Τσίκο Ζεράλδες

Τσίκο Ζεράλδες (Francisco «Chico» Oliveira Geraldes) – (2019/20)


Γεννήθηκε στις 18 Απριλίου 1995 στη Λισαβόνα. Ξεκίνησε να ασχολείται με το ποδόσφαιρο σε ηλικία 8 ετών από τις ακαδημίες της Σπόρτινγκ Λισαβόνας και θεωρήθηκε ένα από τα μεγάλα ταλέντα της γενιάς του. Αγωνιζόταν ως μέσος ή περιφερειακός επιθετικός και πέρασε σταδιακά από όλα τα τμήματα ενώ διετέλεσε και αρχηγός στην ομάδα νέων της Σπόρτινγκ. Το 2014, λίγο πριν συμπληρώσει τα 19, υπέγραψε πενταετές συμβόλαιο έως το 2019 με ρήτρα εξαγοράς το απίστευτο ποσό των 45 εκ. ευρώ. Ένα χρόνο αργότερα το συμβόλαιο του επεκτάθηκε ως το 2021 και ξεκίνησε να αγωνίζεται στη δεύτερη ομάδα της Σπόρτινγκ.
Στην σεζόν 2016-17 δόθηκε δανεικός στη Μορεϊρένσε όπου κατέγραψε 20 συμμετοχές σημειώνοντας 2 γκολ. Οι καλές εμφανίσεις του σε συνδυασμό με τα κενά που δημιούργησαν κάποιες πωλήσεις παικτών, οδήγησαν τη Σπόρτινγκ να διακόψει το δανεισμό και να τον επανεντάξει στο δυναμικό της τον Ιανουάριο του 2017. Δεν κατάφερε να πείσει τον τότε προπονητή Χόρχε Ζεσούς και «βρήκε» μόνο 4 συμμετοχές μέχρι την λήξη της περιόδου.
Τον Ιούλιο του 2017 δόθηκε ξανά δανεικός, αυτή τη φορά στην Ρίο Άβε, όπου ξεκινάει και η γνωριμία του «Τσίκο» με τον «γνωστό μας» Μιγκέλ Καρντόσο που ήταν προπονητής της ομάδας. Στον πρώτο αγώνα της σεζόν, ο Ζεράλδες σκόραρε το γκολ της νίκης 1-0 εναντίον της Μπελενένσες. Συνολικά, έκανε μια «γεμάτη» σεζόν με 38 συμμετοχές, 4 γκολ και 11 ασίστ.
Το καλοκαίρι του 2018 επέστρεψε στη Σπόρτινγκ, αποτυγχάνοντας όμως να πείσει τον νέο προπονητή Ζοζέ Πεσέιρο ότι αξίζει να μείνει. Η Άιντραχτ Φραγκφούρτης πρόσφερε 6 εκ. ευρώ για να τον αγοράσει, η Σπόρτινγκ αρνήθηκε την προσφορά και τελικά συμφώνησαν να δοθεί δανεικός για ένα χρόνο χωρίς οψιόν αγοράς. Όμως η εμπειρία της Γερμανίας ήταν ανεπιτυχής για τον Πορτογάλο. Τραυματίστηκε στην αρχή της σεζόν και δεν αγωνίστηκε σε επίσημο παιγνίδι. Τον Δεκέμβριο του 2018 ο δανεισμός διακόπηκε και ο Ζεράλδες επέστρεψε στη Λισαβόνα. Μέχρι το τέλος της σεζόν, χρησιμοποιήθηκε από τον Ολλανδό τεχνικό Μαρσέλ Κάιζερ σε μόλις 3 ματς ως αλλαγή.
Τον Ιούνιο του 2019 ο Μιγκέλ Καρντόσο ανέλαβε τα ηνία της ΑΕΚ με τυμπανοκρουσίες περί επιστημονικής δουλειάς και διαβατήριο την επιτυχημένη σεζόν στη Ρίο Άβε. Ο Καρντόσο, μεταξύ άλλων που συνέδεαν τους δύο άνδρες, είχε και κοινό μάνατζερ με τον Ζεράλδες και το πρώτο πράγμα που ζήτησε από τη διοίκηση, ήταν να φέρει τον «Τσίκο» στην Ελλάδα θεωρώντας τον «κλειδί» για να λειτουργήσει σωστά το πλάνο του. Ο Πορτογάλος τεχνικός είχε ξεκαθαρίσει ότι ο Ζεράλδες θα ήταν η βασική του επιλογή για τη θέση πίσω από τον επιθετικό και έτσι συμφώνησε αμέσως με την αποχώρηση του Τάσου Μπακασέτα από την «Ένωση». Άρχισαν να ακούγονται και οι πρώτες μουρμούρες του Μάρκο Λιβάγια που έβλεπε να «καπαρώνεται» από άλλον η αγαπημένη του θέση στην ενδεκάδα. Στις 25 Ιουνίου η Σπόρτινγκ συμφώνησε σε ετήσιο δανεισμό χωρίς οψιόν αγοράς, ενώ η ΑΕΚ ανέλαβε να πληρώσει μόνο το συμβόλαιο του παίκτη (140.000 ευρώ). Επιβεβαιώνοντας την «ιδιαίτερη» σχέση προστάτη – ευνοούμενου, στις πρώτες δηλώσεις του, ο 24χρόνος μέσος μας διαβεβαίωσε ότι ο τρόπος παιχνιδιού του Καρντόσο θα μας κάνει να ευχαριστηθούμε το ποδόσφαιρο. Πολύ σύντομα, η δήλωση του διαψεύστηκε οικτρά, αφήνοντας να αιωρούνται υπόνοιες και υποψίες για τον ρόλο που έμελλε να παίξει η «σχέση» των δύο στον χώρο των αποδυτηρίων της ομάδας.
Στα φιλικά προετοιμασίας ο Ζεράλδες έδειξε ότι είναι καλός χειριστής της μπάλας, όμως η συνέχεια στις επίσημες αναμετρήσεις δεν ήταν η αναμενόμενη. Αγωνίστηκε στα δυο 90λεπτα εναντίον της Ρουμανικής Κραϊόβα για τα Προκριματικά του Europa League όπου ούτε ενθουσίασε ούτε απογοήτευσε. Ακολούθησε το τραγικό ματς απέναντι στην Τράμπζονσπορ στο ΟΑΚΑ, στο οποίο ο Ζεράλδες πέρασε ως αλλαγή στο 65′ χωρίς να προσφέρει κάτι. Τρεις μέρες αργότερα, στην πρεμιέρα του Πρωταθλήματος, ο «Τσίκο» ήταν αρνητικός πρωταγωνιστής αντικρίζοντας δυο «εύκολες» κίτρινες κάρτες για ισάριθμα επικίνδυνα τάκλιν σε διάστημα μόλις 34 λεπτών. Η ΑΕΚ του Καρντόσο έκανε άλλη μια τραγική εμφάνιση και έχασε εύκολα από την Ξάνθη με 1-2 στο ΟΑΚΑ.
Ο Πορτογάλος τεχνικός απολύθηκε πάραυτα, το μεγαλεπήβολο πρότζεκτ κατέρρευσε και ο «ευνοούμενός» του έπεσε σε δυσμένεια. Η διοίκηση άρχισε να διερευνά την άμεση διακοπή δανεισμού του Ζεράλδες, χωρίς όμως αποτέλεσμα και αναγκαστικά ο νέος προπονητής Νίκος Κωστένογλου προσπάθησε να βρει ένα νέο ρόλο στον Πορτογάλο μέσο. Τελικά του έδωσε μια μόνο ευκαιρία στην εντός έδρας νίκη με 2-0 εναντίον της Λαμίας για την 3η αγωνιστική.
Ο «Τσίκο» έπαψε να αποτελεί επιλογή για τον Κωστένογλου από τις 5 Οκτωβρίου 2019, όταν αγωνίστηκε στα τελευταία 16’ της λευκής ισοπαλίας με την Λάρισα στο Αλκαζάρ. Ο Πορτογάλος μέσος δεν κατάφερε να κερδίσει την εμπιστοσύνη ούτε του Μάσιμο Καρέρα, που διαδέχθηκε τον Κωστένογλου τον Δεκέμβριο κι έτσι ο Τεχνικός Διευθυντής Ίλια Ίβιτς διαπραγματεύτηκε με τη Σπόρτινγκ και κατάφερε να διακόψει το δανεισμό του στις 29 Ιανουαρίου 2020. Οι οπαδοί της ΑΕΚ θα τον θυμούνται περισσότερο για το περίτεχνο μουστάκι του παρά για τις ποδοσφαιρικές του επιδόσεις στα 6 ματς που αγωνίστηκε. Ακόμη μια περίπτωση «ανθρώπου του προπονητή» από τις πολλές που έχουν εμφανιστεί κατά καιρούς στην «Ένωση» αλλά και γενικότερα στον χώρο του ποδοσφαίρου.
Στο δεύτερο μισό της σεζόν 2019-20, ο Ζεράλδες κατέγραψε 8 συμμετοχές με τη Σπόρτινγκ και το καλοκαίρι του 2020 παραχωρήθηκε στη Ρίο Άβε. Ακολούθησε η καθοδική πορεία μιας ποδοσφαιρικής καριέρας που ξεκίνησε με ρήτρα 45 εκατ. ευρώ. και κατέληξε στους «σταθμούς» της Εστορίλ, της Μπανίας στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και της Τζοχόρ Νταρούλ Τακζίμ στην Μαλαισία.
Ο Τσίκο Ζεράλδες ήταν ένας ταλαντούχος και ελπιδοφόρος νεαρός ποδοσφαιριστής της Πορτογαλικής σχολής. Όπως σε πολλά άλλα παραδείγματα, οι αρχικές προσδοκίες δεν δικαιώθηκαν με μεταγραφές σε μεγάλες ομάδες και αντίστοιχη επαγγελματική καριέρα. Παρ’ όλα αυτά φαίνεται ότι ο Πορτογάλος διαθέτει βιογραφικό για να «βγάλει το παντεσπάνι» του σε μικρομεσαίες ομάδες ή σε πρωταθλήματα εκτός Ευρώπης.
Πέρα από το ποδόσφαιρο, ο ήρεμος και ευγενικός Τσίκο έχει βραβευθεί για την πρωτοβουλία «Francisco’s Readings» που προωθεί την ανάγνωση καθώς είναι φανατικός αναγνώστης βιβλίων, ενώ το 2021 εκδόθηκε η πρώτη ποιητική συλλογή του με τίτλο «Cito, Longe, Tarde». Κατά τη διάρκεια της καραντίνας λόγω της πανδημίας του Covid-19 δημοσιοποίησε το προσωπικό του e-mail και κάλεσε όσους ηλικιωμένους στη γειτονιά του δεν μπορούσαν να μετακινηθούν να του στείλουν μήνυμα για να τους κάνει τα ψώνια. Ένας άνθρωπος με κουλτούρα και ευαισθησίες που όμως δεν αρκούν για μια επιτυχημένη καριέρα στο ποδόσφαιρο.