Βινίσιους

Βινίσιους (Vinicius de Freitas Ribeiro) – (2017/2018)


Ο Βραζιλιάνος αριστερός μπακ γεννήθηκε στις 7 Μαρτίου 1993 στο Ρίο ντε Τζανέιρο και είναι από εκείνες τις πολλές περιπτώσεις του παρελθόντος που στο πέρασμα του χρόνου οι περισσότεροι δεν θα θυμούνται καν ότι υπήρξε μέλος της ομάδας.
Ξεκίνησε να παίζει ποδόσφαιρο στις ακαδημίες της πασίγνωστης Φλουμινένσε και το 2009 σε ηλικία 16 ετών μεταπήδησε σε αυτές της Κρουζέιρο, όπου περιορίστηκε απλά σε προπονήσεις με την πρώτη ομάδα χωρίς να καταγράψει ποτέ επίσημη συμμετοχή σε αυτήν.
Καθοριστική στιγμή για προοπτική στην καριέρα του στάθηκε η μεταγραφή στην Ιταλία και την Λάτσιο το καλοκαίρι του 2013 ως ελεύθερος. Δεν κατάφερε να εκμεταλλευτεί την ευκαιρία και περιορίστηκε σε κάποιες παρουσίες στον πάγκο σαν αναπληρωματικός, χωρίς όμως να καταγράψει λεπτό συμμετοχής, σε περίοδο που οι «λατσιάλι» ταλανίζονταν από λειψανδρία λόγω πολλών τραυματισμών.
Μην μπορώντας να βρει χρόνο στην Ρώμη δόθηκε δανεικός για δύο διαδοχικές σεζόν στην Serie B, πρώτα στην περίοδο 2013-14 στην Πάντοβα όπου αγωνίστηκε σε μόλις 10 ματς και στην επόμενη περίοδο 2014-15 στην Περούτζια όπου κατέγραψε μια μέτρια σεζόν με 15 συμμετοχές, φθάνοντας μέχρι τα πλέι-οφ για την άνοδο στην Serie A, την οποία και έχασαν από την Πεσκάρα.
Ακολούθως, η επόμενη χρονιά τον ξαναβρίσκει δανεικό αυτή την φορά στην Ελβετία και την Ζυρίχη στην πιο ποιοτική και «γεμάτη» χρονιά του καθώς κατέγραψε 24 συμμετοχές έχοντας δώσει και 4 ασίστ. Στο τέλος της σεζόν στέφθηκε και Κυπελλούχος με την ομάδα της Ζυρίχης, νικώντας την Λουγκάνο με 1-0 στον Τελικό όπου αγωνίστηκε βασικός για όλο το 90λεπτο με καλή παρουσία.
Παρά τις φιλότιμες προσπάθειες του και το Τρόπαιο που κατέκτησε στην Ελβετία, η καθιέρωση στην Ιταλία εξακολουθούσε να είναι δύσκολη υπόθεση και μην μπορώντας να βρει εξασφαλισμένο χρόνο συμμετοχής εκεί, είδε την πρόταση της ΑΕΚ και του τότε Τεχνικού Διευθυντή Ντάνιελ Μαϊστόροβιτς που έψαχνε εναγωνίως έναν παίκτη στην θέση του, σαν μια καλή προοπτική και τον Ιανουάριο του 2017 ήρθε στην Ελλάδα υπογράφοντας συμβόλαιο διάρκειας 2,5 ετών.
Ο νεαρός τότε Βινίσιους ανήκει στην κατηγορία των παικτών που δεν προσέφεραν ουδέποτε τα αναμενόμενα και αυτό είναι κάτι που φάνηκε σχεδόν εξ’ αρχής. Νωχελικός, άγουρος και άτολμος για το Ελληνικό ποδόσφαιρο με περιστασιακές συμμετοχές Οι μόνες αξιόλογες αναμνήσεις που μένουν από εκείνον και το πέρασμα του είναι το μοναδικό του γκολ με την φανέλα της ΑΕΚ, στην πρώτη του συμμετοχή στην αρχική ενδεκάδα στις 6 Απριλίου 2017, όταν άνοιξε το σκορ στην εκτός έδρας νίκη με 0-2 απέναντι στον Πλατανιά και μια θετική ολιγόλεπτη συμμετοχή στις 19 Φεβρουαρίου 2017 στο ΟΑΚΑ και στη νίκη με 1-0 απέναντι στον Ολυμπιακό όπου μπήκε στο 84’ σαν αλλαγή του Μάνταλου αγωνιζόμενος σαν αριστερός εξτρέμ, θέση που έδειξε μάλλον να του ταιριάζει περισσότερο.
Ο Μανόλο Χιμένεθ δεν τον έβλεπε με «καλό μάτι» και δεν πίστευε ότι ο Βραζιλιάνος έχει τα προσόντα να διακριθεί στην ΑΕΚ και ως εκ τούτου τον Ιανουάριο του 2018 ο Βινίσιους διέκοψε το συμβόλαιο του και επέστρεψε στην πατρίδα του και την Τσαπεκοένσε παρά το χλιαρό ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε από την Βουλγαρική Λέφσκι Σόφιας για να συνεχίσει εκεί την Ευρωπαϊκή του «περιπέτεια». Με την φανέλα της «Ένωσης» και το νούμερο 17 στην πλάτη, συμπλήρωσε μόλις 13 συμμετοχές και σκόραρε 1 γκολ στον 1 χρόνο που έμεινε στην Ελλάδα.
Από εκεί και πέρα, ελάχιστα ως μηδαμινά όσα κατάφερε, καθώς ούτε στο Βραζιλιάνικο Πρωτάθλημα κατάφερε να καθιερωθεί και η τετραετής παρουσία του εκεί ήταν σταθερά καθοδική αφού βρέθηκε στην Β’ Κατηγορία με την Μποταφόγκο και μετά από ένα διάστημα χωρίς ομάδα ακόμα χαμηλότερα σε Τοπικό Περιφερειακό Πρωτάθλημα με την φανέλα της, πραγματοποιώντας σε όλο αυτό το χρονικό διάστημα απειροελάχιστες συμμετοχές.
Από τον Ιανουάριο του 2022 που έμεινε ελεύθερος από την Joinville Esporte Clube έμεινε χωρίς ομάδα μέχρι το καλοκαίρι του ίδιου χρόνου όταν και έκανε την επανεμφάνιση του στην Ευρώπη υπογράφοντας μονοετές συμβόλαιο στην Μάλτα με την φανέλα της Hamrun Spartans. Ακόμα και σε αυτήν την υποβαθμισμένη Λίγκα, παρότι εν τέλει και τυπικά στέφθηκε Πρωταθλητής, κατέγραψε μόλις 17 συμμετοχές αποχωρώντας από την ομάδα πριν καν ολοκληρωθεί η σεζόν.
Είναι πολύ χαρακτηριστικό ότι πλέον, εν έτει 2024, σε ηλικία μόλις 30 ετών και χωρίς ενδείξεις για προβλήματα τραυματισμών, καθώς τέτοιους είχε ελάχιστους και όχι σημαντικούς στην καριέρα του, δεν αγωνίζεται πουθενά, κάτι που δείχνει ότι τα πράγματα στο ποδόσφαιρο δεν εξελίχθηκαν για εκείνον όπως και ο ίδιος θα περίμενε.
Στα σημαντικότερα «highlight» της καριέρας του η συμμετοχή στους Παναμερικανικούς Αγώνες στον Καναδά το 2015 με την Εθνική ομάδα U-23 της Βραζιλίας όπου κατέγραψε 2 συμμετοχές ενώ άλλες 4 φορές βρέθηκε στον πάγκο των αναπληρωματικών.