Μανόλο Χιμένεθ

Μανόλο Χιμένεθ (Manuel Jiménez Jiménez) – (2010/2011, 2017/2018, 2019, 2020/2021)

 

Ο δεύτερος Ισπανός προπονητής που κάθισε στον πάγκο της ΑΕΚ την τελευταία δεκαετία, ήταν ο Ανδαλουσιανός Μανόλο Χιμένεθ. Ο Μανόλο Χιμένεθ είναι και ο τελευταίος τροπαιούχος προπονητής της Ένωσης πριν την μαύρη σελίδα της πτώχευσης και της καταρρεύσης της ποδοσφαιρικής ομάδας στην Γ Εθνική. Γεννήθηκε στις 26 Ιανουαρίου 1964, στην κωμόπολη του Arahal, στην επαρχία της Σεβίλλης, στην Ανδαλουσία.
Άρχισε τα ποδοσφαιρικά του βήματα το 1981 στην Sevilla Atletico (η αναπληρωματική ομάδα της Σεβίλλης), όπου καθιερώθηκε σαν αριστερό μπακ.
Μετά από 3 χρόνια σταθερής παρουσίας του, το 1984 τράβηξε το ενδιαφέρον της πρώτης ομάδας της Σεβίλλης, όπου καθιερώθηκε πλέον σαν βασικός αριστερός της μπακ. Η πορεία του ήταν κατακόρυφα ανοδική και το 1986 είχε την πρώτη του συμμετοχή στην Εθνική Ισπανίας κατω των 21 ετών.
Το 1988 ντεμπούταρε σαν τεστ στην Εθνική Ισπανιας κάτω των 23 ετών, και αφού πέρασε το “τεστ” πανάξια, την ίδια χρονιά ντεμπούταρε στην Εθνικη Ισπανίας σαν βασικό πλεον αριστερό μπακ στο φιλικό της Ισπανίας με την Αργεντινή στις 12 Οκτωβριου 1988 που διεξήχθη στην Σεβίλλη.
Στην Εθνική Ισπανίας θα έχει συμμετοχή απο το 1988 μέχρι το Μουντιάλ του 1990, με 15 συνολικές παρουσίες, 2 απο αυτές στο Μουντιαλ της Ιταλίας.
Σαν αριστερός μπακ, θα αφιερώσει ολόκληρη την καριέρα του στην Σεβίλλη, στην ίδια ομάδα που θα ηγηθεί για 4 σεζον πετυχημένα ένας μεγάλος παίκτης της οικογένειας της ΑΕΚ, ο Βασίλης Τσάρτας. Μαζί με τον Βασίλη ήταν συμπαίκτες για 2 σεζόν (1996, 1997)…
Συνολικά στην Σεβίλλη, αγωνίστηκε από το 1984 μέχρι το 1997 με 354 συμμετοχές και 1 γκολ. Το μοναδικό γκολ της καριέρας του, το σκόραρε εναντίον της Λας Πάλμας. Συμμετείχε με την Σεβίλλη, σε 14 σεζόν, συν 44 συμμετοχές στο Copa Del Rey.
Με την Σεβίλλη, επαιξε 9 φορές στην Ευρώπη (UEFA Cup), στις 2 φορές που πήρε μέρος η ομάδα του στην διοργάνωση.
Το 1997, η αγαπημένη του ομάδα τον άφησε ελεύθερο, και έτσι υπέγραψε με την γειτονική Real Jaen, στην Segunda Division, όπου είχε 9 συμμετοχές.
Στο τέλος της σεζόν σε ηλικία 34 ετών, κρέμασε τα ποδοσφαιρικά του παπούτσια.

Έπειτα απο 2 έτη από την απομάκρυνση του από την ενεργό δράση σαν παίκτης, αποφάσισε να δοκιμάσει την προπονητική. Έτσι το 2000 o πρόεδρος Roberto Ales του εμπιστεύτηκε τα ηνία της Atletico Sevilla , της ομάδας όπου είχε αρχίσει τα ποδοσφαιρικά του βήματα και που αποτελεί στην ουσία την αναπληρωματική ομάδα της γνωστής Σεβίλλης.
Σίγουρα ο Ales, δεν απογοητεύθηκε από αυτήν την επιλογή. Κάθε άλλο, καθώς από την πρώτη κιόλας σεζόν ο Χιμένεθ έδειξε εξαιρετικά δείγματα γραφής και ανέβασε την ομάδα απο την τρίτη στην δεύτερη κατηγορία της Ισπανίας. Η παρουσία του στον πάγκο καθ’ όλη την επταετία που παρέμεινε υπήρξε άκρως επιτυχημένη και ενδεικτικά αναφέρουμε ότι το 2005 και το 2007 κατέκτησε την πρώτη θέση στη δεύτερη κατηγορία του Ισπανικού πρωταθλήματος, χωρίς βέβαια να προβιβαστεί στην πρώτη λόγω της ιδιομορφίας του Ισπανικού πρωταθλήματος σύμφωνα με την οποία οι δεύτερες ομάδες αγωνίζονται στα κανονικά πρωταθλήματα, με τον όρο όμως ότι δεν αγωνίζονται ποτέ στην ίδια κατηγορία με την πρώτη ομάδα στην οποία υπάγονται.

Έπειτα από την επιτυχημένη αυτή παρουσία του Χιμένεθ στον πάγκο της Σεβίλλης Β, ήρθε η ώρα να αναλάβει και την πρώτη ομάδα. Επρόκειτο φυσικά για το μεγάλο βήμα στην καριέρα του μιας και η Σεβίλλη είναι από τις κορυφαίες ομάδες του Ισπανικού πρωταθλήματος. Συνδεόταν μάλιστα και τρόπον τινά με την ΑΕΚ λόγω της μετεγγραφής του Βασίλη Τσιάρτα από την Ένωση στους Ισπανούς. Ο Χιμένεθ λοιπόν στον πάγκο της Σεβίλλης κάθισε τον Οκτώβρη του 2007 αντικαθιστώντας τον Juante Ramos. Στην πρώτη του σεζόν τερμάτισε στην 5η θέση του πρωταθλήματος και στη συνέχεια στην 3η δίνοντας στους Ανδαλουσιάνους την έξοδο στο Champions League. Τον Μάρτη του 2010 και έπειτα από ένα ισόπαλο 0-0 με τη Χερέθ, ο Χιμένεθ απολύθηκε μιας και προηγήθηκαν αρκετά αρνητικά αποτελέσματα και επίσης ο αποκλεισμός της ομάδας από το Champions League θεωρήθηκε από τη διοίκηση πρόωρος. Έτσι λοιπόν άνοιξε ο δρόμος της ΑΕΚ για τον Μανόλο Χιμένεθ.
Στην ΑΕΚ ο Χιμένεθ ήρθε για να αντικαταστήσει τον Ντούσαν Μπάγεβιτς, υπό τις οδηγίες του οποίου η ΑΕΚ ξεκίνησε τη σεζόν 2010-2011 με κακό τρόπο. Ο πρώτος αγώνας στον οποίον ο Χιμένεθ καθοδήγησε την ΑΕΚ, ήταν το 0-4 επί του Άρη στη Θεσσαλονίκη και ακολούθησε νίκη στο ΟΑΚΑ επί του Παναθηναϊκού. Την επόμενη αγωνιστική η ΑΕΚ ηττήθηκε στη Νέα Σμύρνη και επί της ουσίας έμεινε εκτός πρωταθλήματος. Παρ’ όλα αυτά ο κόσμος της ΑΕΚ έδωσε πίστωση στον Χιμένεθ δεδομένου ότι θήτευσε σε μεγάλο πρωτάθλημα και ότι αντικατέστησε έναν αμφιλεγόμενο εκείνη την περίοδο προπονητή. Ο Χιμένεθ κατόρθωσε να γίνει συμπαθής και στις τάξεις των οργανωμένων της ΑΕΚ. Τη σεζόν εκείνη η ΑΕΚ κατέκτησε το κύπελλο και στον Χιμένεθ πιστώθηκε μέρος της επιτυχίας κυρίως λόγω της εξαιρετικής καθοδήγησης της ομάδας στην Τούμπα όπου και πέτυχε μεγάλη πρόκριση. Αντιθέτως, λίγοι καταλόγισαν στον Χιμένεθ την αρνητική παρουσία της ΑΕΚ στο πρωτάθλημα εκείνο μιας και η ομάδα ταλανίζονταν από σοβαρά διοικητικά και οικονομικά προβλήματα και επί της ουσίας δεν υπήρχε κάποια βάσιμη απαίτηση για κάτι παραπάνω.

Την επόμενη όμως χρονιά και σχετικά νωρίς και μάλιστα χωρίς η ομάδα να χάσει τραγικά μεγάλο έδαφος στο πρωτάθλημα (είχε μόλις μια ήττα) η διοίκηση αποφάσισε να διώξει τον Χιμένεθ. Όπως απεδείχθη η κίνηση αυτή ήταν στα πλαίσια της μείωσης του μπάτζετ της ομάδας και της στροφής σε μια πιο ελληνοποιημένη ΑΕΚ με τα γνωστά τραγικά αποτελέσματα. Ο τρόπος που διάλεξε η ΑΕΚ να πιέσει τον Χιμένεθ, ήταν να βγάλει μπροστά “δημοσιογράφους” της προκειμένου να προπαγανδίσουν εναντίον του και υπέρ του Κωστένογλου. Μάλιστα, κάποιοι εξ’ αυτών μέχρι και χυδαίες χειρονομίες έκαναν εναντίον του Χιμένεθ στο ΟΑΚΑ μετά από τον αγώνα με την Άντερλεχτ. Το πρόβλημα φυσικά ήταν ότι η ΑΕΚ όφειλε χρήματα στον Χιμένεθ και οι άνθρωποί της δεν δίστασαν να πέσουν πολύ χαμηλά παρουσιάζοντάς τον ως… εκβιαστή. Τελικά ο Χιμένεθ χάρισε σημαντικό ποσό των χρημάτων του στην ΑΕΚ δείχνοντας για όσους φυσικά ήθελαν να δουν, ποιος εκβίαζε και ποιος ενέπαιζε τον κόσμο της ομάδας. Η ιστορία δυστυχώς δεν δικαίωσε διοίκηση και δημοσιογράφους της ΑΕΚ, αντιθέτως έγραψε ότι η απομάκρυνση του Χιμένεθ ήταν το πρώτο βήμα της αγωνιστικής κατρακύλας του Δικεφάλου για να φτάσει 2 περίπου χρόνια μετά στον υποβιβασμό.
Μετά την ΑΕΚ ανέλαβε τη Ρεάλ Σαραγόσα τον Δεκέμβρη του 2011. Κατάφερε την παραμονή της ομάδας στην πρώτη κατηγορία του ισπανικού πρωταθλήματος για εκείνη τη σεζόν, όχι όμως και για την επόμενη στο τέλος της οποίας η Σαραγόσα γνώρισε τον υποβιβασμό. Αυτό σήμανε και την αποδέσμευση του Χιμένεθ ο οποίος από το 2013 ως το 2015 ήταν προπονητής της Αλ Ραγιάν από το Κατάρ.
Τον Ιανουάριο του 2017 επέστρεψε έπειτα από 5,5 χρόνια στην ΑΕΚ, αντικαθιστώντας τον Ζοσέ Μοράις. Ολοκλήρωσε τη σεζόν φέρνοντας την ομάδα στην 4η θέση της κανονικής περιόδου. Στα play off που διεξήχθησαν (εκτός του Πρωταθλητή ΟΣΦΠ) η ΑΕΚ με 4 νίκες και 2 ήττες αναδείχθηκε 1η (2η στη γενική κατάταξη του Πρωταθλήματος) κερδίζοντας το εισιτήριο για τον Γ’ Προκριματικό του Τσάμπιονς Λιγκ.
Συνέχισε στον πάγκο της Ένωσης και την επόμενη σεζόν όπου κατέκτησε το Πρωτάθλημα Ελλάδας μετά από 24 χρόνια. Παρά το μέγεθος της επιτυχίας αυτής, στις 25 Μαΐου 2018 αποχώρησε από τον Κιτρινόμαυρο πάγκο επικαλούμενος λόγους υγείας της μητέρας του που τον υποχρέωναν να βρίσκεται στην Ισπανία.
Στις 26 Μαΐου 2018 ανακοινώθηκε η πρόσληψη του από την Λας Πάλμας με την οποία υπέγραψε συμβόλαιο συνεργασίας διάρκειας ενός έτους με οψιόν ανανέωσης για ένα ακόμη έτος σε περίπτωση που καταφέρει να ανεβάσει την ομάδα στην πρώτη κατηγορία του Ισπανικού Πρωταθλήματος. Όμως, στις 6 Φεβρουαρίου 2019 και μετά την παραίτηση του Μαρίνου Ουζουνίδη από την ΑΕΚ, ο Μανόλο Χιμένεθ κλήθηκε εσπευσμένα από την Διοίκηση της ΠΑΕ ΑΕΚ να αναλάβει ξανά την τεχνική ηγεσία. Ανταποκρίθηκε άμεσα, επέστρεψε και κατέκτησε την 3η θέση στο Πρωτάθλημα πίσω από ΠΑΟΚ και ΟΣΦΠ. Όχι τόσο η 3η θέση στο Πρωτάθλημα αλλά η απώλεια για ακόμη μία φορά του Κυπέλλου σε Τελικό από τον ΠΑΟΚ, οδήγησαν σε διαζύγιο ΑΕΚ και Χιμένεθ τον Μάϊο του 2019.
Τον Οκτώβριο του 2019 υπέγραψε μονοετές συμβόλαιο με την Αραβική Αλ Ουάχντα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και στις 22 Δεκεμβρίου 2020 επέστρεψε για 4η φορά στην ΑΕΚ αντικαθιστώντας τον Μάσιμο Καρέρα. Ολοκλήρωσε τη σεζόν στην 3η θέση της κανονικής περιόδου ενώ στην τελική βαθμολογία μετά τα play off η ΑΕΚ κατετάγη 4η γνωρίζοντας 4 ήττες στα 4 ματς με ΟΣΦΠ και ΠΑΟΚ.
Στις 26 Μαΐου 2021 η ΠΑΕ ΑΕΚ αποχαιρέτησε για μια ακόμη φορά τον Μανόλο Χιμένεθ που αργότερα συνέχισε την καριέρα του στην παλιά του γνώριμη Αλ Ουάχντα.
Συνολικά στις 4 παρουσίες του στον πάγκο της ΑΕΚ οδήγησε την ομάδα σε 175 αγώνες καταλαμβάνοντας την 3η θέση στους προπονητές με τις περισσότερες νίκες στην Α’ Εθνική με την Ένωση κατακτώντας 1 Πρωτάθλημα και 1 Κύπελλο Ελλάδας.