Γιάκομπ Γιόχανσον

Γιάκομπ Γιόχανσον (Jakob Johansson) – (2014/2018)


Ο Σουηδός κεντρικός μέσος γεννήθηκε στις 21 Ιουνίου 1990 στο Τρολχάταν, 75km βόρεια του Γκέτεμποργκ στις όχθες της λίμνης Βένερν και ήρθε στην ΑΕΚ «αθόρυβα» τον Δεκέμβριο του 2014 ως ελεύθερη μεταγραφή εν όψει της στελέχωσης της ομάδας για την επιστροφή στην Super League.
Το 2007 έκανε την πρώτη του εμφάνιση με τη φανέλα της Γκέτεμποργκ σε ηλικία 17 ετών, σε μια χρονιά που κατέκτησε και το Πρωτάθλημα με την ομάδα του, καταγράφοντας 9 συμμετοχές. Καθιερώθηκε ως βασικός στα μέσα του 2010 και πριν τη μετακίνηση του στην Ελλάδα, συμπλήρωσε 197 εμφανίσεις σε 8 σεζόν στη Σουηδία, κατακτώντας και τα Κύπελλα του 2008 και 2013.
Στην ΑΕΚ της Football League πήρε τα πρώτα του 15 λεπτά συμμετοχής στη νίκη με 3-0 επί του Ατρομήτου για το Κύπελλο στις 8 Ιανουαρίου 2015. Ξεκίνησε ως βασικός στο επόμενο ματς με την Καλλιθέα και «πήρε τη φανέλα σπίτι» όντας ένας ισορροπημένος κεντρικός μέσος που ξεχώριζε για τις τοποθετήσεις και το έξυπνο μαρκάρισμα χώρων, πέραν των τρεξιμάτων και της σταθερότητας του. Έπαιξε συνολικά σε 26 ματς (12 στην Κανονική Σεζόν, 9 στα Play-Off και 5 στο Κύπελλο), έχοντας δίπλα του στον χώρο του κέντρου κυρίως τους Ανάκογλου και Μάνταλο.
Το καλοκαίρι του 2015 ήρθε στην ομάδα ο Αντρέ Σιμόες που ευθύς έγινε μόνιμο ζευγάρι με τον Γιόχανσον στη μεσαία γραμμή της ΑΕΚ και έμειναν έτσι καθ’ όλη την πορεία του Σουηδού με τα Κιτρινόμαυρα. Ο Γκουστάβο Πογέτ που στο μεταξύ είχε αντικαταστήσει τον Τραϊανό Δέλλα στον πάγκο της «Ένωσης», μετατόπισε τον Γιόχανσον λίγο ψηλότερα στο γήπεδο και πήρε από αυτόν 7 γκολ και 5 ασίστ σε όλες τις διοργανώσεις, κατακτώντας και το Κύπελλο Ελλάδας για την σεζόν 2015-16.
Στην σεζόν 2016-17, ο Σουηδός μέσος κινήθηκε -όπως και όλη η ομάδα- σε «ρηχά» νερά. Εναλλαγές προπονητών, πρόωρος αποκλεισμός από την Σεντ-Ετιέν στην Ευρώπη, χαμένος Τελικός Κυπέλλου από τον ΠΑΟΚ στο Πανθεσσαλικό με τα γνωστά γεγονότα. Κατέγραψε συνολικά 42 επίσημες συμμετοχές σε όλη την σεζόν (28 στην Κανονική Σεζόν, 5 στα Play Off, 8 στο Κύπελλο και 1 σε Ευρωπαϊκό ματς).
Η σεζόν 2017-18 έμελλε να είναι καθοριστική για τον Γιάκομπ. Ξεκίνησε σκοράροντας στην πρεμιέρα του Πρωταθλήματος στη νίκη με 2-0 επί του Παναιτωλικού στο ΟΑΚΑ και ήταν αναπόσπαστο μέλος της αρμάδας του Μανόλο Χιμένεθ σε Πρωτάθλημα και Europa League. Μάλιστα είχε κερδίσει θέση στην Εθνική Σουηδίας με την οποία έφτασε σε διπλό νοκ-άουτ ματς απέναντι στην Ιταλία για την πρόκριση στην τελική φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2018. Στις 10 Νοεμβρίου, στο πρώτο ματς που έγινε στην Σουηδία ο Γιόχανσον αγωνίστηκε ως αλλαγή και με δικό του -τυχερό- γκολ απέναντι στον Τζίτζι Μπουφόν έδωσε την νίκη στη χώρα του με 1-0. Η νίκη αυτή έμελλε να είναι και πρόκριση για την Σουηδία καθώς λίγες μέρες μετά, στις 13 Νοεμβρίου 2017, η «λευκή ισοπαλία» ήταν το αποτέλεσμα των 90 λεπτών στο Σαν Σίρο. Από τα 90 αυτά λεπτά ο Γιάκομπ «έζησε» μόνο τα πρώτα 17 καθώς σε εκείνο το λεπτό έπαθε ρήξη χιαστού, μένοντας εκτός αγωνιστικής δράσης για περίπου ένα χρόνο. Η ΑΕΚ έχανε για όλη την υπόλοιπη σεζόν ένα σημαντικό «γρανάζι» της μηχανής της.
Από εκεί και μετά και κατόπιν της ολοκλήρωσης της αποθεραπείας του, η σχέση του με την ΑΕΚ άρχισε να γίνεται κάπως προβληματική. Λίγο το γεγονός του ότι ξεχώριζε αγωνιστικά και σε προσφορά αλλά δεν είχε αντίστοιχες οικονομικές απολαβές, λίγο το γενικά και συγκριτικά χαμηλό επίπεδο της Λίγκας, δεν βοήθησαν και παρά τον τραυματισμό του αρνήθηκε να ανανεώσει το συμβόλαιο του. Μετακινήθηκε ως ελεύθερος στη Ρεν το ερχόμενο καλοκαίρι, βάζοντας κι αυτός το όνομά του στη λίστα των Πρωταθλητών του 2018 που δεν συνέχισαν στην ΑΕΚ. Αγωνίστηκε συνολικά με την Κιτρινόμαυρη φανέλα σε 127 ματς, σκόραρε 10 γκολ και έδωσε 8 ασίστ.
Την επόμενη χρονιά είχε λίγες συμμετοχές με τη Ρεν, κατέκτησε ένα ακόμη Κύπελλο, αλλά τραυματίστηκε και πάλι σοβαρά στο γόνατο τον Σεπτέμβριο του 2019. Το καλοκαίρι του 2020 επέστρεψε στη Γκέτεμποργκ, κατέγραψε 18 συμμετοχές, όμως ένας ακόμη τραυματισμός, πάλι στο γόνατο, έμελλε να δώσει άδοξο τέλος στην καριέρα του, σε ηλικία μόλις 31 ετών.
Σε όσες ομάδες αγωνίστηκε έδειξε αυταπάρνηση, επαγγελματισμό και διάθεση για προσφορά κατακτώντας τρόπαια με όλες. Δυστυχώς δεν στάθηκε τυχερός και το πλήρωσε με σοβαρούς και διαδοχικούς τραυματισμούς. Στον κόσμο της ΑΕΚ άφησε μια πολύ γλυκιά ανάμνηση καθώς η υψηλόσωμη φιγούρα του με το «18» στην πλάτη έμοιαζε με «όαση» στα μάτια των φιλάθλων σε σύγκριση με όσα είδαν στον χώρο του κέντρου από τους μέσους της ομάδας πριν αλλά και μετά τον Γιόχανσον. Μια αυθεντική Σκανδιναβική φιγούρα, με την αντίστοιχη ψυχοσύνθεση, που ίσως δεν ταίριαξε απόλυτα στο Μεσογειακό μας ταμπεραμέντο. Είναι χαρακτηριστικό ότι αν και αγωνιζόταν στον νευραλγικό χώρο του κέντρου, συχνά και ως αμυντικός μέσος, δεν δέχτηκε ποτέ κόκκινη κάρτα στην καριέρα του.