Όγκνιεν Βράνιες

Όγκνιεν Βράνιες (Ognjen Vranješ) – (2017/18, 2019/20 και 2021/22)


Γεννήθηκε στις 24 Οκτωβρίου 1989 στην Μπάνια Λούκα της -τότε ενωμένης-Γιουγκοσλαβίας. Λίγα χρόνια μετά την γέννηση του ξέσπασε ο Πόλεμος της Βοσνίας με αποτέλεσμα ο Σερβοβόσνιος πατέρας του να επιστρατευτεί και η οικογένεια να αντιμετωπίσει μεγάλο βιοποριστικό πρόβλημα καθώς ήταν συχνό φαινόμενο να μην υπάρχει ηλεκτρισμός και φαγητό στο σπίτι. Είναι πολύ πιθανό αυτά τα παιδικά βιώματα να «αποτυπώθηκαν» στον χαρακτήρα και τον τρόπο σκέψης του Όγκνιεν, ο οποίος μετά την λήξη του πολέμου βρήκε διέξοδο στο ποδόσφαιρο και συγκεκριμένα στην ομάδα Μπόρατς της Μπάνια Λούκα.
Μετά από μια διετία στην ανδρική ομάδα της Μπόρατς όπου αγωνιζόταν στην θέση του κεντρικού αμυντικού, τον Ιανουάριο του 2009 θα πουληθεί έναντι 100 χιλ. ευρώ στον Ερυθρό Αστέρα. Δεν θα στεριώσει στο Βελιγράδι καθώς ο δύστροπος χαρακτήρας του και οι προστριβές με τον προπονητή του θα οδηγήσουν σε διαδοχικούς δανεισμούς στην Σερβική Νάπρεντακ και στην Σερίφ Τίρασπολ της Μολδαβίας. Στον τέταρτο αγώνα του με την φανέλα των Μολδαβών και συγκεκριμένα στις 4 Αυγούστου 2010, η Σερίφ αγωνίζεται εκτός έδρας απέναντι στην Ντινάμο Ζάγκρεμπ στην ρεβάνς για τον Τρίτο Προκριματικό Γύρο του Champions League. Η Σερίφ προκρίνεται και ο Βράνιες πανηγυρίζοντας θα βγάλει την φανέλα του αποκαλύπτοντας οπαδικό μπλουζάκι του Ερυθρού Αστέρα, κάτι που θα τον κάνει για πρώτη φορά θέμα συζήτησης και εκτός ποδοσφαίρου καθώς η κίνηση του θα θεωρηθεί προκλητική προς τους Κροάτες λόγω των τεταμένων σχέσεων των δύο χωρών. Εντός αγωνιστικού χώρου ο Βόσνιος διακρίνεται, αναγκάζοντας την Σερίφ να καταθέσει πρόταση αγοράς του από τον Αστέρα. Τελικά, τον Δεκέμβριο του 2010, οι Σέρβοι τον παραχωρούν στην Ρωσική Κράσνονταρ αντί 300 χιλ. ευρώ.
Στην Ρωσία κάνει εντυπωσιακές εμφανίσεις, συχνά και σαν δεξιός οπισθοφύλακας και προκαλεί το ενδιαφέρον μεγάλων Ευρωπαϊκών συλλόγων όπως η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, ενώ μονιμοποιείται και ως βασικός στην Εθνική Βοσνίας. Όλα αυτά τον ωθούν να ζητήσει πρόωρη ανανέωση συμβολαίου με αυξημένες απολαβές. Η διοίκηση της Κράσνονταρ συμφωνεί και προσκαλεί τον παίκτη και τον ατζέντη του για συζητήσεις. Ο ατζέντης του δεν καταφέρνει να παραστεί αφήνοντας τον μόνο στην συνάντηση με ολέθρια αποτελέσματα. Ο Βράνιες καταλήγει να διαπληκτιστεί με τους ανθρώπους του συλλόγου και να σκίσει το νέο συμβόλαιο που έφεραν μπροστά του. Μετά από αυτό θα τεθεί εκτός ομάδας και τον Δεκέμβριο του 2012 η Κράσνονταρ ψάχνει τρόπο να τον ξεφορτωθεί. Παρά το φημολογούμενο ενδιαφέρον αρκετών σημαντικών Ευρωπαϊκών ομάδων, η ομάδα που θα ικανοποιήσει τις οικονομικές απαιτήσεις παίκτη και Κράσνονταρ είναι η Αλάνια Βλαντικαφκάζ που θα δώσει 1,5 εκ. ευρώ για να τον αποκτήσει σε μια απέλπιδα προσπάθεια να αποφύγει τον υποβιβασμό από την Α’ Κατηγορία της Ρωσίας.
Στην Αλάνια, όλα θα πάνε στραβά για τον Βράνιες. Η εικόνα της ομάδας αλλά και του ίδιου είναι προβληματική με αποκορύφωμα το ματς απέναντι στην Ζενίτ στις 4 Μαΐου 2013 όπου και θα αποβληθεί με δύο κίτρινες κάρτες μόλις στο 14’ ενώ 6 μέρες αργότερα θα υποστεί ρήξη χιαστού και θα μείνει εκτός αγωνιστικής δράσης για τους επόμενους 6 μήνες. Η ομάδα υποβιβάζεται και ο Βόσνιος τον Ιανουάριο του 2014 ψάχνει για ακόμα μια φορά ομάδα.
Το φημολογούμενο ενδιαφέρον για την απόκτηση του από Ερυθρό Αστέρα και Παρτιζάν επιβεβαιώνεται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από την πλευρά του παίκτη χωρίς όμως να επαληθευτεί από την πλευρά των ομάδων. Η επίσημη διάψευση από τον Αθλητικό Διευθυντή της Παρτιζάν Albert Nadj προκαλεί «έκρηξη» του Βράνιες στα κοινωνικά δίκτυα όπου -μεταξύ άλλων- έγραψε ότι «μισώ την Παρτιζάν με όλη μου την ψυχή» και πως επιβεβαίωσε το ενδιαφέρον της Παρτιζάν παρότι δεν ίσχυε, επειδή βαριόταν (!) και ήξερε ότι αυτό θα έφερνε πολλά σχόλια στην ανάρτηση λόγω του παρελθόντος του στον Ερυθρό Αστέρα.
Τελικά, ο επόμενος σταθμός του θα είναι η Τουρκική Ελαζιγκσπόρ με συμβόλαιο 2,5 ετών. Θα γίνει άμεσα βασικός και αναντικατάστατος κάνοντας εξαιρετικές εμφανίσεις, οι οποίες θα του χαρίσουν μια θέση στο ρόστερ της Βοσνίας για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2014. Εκεί ο Βράνιες θα καταγράψει μια συμμετοχή, μπαίνοντας ως αλλαγή στο 61’ στην νίκη με 3-1 επί του Ιράν για τον τελευταίο αγώνα του Ομίλου στις 25 Ιουνίου 2014. Επιστρέφοντας από την Βραζιλία θα βρεθεί για ακόμα μια φορά να ψάχνει ομάδα καθώς ο υποβιβασμός της Ελαζιγκσπόρ σήμαινε και την λύση του συμβολαίου του.
Παρά τις φήμες που διασπείρει ο ίδιος περί ενδιαφερομένων ομάδων από μεγάλα Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα, μένει χωρίς ομάδα μετά την ολοκλήρωση της καλοκαιρινής μεταγραφικής περιόδου και μετά από 7 μήνες απραξίας, υπογράφει στην Γκαζιαντεπσπόρ τον Φεβρουάριο του 2015. Το καλοκαίρι της ίδιας χρονιάς, ο Βράνιες θα ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων στην χώρα του αφού θα αποκαλυφθεί ένα τατουάζ στο αριστερό του χέρι που απεικονίζει τα σύνορα της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας. Αυτό θα τον κάνει άμεσα «persona non grata» στους φανατικούς οπαδούς της Εθνικής Ομάδας οι οποίοι άμεσα αρχίζουν να τον αποδοκιμάζουν σε κάθε ευκαιρία και ζητάνε να μην ξανακληθεί. Ο ίδιος καταλαβαίνει το λάθος του και «καλύπτει» το τατουάζ για να πέσουν οι τόνοι ενώ αργότερα κάνει δηλώσεις στις οποίες αναφέρει ότι δεν είχε βαθύτερο λόγο να το κάνει πέρα «από χαζομάρα, ούτε καν βαρεμάρα».
Τον Ιανουάριο του 2016 λύνει το συμβόλαιο του με την Γκαζιαντεπσπόρ και μετακομίζει στην Ισπανία και την Σπόρτινγκ Χιχόν όπου και θα καθιερωθεί άμεσα ως το βασικό δεξί μπακ της ομάδας. Ούτε εκεί όμως θα παραμείνει για πολύ καθώς στο τέλος της σεζόν ο σύλλογος τον ενημερώνει ότι δεν είναι στα πλάνα του προπονητή για την νέα περίοδο. Επόμενος σταθμός του θα είναι η Ρώσικη Τομ Τομσκ στην οποία θα μείνει επίσης για 6 μήνες και τον Ιανουάριο του 2017 θα αποχωρήσει ελεύθερος λόγω οικονομικών οφειλών.
Ο τότε Γενικός Διευθυντής της ΑΕΚ, Ντάνιελ Μαϊστόροβιτς, θα «δει» στο πρόσωπο του Βράνιες τον αντικαταστάτη του αποχωρήσαντα κεντρικού αμυντικού Τζολέον Λέσκοτ, μιας από τις πιο αποτυχημένες μεταγραφές στην ιστορία της «Ένωσης». Το ξεκίνημα του με την Κιτρινόμαυρη φανέλα είναι κάθε άλλο παρά ιδανικό, αφού στο ντεμπούτο του στις 7 Ιανουαρίου 2017, στην εκτός έδρας ήττα από τον Αστέρα Τρίπολης με 3-2, θα αποβληθεί με δεύτερη κίτρινη κάρτα στο 71’ με το σκορ ισόπαλο στο 2-2. Η συνέχεια όμως ήταν διαφορετική, όλο και καλύτερη για τον Βόσνιο που χάρη στον δυναμικό τρόπο παιχνιδιού του, την ικανότητα του να βγαίνει πρώτος στην μπάλα και την αυταπάρνηση του, κατάφερε να γίνει βασικός και αναντικατάστατος. Στις 5 Φεβρουαρίου 2017 σκόραρε για πρώτη φορά με την φανέλα της ΑΕΚ, όταν σημείωσε το 5ο γκολ στην εντός έδρας νίκη με 6-0 απέναντι στην Βέροια. Παράλληλα, ο χαρακτήρας του «δένει» με τους οργανωμένους της ΑΕΚ και γίνεται αγαπημένο «παιδί» της κερκίδας, κάτι που τον ενθαρρύνει σε ακόμη πιο προκλητικές δηλώσεις και δημοσιεύσεις κατά αντιπάλων. Ολοκληρώνει την σεζόν 2016-17 με 24 συμμετοχές και 1 γκολ ενώ αναγνωρίζεται καθολικά ως μία από τις τρεις χειμερινές προσθήκες -μαζί με τον Σέρχιο Αραούχο και τον Μανόλο Χιμένεθ στον πάγκο- που βελτίωσαν την πολύ κακή εικόνα της ΑΕΚ στο πρώτο μισό της σεζόν και την οδήγησαν στην πρώτη θέση στα πλέι-οφ του Πρωταθλήματος και στον Τελικό του Κυπέλλου.
Η επόμενη θα είναι πιθανότατα η καλύτερη σεζόν της καριέρας του Βόσνιου με συνολικά 34 συμμετοχές και 4 γκολ σε Ελλάδα και Ευρώπη. Η τριάδα Βράνιες – Τσιγκρίνσκι – Μπακάκης, συνεπικουρούμενη από τον Σιμόες μπροστά τους, θα αποδειχθεί η καλύτερη έμπνευση του Χιμένεθ στην ΑΕΚ αφού οι τρεις τους αλληλοσυμπληρώνονταν ιδανικά. Ο Βράνιες έφερνε τον δυναμισμό, ο Τσιγκρίνσκι το μυαλό και ο Μπακάκης την ταχύτητα. Με βάση αυτό το αμυντικό «τείχος», η ΑΕΚ θα γίνει ξανά Πρωταθλήτρια μετά από 24 χρόνια, κάνοντας ρεκόρ χαμηλότερου παθητικού στην ιστορία της Α’ Εθνικής (σε Πρωτάθλημα 30 αγωνιστικών) χάρη στα μόλις 12 γκολ που θα δεχτεί.
Παρά την εξαιρετική αγωνιστική του απόδοση, ο εκρηκτικός χαρακτήρας του και οι απερίσκεπτες αντιδράσεις του θα δημιουργήσουν σειρά προβλημάτων στους κόλπους της ομάδας. Επιθετική συμπεριφορά προς συμπαίκτες εντός γηπέδου και διαδοχικά πειθαρχικά παραπτώματα θα δημιουργήσουν προβλήματα στην ΑΕΚ και τον προπονητή της στην πορεία προς το Πρωτάθλημα. Αρχικά θα έχει ένα σοβαρό επεισόδιο με τον Χιμένεθ στο φιλικό με την Τσουκαρίτσκι στις 9 Νοεμβρίου 2017 με την διοίκηση να τον εξαναγκάζει να ζητήσει συγγνώμη από τον προπονητή. Στην χειμερινή μεταγραφική περίοδο, η Άντερλεχτ θα ενδιαφερθεί για εκείνον και ο Βράνιες θα πιέσει την διοίκηση για να τον πουλήσει. Αρχικά απουσίασε αδικαιολόγητα από την προπόνηση της ομάδας στις 17 Ιανουαρίου 2018, ανεβάζοντας μάλιστα στα κοινωνικά δίκτυα φωτογραφίες από ταξίδι στο εξωτερικό. Μετά από προσωπική παρέμβαση του Δημήτρη Μελισσανίδη, ο παίκτης θα επιστρέψει στις προπονήσεις αλλά ο Χιμένεθ για λόγους πειθαρχίας θα τον αφήσει εκτός βασικής ενδεκάδας για το εκτός έδρας ματς με τον Ολυμπιακό στις 24 Ιανουαρίου 2018. Στο άκουσμα της ενδεκάδας, ο Βράνιες θα φύγει από το ξενοδοχείο της ομάδας, με τον τότε Τεχνικό Διευθυντή της ΑΕΚ Νίκο Λυμπερόπουλο να τον αναγκάζει να επιστρέψει, μόνο και μόνο για να ξαναφύγει «δικαιολογημένα» πια καθώς ο Χιμένεθ τον έθεσε εκτός αποστολής λόγω του παραπτώματος του. Τελικά η κατάσταση θα ομαλοποιηθεί στο τέλος της μεταγραφικής περιόδου με τον Μελισσανίδη να «ξεκαθαρίζει» με τον τρόπο του ότι σε όσα παραπτώματα και αν υποπέσει ο Βόσνιος, δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτή η ομολογουμένως εξαιρετικά χαμηλή οικονομική προσφορά των Βέλγων. Λίγες εβδομάδες αργότερα, στις 18 Φεβρουαρίου 2018 και έχοντας πλέον επανέλθει κανονικά στην ομάδα, θα καταφέρει κάτι ιστορικό αφού στην εντός έδρας νίκη με 4-0 απέναντι στην Ξάνθη, θα γίνει ο πρώτος κεντρικός αμυντικός στην ιστορία της Α’ Εθνικής που θα σημειώσει χατ τρικ καταφέρνοντας μάλιστα να το κάνει στα πρώτα 33’ του ματς.
Το καλοκαίρι του 2018 η Άντερλεχτ θα επιστρέψει με μια σαφώς καλύτερη προσφορά και θα πείσει την ΑΕΚ να τον παραχωρήσει για περίπου 3,5 εκ. ευρώ, προσφέροντας του συμβόλαιο διάρκειας 4 ετών.
Αν η σεζόν 2017-18 ήταν το «ζενίθ» του Βράνιες, το 2018-19 είναι αναμφίβολα το «ναδίρ» του. Ξεκινά ως βασικός αλλά σύντομα χάνει την εμπιστοσύνη του προπονητή του και την θέση του στην ενδεκάδα μετά από διαδοχικές αποβολές του σε εγχώρια και Ευρωπαϊκά ματς με τις αντίστοιχες τιμωρίες και απουσίες. Ανεξάρτητα από την άσχημη αγωνιστική πορεία, τα μεγάλα προβλήματα για τον Βόσνιο ήρθαν -ως συνήθως- για εξωαγωνιστικούς λόγους. Η καταστροφική του σχέση με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης επιβεβαιώνεται για ακόμη μία φορά και οι αναρτήσεις του σε αυτά δημιουργούν εκρηκτικές καταστάσεις και προβλήματα. Αν και παίκτης της Άντερλεχτ, ασχολείται περισσότερο με την ΑΕΚ και την Κιτρινόμαυρη επικαιρότητα. Κι αν τα υβριστικά σχόλια για Ολυμπιακό και Λάζαρο Χριστοδουλόπουλο ή το τατουάζ Original που έκανε στο χέρι του δεν απασχόλησαν ιδιαίτερα τους Βέλγους, δεν συνέβη το ίδιο με την ανάρτηση του με την σημείωση «Welcome to hell !!!» για τα επεισόδια στον αγώνα ΑΕΚ – Άγιαξ για το Champions League στις 27 Νοεμβρίου 2018. Οι «αδελφοποιημένοι» με τους οπαδούς του Άγιαξ οργανωμένοι της Άντερλεχτ ζήτησαν άμεσα να φύγει ενώ η διοίκηση τον κάλεσε σε απολογία και τρεις μέρες μετά τον υποχρέωσε να δηλώσει δημόσια την μεταμέλεια του. Παρά την συγγνώμη που ζήτησε φάνηκε ότι το γυαλί είχε ραγίσει αφού από εκείνο το σημείο και μετά θα σημειώσει μόνο μια συμμετοχή με την ομάδα μέχρι το τέλος της σεζόν.
Λίγο μετά, το ραγισμένο γυαλί θα θρυμματιστεί εντελώς υπό το βάρος του σκανδάλου «Karleuša». Η Jelena Karleuša είναι μια από τις πιο γνωστές τραγουδίστριες στην Σερβία και σύζυγος του πρώην συμπαίκτη του Βράνιες στον Ερυθρό Αστέρα Duško Tošić. Όσο ο τελευταίος αγωνιζόταν στην Κίνα, ο Βράνιες και η Karleuša διατηρούσαν παράνομο δεσμό κάτι που έγινε γνωστό λόγω της διαρροής των μηνυμάτων που αντάλλασαν. Η λεπτομερής περιγραφή του «θέματος» εμπίπτει στις αρμοδιότητες σκανδαλοθηρικών εφημερίδων, περιοδικών και εκπομπών. Κατά γενική ομολογία διέθετε τα πάντα. Αιτήσεις διαζυγίου, εκατέρωθεν μηνύσεις και απειλές, παρακάλια και κλάματα, 120 (!) αγωγές, δικαστήρια και συγγνώμες, δημοσιοποίηση γυμνών φωτογραφιών και από τις δύο μεριές και άλλα πολλά. Το τελικό αποτέλεσμα ήταν η διεθνοποίηση της λέξης «mikrokurčića» και ο παροπλισμός του Βράνιες που βρέθηκε να προπονείται με την δεύτερη ομάδα των Βέλγων όσο εκείνοι έψαχναν τρόπο να τον πουλήσουν. Εν μέσω όλων αυτών, ο Όγκνιεν αποφασίζει ότι είναι καλή ιδέα να κάνει τατουάζ τον ηγέτη των Τσέτνικ Momčilo Đujić, πρόσωπο που αποτελεί «κόκκινο πανί» για τις άλλες εθνότητες της Βοσνίας, με αποτέλεσμα να εκδιωχθεί και από την Εθνική Βοσνίας λόγω των αντιδράσεων. Συνολικά πρόλαβε να χριστεί διεθνής σε 38 συμμετοχές.
Όντας πλέον ξένο σώμα σε Άντερλεχτ και Εθνική ομάδα, ο Βράνιες αρχίζει να ρίχνει «γέφυρες» -που αλλού ;- στην «αγαπημένη» του ΑΕΚ. Δηλώσεις, ενδιαφέρον, αναρτήσεις στο διαδίκτυο για την ΑΕΚ ενώ πηγαίνει και στην εξέδρα των οργανωμένων στο ντέρμπι ΑΕΚ – ΠΑΟΚ στις 3 Φεβρουαρίου 2019, δείχνοντας έτσι την θέληση του να επιστρέψει στην ομάδα. Αυτό τελικά θα συμβεί το καλοκαίρι του 2019 όταν η Άντερλεχτ θα συμφωνήσει να τον παραχωρήσει δανεικό στην «Ένωση» για την σεζόν 2019-20.
Στην επιστροφή του ο Βράνιες θα είναι ξανά βασικός και η απόδοσή του θα βοηθήσει την ομάδα να διατηρήσει ένα ανταγωνιστικό πρόσωπο μέχρι να σταματήσει η αγωνιστική δράση λόγω της πανδημίας COVID-19. Ως συνήθως όμως τα προβλήματα για τον Βόσνιο δεν ήταν εντός αλλά εκτός γηπέδου. Λίγες μέρες πριν το εκτός έδρας ντέρμπι με τον Ολυμπιακό στις 27 Οκτωβρίου 2019, θα διαρρεύσει βίντεο από το πάρτι γενεθλίων του στο οποίο εκείνος και κάποιοι συμπαίκτες του, εμφανώς μεθυσμένοι, φώναζαν συνθήματα κατά των Πειραιωτών. Οι οπαδοί του Ολυμπιακού θα απαντήσουν ανεβάζοντας στο «Καραϊσκάκης» μεγάλο πανό με φωτογραφίες της Karleuša και του Βράνιες. Ο Όγκνιεν που είχε τραγική παρουσία και ήταν από τους βασικούς υπεύθυνους για την ήττα της ΑΕΚ με 2-0, έδωσε συνέχεια στην κόντρα με ανάρτηση του «τι είναι το μόνο που θα μπορούσαν να κάνουν» με την τραγουδίστρια. Η διοίκηση της ΑΕΚ του ζήτησε να κατεβάσει την ανάρτηση, ο παίκτης αρνήθηκε και κλήθηκε σε απολογία, με την ομάδα να του επιβάλλει χρηματικό πρόστιμο και να τον «βάζει στον πάγο» για περίπου ένα μήνα λήγοντας με αυτό τον τρόπο αυτή την ιστορία. Στον πρώτο αγώνα μετά την διακοπή λόγω του COVID-19, στις 7 Ιουνίου 2020 η ΑΕΚ θα έρθει ισόπαλη 1-1 με τον Παναθηναϊκό. Στο 22’ του ματς, κατά την διάρκεια cooling break, ο Βόσνιος αρχίζει να φωνάζει και να σπρώχνει τον συμπαίκτη του Ντανιέλε Βέρντε επειδή δεν τον σημάδευε στις στημένες φάσεις, με αποτέλεσμα ο Ιταλός να αντιδράσει και να τον πιάσει από τον λαιμό. Την επόμενη μέρα ο τότε τεχνικός διευθυντής της ΑΕΚ Ίλια Ίβιτς πηγαίνει στην προπόνηση με σκοπό να συνετίσει τους 2 παίκτες αλλά σε αντίθεση με τον Βέρντε, ο Βράνιες αρνείται να δώσει το χέρι του ώστε να θεωρηθεί λήξαν το συμβάν. Οκτώ μέρες αργότερα, θα φύγει χωρίς άδεια για την Βοσνία επικαλούμενος κάποιο πρόβλημα της κόρης του, ενημερώνοντας μάλιστα την διοίκηση της ΑΕΚ ότι δεν σκοπεύει να επιστρέψει στην Ελλάδα αφού η Άντερλεχτ δεν επέτρεπε την παράταση του δανεισμού του μετά την 1η Ιουλίου. Στα υπόλοιπα ματς της σεζόν η «Ένωση» αγωνίστηκε χωρίς εκείνον και ο Βράνιες ολοκλήρωσε την σεζόν με 26 συμμετοχές και 2 γκολ. Λίγες μέρες αργότερα, στις 20 Ιουνίου 2020, θα συλληφθεί από την αστυνομία της Μπάνια Λούκα μαζί με τον αδελφό του επειδή θα επιτεθούν και θα βιαιοπραγήσουν κατά άλλου ποδοσφαιριστή και της κοπέλας που συνόδευε έπειτα από λογομαχία σε τοπικό εστιατόριο.
Στην διάρκεια του καλοκαιριού του 2020, η Άντερλεχτ και ο παίκτης ήταν σε συνεχείς διαπραγματεύσεις για να λύσουν την συνεργασία τους, χωρίς όμως να τα βρίσκουν στους οικονομικούς όρους της συμφωνίας. Η σχεδόν βέβαια αποχώρηση του και η επίσης σχεδόν δεδομένη παραχώρηση του στην ΑΕΚ, όχι μόνο δεν έγιναν πράξη αλλά από «ξένο σώμα» βρέθηκε μέχρι και βασικός για 4 αγώνες μετά από μπαράζ τραυματισμών στην άμυνα της Άντερλεχτ. Αυτοί θα είναι και οι τελευταίοι του με την φανέλα των Βέλγων καθώς στην συνέχεια θα νοσήσει με COVID-19 και δεν θα ξαναμπεί σε αποστολή της ομάδας καθώς στο ενδιάμεσο επέστρεψαν οι υπόλοιποι τραυματίες της ομάδας.
Ο Βόσνιος, όπως και 2 χρόνια πριν, επιδίδεται για ακόμα μια φορά σε μια σειρά αναρτήσεων σχετικών με την ΑΕΚ επιδιώκοντας ουσιαστικά την επιστροφή του στην Αθήνα. Κάτι τέτοιο δεν θα συμβεί και ο Βράνιες θα καταλήξει δανεικός για 6 μήνες στην Σαρλερουά. Την μέρα της επισημοποίησης του δανεισμού του, θα κάνει ανάρτηση στην οποία ευχαριστεί του φιλάθλους της ΑΕΚ για την στήριξη στο πρόσωπο του, στοχοποιώντας παράλληλα με τον… δικό του τρόπο τον Γενικό Διευθυντή της ΑΕΚ Παναγιώτη Κονέ ως υπεύθυνο για το ναυάγιο της επιστροφής του. Στην Σαρλερουά ο Βράνιες θα γίνει άμεσα βασικός έχοντας συμπαθητική απόδοση σε συνολικά 11 συμμετοχές. Το καλοκαίρι του 2021 η Άντερλεχτ και ο παίκτης παίρνουν απόφαση ότι δεν έχει νόημα να συνεχίζουν μαζί και τελικά τα βρίσκουν για την λύση της συνεργασίας τους με τον παίκτη να υπογράφει άμεσα στην ΑΕΚ συμβόλαιο 2 ετών, μπαίνοντας μάλιστα και στην πεντάδα των αρχηγών της ομάδας για την σεζόν 2021-22.
Η τρίτη επιστροφή του στην «Ένωση» ήταν μακράν και η πιο αποτυχημένη σε αγωνιστικό επίπεδο. Όντας πλέον 31 ετών, έχει χάσει μέρος από τον δυναμισμό και την ευελιξία που είχε αλλά κυρίως φαίνεται να έχει χάσει την «φλόγα» και την αυταπάρνηση που τον διέκριναν. Αγωνιζόμενος σε μια κακή ΑΕΚ με πολλά αγωνιστικά προβλήματα έχει σταθερά μέτρια έως κακή απόδοση και αντιμετωπίζει μάλλον διεκπεραιωτικά στις περισσότερες περιπτώσεις τις αγωνιστικές του υποχρεώσεις. Εξαίρεση αποτελεί το εντός έδρας ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό στις 5 Δεκεμβρίου 2021 στο οποίο θα δεχτεί από το 10’ ένα δυνατό χτύπημα στο κεφάλι αλλά θα σφίξει τα δόντια και θα συνεχίσει βοηθώντας την ομάδα να επικρατήσει με 1-0. Την επόμενη μέρα θα διαγνωστεί με διάσειση και θα παραδεχτεί ότι είχε καταλάβει ότι είχε υποστεί κάτι σοβαρό αλλά δεν ήθελε να χάσει το παιχνίδι, ενώ θα κάνει την ίδια μέρα ανάρτηση γράφοντας «Η ΑΕΚ είναι πιο πάνω και από την ζωή». Συνολικά θα καταγράψει 23 συμμετοχές και 3 γκολ στην σεζόν, με την τελευταία συμμετοχή του να είναι στην εντός έδρας ήττα από τον Άρη με 1-2 στις 10 Απριλίου 2022 για την 4η αγωνιστική των πλέι οφ. Από εκείνο το ματς και μετά ο παίκτης θα έχει συνεχώς ενοχλήσεις που δεν τον αφήνουν να αγωνιστεί στους υπόλοιπους αγώνες, ενώ θα φύγει χωρίς άδεια για διακοπές πριν τον τελευταίο αγώνα της σεζόν. Λίγες μέρες αργότερα θα εμπλακεί ξανά σε καυγά στην Μπάνια Λούκα, αλλά σε αντίθεση με το περιστατικό του 2020, αυτή την φορά θα είναι ο Βράνιες αυτός που θα ξυλοκοπηθεί. Η ΑΕΚ θα χρησιμοποιήσει το συγκεκριμένο περιστατικό ως αφορμή για να λύσει το συμβόλαιο του παίκτη, παρότι ο πραγματικός λόγος είναι η αρνητική εισήγηση του Ματίας Αλμέιδα που είχε αναλάβει την τεχνική ηγεσία στην επιστροφή του Βόσνιου στην ομάδα. Ο «φάκελος» του στην ΑΕΚ θα «κλείσει» με συνολικά 106 συμμετοχές και 10 γκολ.
Η συνέχεια θα τον βρει στην Τουρκική Χατάισπορ όπου και θα σταθεί εξαιρετικά τυχερός καθώς λόγω ενός τραυματισμού στην μέση θα φύγει από την Τουρκία λίγες μέρες πριν τους σεισμούς στα σύνορα Τουρκίας – Συρίας τον Φεβρουάριο του 2023, οι οποίοι θα έχουν ως αποτέλεσμα τον θάνατο αρκετών συμπαικτών του και την απόσυρση της ομάδας από τις αγωνιστικές υποχρεώσεις. Πριν από αυτό θα προλάβει να αγωνιστεί 15 φορές με την φανέλα της Χατάισπορ, στην πλειοψηφία ως βασικός παρότι δεν είχε και την καλύτερη σχέση με τον προπονητή της ομάδας. Όντας ελεύθερος λόγω του υποβιβασμού της Χατάισπορ, τον Μάιο του 2023 θα συμφωνήσει σε συνεργασία με την Παρτιζάν. Μόλις γνωστοποιήθηκε η συμφωνία στο Βελιγράδι, οι οπαδοί της ομάδας αντέδρασαν άμεσα ανεβάζοντας πανό στον επόμενο αγώνα που αναφερόταν στα … αισθήματα που είχε εκφράσει ο ποδοσφαιριστής για την Παρτιζάν το 2014 και στην … αμοιβαιότητα αυτών των αισθημάτων από μεριάς τους. Ο Βράνιες στην προσπάθειά του να κατευνάσει τα πνεύματα θα κάνει δηλώσεις στις οποίες, μεταξύ άλλων, θα αναφέρει ότι δεν είπε ποτέ τίποτα κακό για την Παρτιζάν και τους οπαδούς της χωρίς όμως να αναφερθεί στην παλιά του ανάρτηση. Τελικά οι αντιδράσεις των οπαδών θα αποδειχθούν αποτελεσματικές αφού η διοίκηση της Παρτιζάν θα κάνει πίσω και θα «χαλάσει» την συμφωνία, με τον παίκτη να καταλήγει λίγες μέρες αργότερα στην Τσουκαρίτσκι.
Αμφιλεγόμενη προσωπικότητα με έντονες «κορυφές» τόσο προς τα επάνω όσο και προς τα κάτω στην καριέρα του. Προβληματικός χαρακτήρας, με ρίζες των προβλημάτων στην τραυματική παιδική του ηλικία και αλλοπρόσαλλες συμπεριφορές. Συχνά θύμιζε «Δόκτωρ Τζέκυλ και Μίστερ Χάϊντ» πετυχαίνοντας να γίνει ο αγαπημένος της εξέδρας για την αυτοθυσία του και την αγάπη για την ομάδα, ενώ παράλληλα δημιουργούσε προβλήματα στο κλαμπ και στα αποδυτήρια με την συμπεριφορά του. Ένας άκρως δυναμικός μπακ, ένας πραγματικός «βράχος» στην άμυνα όταν κατάφερνε να μείνει προσηλωμένος στα αγωνιστικά. Στην Βοσνία έλεγαν πολύ εύστοχα για εκείνον πως ήταν παίκτης που «έβαζε το κεφάλι του εκεί που δεν θα έβαζε κανείς ούτε το πόδι του». Αν είχε γεννηθεί κάποιες δεκαετίες νωρίτερα και δεν «συναντούσε» στην ζωή του τα social media, ίσως η καριέρα του να είχε απείρως καλύτερη τροπή. Ο Δημήτρης Μελισσανίδης, ένας από τους ελάχιστους ανθρώπους που κατάφεραν σε κάποιον βαθμό να τον «κουμαντάρουν», αποτύπωσε τον τρόπο και τα … προαπαιτούμενα για την «διαχείριση» του σε μία φράση του προς τον Όγκνιεν Βράνιες : «Ξέρω ότι έχεις μια τρέλα και ειδικά μέσα στο γήπεδο και μου αρέσει κάποιες φορές, αλλά πρέπει να ξέρεις κι εσύ πως εγώ είμαι αυτός που έχει ανοίξει τα τρελάδικα !»