Λευτέρης Ιστόριος

Λευτέρης Ιστόριος – (1971/1973)

Ο Λευτέρης Ιστόριος γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη στις 2 Οκτωβρίου 1951.
Η οικογένεια του αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την Πόλη και να εγκατασταθεί στην Ελλάδα κατόπιν απέλασης από τις Τουρκικές Αρχές το 1964, κατοικώντας στην αρχή στην περιοχή της Νέας Φιλαδέλφειας.
Με γονείς Μικρασιάτες και γεννημένος στην Πόλη, ήταν σχεδόν μοιραίο να ενταχθεί κάποια στιγμή στο δυναμικό της Ένωσης που ήταν άλλωστε και η ομάδα που υποστήριζε και αγαπούσε. Η γνωριμία κάποιου γείτονα της οικογένειας Ιστόριου με τον τότε υπεύθυνο των μικρών Κιτρινόμαυρων ομάδων Γιώργο Νταϊσπάγγο, έγινε η αιτία να βρεθεί ο 15χρονος Λευτέρης το 1966 στο γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας όπου πέρασε με επιτυχία τα δοκιμαστικά τέστ και εντάχθηκε στα τμήματα υποδομής της ομάδας.
Αρχικά η θέση του στην ενδεκάδα ήταν αυτή του κεντρικού μέσου, παίζοντας μπροστά από τους δύο κεντρικούς αμυντικούς, ενώ στη συνέχεια της καριέρας του μετατέθηκε στα μετόπισθεν της ομάδας καλύπτοντας τις θέσεις των ακραίων αμυντικών άλλοτε της δεξιάς πλευράς και άλλοτε της αριστερής. Αποτέλεσε βασικό στέλεχος της αμυντικής γραμμής της εφηβικής ομάδας της Ένωσης με την οποία κατέκτησε το Εφηβικό Πρωτάθλημα της περιόδου 1968-69.
Στη συνέχεια προωθήθηκε στην ανδρική ομάδα όπου βρέθηκε στη σκιά μεγάλων ονομάτων στην Κιτρινόμαυρη αμυντική γραμμή και δεν κατόρθωσε να έχει την συμμετοχή που και ο ίδιος θα ήθελε σαν βασικό στέλεχος της ΑΕΚ. Παρ’ όλα αυτά στην διάρκεια της περιόδου 1971-72 με προπονητή τον Μπράνκο Στάνκοβιτς συμπλήρωσε 12 συμμετοχές στο Πρωτάθλημα και στην περίοδο 1972-73 κατέγραψε 3 εμφανίσεις με την κιτρινόμαυρη φανέλλα. Σε όλο αυτό το διάστημα συμμετείχε ανελλιπώς στους αγώνες του Θερινού Πρωταθλήματος ΟΠΑΠ, μιας διοργάνωσης εκείνης της εποχής που διεξαγόταν κατά την διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών μετά την λήξη του Πρωταθλήματος και έδινε την δυνατότητα συμμετοχής σε αγώνες, σε παίκτες που δεν αποτελούσαν βασικές επιλογές κατά τη διάρκεια της κανονικής σαιζόν.
Το καλοκαίρι του 1973, στα πλαίσια μιας γενικής αναδιοργάνωσης του δυναμικού της ΑΕΚ και αναζητώντας περισσότερες ευκαιρίες για συμμετοχές ως βασικός, ο Λευτέρης Ιστόριος τέθηκε υπό μεταγραφή από την διοίκηση της ομάδας. Σαν νέος προορισμός του συζητήθηκε αρχικά η ομάδα του Απόλλωνα Αθηνών, συμπεριλαμβάνοντας τον στα ανταλλάγματα που πρότεινε η ΑΕΚ σε μια πρώτη απόπειρα απόκτησης του Χρήστου Αρδίζογλου από την ομάδα της Ριζούπολης. Η τελική άρνηση των Απολλωνιστών για παραχώρηση του Αρδίζογλου και η αθέτηση από μέρους τους κάποιων όρων οικονομικής φύσης που είχαν συμφωνηθεί, οδήγησαν σε ναυάγιο την μετακίνηση του Ιστόριου στην Ριζούπολη. Τελικά μεταγράφηκε μαζί με τον τερματοφύλακα Στέλιο Κωνσταντινίδη στον Ατρόμητο Περιστερίου που τότε αγωνιζόταν στη Β’ Εθνική και στην πρώτη του σαιζόν στην ομάδα, αυτή πέτυχε την άνοδο της στην Α’ Εθνική. Αγωνίστηκε με τον Ατρόμητο την περίοδο 1974-75 συμπληρώνοντας 9 συμμετοχές στο Πρωτάθλημα και στη συνέχεια μεταγράφηκε στον Εθνικό Αστέρα. Από την ομάδα της Καισαριανής έφυγε το 1978 για να αγωνιστεί με την ομάδα της Δόξας Βύρωνα μέχρι το 1980, οπότε και κρέμασε τα ποδοσφαιρικά του παπούτσια.
Μετά την αποχώρηση του από την ενεργό δράση, ο Λευτέρης Ιστόριος απομακρύνθηκε πλήρως από τον χώρο του ποδοσφαίρου, διατηρώντας μόνο κάποιες φιλικές επαφές με κάποιους από τους παλιούς του συμπαίκτες, παραμένοντας βέβαια απλός αλλά φανατικός οπαδός της Κιτρινόμαυρης ομάδας, την οποία παρακολουθεί τακτικά από τις εξέδρες του γηπέδου μαζί με τους δύο γιούς του. Ασχολήθηκε επαγγελματικά με την επεξεργασία δερμάτων και διατηρούσε μέχρι και το 2007 βυρσοδεψείο στην περιοχή του Αγίου Ιωάννη Ρέντη.
Ο Λευτέρης Ιστόριος παρέμεινε ένθερμος οπαδός της ΑΕΚ, παρακολουθώντας από κοντά την αγαπημένη του ομάδα μέχρι το τέλος της ζωής του που ήρθε πρόωρα, σε ηλικία 72 ετών, στις 16 Ιουλίου 2023 …