Ρόναλντ Βάργκας

Ρόναλντ Βάργκας (Ronald Alejandro Vargas Aranguren) – (2015/2017)


Γεννήθηκε στις 2 Δεκεμβρίου 1986 στο Γκουατίρε της πολιτείας Μιράντα της Βενεζουέλας. Έκανε τα πρώτα του ποδοσφαιρικά βήματα στις ακαδημίες της Caracas FC όπου και κατέκτησε το Πρωτάθλημα ομάδων Κ-20 σε ηλικία 18 ετών την περίοδο 2003-04.
Το ντεμπούτο του με την ανδρική ομάδα καθυστέρησε ως τις 14 Μαρτίου 2006, καθώς τον Ιανουάριο του 2005 βγήκε θετικός στην αναβολική ουσία νανδρολόνη με αποτέλεσμα να τιμωρηθεί. Ο ίδιος έχει μιλήσει αρκετές φορές για αυτή την υπόθεση υποστηρίζοντας ότι την ευθύνη την είχε ο γιατρός της ομάδας καθώς ο ίδιος δεν γνώριζε τι περιείχαν οι ενέσεις που του έκανε και ότι αυτό τον έκανε να είναι πιο προσεκτικός στο υπόλοιπο της καριέρας του.
Στην διάρκεια της σεζόν 2006-07 αγωνίστηκε σχεδόν αποκλειστικά με την Β’ ομάδα, αλλά το φινάλε ήταν ενδεικτικό αυτού που είδαμε από εκείνον μετέπειτα στην ΑΕΚ. Στις 6 Μαΐου 2007 αγωνίζεται για πρώτη φορά βασικός στον πρώτο αγώνα μπαράζ για το Πρωτάθλημα στην έδρα της UA Maracaibo και 64 λεπτά μετά χαρίζει την νίκη -και ουσιαστικά τον τίτλο- με το παρθενικό του γκολ σε επαγγελματικό επίπεδο. Την επόμενη σεζόν παραλίγο να επαναληφθεί η ιστορία καθώς πάλι στον πρώτο αγώνα μπαράζ για το Πρωτάθλημα στις 28 Μαΐου 2008 η δική του ασίστ ξεκλειδώνει την αντίπαλη άμυνα αλλά ο τίτλος τελικά θα χαθεί χάρη στον κανόνα των εκτός έδρας γκολ. Παρ’ όλα αυτά, τα 10 γκολ και 13 ασίστ σε 30 συμμετοχές εκείνης της σεζόν ήταν αρκετά για να τον αναδείξουν ως καλύτερο παίκτη του Πρωταθλήματος και να τραβήξουν πάνω του τα βλέμματα πολλών Ευρωπαϊκών συλλόγων.
Νικήτρια στην “μάχη” για την απόκτηση του, βγήκε η Club Brugge η οποία τον απέκτησε για 1,5 εκ. ευρώ. Δυστυχώς η καριέρα του στο Βέλγιο δεν είχε την κατάληξη που όλοι ήλπιζαν. Μετά από μια πρώτη σεζόν προσαρμογής, κυρίως επειδή μετατοπίστηκε από τον άξονα στο δεξί άκρο της επίθεσης, την σεζόν 2009-10 ταλαιπωρείται από συνεχόμενους μικροτραυματισμούς που επηρεάζουν την απόδοσή του, ιδιαίτερα στο δεύτερο μισό της περιόδου. Στην περίοδο 2010-11 ξεκινά “φουριόζος” προλαβαίνοντας να σκοράρει 16 γκολ και να δώσει 7 ασίστ σε 28 συμμετοχές, πριν τελειώσει πρόωρα για εκείνον η σεζόν στις 12 Φεβρουαρίου 2011 λόγω ρήξης χιαστού. Εκείνο το καλοκαίρι μετακομίζει για 2,5 εκ. ευρώ στην Anderlecht, κλείνοντας έτσι το κεφάλαιο της Club Brugge με 25 γκολ και 22 ασίστ σε 92 συμμετοχές. Στις Βρυξέλλες, παρά την κατάκτηση 3 Πρωταθλημάτων, ο Βάργκας δεν θα καταφέρει να αγωνιστεί παρά ελάχιστα, καθώς συνεχόμενοι τραυματισμοί στο ευπαθές του γόνατο θα του επιτρέψουν να καταγράψει μόλις 1200’ συμμετοχής σε τρεις σεζόν, στα οποία πρόλαβε να σκοράρει 5 φορές και να δώσει 3 ασίστ.
Αποχώρησε το καλοκαίρι του 2014 με επόμενο σταθμό την Τουρκία και την Balikesirspor με την οποία κατάφερε να κάνει μια «γεμάτη» χρονιά με 26 συμμετοχές και, το κυριότερο, χωρίς τραυματισμούς παρ’ ότι τα 6 γκολ και οι 5 ασίστ του δεν ήταν αρκετά για να κρατήσουν την ομάδα του στην Α’ Κατηγορία.
Έχοντας μείνει ελεύθερος από τους Τούρκους, το καλοκαίρι του 2015 ήρθε στην ΑΕΚ που μόλις είχε επιστρέψει στην Super League μετά τον “γολγοθά” των προηγούμενων 2 ετών στις μικρότερες Κατηγορίες.
Άμεσα ανέλαβε ηγετικό ρόλο σε ένα ρόστερ που είχε περιορισμένη επιθετική ποιότητα και παραστάσεις. Αυτό φάνηκε από το ντεμπούτο του κιόλας, στις 22 Αυγούστου 2015 απέναντι στον Πλατανιά για την πρώτη αγωνιστική του Πρωταθλήματος, καθώς στο 27’ άνοιξε το σκορ στη νίκη της «Ένωσης» με 3-0. Παρά το κακό ποδόσφαιρο που έπαιξε η ΑΕΚ εκείνη την σεζόν, ο Βάργκας ξεχώρισε για την ποιότητα του και την ικανότητά του να δημιουργεί επικίνδυνες καταστάσεις είτε σε κανονική ροή είτε μέσα από εκτελέσεις στημένων φάσεων. Στις καρδιές των φιλάθλων της ΑΕΚ όμως, θα μείνει για τις μεγάλες εμφανίσεις που έκανε στα μεγάλα παιχνίδια και ειδικά στον Β’ Γύρο της κανονικής διάρκειας του Πρωταθλήματος όπου και συνέβη το παράδοξο η ΑΕΚ να κάνει 3 νίκες σε ντέρμπι, όλες εντός έδρας με σκορ 1-0 και όλες με μοναδικό σκόρερ τον Ρόναλντ Βάργκας. Συγκεκριμένα, στις 24 Ιανουαρίου 2016 σκόραρε στο 33’ του ματς απέναντι στον ΠΑΟΚ σε “αναμπουμπούλα” στην μεγάλη περιοχή. Στις 13 Φεβρουαρίου 2016 σκόραρε στο 78’ απέναντι στον Ολυμπιακό, στην επαναφορά μετά το δοκάρι στην εκτέλεση πέναλτι του Ντιέγκο Μπουονανότε. Στις 28 Φεβρουαρίου 2016, η τριάδα των νικών χάρη στα δικά του γκολ συμπληρώθηκε όταν σκόραρε στο 78’ του ματς απέναντι στον Παναθηναϊκό με υπέροχη απευθείας εκτέλεση φάουλ.
Ταυτόχρονα θα είναι καθοριστικός και στον Τελικό Κυπέλλου απέναντι στον Ολυμπιακό στις 17 Μαΐου 2016, καθώς οι 2 ασίστ του -μια στο 38’ στον Πέτρο Μάνταλο και μια στο 51’ στον Ράφικ Τζιμπούρ- χάρισαν στην ΑΕΚ τη νίκη με 2-1 και μαζί το πρώτο τρόπαιο της “νέας εποχής” του κλαμπ. Αυτός θα ήταν και ο τελευταίος του αγώνας για την σεζόν 2015-16 αφού αποκόμισε θλάση στον αριστερό προσαγωγό χάνοντας έτσι το μεγαλύτερο μέρος των πλέι οφ. Ο τελικός απολογισμός του για την σεζόν κατέγραψε 32 συμμετοχές με 11 γκολ και 8 ασίστ. Ο ίδιος έχει δηλώσει ότι αυτή ήταν η καλύτερη σεζόν στην καριέρα του.
Η επόμενη σεζόν θα είναι πολύ διαφορετική αφού στους πρώτους μήνες κάποιοι τραυματισμοί θα τον αφήσουν πίσω και τελικά θα τον μετατρέψουν σε αλλαγή “πολυτελείας”, κάτι που δεν άρεσε στον ποδοσφαιριστή ο οποίος αρνείται την πρόταση ανανέωσης της ομάδας και ετοιμάζεται να αποχωρήσει ως ελεύθερος το καλοκαίρι του 2017. Ο Μανόλο Χιμένεθ, τελευταίος τεχνικός της ομάδας για την περίοδο 2016-17, θα τον χρησιμοποιήσει περισσότερο προς το τέλος της κανονικής διάρκειας του Πρωταθλήματος αλλά ήταν φανερό ότι το μυαλό του παίκτη ήταν αλλού. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα ο Βάργκας να “τελειώσει” από την ομάδα στις 17 Μαΐου 2017 μετά από μια πολύ κακή εμφάνιση στην ήττα με 0-1 από τον Πανιώνιο για τα πλέι οφ, κατά την οποία βγήκε ως αλλαγή στο ημίχρονο. Τα στατιστικά του για την σεζόν 2016-17 ήταν 3 γκολ και 7 ασίστ σε 23 συμμετοχές.
Μετά την ΑΕΚ, ο Βενεζουελανός βρέθηκε στην Αυστραλία για λογαριασμό της Newcastle United Jets, στην οποία στάθηκε ξανά τρομερά άτυχος καθώς μετά από μόλις 3 αγώνες είχε έναν ανατριχιαστικό τραυματισμό στον αστράγαλο που τον άφησε εκτός δράσης σχεδόν σε όλη την διάρκεια της σεζόν 2017-18. Η επόμενη περίοδος ήταν καλύτερη γι αυτόν αφού αγωνίστηκε σε 23 ματς σκοράροντας 7 γκολ παρ’ ότι και πάλι ταλαιπωρήθηκε από κάποιους τραυματισμούς. Το καλοκαίρι του 2019 θα επιστρέψει στο Βέλγιο και συγκεκριμένα στην Oostende, με την φανέλα της οποίας θα ακολουθήσει μια μέτρια χρονιά τόσο για τον ίδιο όσο και συνολικά για την ομάδα. Τελευταίος σταθμός του θα είναι η KMSK Deinze της Β’ Κατηγορίας Βελγίου με την οποία θα αγωνιστεί λιγότερα από 300’ πριν πάρει την απόφαση να “κρεμάσει” τα παπούτσια του στις 30 Σεπτεμβρίου 2021.
Ο Ρόναλντ Βάργκας ήταν ένας παίκτης που αν στην καριέρα του δεν ήταν τόσο άτυχος και επιρρεπής στους τραυματισμούς, πολύ δύσκολα θα αγωνιζόταν στο Ελληνικό Πρωτάθλημα και οπωσδήποτε όχι σε ηλικία 29 ετών. Ξεχώριζε για την τεχνική του κατάρτιση, την ικανότητα που είχε στην δημιουργία είτε σε ροή αγώνα είτε από εκτελέσεις στημένων φάσεων καθώς και στο να βρίσκεται συνεχώς σε επίκαιρη θέση αγωνιζόμενος σε όλες τις θέσεις πίσω από τον κεντρικό επιθετικό. Στον αντίποδα, είχε εμφανή προβλήματα αντοχής καθώς ήταν συχνό φαινόμενο να “χάνεται” εντελώς στο Β’ ημίχρονο των αγώνων που συμμετείχε και ταυτόχρονα ήταν αρκετά ράθυμος στα ανασταλτικά του καθήκοντα, επιτρέποντας έτσι στον αντίπαλο να δημιουργεί υπεραριθμίες στην άμυνα της «Ένωσης». Αναμφίβολα όμως είχε τεράστια συνεισφορά στο να αρχίσει η ΑΕΚ να επιστρέφει στο κανονικό της μέγεθος μετά την περιπέτεια των χαμηλότερων Κατηγοριών και για αυτό θα μείνει στην Κιτρινόμαυρη ιστορία και στην μνήμη των οπαδών.