Έντσον Ράμος
Ο Βραζιλιάνος δεξιός οπισθοφύλακας γεννήθηκε στις 31 Μαΐου 1986 στο João Pessoa και ξεκίνησε την ποδοσφαιρική του καριέρα στη Μότζι Μίριμ, αγαπημένη ομάδα ενός από τους μεγαλύτερους ποδοσφαιριστές όλων των εποχών, του Ριβάλντο. Το παραπάνω στοιχείο δεν αποτελεί απλά trivia για την ομάδα και τον ποδοσφαιριστή αλλά τον καθοριστικό παράγοντα πάνω στον οποίο δομήθηκε η -σε σημείο παρεξηγήσεως- στενή σχέση Ράμος-Ριβάλντο. Σχέση που το καλοκαίρι των μεγάλων προσδοκιών για την ΑΕΚ, αυτό του 2007, έφερε το νεαρό τότε Ράμος στο δρόμο της Ένωσης.Η ΑΕΚ έψαχνε ένα δεξί μπακ για να συμπληρώσει το ρόστερ της, ρόλο που κλήθηκε να αναλάβει ο Ράμος μετά από πρόταση/απαίτηση ( ο καθένας είναι ελεύθερος να βγάλει τα δικά του συμπεράσματα) του Ριβάλντο, ο οποίος είχε μεταγράφει μετά βαΐων και κλάδων εκείνο το καλοκαίρι στην Ένωση. Θα πρέπει εδώ να σημειωθεί ότι οι 2 τους δεν είχαν μόνο τη Μότζι Μίριμ (ομάδα της οποίας ο Ριβάλντο ανέλαβε την προεδρία το 2008) ως συνδετικό κρίκο της μεταξύ τους σχέσης, αλλά ήταν ταυτόχρονα φίλοι, με τον Ριβάλντο να έχει μάλιστα ρόλο μέντορα αλλά και μάνατζερ (!!) του νεαρού. Όλα τα παραπάνω φυσιολογικά δημιουργούν σκιές σχετικά με την επιλογή της ΑΕΚ να αποκτήσει τον ποδοσφαιριστή και μάλλον δεν περιποιούν τιμή σ’ένα σύλλογο που θέλει να λέγεται μεγάλος. Στα ρεπορτάζ της εποχής βέβαια πέρασαν στα ψιλά, καθώς η ΑΕΚ εκείνη τη χρονιά έπαιξε τα ρέστα της για το πρωτάθλημα, με το σχεδιασμό της να βασίζεται σε πολύ μεγάλο βαθμό στα κέφια του πολύ μεγάλου Βραζιλιάνου, του οποίου οι ορέξεις έπρεπε να ικανοποιηθούν με κάθε τρόπο.
Ο Ράμος πήρε αμέσως θέση βασικού στην ΑΕΚ κι αρχικά προκάλεσε συμπάθεια με την παρουσία του στο γήπεδο. Επιθετικογενής ποδοσφαιριστής, φιλότιμος και αρκετά ταχύς, δημιούργησε ελπίδες ότι μπορεί να καλύψει με σχετική επιτυχία την ‘’καταραμένη’’ από την εποχή του Βασίλη Μπορμπόκη θέση του δεξιού οπισθοφύλακα της Ένωσης. Οι πιο προσεκτικοί βέβαια δεν άργησαν να παρατηρήσουν ότι η αυξημένη συμμετοχή του στο επιθετικό κομμάτι δεν έφερε κατά κανόνα απτά αποτελέσματα, με τον Βραζιλιάνο να είναι πανικόβλητος στην τελική του πάσα και κυριολεκτικά ανεκδιήγητος σε ότι αφορά τις σέντρες που επιχειρούσε.
Το ανούσιο επιθετικό του παιχνίδι δεν ήταν βέβαια το σημαντικότερο αρνητικό στοιχείο της παρουσίας του στην Ένωση. Καθοριστικά αρνητική για την ΑΕΚ ήταν η έλλειψη προσήλωσης του νεαρού στα αμυντικά του καθήκοντα και ενίοτε η παντελής απουσία αυτής. Ο συνδυασμός έλλειψης τακτικής παιδείας και συγκέντρωσης υπήρξε συχνά καταδικαστικός για την ομάδα, με τον Ράμος να ξεχνιέται συχνά μπροστά, να μην καλύπτει σωστά τους χώρους και να υποπίπτει σε γκέλες επιπέδου σχολικού πρωταθλήματος σε παιχνίδια όπως αυτά με τον Άρη και τον Πανιώνιο στο ΟΑΚΑ που κόστισαν βαθμούς και ψυχολογία στην Ένωση.
Ο Ράμος αποχώρησε οικειοθελώς από την ομάδα μετά την ξαφνική φυγή του Ριβάλντο για το εξωτικό Ουζμπεκιστάν και την Bunyodkor λίγο μετά την έναρξη της επόμενης σεζόν. Φόρεσε τη φανέλα της ΑΕΚ σε 43 παιχνίδια. Σκόραρε και ένα τέρμα σε εκτός έδρας παιχνίδι απέναντι στον Λεβαδειακό.
Στη συνέχεια επέστρεψε για λίγο στη Μότζι Μίριμ, με τον Ριβάλντο να μην αντέχει την απόσταση και να τον φέρνει γρήγορα δίπλα του στη Bunyodkor. Επόμενη στάση της καριέρας του ήταν η ισπανική Μαγιόρκα, με την οποία μάλιστα είχε αρκετές συμμετοχές. Από το 2011 κι έπειτα περιπλανήθηκε σε διάφορες ομάδες της Βραζιλίας ( Σάο Πάολο, Μότζι Μίριμ, Ιντερνασιονάλ, Σάο Καετάνο) χωρίς όλα αυτά τα χρόνια να καταγράψει έστω μια επίσημη συμμετοχή…