Ερίκ Ραμπεσαντρατανά

Éric Rabésandratana – (2001/2002)
Ο Γάλλος (με ρίζες από την Μαδαγασκάρη) ποδοσφαιριστής με το όνομα -“σιδηρόδρομος” γεννήθηκε στο προάστιο του Παρισιού Épinay-sur-Seine στις 18 Σεπτεμβρίου 1972. Αγωνιζόταν ως κεντρικός αμυντικός και ως αμυντικός μέσος και η πολύ μικρή του παρουσία στην ΑΕΚ έχει καθαρά και μόνο εξωαγωνιστικό ενδιαφέρον.
Ξεκίνησε από τις ακαδημίες της γαλλικής Νανσί το 1989 και στην συνέχεια (το 1990) προωθήθηκε στην πρώτη ομάδα, έχοντας σταδιακά όλο και καλύτερη παρουσία και ξεχωρίζοντας με την δύναμη αλλά και την τεχνική του. Μετά από συνολικά 231 αγώνες πρωταθλήματος με την Νανσί και 35 γκολ, παίρνει σημαντική μεταγραφή για την Παρί Σαν Ζερμαίν το 1997. Αρχικά είναι αναπληρωματικός στην Παρί, αλλά στην συνέχεια κάποιοι τραυματισμοί στο ρόστερ την γαλλικής ομάδας του δίνουν την ευκαιρία να καθιερωθεί στην βασική ενδεκάδα. Τα πηγαίνει εξαιρετικά και φτάνει στο σημείο να γίνει ο αρχηγός της Παρί Σαν Ζερμαίν, ενώ αρχίζει να ακούγεται έντονα και το όνομά του για τα μετόπισθεν της εθνικής Γαλλίας. Τελικά όχι απλά δεν καλείται στην εθνική ομάδα της Γαλλίας αλλά σιγά-σιγά ξανα-χάνει την θέση του βασικού της Παρί και φτάνει στο σημείο να αναγκάζεται για κάποιους μήνες της περιόδου 2000/01 να προπονείται μόνος του, αφού ο τότε νέος προπονητής της γαλλικής ομάδας Λουίς Φερναντέζ δεν τον έχει στα πλάνα του. Τελικά συνολικά στην Παρί είχε 101 ματς πρωταθλήματος και 5 γκολ, ενώ κατέκτησε μαζί της 1 κύπελλο, 1 σούπερ καπ κι 1 λιγκ καπ Γαλλίας.
Το καλοκαίρι του 2001 ο Μάκης Ψωμιάδης κάνει θεωρητικά σημαντική μεταγραφική επιτυχία φέρνοντάς τον στην ΑΕΚ και προορίζοντας τον για παρτενέρ του επίσης νεοαποκτηθέντα Κάρλος Γκαμάρα στο κέντρο της αμυντικής γραμμής της ΑΕΚ. Ο κόσμος που πηγαίνει να υποδεχτεί τον ποδοσφαιριστή στο αεροδρόμιο αντικρύζει όμως ένα απίστευτο “θέαμα”: έναν άνθρωπο κυριολεκτικά υπέρβαρο για ποδοσφαιριστή. Ο Ραμπεσαντρατανά δικαιολογείται λέγοντας ότι φταίει η αποχή του από τα γήπεδα για αυτήν του την εικόνα και υπόσχεται ότι θα προπονηθεί και θα επανέλθει σε υψηλό επίπεδο, κάτι που τελικά δεν γίνεται ποτέ. Αντιθέτως ο ποδοσφαιριστής εμφανιζόταν μάλλον όλο και βαρύτερος.
Φήμες της εποχής λένε ότι ο Ερίκ είναι μόνιμος θαμώνας σε σουβλατζήδικα και ταβέρνες στο Μοναστηράκι, ενώ ο κόσμος της ΑΕΚ το ρίχνει και στην πλάκα μαζί του με διάφορα συνθήματα: “ΑΕΚ γερά – Ραμπεσαντρατανά”, “το όνομά σου είναι τρέλα δεν χωράει στη φανέλα”, καθώς και άλλα συνθήματα που εκμεταλλεύονται την ομοιοκαταληξία του επιθέτου του με τον… Πειραιά. Ο Μάκης Ψωμιάδης εξοργίζεται μαζί του και σύμφωνα με τον ίδιο τον Ραμπεσαντρατανά του κάνει τον βίο αβίωτο (αλλάζοντας κλειδαριές στο διαμέρισμά του κ.ά.) προκειμένου ο παίκτης να αποφασίσει να αποχωρήσει “οικειοθελώς” από την ΑΕΚ. Τελικά μετά από 0 συμμετοχές στο πρωτάθλημα, 3 ματς στο κύπελλο και 2 ευρωπαικά ματς ο Ραμπεσαντρατανά αποχωρεί από την “Ένωση”, δηλώνοντας ακόμα και σήμερα σοκαρισμένος από την συμπεριφορά Ψωμιάδη.
Στην συνέχεια η καριέρα του όπως είναι αναμενόμενο παίρνει οριστικά την κατιούσα και αγωνίζεται σε Σατορού (β’ Γαλλίας, 2002/04) και Μονς (β’ Βελγίου, 2004/07). Το 2007 αγωνίστηκε τελικά και 1 φορά με την εθνική Μαδαγασκάρης (εμεταλλευόμενος τις ρίζες του κι αφού δεν είχε αγωνιστεί ποτέ τελικά στην εθνική ομάδα της Γαλλίας) σε ένα φιλικό παιχνίδι κόντρα στην δεύτερη ομάδα της Τουλούζ.
Μετά το τέλος της καριέρας του βγάζει δίπλωμα προπονητή, μένει κοντά στην Νανσί (ήταν για λίγο προπονητής στην ομάδα U-18), ενώ αργότερα ασχολείται με εκπομπές ραδιοφώνου στο Νανσί. Στην συνέχεια (αρχές του 2015) μετακομίζει στις ΗΠΑ επιστρέφοντας στην προπονητική και προπονώντας (ως δίδυμο με τον πρώην συμπαίκτη του Βαγκνό Ελουά) την FC Miami City (4η κατηγορία ΗΠΑ).