Βέντσελ Χάλαμα

Βέντσελ Χάλαμα (Václav Halama) – (1984 1η – 10η αγωνιστική)

 

Ο Βέντσελ Χάλαμα γεννήθηκε στις 4 Νοεμβρίου του 1940 στην- υπό ναζιστική κατοχή – πόλη Gablonz της Τσεχίας. Ξεκίνησε να παίζει ποδόσφαιρο στις ακαδημίες της LIAZ Jablonec φτάνοντας μέχρι την πρώτη της ομάδα. Η θέση που αγωνιζόταν ήταν αυτή του τερματοφύλακα. Ο Χάλαμα από πολύ νωρίς διαπίστωσε ότι περισσότερο και από τη θέση του τερματοφύλακα τον “γοήτευε” η προπονητική. Έτσι σε ηλικία μόλις 23 χρονών ξεκινά τη “δεύτερη” καριέρα του, ως βοηθός προπονητή ,στη γερμανική FC Augsburg στην οποία παραμένει για 15 συναπτά έτη (1962-1977). Το 1978 αναλαμβάνει πρώτος προπονητής της αυστριακής Grazer AK ,στην οποία και παραμένει 3 χρονίες, δημιουργώντας μια καλή σχέση με τους οπαδούς και τους ανθρώπους της ομάδας.
Τη σεζόν 1981-1982 αναλαμβάνει τις τύχες της γερμανικής TSV 1860 Munchen εκπληρώνοντας το όνειρό του να προπονήσει ομάδα του γερμανικού πρωταθλήματος , ενώ την επόμενη χρονιά αναλαμβάνει τα ηνία της αυστριακής Austria Wien. Στην Αούστρια Βιέννης θα παραμείνει δύο χρονιές , θητεία που θα ανεβάσει τις μετοχές του στο ποδοσφαιρικό χρηματιστήριο. Σημείο σταθμός στην θητεία του στην αυστριακή ομάδα, η παρουσία της στο κύπελλο κυπελλούχων ευρώπης 1982-83 όπου αποκλείωντας τη Μπαρτσελόνα ,αλλά και τον Παναθηναϊκό θα φτάσει μέχρι τα ημιτελικά του θεσμού, από όπου θα αποκλειστεί από τη Ρεάλ Μαδρίτης.
Μετά από ένα σύντομο πέρασμα από την TSV 1860 Munchen ,το καλοκαίρι του 1984 αναλαμβάνει τις τύχες της ΑΕΚ. Η θητεία του Χάλαμα στον πάγκο γερμανικών και αυστριακών ομάδων πείθει το Ζαφειρόπουλο , που εκείνο το καλοκαίρι ξαναβγαίνει στο προσκήνιο των διοικητικών πραγμάτων της Ένωσης, να του εμπιστευτεί τον πάγκο της ομάδας. Το πέρασμα του όμως από την ΑΕΚ δεν έχει τα αποτελέσματα που όλοι περίμεναν.
Η ομάδα αν και παρουσιάζεται με αρκετά επιθετική διάθεση στον τρόπο παιχνιδιού της, δεν καταφέρνει να το συνδυάσει με συγκομοιδή βαθμών στο πρωτάθλημα. Παράλληλα ενώ ο τσέχος έχει έρθει στην Ελλάδα με τη φήμη του αρκετά «σκληρού» σε ζητήματα πειθαρχείας προπονητή,αυτό το πράγμα δε φαίνεται και από πολύ νωρίς χάνει τον έλεγχο των κιτρινόμαυρων αποδυτηρίων. Τελικά μετά το πέρας της 10ης αγωνιστικής ο Ζαφειρόπουλος τον απομακρύνει και τον αντικαθιστά για το υπόλοιπο της σεζόν με το Γεωργιάδη.Τον Χάλαμα προβλημάτιζε η έλλειψη προπονητικού κέντρου,η κακή διαμόρφωση του χώρου των αποδυτηρίων και η προβληματική οργάνωση του συλλόγου ενώ πλέον λίγο καιρό πριν φύγει θεωρούσε πως η ΑΕΚ έχει προσβληθεί από γρίπη βαριάς μορφής και πρέπει να θεραπευτεί,ενώ εκτιμά πως όλα τα κυκλώματα της ομάδας από πρόσωπα μέχρι πράγματα,είναι γεμάτα από μικρόβια. Ο αποκλεισμός απο τη Λαμία ήταν ένα γεγονός που δημιούργησε τριγμούς αλλα κυρίως στο επίκεντρο της κριτικής ήταν οι ποδοσφαιριστές.

Εκείνα που έπαιξαν ρόλο για τη φυγή Χάλαμα ήταν η ισοπαλία στη Νέα Φιλαδέλφεια με τον Πανιώνιο(1-1) όταν και στην επόμενη προπόνηση αποδοκιμάστηκε μαζί με τους ποδοσφαιριστές απο μερίδα οπαδών και η ήττα απο τον ΠΑΟ στο ΟΑΚΑ(3-2) ενώ η ΑΕΚ προηγούταν με 1-2.
Του χρεώθηκαν ευθύνες στις αλλαγές αλλα και τη φυσική κατάσταση της ομάδας και υπήρχε μεγάλος προβληματισμός.
Συνολικά στον πάγκο της Ένωσης ο Χάλαμα θα καθίσει για 10 αγώνες σημειώνοντας 4 νίκες 1 ήττα αλλά και 5 ισοπαλίες. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι σε αυτό το κομμάτι του πρωταθλήματος η ΑΕΚ θα πετύχει μόλις 1 νίκη μακριά απο την έδρα της.
Μετά την αποχώρηση του από την ομάδα ο Χάλαμα θα αναλάβει για ένα χρόνο τις τύχες της ελβετικής FC Locarno ενώ το 1988 θα επιστρέψει για ένα χρόνο ώστε να κλείσει την καριέρα του -σε ηλικία μόλις 49 ετών- στην «αγαπημένη» του Grazer AK. Είναι χαρακτηρηστικό το γεγονός ότι στην 26χρονη προπονητική του καριέρα ο Τσέχος μόλις μια φορά δε θα καταφέρει να ολοκληρώσει τη σεζόν στον πάγκο της ομάδας που την ξεκίνησε, τη χρονιά 1984 ,στην ΑΕΚ.
Μετά την αποχώρηση του από την ενεργό προπονητική έζησε μόνιμα στην Γερμανία όπου απασχολήθηκε ως σύμβουλος στην εταιρία Sport-Five. Έφυγε από την ζωή στις 8 Ιουνίου 2017 στην Κολονία.