Ανδρέας Βλαχομήτρος

Ανδρέας Βλαχομήτρος – (2011/2019)


Γεννήθηκε στις 3 Ιουλίου 1997 στην Ιστιαία Εύβοιας.
Σε ηλικία 14 ετών, το 2011, έγινε μέλος των τμημάτων υποδομής της ΑΕΚ και ξεκίνησε να αγωνίζεται στις ομάδες των ακαδημιών σαν μεσοεπιθετικός καλύπτοντας κυρίως την θέση του αριστερού εξτρέμ.
Στην σεζόν 2013-14, όταν η ΑΕΚ ξεκινούσε το «restart» της από την Γ’ Εθνική, το επίπεδο της κατηγορίας άφηνε το περιθώριο να δίνονται ευκαιρίες σε παίκτες από τα τμήματα υποδομών για να συμμετέχουν στην πρώτη ομάδα. Σε μια τέτοια περίπτωση, ο Βλαχομήτρος μπήκε σαν αλλαγή του Μπρούνο Τσιρίλο στο 56’ του τελευταίου ματς της ΑΕΚ στην σεζόν και στην κατηγορία, στις 22 Μαΐου 2014 απέναντι στον Πανναξιακό στο ΟΑΚΑ. Στο 81’ του αγώνα, ο νεαρός «έκλεισε» το σκορ για την «Ένωση» κάνοντας το 3-1 με καταπληκτική κεφαλιά και έγινε έτσι ο νεαρότερος σκόρερ στην Ιστορία της ΑΕΚ σε ηλικία 16 ετών, 10 μηνών και 13 ημερών. Πολλά γράφτηκαν για το ταλαντούχο μεσοεπιθετικό που από ball boy τις προηγούμενες χρονιές ήταν πλέον σκόρερ της ομάδας, προοιωνίζοντας το ξεκίνημα μιας ακόμη από τις γνωστές ρομαντικές ιστορίες του ποδοσφαίρου.
Το μέλλον έμοιαζε να του ανήκει αλλά στην επόμενη σεζόν 2014-15 και με την ΑΕΚ στην Β’ Εθνική πια, η ΠΑΕ δεν του έδωσε επαγγελματικό συμβόλαιο και συνέχισε να αγωνίζεται με τις «μικρές» ομάδες για 4η χρονιά πετυχαίνοντας πολλά γκολ . Στις 21 Αυγούστου 2015, ο νέος Τεχνικός Διευθυντής της ομάδας Μπράνκο Μιλοβάνοβιτς πρόσφερε επαγγελματικά συμβόλαια στον Βλαχομήτρο και στους Γαλανόπουλο και Μαρκοπουλιώτη. Πήρε μέρος στην προετοιμασία και στα φιλικά της ομάδας πριν την επιστροφή της στην Super League για τη σεζόν 2015-16 και μάλιστα σε ένα από αυτά στις 17 Σεπτεμβρίου 2015 πρωταγωνίστησε στη φιλική ισοπαλία με 1-1 απέναντι στην ΑΕΛ στη Λάρισα όταν σκόραρε στο 55′ ύστερα από ωραία ασίστ του Φαγέ .
Ο Βλαχομήτρος για δεύτερη φορά άγγιζε το όνειρο της καθιέρωσης χωρίς όμως να υπάρξει η ανάλογη συνέχεια. Μετά από λίγο ο Τραϊανός Δέλλας παραχώρησε την θέση του στον Γκουστάβο Πογέτ και ο Ουρουγουανός επέλεξε να στηριχτεί στους έτοιμους παίκτες που είχαν έρθει με μεταγραφή, μετά την επιστροφή της ΑΕΚ στην μεγάλη κατηγορία, αποφεύγοντας το εκτεταμένο ροτεϊσιον. Αγωνίστηκε σε όλη την σεζόν με τη νεοσύστατη ομάδα Κ-20 της ΑΕΚ στο αντίστοιχο Πρωτάθλημα της Super League 1 όπου και σημείωσε 8 γκολ σε 25 αγώνες. Με την απομάκρυνση του Πογέτ στο τέλος της σεζόν πήρε ακόμη μια ευκαιρία από τον υπηρεσιακό προπονητή της «Ένωσης» και μέχρι πρότινος προπονητή του στη Κ-20 Νίκο Παναγιωτάρα και αγωνίστηκε για μόλις 4 λεπτά στο τελευταίο παιχνίδι της χρονιάς για τα πλέι οφ απέναντι στο Πανιώνιο, καταγράφοντας έτσι στις 31 Μαΐου 2016 την πρώτη επαγγελματική του συμμετοχή .
Στις 7 Ιουλίου 2016 και ενώ προπονητής της ομάδας ήταν ο Τιμούρ Κετσπάγια, δόθηκε δανεικός στη Σερβική ομάδα Α’ κατηγορίας FK Javor-Matis Ivanjica χωρίς να καταγράψει συμμετοχή ούτε καν σε αποστολή και επέστρεψε πρόωρα στην Ελλάδα στα τέλη Δεκεμβρίου βρίσκοντας στη θέση του προπονητή τον Ζοσέ Μοράις και την ΑΕΚ σε μια πολύ προβληματική κατάσταση. Αγωνίστηκε και πάλι με την ομάδα Κ-20 όπου και σημείωσε 10 γκολ σε 10 ματς. Παρά την αξιοσημείωτη παραγωγικότητα του, πέρασε και η σεζόν 2016-17 χωρίς να καταφέρει να κάνει ούτε τώρα το σταθερό επαγγελματικό άλμα .
Στην Πρωταθληματική σεζόν 2017-18 με προπονητή τον Μανόλο Χιμένεθ, έμεινε στην ΑΕΚ και στην πρώτη ομάδα. Δηλώθηκε μάλιστα και στην Ευρωπαϊκή λίστα όπου ήταν και μια φορά σε αποστολή, χωρίς όμως να αγωνιστεί, στην εντός έδρας ισοπαλία 0-0 με την Μίλαν για το Europa League. Ακόμη είχε από μια συμμετοχή στο Πρωτάθλημα, μπαίνοντας σαν αλλαγή του Πέτρου Μάνταλου στο 81’ του αγώνα απέναντι στη Λάρισα στο ΟΑΚΑ και στο Κύπελλο σαν βασικός απέναντι στην Καλλιθέα, σε ένα ματς όπου εκεί έλαμψε και συστήθηκε άλλο ένα χαμένο ταλέντο της ΑΕΚ, ο Χρήστος Γιούσης που σε ηλικία 18 ετών πέτυχε 2 γκολ με προσωπικές ενέργειες. Πλέον οι ελπίδες και το ενδιαφέρον της ΑΕΚ στράφηκαν στον Γιούση ενώ ο Βλαχομήτρος ήδη μετρούσε αντίστροφα για την αποχώρηση του από την «Ένωση» .
Τον Ιανουάριο του 2018 ξεκίνησε για τον Ανδρέα Βλαχομήτρο ο «μαραθώνιος» των δανεισμών με πρώτο σταθμό τον Απόλλωνα Πόντου. Ακολούθησαν η Σπάρτη και ο Αιγινιακός με τον 21χρονο πλέον μεσοεπιθετικό να μην καταφέρνει να δείξει κάτι εντυπωσιακό και με το «ταβάνι» του να μην δείχνει τόσο ψηλό όσο φαινόταν αρχικά. Άρχισε πλέον να μαθαίνει τα όρια του και να συνειδητοποιεί την κατηγορία που θα περάσει σχεδόν όλη τη καριέρα του.
Οι συνεχείς δανεισμοί και η έλλειψη προοπτικής στην ΑΕΚ πλέον του έκαναν κακό και έτσι η ομάδα τον διευκόλυνε αφήνοντας τον να πάει με ελεύθερη μεταγραφή σε ένα γνώριμο περιβάλλον γι αυτόν στον Απόλλωνα Πόντου, όπου όμως τα προβλήματα της ομάδας που την οδήγησαν στο υποβιβασμό τον ανάγκασαν να φύγει πριν την έναρξη της σεζόν. Στην περίοδο 2019-2020, πιθανόν και με τη μεσολάβηση της ΑΕΚ, βρήκε θέση στο ρόστερ του Ιωνικού Νικαίας που αγωνιζόταν στην Γ’ Εθνική κατηγορία (Football League ) πετυχαίνοντας σε 13 αγώνες 4 γκoλ και βοηθώντας τον να ανέβει στη Β’ Εθνική κατηγορία ( Super league 2). Συνέχισε και για την επόμενη χρονιά στον Ιωνικό τη σεζόν 2020-21 όπου με 14 συμμετοχές, 1 γκολ και 2 ασίστ κατέκτησε τη πρώτη θέση και τη δεύτερη συνεχή άνοδο με την ομάδα της Νίκαιας στη μεγάλη κατηγορία αυτή τη φορά .
Τελικά όμως δεν θα συνεχίσει στον Ιωνικό και θα παραμείνει παίκτης Β’ Εθνικής με τη φανέλα της Νίκης Βόλου όπου στην σεζόν 2021-22 στον Βόρειο Όμιλο της Β’ Εθνικής κατηγορίας ( Super League 2 ) θα κάνει ίσως τη καλύτερη του χρονιά με 31 ματς, 6 γκολ και 1 ασίστ και ακόμη 5 συμμετοχές και 1 γκολ στο Κύπελλο, παίζοντας κυρίως στον άξονα .Στην περίοδο 2022-2023 πήγε στο Αιγάλεω συνεχίζοντας τις παραγωγικές του σεζόν στη Β’ Εθνική, παίζοντας 25 ματς με 4 γκολ και 1 ασίστ.
Ο Βλαχομήτρος είναι αναμφίβολα μέρος της Ιστορίας της ΑΕΚ ως ο νεαρότερος σκόρερ της, αλλά αυτή ήταν η κορυφαία στιγμή μιας καριέρας που δεν εξελίχθηκε όπως έπρεπε και όπως θα μπορούσε. Έμεινε να κινείται στην μετριότητα και πλέον θεωρείται μια καλή επιλογή για ομάδες χαμηλότερων κατηγοριών. Ήταν ένας από τους πολλούς παίκτες των ακαδημιών της ΑΕΚ που διαφημίστηκαν ίσως υπερβολικά σαν μεγάλα ταλέντα από τον Τύπο και τους δόθηκε νωρίς η ευκαιρία να αγωνιστούν στην πρώτη ομάδα χωρίς όμως την ανάλογη συνέχεια με την ευθύνη να μοιράζεται ανάμεσα στους ίδιους αλλά και στην διαχείριση από την πλευρά της ομάδας.