Άλμπερτ Φαφιέ

Άλμπερτ Φαφιέ (Albert “Ab” Fafie) – (1986 1η – 12η αγωνιστική)

 

Ο Άλμπερτ (Αμπ) Φαφιέ γεννήθηκε στις 4 Μαρτίου του 1941 στην πόλη Ρότερνταμ της Ολλανδίας. Ξεκίνησε να παίζει ποδόσφαιρο-παράλληλα με την κανονική του δουλειά ως ελαιοχρωματιστής- στις ακαδημίες της Φέγιενορντ φτάνοντας μέχρι την πρώτη της ομάδα ,όπου και ντεμπούταρε με τη φανελα της το Δεκέμβριο του 1959. Η θέση που αγωνιζόταν ήταν αυτή του κεντρικού αμυντικού. Με τη φανέλα της Φέγιενορντ αγωνίστηκε σε μόλις 4 αγώνες με την πρώτη ομάδα .Τη σεζόν 1963-1964 θα μετακινηθεί στην άλλη ομάδα της πόλης ,αυτής της Xerxes ,η οποία και αγωνιζόταν στις χαμηλότερες κατηγορίες της Ολλανδίας. Η Xerxes θα πραγματοποιήσει εντυπωσιακή πορεία ανεβαίνοντας 2 κατηγορίες σε 2 χρόνια και έτσι τη σεζόν 1966-1967 ο Φαφιέ θα ξαναγωνιστεί στη μεγάλη κατηγορία. Συνολικά αγωνίζεται μαζί της σε 65 αγώνες στη θέση του αριστερού μπακ και πετυχαίνει μόλις ενα γκολ ,το μοναδικό στην επαγγελματική του καριέρα(Απρίλης 1968).Το 1968 θα πάρει μεταγραφη για την PVS ,θα αντιμετωπίσει πολλα προβλήματα τραυματισμών και τελικα ύστερα από 13 μόλις συμμετοχές με τη φανέλα της Αϊτχόφεν θα τερματίσει την ποδοσφαιρική του καριέρα το καλοκαίρι του 1970.

Στην αρχή της προπονητικής του καριέρας θα δουλέψει σε διάφορες ερασιτεχνικές ομάδες της Ολλανδίας (CVV , WSE , Overmaas , NBSVV) ενω στη συνέχεια θα δουλέψει στη Φέγιενορντ. Από το 1981 εώς το 1984, ως προπονητής της ομάδας νέων και βοηθός προπονητή στην πρώτη ομάδα και από το 1984 ως το 1986 ,ως πρώτος προπονητής της ομάδας. Η Φέγιενορντ, που πρίν αναλάβει είχε κερδίσει το ντάμπλ,δεν καταφέρνει με αυτόν στον πάγκο της να κερδίσει κάποιο τρόπαιο.

Το καλοκαίρι του 1986 ο Ζαφειρόπουλος αποφασίζει να εμπιστευτεί το τιμόνι της ομάδας σε εκπρόσωπο της ολλανδικής «σχολής» και έτσι φέρνει στην Αθήνα τον Φαφιέ και υπογράφει μαζί του στις 7 Ιουλίου.Ο Ολλανδός τεχνικός παρουσιάζεται ώς ένας αυστηρός προπονητής και απο τις πρώτες του μέρες στον κιτρινόμαυρο πάγκο τιμωρεί διάφορους παίκτες με σκοπό να επιβληθεί στα Ενωσίτικα αποδυτήρια.Οι προσδοκίες που τον συνοδεύουν είναι μεγάλες , αλλά η παραμονή του στην ΑΕΚ θα στεφθεί με απόλυτη αποτυχία. Η Ένωση αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα οικονομικά. Ο Θωμάς Μαύρος ταλανίζεται από τραυματισμούς ,ο Εστερχάζι βρίσκεται σε κακή κατάσταση ενώ και η μεταγραφική ενίσχυση της ομάδας είναι μηδαμινή. Συν τοις άλλοις η ΑΕΚ ξεκινά το πρωτάθλημα με -3 βαθμούς ,προϊόν της τιμωριας που «κουβαλάει» από την προηγούμενη σεζόν.

Συνολικά στον πάγκο της Ένωσης ο Φαφιέ θα καθίσει για 12 αγωνιστικές σημειώνοντας 4 νίκες 4 ήττες αλλά και 4 ισοπαλίες. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι σε αυτό το κομμάτι του πρωταθλήματος η ΑΕΚ σημειώνει εντός έδρας μόνο μία νίκη (αυτή της 2ης αγωνιστικής απέναντι στο ΠΑΣ Γιάννενα) και θα κάνει 5 μήνες να ξανακερδίσει στην έδρα της. Στο κύπελλο τα αποτελέσματα είναι εξίσου κακά ,αφού η ομάδα γνωρίζει τον αποκλεισμό στο 2ο γύρο του θεσμού απο τον Πανιώνιο. Στην Ευρώπη η Ένωση με τον Ολλανδό στον πάγκο θα αποκλειστεί στη φάση των 64 του θεσμού από την Ίντερ με 2 ήττες. Στις 28 Δεκεμβρίου του 1986 ο Φαφιέ απομακρύνεται από τον πάγκο του Δικέφαλου και μέχρι το τέλος της σεζόν αναλαμβάνει τις τύχες του ΠΑΣ Γιάννενα.Με αυτόν στον πάγκο ο ΠΑΣ θα υποβιβαστεί στη β’κατηγορία αφού όμως πρώτα κερδίσει την ΑΕΚ στο παιχνίδι του δεύτερου γύρου με 2-0.

Μετά την αποχώρηση του από την Ελλάδα ο Φαφιέ θα αναλάβει για ένα χρόνο τις τύχες της βελγικής AA Gent ενώ το 1990 θα επιστρέψει στην πατρίδα του στην FC Utrecht .Στην ομάδα της Ουτρέχτης θα διανύσει την καλύτερη περίοδο της καριέρας του. Θα κάτσει μέχρι το το 1993 και με αυτόν ως προπονητής ,η ομάδα θα καταλάβει τη δεύτερη (ως τότε) καλύτερη θέση της ιστορίας της στο πρωτάθλημα (4η και έξοδος στο κύπελλο Ουέφα) με αποτέλεσμα οι οπαδοί της ομάδας να του δώσουν το προσωνύμιο «Βασιλιάς». Στη συνέχεια και μέχρι το τέλος της καριέρας του το 1998, θα περάσει απο τους πάγκους των Go Ahead Eagles, AEΚ Λάρνακας, Raya Bandung και Persija Jakarta.

Ο Φαφιέ εκτός των άλλων έχει μείνει γνωστός για το πόσο προληπτικός ήταν αφού σε όλους τους αγώνες φορούσε για γούρι το ίδιο μπουφάν ενώ πάρκαρε το αυτοκίνητο του πάντα στην ίδια θέση. Αγαπούσε τη ζωγραφική (ζωγράφιζε και ο ίδιος) ενώ ήταν και συλλέκτης έργων τέχνης. Ο Αμπ Φαφιέ θα πεθάνει στον ύπνο του στις 28 Νοεμβρίου του 2012, σε ηλικία 71 ετών, μετά απο χρόνια καρδιολογικά προβλήματα.