Γιάννης Γιαννιώτας

Γιάννης Γιαννιώτας – (2018/19)


Γεννήθηκε στις 29 Απριλίου 1993 στο Νεοχώρι, 8 χλμ. έξω από την Αρναία Χαλκιδικής. Ξεκίνησε από τις ακαδημίες του Άρη Θεσσαλονίκης και προωθήθηκε στην πρώτη ομάδα το 2011 σε ηλικία 18 ετών. Με κύρια χαρακτηριστικά του την ταχύτητα και την μαχητικότητα, καθιερώθηκε γρήγορα στον Άρη και στις επόμενες δύο σεζόν αγωνίστηκε σε 48 ματς πετυχαίνοντας 9 γκολ και ανεβάζοντας κατακόρυφα τη «μετοχή» του.
Το καλοκαίρι του 2013 μεταγράφηκε στη Φορτούνα Ντύσσελντορφ που αγωνιζόταν στην Β’ Κατηγορία της Γερμανίας συμμετέχοντας σε μόνο 8 ματς και σκοράροντας 1 γκολ μέχρι τον Ιανουάριο. Στο δεύτερο μισό της σεζόν αγωνίστηκε με την Β’ ομάδα της Φορτούνα και το καλοκαίρι του 2014 δόθηκε δανεικός στον Αστέρα Τρίπολης. Μετά από μια «γεμάτη» σεζόν στην Τρίπολη (39 συμμετοχές, 6 γκολ), που κορυφώθηκε με την κλήση του στην Εθνική Ομάδα, η Φορτούνα τον παραχώρησε στον Ολυμπιακό, που εκείνη την εποχή αγόραζε περίπου «ό,τι κυκλοφορούσε». Φόρεσε την φανέλα των «ερυθρόλευκων» μόνο για 21 λεπτά σε ένα ματς Κυπέλλου και τον Ιανουάριο του 2016 δόθηκε δανεικός στον ΑΠΟΕΛ. Στην Κύπρο έμεινε και για την επόμενη σεζόν και το καλοκαίρι του 2017, μετά από 66 συμμετοχές και 13 γκολ, δόθηκε δανεικός στην Ισπανική Ρεάλ Βαγιαδολίδ. Στην Καστίλλη παρέμεινε για μια σεζόν (33 συμμετοχές, 3 γκολ) και το καλοκαίρι του 2018, με την λήξη του δανεισμού του, επέστρεψε στον Πειραιά, όπου όμως βρέθηκε εκτός πλάνων του προπονητή Πέδρο Μαρτίνς.
Εν τω μεταξύ, ο τότε Τεχνικός Διευθυντής της ΑΕΚ, Νίκος Λυμπερόπουλος, είχε ήδη μακροχρόνια συνεργασία με τον Πολ Κουτσολιάκο, που ήταν μάνατζερ του Γιαννιώτα αλλά και του ίδιου του Λυμπερόπουλου όταν αγωνιζόταν. Παρ’ όλο που δεν ήταν επιλογή του νέου προπονητή Μαρίνου Ουζουνίδη, οι υπεύθυνοι μεταγραφικού σχεδιασμού είχαν διαμηνύσει πως εφόσον έμενε ελεύθερος από τον Ολυμπιακό θα ερχόταν στην ΑΕΚ. Ο Ολυμπιακός τον άφησε ελεύθερο με μεγάλη καθυστέρηση και στις 29 Αυγούστου 2018 ανακοινώθηκε η απόκτηση του από την «Ένωση», που του πρόσφερε τριετές συμβόλαιο με ετήσιες απολαβές περίπου 300 χιλ. ευρώ. Ο 25χρονος εξτρέμ πήρε τη κιτρινόμαυρη φανέλα με το «11», εκπληρώνοντας ίσως ένα παιδικό όνειρο, καθώς ήδη από το 2012 είχε δηλώσει ότι στο δωμάτιο του είχε αφίσα του Ντέμη Νικολαΐδη και ότι ο πατέρας του ήταν «τρελός ΑΕΚτζής».
Ο Γιαννιώτας έδειξε εξ’ αρχής αδυναμίες σε θέματα αγωνιστικής πειθαρχίας και τακτικής και δεν μπορούσε να προσαρμοστεί στα προπονητικά πλάνα. Ο Ουζουνίδης έλεγε για εκείνον ότι «παίζει ακόμη μπάλα, όχι ποδόσφαιρο». Αναπόφευκτα, οι ευκαιρίες που πήρε ήταν ελάχιστες και αυτές όταν δεν υπήρχε άλλη διαθέσιμη επιλογή. Κατάφερε πάντως να αγωνιστεί σε δυο εκτός έδρας ματς για το Champions League απέναντι σε Άγιαξ και Μπενφίκα, έστω και ως αλλαγή.
Η επιστροφή του Μανόλο Χιμένεθ στον πάγκο της ΑΕΚ δεν επέφερε κάποια ουσιαστική αλλαγή για τον Γιαννιώτα που ολοκλήρωσε την σεζόν με 13 συμμετοχές, τις περισσότερες ως αλλαγή (μόλις 421 αγωνιστικά λεπτά), χωρίς να πετύχει γκολ. Με την έναρξη της επόμενης σεζόν, ο νέος προπονητής Μιγκέλ Καρντόσο ξεκαθάρισε αμέσως ότι δεν τον υπολογίζει, αλλά ο Γιαννιώτας είχε δυο χρόνια συμβόλαιο ακόμα. Μετά από συζητήσεις με την ΠΑΕ, επέλεξε να μην «κάτσει» στο συμβόλαιο του και έτσι στις 27 Ιουνίου 2019 η ΑΕΚ ανακοίνωσε τη λύση της συνεργασίας.
Μετά το πέρασμα από την «Ένωση», ο Γιαννιώτας επέστρεψε στην Κύπρο και έπαιξε δυο σεζόν στον Απόλλωνα Λεμεσού (57 συμμετοχές, 8 γκολ). Το καλοκαίρι του 2021 έμεινε ελεύθερος και βρέθηκε για 6 μήνες χωρίς ομάδα μέχρι τον Ιανουάριο 2022. Στη συνέχεια αγωνίστηκε για 6 μήνες με τον Απόλλωνα Σμύρνης (13 συμμετοχές) και τον Σεπτέμβριο του 2022 μεταγράφηκε στον Λεβαδειακό.
Έχει περάσει από όλες τις Εθνικές ομάδες, ενώ ήταν βασικό στέλεχος της Εθνικής Νέων στην πορεία μέχρι τον Τελικό του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος το 2012. Με την Εθνική Ανδρών έχει αγωνιστεί σε 9 ματς και έχει σκοράρει δύο φορές.
Για τον κόσμο της ΑΕΚ, η «περίπτωση Γιαννιώτα» έγινε συνώνυμο με την απογοήτευση και το πισωγύρισμα, χωρίς βέβαια να φταίει ο ίδιος ο ποδοσφαιριστής.
Από τη μια χρησιμοποιείται ως παράδειγμα αποτυχίας μεταγραφικού σχεδιασμού. Το καλοκαίρι του 2018 και από τα μέσα Ιουλίου έως το τέλος Αυγούστου παρέλασαν ουκ ολίγα ονόματα που εννοείται ότι θα κάλυπταν τα κενά που δημιουργήθηκαν από την αποχώρηση πρωτοκλασάτων ποδοσφαιριστών όπως ο Σέρχιο Αραούχο, ο Λάζαρος Χριστοδουλόπουλος και ο Γιάκομπ Γιόχανσον. Τελικά, η παρέλαση των ονομάτων αυτών περιορίστηκε μόνο στους πηχιαίους τίτλους εφημερίδων και ιστοσελίδων και ο μόνος που ανακοινώθηκε ήταν ο Γιαννιώτας, σκορπώντας κύματα απογοήτευσης στους «Ενωσίτες».
Από την άλλη, οι οπαδοί χρησιμοποιούν τη μεταγραφή αυτή ως σύμβολο του πισωγυρίσματος που έκανε συνειδητά η διοίκηση του Δημήτρη Μελισσανίδη μετά την κατάκτηση του Πρωταθλήματος του 2018, το οποίο ο κόσμος πίστευε ότι θα ήταν απαρχή για περαιτέρω ενίσχυση της ομάδας. Παρά την είσοδο στους χρυσοφόρους Ομίλους του Champions League, η διοίκηση αποφάσισε να διαθέσει αναλογικά ελάχιστα χρήματα για την ενίσχυση της ομάδας ενώ τα έσοδα από την ΟΥΕΦΑ ενίσχυσαν αποκλειστικά το «ταμείο» για την ανέγερση του νέου γηπέδου στη Νέα Φιλαδέλφεια. Η μεταγραφή του Γιάννη Γιαννιώτα συνδέθηκε άρρηκτα με το ξεκίνημα μιας 4ετούς περιόδου παρακμής που βίωσαν η ομάδα και ο κόσμος της και που ευτυχώς τερματίστηκε με τα εγκαίνια της «Αγιά-Σοφιάς» τον Σεπτέμβριο του 2022 και την κατάκτηση του Νταμπλ από την «αγέλη» του Ματίας Αλμέιδα τον Μάιο του 2023.