μπακ- και μετά σαν επιθετικός, επειδή η ομάδα τότε παρουσίαζε έλλειψη επιθετικών παικτών.
Τελειώνοντας το γυμνάσιο, πέτυχε την εισαγωγή του στο Μαθηματικό αλλά ο διακαής πόθος του να ασχοληθεί με την Ιατρική τον έκανε να εγκαταλείψει την σχολή και να εγγραφεί στην Ιατρική σχολή του Μπάρι της Ιταλίας με σκοπό να πετύχει μεταγραφή στο Πανεπιστήμιο Αθηνών όπως και έγινε. Στο διάστημα που παρέμεινε στο Μπάρι αγωνίστηκε με την ερασιτεχνική ομάδα Μπαρλέτα στη θέση του λίμπερο.
Το 1971 μετά από 4 χρόνια παρουσίας του στον Ατρόμητο και έχοντας χριστεί 15 φορές διεθνής με την Εθνική Νέων αγωνιζόμενος στην επιθετική γραμμή, προκαλεί το ενδιαφέρον των μεγάλων ομάδων του κέντρου, ιδιαίτερα δε του Παναθηναϊκού. Ο μακρινός συγγενής του πατέρα του, Στάθης Ροκόφυλλος τον πηγαίνει στη Λεωφόρο όπου δοκιμάζεται και αρέσει στον Φέρεντς Πούσκας. Ακολουθεί μια περίοδος απραξίας και λίγο αργότερα οι “πράσινοι” επικοινωνούν με την διοίκηση του Ατρομήτου εκδηλώνοντας ενδιαφέρον για την μεταγραφή δίνοντας στον πρόεδρο του Ατρομήτου Γαλαίο και μια προκαταβολή 50 χιλ. δραχμών σαν “καπάρο”. Παράλληλα ο θείος του από την οικογένεια της μητέρας του Λεωνίδας Γραμματικόπουλος προσπαθεί να πείσει τους ανθρώπους του Ολυμπιακού να τον εντάξουν στην ομάδα, χωρίς επιτυχία.
Ο πόλος έλξης των μεγάλων ομάδων στον τότε Ατρόμητο είναι ο Γιώργος Βασιλόπουλος και για χάρη του πολλές φορές άνθρωποι των συλλόγων του τότε ΠΟΚ παρακολουθούν τα ματς της ομάδας. Σε ένα από αυτά, εναντίον του Ιωνικού Νικαίας, θεατές είναι ο προπονητής της ΑΕΚ Μπράνκο Στάνκοβιτς και ο έφορος της ομάδας Σταμάτης Παπασταματίου. Ο πρώτος παρακολουθεί μεν τον Βσιλόπουλο αλλά εντυπωσιάζεται από την απόδοση, την ταχύτητα, τη σωματοδομή και κυρίως το “αρχοντικό” στυλ παιγνιδιού του ευθυτενούς Λάκη Νικολάου. Έτσι ο Γιώργος Βασιλόπουλος καταλήγει στον Ολυμπιακό του Νίκου Γουλανδρή και η ΑΕΚ “βολεύεται” με την απόκτηση του Νικολάου, υποσχόμενη στον νεαρό επιθετικό πριμ μεταγραφής 300 χιλ. δραχμών, που όμως δεν του δόθηκε ποτέ.
Ο Νικολάου, όντας ΑΕΚτζής, ζει το όνειρο κάθε νεαρού ποδοσφαιριστή καθώς βρίσκεται συμπαίκτης με τα ινδάλματα του όπως ο Παπαϊωάννου, ο Σκευοφύλακας, ο Πομώνης που μέχρι τότε απλά κοσμούσαν το δωμάτιο του με τις φωτογραφίες τους. Για 3 χρόνια θα αγωνιστεί στην ΑΕΚ σαν επιθετικός ενώ παράλληλα συνεχίζει τις σπουδές του στην Ιατρική σχολή. Αυτός ο συγκερασμός αποδεικνύεται ιδιαίτερα δύσκολος καθώς η απαιτούμενη παρακολούθηση των εργαστηρίων της σχολής και η επιβεβλημένη παρουσία στις προπονήσεις της ομάδας συχνά αποβαίνουν η μια εις βάρος της άλλης. Αυτή η διπλή ενασχόληση ξενίζει για τα δεδομένα της εποχής καθώς ο όρος “επιστήμονας – ποδοσφαιριστής” αποτελούσε σχεδόν terra incognita για το τότε Ελληνικό ποδόσφαιρο και το 1974 ωθεί τον τότε υπεύθυνο σχεδιασμού της ΑΕΚ Χατζημιχάλη να εισηγηθεί στον άρτι αφιχθέντα στην προεδρία της ΑΕΚ Λουκά Μπάρλο την αποδέσμευση του από την ομάδα.
Ο Μπάρλος , μη έχοντας ακόμη πλήρη γνώση στα της ομάδας, συναινεί στην πρόταση και ανακοινώνει στον Νικολάου την ελεύθερη αποδέσμευση του κάτι που θα πικράνει σε μεγάλο βαθμό τον νεαρό διεθνή. Η είδηση της αποδέσμευσης του κινητοποιεί τις μεταγραφικές “σειρήνες” ΠΑΟ και Ολυμπιακού με τον δεύτερο να του καταθέτει επίσημη πρόταση 750 χιλ. δραχμών μέσω του τότε προπονητή της ομάδας Λάκη Πετρόπουλου. Παράλληλα όμως κινητοποιούνται και Ενωσίτες, γνώστες των καταστάσεων, που διαβλέπουν το έγκλημα που πρόκειται να συντελεσθεί, και με προτροπή του Ενωσίτη δημοσιογράφου Τάκη Χαραλαμπίδη ο Μπάρλος καλεί ξανά τον Νικολάου για να του προτείνει παραμονή στην ομάδα. Ο Λάκης δέχεται ζητώντας -ξανά- το “πριμ μεταγραφής – φάντασμα” του 1971 των 300 χιλ. δραχμών. Ο Μπάρλος συμφωνεί, ο Νικολάου εντάσσεται ξανά στην ομάδα αλλά η αμοιβή παραμένει “φάντασμα” ακόμη και σήμερα.
Στην ομάδα ο Λάκης συναντά σαν προπονητή τον Φράντισεκ Φάντρονκ, το κοφτερό ποδοσφαιρικό μάτι του οποίου θα “δει” τις οργανωτικές ικανότητες, την σοβαρότητα και το ποδοσφαιρικό μυαλό του παίκτη και θα προχωρήσει στην μετακίνηση του Νικολάου στο κέντρο της άμυνας χαρίζοντας στην ΑΕΚ για την επόμενη δεκαετία ένα “αυτοκρατορικό” λίμπερο.
Εκείνη τη χρονιά, το 1974, ο Νικολάου παίρνει το πτυχίο του από την Ιατρική, κάνει την ειδικότητα του (ως μαιευτήρας μάλιστα) στο Ιπποκράτειο, υπηρετεί τη στρατιωτική του θητεία και παντρεύεται την αγαπημένη του σύζυγο Ελένη.
Η συνέχεια στην ΑΕΚ μοιάζει με “παραμύθι”. Η ομάδα των Μπάρλου και Φάντρονκ, βασικό και αναντικατάστατο γρανάζι της οποίας είναι ο Λάκης Νικολάου, αρχίζει σιγά σιγά να διαπρέπει σε Ελλάδα και εξωτερικό καθώς έρχονται η πορεία στο Κύπελλο ΟΥΕΦΑ το 1976-77 μέχρι τον Ημιτελικό, τα Πρωταθλήματα 1977-78 και 1978-79 και το Κύπελλο Ελλάδας του 1977-78 που οδήγησε σε Ντάμπλ για την περίοδο αυτή. Το δίδυμο που δημιούργησε στο κέντρο της κιτρινόμαυρης άμυνας με τον Πέτρο Ραβούση, σύμπληρώνοντας ό ένας τον άλλο και επικοινωνόντας μοναδικά μέσα στο γήπεδο την ώρα του αγώνα παραμένει αξεπέραστο για πολλούς ακόμη μέχρι και σήμερα για τα Ελληνικά δεδομένα. Διάβαζε το παιχνίδι των αντιπάλων, ήταν πολύ γρήγορος και τεχνίτης, ενώ τον διέκρινε η αλτικότητά του, η εκρηκτικότητά του αλλά και η πολύτιμη βοήθειά του στον επιθετικό τομέα. Μετά την αποχώρηση του Μίμη Παπαϊωάννου φόρεσε για πολλά χρόνια το περιβραχιόνιο του αρχηγού της ομάδας της ΑΕΚ.
Το 1979 συμπληρώνει οκταετία στην ΑΕΚ και σύμφωνα με τον τότε μεταγραφικό κανονισμό, η ομάδα υποχρεούται να κάνει χρηματική προσφορά και αν ο παίκτης φέρει αντιπροσφορά διπλάσιου ύψους καθίσταται αυτόματα ελεύθερος να μεταγραφεί. Η προσφορά που γίνεται από την ΑΕΚ είναι απαξιωτική για το μέγεθος της προσφοράς του στην ομάδα. Του προσφέρονται 300 χιλ. δραχμές ενώ ταυτόχρονα στην ΑΕΚ έρχεται από τον ΟΦΗ ο Μιχάλης Τζιράκης με περίπου 3 εκατομμύρια δραχμές και “παζαρεύεται” ο Γιώργος Φοιρός από τον Άρη με συνολικό κόστος γύρω στα 10 εκατομμύρια δραχμές, αμφότεροι αγωνιζόμενοι στην θέση του Νικολάου. Έρχεται σε ρήξη με τον Λουκά Μπάρλο και ο Γιώργος Βαρδινογιάννης σπεύδει να του καταθέσει πρόταση 3 εκατομμυρίων δραχμών συν 3 ακόμη αν αγωνιστεί στα μισά και πλέον ματς της περιόδου, θέλοντας να δει στην άμυνα του ΠΑΟ το δίδυμο της Εθνικής Ανδρών με Λάκη Νικολάου και Άνθιμο Καψή. Ο -χολωμένος με τον Μπάρλο- Νικολάου συγκρατείται από τον πατέρα του, που γνωρίζοντας τα κιτρινόμαυρα αισθήματα του τον αποτρέπει από την συμφωνία με τους “πράσινους” ενώ η πρόταση του ΠΑΟ κεντρίζει τον εγωισμό του Λουκά Μπάρλου που επαναδιαπραγματεύεται με τον Λάκη, συμφωνόντας τελικά στην παραμονή του στην ομάδα με 750 χιλιάδες δραχμές ως αμοιβή.
Μετά το τέλος των αγώνων της Εθνικής Ανδρών, της οποίας ήταν βασικό στέλεχος, στην τελική φάση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος το 1980 στην Ιταλία, αποφασίζει να σταματήσει την ποδοσφαιρική του καριέρα και αποσύρεται από την ΑΕΚ και την Εθνική παραμένοντας στην Ένωση σαν γιατρός πλέον της ομάδας. Η ΑΕΚ μετά τον πρώτο γύρο του Πρωταθλήματος αντιμετωπίζει προβλήματα και ο Νικολάου καλείται εσπευσμένα από τον Μίλτο Παπαποστόλου να ξαναφορέσει τα ποδοσφαιρικά του παπούτσια και να βοηθήσει την ομάδα. Ο Λάκης Νικολάου θα δεχθεί και θα αγωνιστεί άλλον ενάμιση χρόνο με την κιτρινόμαυρη φανέλλα. Θα πει το οριστικό αντίο στους αγωνιστικούς χώρους στις 30 Μαΐου 1982 στην εντός έδρας νίκη με 2-1 απέναντι στην Καστοριά, έχοντας συμπληρώσει 358 συμμετοχές σε αγώνες με την ΑΕΚ και έχοντας σημειώσει 42 γκολ.
Φόρεσε για πρώτη φορά τη φανέλλα της Εθνικής Ανδρών στις 8 Σεπτεμβρίου 1973 και συμπλήρωσε 15 συμμετοχές σε αυτήν. Με την Εθνική Νέων αγωνίστηκε στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 1971 και με την Εθνική Ανδρών σε αυτό του 1980.
Ανακηρύχθηκε «Αθλητής της χρονιάς» για τα έτη 1974 και 1979 από τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Αθλητικού Τύπου.
Είναι από το 1974 παντρεμένος με την αγαπημένη του Ελένη και έχει αποκτήσει 3 παιδιά και 5 εγγόνια.
Στην επιστημονική του καριέρα, έλαβε τον τίτλο της ειδικότητας της Ορθοπεδικής και ανακηρύχθηκε διδάκτορας του Πανεπιστημίου Αθηνών το 1985. Έκανε μετεκπαίδευση στο Duke των Η.Π.Α. στον τομέα των αθλητικών κακώσεων και έχει βραβευθεί από την Αμερικανική Ορθοπαιδική Εταιρία για την πρωτοποριακή εργασία του στις μεταμοσχεύσεις των χιαστών συνδέσμων του γόνατος και τις πολύχρονες μελέτες του στον τομέα της φυσιολογίας των μυϊκών θλάσεων.
Στην ΑΕΚ διετέλεσε επί σειρά ετών γιατρός της ομάδας ενώ από το 1987 είναι επικεφαλής της ιατρικής ομάδας της. Η από το 1987 επαγγελματική σχέση του με την Ορθοπεδική κλινική του Ιατρικού Κέντρου οδήγησε και σε μια παρεξήγηση του προσώπου του από αρκετούς Ενωσίτες όταν στο διάστημα 2003-2009 μια συμφωνία ιατρικής κάλυψης μεταξύ του Κέντρου και της ΠΑΕ Ολυμπιακός τον έφερε ως επικεφαλής του ιατρικού τημ των ερυθρόλευκων.
Διετέλεσε γιατρός των Εθνικών ομάδων από το 1982 μέχρι το 1994 ενώ σαν τραυματική χαρακτηρίζει ο ίδιος την ενασχόληση του με την ΕΠΟ σαν Πρόεδρος της Υγιειονομικής Επιτροπής της και κατά συνέπεια μέλος του Δ.Σ. της την περίοδο 1994-95.

Στις 13 Οκτωβρίου 1997 μετά από πιέσεις και με την ΑΕΚ στην συνήθη θέση του ανίατου ασθενούς, δέχτηκε την ανάληψη της προεδρίας της ΠΑΕ υπό την σκιά της ιδιοκτήτριας εταιρίας enic για διάστημα περίπου ενός χρόνου. Απεδείχθη για μια ακόμη φορά ότι ηθικοί, τίμιοι και ακέραιοι άνθρωποι με ανεπτυγμένο το αίσθημα της προσφοράς όπως ο Λάκης Νικολάου ουδεμία συνάφεια μπορούν να αποκτήσουν με τον δυσώδη χώρο των παραγόντων του Ελληνικού ποδοσφαίρου καθώς το τίμημα γι’ αυτούς μόνο βλαβερό μπορεί να αποδειχθεί. Όπως αποδείχτηκε για τον “γιατρό” στις 16 Δεκεμβρίου 2010 όταν πριν το Ευρωπαϊκό ματς με την Ζενίτ Αγ. Πετρούπολης, η ΠΑΕ ΑΕΚ τον τίμησε για την προσφορά του όχι δια του Προέδρου της όπως θα άρμοζε αλλά δι’ ενός μέλους του ΔΣ ενώ κατά την βράβευση ακούστηκαν από τις κερκίδες μέχρι και αποδοκιμασίες για το πρόσωπο του ……