Ντανιέλε Βέρντε

Ντανιέλε Βέρντε (Daniele Verde) – (2019/2021)


Ο Ντανιέλε Βέρντε ανακοινώθηκε από την ΠΑΕ ΑΕΚ το απόγευμα της 17ης Ιουλίου 2019, μετά από ένα μεταγραφικό σίριαλ που κράτησε σχεδόν ένα μήνα. Σημαντικό ρόλο στην ομαλή εξέλιξη των διαπραγματεύσεων έπαιξε η πρώην ομάδα του Ιταλού, η Ρόμα, η οποία πίεσε τον ποδοσφαιριστή να τηρήσει τη συμφωνία του με την ΑΕΚ, παρά τις μανιώδεις προσπάθειες των Ναπολιτάνων ατζέντηδων του να φουσκώσουν το τίμημα της μεταγραφής, προβάλλοντας συνεχώς νέες απαιτήσεις. Εντέλει, θα υπογράψει τριετές συμβόλαιο, και η ΠΑΕ ΑΕΚ θα σημειώσει στην ανακοίνωση απόκτησης: «Παρότι… Verde (πράσινος), ντύθηκε στα Κιτρινόμαυρα».
Γεννημένος στις 20 Ιουνίου 1996 στη Νάπολι, ο Βέρντε από μικρό παιδί ονειρευόταν να αγωνιστεί στην τοπική ομάδα. Όμως, η μοίρα είχε διαφορετικά σχέδια, καθώς από τις ερασιτεχνικές ομάδες νέων του Σαν Ντομένικο και της Πίνια Κάλτσιο θα βρεθεί στις ακαδημίες της Ρόμα το καλοκαίρι του 2013. Από εκεί θα προωθηθεί στην ανδρική ομάδα τον Ιανουάριο του 2015, και θα κάνει ντεμπούτο στις 17 Ιανουαρίου 2015, στην εκτός έδρας ισοπαλία 1-1 με την Παλέρμο όταν στο 75’ του ματς θα αντικαταστήσει τον Ιτούρμπε. Ο Ντανιέλε δεν θα καταφέρει να βρει θέση βασικού στη Ρόμα και θα περιπλανηθεί σαν δανεικός στην Ιταλική επαρχία, φορώντας διαδοχικά τις φανέλες της Φροζινόνε, της Πεσκάρα, της Αβελίνο και της Ελλάς Βερόνα, σκοράροντας για πρώτη φορά στην καριέρα του στη Serie Α ως παίχτης της τελευταίας, στις 22 Οκτωβρίου 2017, όταν άνοιξε το σκορ στο 6’ του ντέρμπι της πόλης κόντρα στην Κιέβο Βερόνα που έληξε με ήττα 3-2 για την Ελλάς.
Λίγους μήνες αργότερα, θα πραγματοποιήσει την τελευταία του συμμετοχή με τα χρώματα της Εθνικής Ιταλίας U-21. Σε σύνολο 11 συμμετοχών, θα σκοράρει μόνο μία φορά, στη φιλική νίκη με 3-2 επί της Εθνικής Ρωσίας U-21, στις 14 Νοεμβρίου 2017. Έκτοτε, δεν πραγματοποίησε επίσημη εμφάνιση με την Εθνική ανδρών της Ιταλίας.
Οι δανεισμοί συνεχίστηκαν και στην σεζόν 2018-19, όταν αγωνίστηκε ως δανεικός στην Ρεάλ Βαγιαδολίδ, αντικαταστάτης του Γιάννη Γιαννιώτα που το ίδιο καλοκαίρι φόρεσε τα Κιτρινόμαυρα της ΑΕΚ. Με 26 συμμετοχές και 6 γκολ σε Πρωτάθλημα και Κύπελλο Ισπανίας, ο Βέρντε μοιάζει έτοιμος για το επόμενο βήμα της καθιέρωσης στους «τζιαλορόσι», όμως η Ρόμα δεν φαίνεται διατεθειμένη να του δώσει την ευκαιρία κι έτσι μετά από 6 χρόνια στα «χέρια» των πρωτευουσιάνων, θα δεχθεί την ύψους 700 χιλ. ευρώ προσφορά της ΑΕΚ και θα αποβιβαστεί στην Αθήνα.
Ο Βέρντε θα φορέσει την φανέλα με το νούμερο 7, όπως είχε ζητήσει συγκεκριμένα από τον Νίκο Λυμπερόπουλο, όταν ο τελευταίος τον επισκέφθηκε στην Ιταλία για να συζητήσουν το ενδεχόμενο συνεργασίας. Το ντεμπούτο του θα πραγματοποιηθεί στις 8 Αυγούστου 2019, όταν αγωνίστηκε σαν βασικός και για 64’ στην εκτός έδρας νίκη της ΑΕΚ με 0-2 επί της Κραϊόβα στον πρώτο αγώνα του Γ’ Προκριματικού Γύρου του Europa League. Συνολικά και μέχρι το τέλος της σεζόν, ο Ιταλός θα καταγράψει 38 συμμετοχές με τη φανέλα της ΑΕΚ, με 6 γκολ κι 6 ασσίστ, ενώ θα αντικρίσει μία κίτρινη κάρτα. Το παρθενικό του γκολ με την «Ένωση» θα το πετύχει στις 7 Δεκεμβρίου 2019 με απευθείας εκτέλεση φάουλ και θα είναι το 4ο, στο 77’ της εντός έδρας νίκης της ΑΕΚ με 5-0 επί του Πανιωνίου.
Παρ’ ότι τα νούμερα του δεν ήταν απογοητευτικά, η ανάμνηση του Βέρντε είναι μέχρι σήμερα γλυκά δεμένη στο μυαλό των οπαδών της ΑΕΚ με τις χαμένες ευκαιρίες του ποδοσφαιριστή, ιδίως σε περιπτώσεις που έβγαινε μόνος του απέναντι στον αντίπαλο τερματοφύλακα και συνήθως πλάσαρε αδύναμα πάνω του. Ταχυδυναμικός, με καλή τεχνική και κοφτή ντρίμπλα αλλά με τέτοια έλλειψη ουσίας στο παιχνίδι του που ώθησε μερίδα φιλάθλων να τον χαρακτηρίσουν ως «Ιταλό Πλατέλλα» για την ομοιότητα της περίπτωσης με τον πρώην «Κιτρινόμαυρο» Έλληνα εξτρέμ. Εκμεταλλεύτηκε σπάνια το αριστερό του πόδι και τις δυνατότητες του στη διάσπαση της αντίπαλης άμυνας, δημιουργώντας συχνά εκνευρισμό στην εξέδρα με τις λανθασμένες επιλογές και με την ατολμία του.
Μετά την αποχώρηση του Μιγκέλ Καρντόσο που τον έφερε στην ομάδα και την έλευση του συμπατριώτη του Μάσιμο Καρέρα, ο Βέρντε φάνηκε να βρίσκει περισσότερο τα πατήματα του και να αποτελεί βασικό «γρανάζι» του ροτέισιον της ομάδας, σε μία ομολογουμένως κακή σεζόν για όλο το κλαμπ. Ενδεικτική της κατάστασης ήταν η έντονη διένεξη του Ιταλού με τον Όγκνιεν Βράνιες, εν ώρα αγώνα σε ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό, όταν ο Βόσνιος αμυντικός διαμαρτυρήθηκε επειδή ο Βέρντε δεν τον σημάδευε στα στημένα, με τον βραχύσωμο Ναπολιτάνο εξτρέμ να αντιδρά στην επίθεση πιάνοντας τον Βράνιες από τον λαιμό. Για να προλάβουν τα χειρότερα, παρενέβησαν οι πιο ψύχραιμοι όπως ο Μιχάλης Μπακάκης και ο Βέρντε απολογήθηκε όταν έπεσαν οι παλμοί, λήγοντας με αυτόν τον τρόπο το «διπλωματικό» επεισόδιο που πήγε να δημιουργηθεί.
Από τα γκολ που πέτυχε ξεχωρίζουν σίγουρα, το απευθείας φάουλ κόντρα στον Πανιώνιο, το πρώτο γκολ απέναντι στον ΟΦΗ εντός έδρας με δύσκολο κράτημα της μπάλας ανάμεσα σε τέσσερις αντιπάλους και πλασέ στην απέναντι γωνία με το φαρμακερό αριστερό του πόδι, αλλά κι εκτός έδρας κόντρα στον ίδιο αντίπαλο, με δυνατό σουτ στο πλαϊνό δίχτυ. Αξίζει να σημειωθεί ότι σκόραρε το τελευταίο του γκολ με την φανέλα της ΑΕΚ στις 12 Ιουλίου 2020 στην εκτός έδρας νίκη επί του Παναθηναϊκού με 1-3 για τα πλέι-οφ. Στο 90’ αντικατέστησε τον Πέτρο Μάνταλο και 4’ αργότερα εκτέλεσε εύστοχα πέναλτι που κέρδισε ο Αραούχο «κλείνοντας» το σκορ του αγώνα.
Μετά την ΑΕΚ, τον Σεπτέμβριο του 2020, ο Βέρντε επέστρεψε στην Ιταλία και στη Σπέτσια, αρχικά ως δανεικός, κι εν συνεχεία με μεταγραφή που το κόστος της ανήλθε στις 600 χιλ. ευρώ. Βρήκε θέση βασικού στην ομάδα σκοράροντας και μοιράζοντας ασίστ συστηματικά ενώ ακολούθησε την Σπέτσια στη Serie Β, όταν αυτή υποβιβάστηκε στην λήξη της σεζόν 2023-24. Κατά τη διάρκεια των ετών, ο Βέρντε κατάφερε να πολλαπλασιάσει την χρηματιστηριακή του αξία, αγγίζοντας τα 5 εκατομμύρια ευρώ το καλοκαίρι του 2022, με το όνομά του να φιγουράρει στη μεταγραφική λίστα μεγάλων Ιταλικών ομάδων, ακόμη και της Γιουβέντους. Κάποια στιγμή ακούστηκαν σενάρια επιστροφής του στην ΑΕΚ που όμως δεν φάνηκαν να έχουν βάση, μιας και ο ποδοσφαιριστής δεν φαίνεται να έχει τα αθλητικά προσόντα αλλά και τη μαχητική νοοτροπία που χαρακτηρίζουν τις απαιτήσεις του Ματίας Αλμέιδα.
Ο Βέρντε κατά πάσα πιθανότητα δεν θα ξεχάσει ποτέ την ΑΕΚ, μιας και φορούσε τη φανέλα της όταν έγινε πρώτη φορά πατέρας τον Γενάρη του 2020, ενώ με την ΑΕΚ πέρασε τέσσερις μήνες σε καραντίνα κατά τη διάρκειας της πανδημίας COVID-19. Από την άλλη, οι φίλοι της ΑΕΚ δεν θα έχουν και πολλά να θυμούνται από τον Ιταλό με το ατίθασο «λουκ» και το φλύαρο ποδόσφαιρο. Ίσως να θυμούνται ότι ως αντικαταστάτης του στο δεξί άκρο της επίθεσης ήρθε στην ΑΕΚ ένας νεαρός αθλητής από το Τρινιντάντ και Τομπάκο, που αγωνιζόταν μέχρι τότε στο Ισραήλ. Λεγόταν Λιβάι Γκαρσία …