Βαγγέλης Βλάχος

Βαγγέλης Βλάχος – (1979/1985)
Γεννήθηκε στις 6 Ιανουαρίου 1962 και προερχόταν από τα “σπλάχνα” της ΑΕΚ. Το 1979 προωθήθηκε στην πρώτη ομάδα μαζί με τους Στέλιο Μανωλά, Λύσσανδρο Γεωργαμλή και Σπύρο Οικονομόπουλο. Το 1980 έγινε επαγγελματίας και σύντομα εντυπωσίασε με τις εμφανίσεις του. Καθιερώθηκε επί των ημερών του Αυστριακού τεχνικού Χέρμαν Στετσλ στην ομάδα, αντικαθιστώντας στην ενδεκάδα τον Τάκη Νικολούδη που είχε μετακομίσει στον Ολυμπιακό. Ποιοτικός μεσοεπιθετικός με θέαμα και ουσία στο παιχνίδι του, δεν είναι τυχαίο ότι σε πολύ νεαρή ηλικία φόρεσε το “10” στην πλάτη κι έγινε κι αρχηγός της ομάδας. Στις 26/12/1979 έγινε σε ηλικία 17 ετών και 242 ημερών ο νεαρότερος σκόρερ της ΑΕΚ στην ιστορία της στην Α’ Εθνική όταν πέτυχε 2 γκολ σε αγώνα εναντίον της Καβάλας (Καβάλα-ΑΕΚ 2-4). Το ρεκόρ αυτό κράτησε μέχρι το 2012 όταν το “έσπασε” ο Ταξιάρχης Φούντας που σκόραρε εναντίον του Πλατανιά (ΑΕΚ-Πλατανιάς 1-0) σε ηλικία 17 ετών και 54 ημερών. Ο Βαγγέλης Βλάχος είχε πολύ μεγάλη συμμετοχή στην κατάκτηση του κυπέλλου το 1983 πετυχαίνοντας κι ένα πολύ όμορφο γκολ με ατομική προσπάθεια στον τελικό με τον ΠΑΟΚ στο ΟΑΚΑ (ΑΕΚ-ΠΑΟΚ 2-0, το άλλο γκολ της ΑΕΚ ο Μαύρος). Έγινε εκείνη την εποχή ο νεαρότερος αρχηγός ομάδας που σήκωσε το κύπελλο Ελλάδας. Αγαπήθηκε πολύ από τον κόσμο, ενώ έκανε εξαιρετικό “δίδυμο” με τον Θωμά Μαύρο (ήταν και φίλοι εκτός γηπέδου).
Το 1985 με την λήξη της πενταετίας του στην ομάδα, δέχεται μια σχετικά μικρή πρόταση ανανέωσης συμβολαίου από τον Ζαφειρόπουλο κι έτσι αποφασίζει να κάνει προσφυγή εναντίον της ΑΕΚ (του οφείλονταν χρήματα) και ταυτόχρονα να αποδεχτεί την πρόταση που έχει από τον Βαρδινογιάννη και να μετακινηθεί στην ομάδα του Παναθηναικού. Η πρώτη του επανεμφάνιση μπροστά στον κόσμο της ΑΕΚ (ως αντίπαλος πλέον) ειναι τραυματική, αφού αποδοκιμάζεται πολύ έντονα. Μάλιστα δηλώνει σοκαρισμένος μετά το ματς αφού όπως είπε περίμενε αποδοκιμασίες, αλλά όχι σε τόσο έντονο βαθμό. Στον ΠΑΟ παραμένει μέχρι το 1991 έχοντας καλή παρουσία, αλλά και σκαμπανεβάσματα στην απόδοσή του, αφού από την μια μεριά το ταλέντο του είναι αναμφισβήτητο, αλλά από την άλλη φήμες λένε ότι δεν κάνει και την καλύτερη εξωγηπεδική ζωή. Στην συνέχεια αγωνίζεται για μια σεζόν στην Κόρινθο και κλείνει την επαγγελματική του καριέρα σχετικά νωρίς, το 1992.
Με την ΑΕΚ είχε 134 συμμετοχές και 28 γκολ για το πρωτάθλημα, με τον Παναθηναικό 92 συμμετοχές με 21 γκολ και με την Κόρινθο 8 συμμετοχές με 1 γκολ. Αγωνίστηκε και 4 φορές στην εθνική ομάδα των ανδρών.
Μετά το τέλος της καριέρας του ο Βαγγέλης Βλάχος ασχολήθηκε με την προπονητική, έχοντας θητεύσει στον πάγκο πολλών ομάδων. Ήταν προπονητής της ΑΕΚ τους πρώτους μήνες της (τραγικής) σεζόν 2012/2013.