Βασίλης Βασιλάκος

Βασίλης Βασιλάκος – 1987/88

Ο Βασίλης Βασιλάκος γεννήθηκε στις 7 Σεπτεμβρίου του 1960. Αγωνίστηκε στη θέση του μεσοεπιθετικού.
Ξεκίνησε την ποδοσφαιρική του καριέρα από τον ΑΟ Αλμυρό Βόλου και το καλοκαίρι του 1979 μεταγράφηκε στην ομάδα του ΠΑΟΚ. Με τη φανέλα του αγωνίστηκε 8 σεζόν ,συμπληρώνοντας 160 συμμετοχές και πετυχαίνοντας 24 τέρματα. Με την ασπρόμαυρη φανέλα κατέκτησε 1 πρωτάθλημα (1985) και έπαιξε ως φιναλίστ , σε 2 τελικούς κυπέλλου Ελλάδος (1981, 1985).
Το καλοκαίρι του 1987 ο Ζαφειρόπουλος τον φέρνει στην ΑΕΚ. Ο Βασιλάκος με τη φανέλα της Ένωσης θα αγωνιστεί σε 23 αγώνες ενώ θα πετύχει και 4 τέρματα. Θα διακριθεί για την καλή του εκτέλεση στις στημένες φάσεις αλλά και για την ικανότητα του στις ασσίστ ,γεγονός που θα κάνει τον τότε συμπαίκτη του στην ΑΕΚ και πρώτο σκόρερ της σεζόν 1987-1988 , Χένρικ Νίλσεν , να του πιστώσει μεγάλο μέρος της επιτυχίας του.
Παρόλα αυτά το όνομα του Βασιλάκου θα συνδεθεί με μια από τις πιό μαύρες σελίδες της σύγχρονης ιστορίας της Ένωσης. Η ΑΕΚ κληρώνεται να αντιμετωπίσει στον τρίτο γύρο του κυπέλλου Ελλάδας τον Ολυμπιακό. Στο πρώτο μάτς στο στάδιο Καραϊσκάκης ο Δικέφαλος είναι καλύτερος και προηγείται με απευθείας εκτέλεση φάουλ του Βασιλάκου. Η ομάδα είναι καλύτερη σε όλη τη διάρκεια της αναμέτρησης και ισοφαρίζεται στο φινάλε.
Η ρεβάνς θα πραγματοποιηθεί στις 10 Φεβρουαρίου στη Νέα Φιλαδέλφεια, λίγες μέρες μετά την επιβλητική νίκη της Ένωσης εναντίον του Ολυμπιακού για το πρωτάθλημα ,στο ίδιο γήπεδο. Παραμονές του αγώνα ξεσπάει μεγάλο σκάνδαλο όταν από την ΑΕΚ καταγγέλεται ότι ο πρόεδρος του Ολυμπιακού Κοσκωτάς , προσπαθεί να δωροδοκήσει μέσω του πρώην ποδοσφαιριστή της ομάδος Ντίνου Μπαλή, τόσο το Βασιλάκο όσο και τον τερματοφύλακα της Ένωσης Θεολόγη Παπαδόπουλο.
Η ΑΕΚ θα ηττηθεί με 1-3 και θα αποκλειστεί απο τη συνέχεια του θεσμού. Στη δίκη που θα ακολουθήσει ο μοναδικός που θα τιμωρηθεί για απόπειρα δωροδοκίας είναι ο Μπαλής. Τα «απόνερα» της υπόθεσης αυτής θα επηρεάσουν την ομάδα στο κυνήγι του πρωταθλήματος ,το οποίο και σε συνδυασμό με ένα άλλο σκάνδαλο, αυτό της «υπόθεσης Τσίγκοφ» , τελικά θα χαθεί . Ο Βασιλάκος θα απομακρυνθεί από το ρόστερ της ΑΕΚ και στη μνήμη των φιλάθλων της θα μείνει ως ένας από τους «δεκαφεβρουαριανους» .
Τα τελευταία 3 χρόνια της καριέρας του θα αγωνιστίε στον Πανιώνιο ,με τον οποίο θα καταγράψει 36 συμμετοχές και 4 τέρματα .Με τη φανέλα του,θα αγωνιστεί σε άλλον ένα τελικό του κυπέλλου Ελλάδας (1989) χωρίς να καταφέρει ούτε σε αυτόν να κατακτήσει το τρόπαιο.
Παραμένει μέχρι και σήμερα ο μοναδικός ποδοσφαιριστής που έχει σκοράρει στο γήπεδο της Τούμπας, σε αγώνα ΠΑΟΚ-ΑΕΚ ,με τη φανέλα και των δυο ομάδων.
Σήμερα ζει στη Θεσσαλονίκη και αρκετά συχνά φιλοξενείται σε τοπικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς ,όπου και τοποθετείται για τα τεκταινόμενα στην ομάδα του ΠΑΟΚ.