Γιώργος Δώνης

Γιώργος Δώνης – (1998/1999)

Υπήρξε ένας από τους καλύτερους Έλληνες ποδοσφαιριστές στα μέσα της δεκαετίας του ’90, αλλά το σύντομο πέρασμά του από την ΑΕΚ θεωρείται μάλλον αποτυχημένο.
Γεννήθηκε στις 22 Οκτωβρίου 1969 στην Φρανκφούρτη στην Γερμανία κι έκανε τα πρώτα του ποδοσφαιρικά βήματα στην Δόξα Νικόπολης και μετά στον Παύλο Μελά Θεσσαλονίκης. Στην συνέχεια αγωνίστηκε στην ομάδα νέων του Παναθηναικού και μετά δόθηκε δανεικός σε Αθηναικό και Παναργειακό. Ακολούθησαν δυο χρόνια στον ΠΑΣ Γιάννενα, πριν επιστρέψει στον Παναθηναικό το 1992. Με τους “πράσινους” έπιασε σταδιακά εξαιρετική απόδοση αγωνιζόμενος στις θέσεις του περιφερειακού επιθετικού και του δεξιού μεσοεπιθετικού. Την περίοδο 1995/1996 κάνει εκπληκτική σεζόν (ψηφίστηκε και στα βραβεία ΠΣΑΠ ως ο καλύτερος Έλληνας ποδοσφαιριστής του πρωταθλήματος, σε ισοβαθμία με τους Τσιάρτα και Καραπιάλη) και τον Απρίλιο του 1996, σε εξαιρετικα σημαντικό ματς του ΠΑΟ για τα ημιτελικά του Champions League εναντίον του Άγιαξ, κάνει μια απίστευτη κούρσα “σερβίροντας” γκολ στον Κριστόφ Βαζέχα (νίκη του ΠΑΟ με 0-1 στο Άμστερνταμ). Εκείνη την περίοδο της καριέρας του τού δόθηκε το προσωνύμιο “το τρένο”, λόγω της ταχύτητάς του και των εντυπωσιακών του επελάσεων. Το καλοκαίρι του 1996 εξαργυρώνει τις μεγάλες του εμφανίσεις εκείνης εποχής και μετακομίζει στην αγγλική Μπλάκμπερν Ρόβερς. Είναι ο πρώτος Έλληνας ποδοσφαιριστής που εκμεταλλεύεται την απόφαση “Μποσμάν”, υπογράφει συμβόλαιο ρεκόρ για τα τότε ελληνικά δεδομένα και γίνεται ο πρώτος Έλληνας παίκτης που αγωνίζεται στην Premier League.
Τον Ιανουάριο του 1998 η ιδιοκτήτρια εταιρεία της ΠΑΕ ΑΕΚ ENIC κάνει μεγάλη οικονομική υπέρβαση για να τον φέρει πίσω στην Ελλάδα και να τον ντύσει στα κιτρινόμαυρα. Στην ΑΕΚ δεν καταφέρνει να βρει τον καλό του εαυτό και κινείται σε “ρηχά νερά”. Έχει μάλιστα και έντονα προβλήματα με τους προπονητές του (Ντουμίτριου και Στεπάνοβιτς) στο διάστημα που αγωνίζεται στην ομάδα. Μια από τις λίγες θετικές του στιγμές στην ομάδα, που έμεινε αρκετά έντονα χαραγμένη στην μνήμη του κόσμου, ήταν η ασίστ στον Βεριντιάνο Μαρσέλο (που οδήγησε σε γκολ του Βραζιλιάνου επιθετικού) σε ματς της περιόδου 1997/1998 εναντίον του Ολυμπιακού στη Ν. Φιλαδέλφεια (νίκη της ΑΕΚ με 1-0 https://www.youtube.com/watch?v=T8Hd…layer_embedded). Με την ΑΕΚ είχε για το πρωτάθλημα συνολικά 30 συμμετοχές με μόλις 2 γκολ.
Μετά την ΑΕΚ επέστρεψε στην Αγγλία κι αγωνίστηκε στην Σέφιλντ Γιουνάιτεντ και στην Χάντερσφιλντ Τάουν, πριν κλείσει την καριέρα του, κατά την οποία είχε συνολικά 24 συμμετοχές και 5 γκολ με την εθνική ομάδα των ανδρών.
Μετά το τέλος της ποδοσφαιρικής του καριέρας ακολούθησε την προπονητική. Ήταν μάλιστα προπονητής της ΑΕΚ για τους πρώτους μήνες της περιόδου 2008-2009.