Φαμπιάν Βάργκας

Fabián Andrés Vargas Rivera – 2011/2012

O Κολομβιανός αμυντικός μέσος γεννήθηκε στις 17 Απριλίου 1980 στην Μπογκοτά κι έκανε τα πρώτα ποδοσφαιρικά του βήματα στην πατρίδα του και πιο συγκεκριμένα στην America Cali. Μετά από μια 5ετια ως βασικό κι αναντικατάστατο μέλος της συγκεκριμένης ομαδας είχε την ευκαιρία να μετακομίσει στη γειτονική Αργεντινή και μάλιστα για λογαριασμό της μεγάλης Boca Juniors. Στη Boca έμεινε για μια 6ετία (2003-2009) αποτελώντας αρκετά σημαντικό εργαλείο του ρόστερ της, με εξαίρεση σε αυτό τον κανόνα τη σεζόν 2006-2007 κατά τη διάρκεια της οποίας είχε παραχωρηθεί ως δανεικός στη βραζιλιάνικη Internacional. Το καλοκαίρι του 2009 ήρθε και η πρώτη του ευρωπαϊκή περιπέτεια καθώς παραχωρήθηκε στην ισπανική Almeria. Με την Almeria είχε 2 γεμάτες σεζόν στην Primera Division. Στο τέλος της σεζόν 2010/2011 η ομάδα υποβιβάστηκε κι ο Βάρκας έμεινε ελεύθερος να αναζητήσει τη συνεχεία της καριέρας του. Είναι διεθνής με την Εθνική Κολομβίας (41 συμμετοχές – 1 τέρμα) και έχει κατακτήσει με τη φανέλα της το Copa America του 2001. Το παλμαρέ του είναι εντυπωσιακό και περιλαμβάνει αρκετούς τίτλους. Ανάμεσα τους ξεχωρίζουν τα 4 Πρωταθλήματα Αργεντινής και τα 2 Copa Sudamericana που κατέκτησε φορώντας τη φανέλα της Boca.Ήρθε στην ΑΕΚ το καλοκαίρι του 2011 ως αντικαταστάτης του μεγάλου Πάπα Μπούμπα Ντιοπ που είχε προσφάτως αποχωρήσει. Παρότι τελείως διαφορετικός ποδοσφαιριστής από το Σενεγαλέζο, υπήρχε η πίστη ότι θα καταφέρει να αναπληρώσει το κενό του επάξια. Δεν άργησε πάντως με τις εμφανίσεις του να δικαιώσει τις προσδοκίες και να δικαιολογήσει τα όχι πολλά χρήματα του συμβολαίου του και αποτελεί ίσως μια από τις πιο πετυχημένες μεταγραφικές κινήσεις της ΑΕΚ εκείνα τα χρόνια.

Ποδοσφαιριστής έμπειρος, με γεμάτες χρονιές σε δύσκολα πρωταθλήματα, έβγαλε παθός και ποιότητα μέσα στο γήπεδο και αποτέλεσε έναν από τους ελάχιστες παίχτες που διασώθηκαν για την ΑΕΚ εκείνη τη μετριότατη για το σύλλογο σεζόν. Το βασικό του προσόν, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι υστερούσε ιδιαίτερα σε τεχνικές αρετές, ήταν η αγωνιστικότητα που τον διέκρινε. Δικαιολόγησε απόλυτα το προσωνύμιο που έχει από τα χρόνια του στη Λατινική Αμερική (‘’το σκυλί’’) και έμεινε στη μνήμη ως ένας ιδιαίτερα σκληροτράχηλος ποδοσφαιριστής (κάποιες φόρες έως και αντιαθλητικός) που ήταν πανταχού παρών μέσα στο γήπεδο μετρώντας πολλά επιτυχημένα τάκλιν και κοψίματα ανά παιχνίδι. Δυστυχώς η ευρισκόμενη σε τραγική οικονομική κατάσταση ΑΕΚ δεν μπορούσε (ή δεν προσπάθησε όσο θα έπρεπε) να τον κρατήσει και το καλοκαίρι του 2012 αποτέλεσε παρελθόν.

Στον 1 χρόνο παρουσίας του στην ΑΕΚ κατέγραψε συνολικά 27 συμμετοχές και 1 τέρμα (με ωραίο σουτ στη νίκη 3-4 απέναντι στην Ξάνθη) με τη φανέλα της ομάδας.

Επόμενος σταθμός της καριέρας του ήταν η ιστορική Independiente (Αργεντινή) στην οποία είχε μια ακόμα γεμάτη σεζόν. Ακολούθησε ένα 6μηνο στη Barcelona SC του Εκουαδόρ και η επιστροφή στην πατρίδα του τον Ιανουάριο του 2014 για λογαριασμό της Millionarios, ομάδα στην οποία και αγωνίζεται μέχρι και τη στιγμή (τέλη 2014) που γράφονται αυτές εδώ οι γραμμές.