Αντώνης Γαβανάς

Αντώνης Γαβανάς – (1956/1961)

Ο Αντώνης Γαβανάς γεννήθηκε στην Καισαριανή το 1938 και είχε προσφυγική καταγωγή με γονείς Μικρασιάτες.
Στις αρχές τις δεκαετίας του 1950 ξεκίνησε την ποδοσφαιρική του καριέρα αγωνιζόμενος στην ομάδα της γειτονιάς του, στον Εθνικό Αστέρα Καισαριανής. Η Μικρασιατική καταγωγή του τον είχε κάνει από μικρό οπαδό της ΑΕΚ και ανυπομονούσε να φτάσει η στιγμή να αγωνιστεί με την Κιτρινόμαυρη φανέλλα.
Το καλοκαίρι του 1956 οι τότε διοικούντες τον Εθνικό Αστέρα είχαν σχεδόν ολοκληρώσει την συμφωνία για μεταγραφή του στον Ολυμπιακό. Ο Δημήτρης Σεβαστάκης και ο Κλεάνθης Μαρόπουλος, το τότε “βαρύ πυροβολικό” της διοίκησης της ΑΕΚ, αναγκάστηκαν να φυγαδεύσουν και να κρύψουν τον 18χρονο Αντώνη Γαβανά ώστε να μην πραγματοποιηθεί η μετακίνηση του στους ερυθρόλευκους. Οι ενέργειες των δύο παραγόντων σε συνδυασμό με την αποφασιστικότητα του Ενωσίτη Προέδρου Νίκου Γκούμα πέτυχαν να ανατρέψουν τις επιθυμίες των ανθρώπων του Εθνικού Αστέρα και να εντάξουν τον νεαρό αμυντικό στην ομάδα της καρδιάς του.
Στα πέντε χρόνια που έμεινε στη Νέα Φιλαδέλφεια ο Αντώνης Γαβανάς, κατέγραψε 10 συμμετοχές σε αγώνες της Φάσης του Πρωταθλήματος Αθηνών και 24 συμμετοχές σε αγώνες της Πανελλήνιας Φάσης του Πρωταθλήματος.
Μετά την αποχώρηση του από την ΑΕΚ, το καλοκαίρι του 1961 συνέχισε να αγωνίζεται στον Παναιγιάλειο και αργότερα στην Λαμία. Μετά το τέλος της ποδοσφαιρικής του καριέρας εξάσκησε το επάγγελμα του χρυσοχόου ενώ αργότερα προσλήφθηκε στην ΓΓΑ σαν υπεύθυνος συντήρησης των ανά την Επικράτεια κολυμβητηρίων.
Ο Αντώνης Γαβανάς έφυγε από την ζωή στις 5/4/2010 από πνευμονική εμβολή.
Ήταν παντρεμένος από το 1956 και είχε έναν γιό και μία κόρη. Έχασε τον γιό του το 1995 από πνευμονικό οίδημα.