Φράντισεκ Φάντρονκ

Φράντισεκ Φάντρονκ (František Fadrhonc) – (1974/1978)

 

Γεννήθηκε στις 18 Δεκεμβρίου 1914 στο Nymburk της τότε Αυστρο-Ουγγαρίας, μετέπειτα Τσεχοσλοβακίας και σημερινής Τσεχίας.
Ασχολήθηκε από νωρίς με τον αθλητισμό και υπήρξε ποδοσφαιριστής χωρίς όμως ιδιαίτερες διακρίσεις.
Αφού ολοκλήρωσε τις σπουδές του, επικεντρώθηκε στην εξειδίκευση στον τομέα της εκγύμνασης των ποδοσφαιριστών και της εξέλιξης της φυσικής τους κατάστασης.
Ακολουθώντας το παράδειγμα πολλών και στα πλαίσια του κλίματος του Ψυχρού Πολέμου της εποχής μεταξύ Ανατολικών και Δυτικών διέφυγε στη Δύση αναζητώντας πολιτικό άσυλο στην Ολλανδία.
Εκεί, αφού τελειοποίησε τις γνώσεις του στην εκγύμναση και την προπονητική τακτική άρχισε να εργάζεται ως μέλος του προπονητικού τημ σε διάφορες ομάδες.
Πρώτη του ομάδα σαν πρώτος προπονητής ήταν η Willem II όπου έμεινε από το 1949 έως το 1956. Ακολούθησαν η SC Enschede (1956 – 1962) και η Go Ahead Eagles (1962 – 1970).
Ο Φάντρονκ με το πέρασμα του χρόνου δείχνει εξαιρετικά δείγματα καθώς πέρα από την αδιαφιλονίκητη μαεστρία του στην εκγύμναση, αποδεικνύεται ικανότατος διαχειριστής του έμψυχου υλικού των ομάδων του, άριστος στην ψυχολογία των παικτών του και διορατικός στην εφαρμογή σύγχρονων ή ακόμη και προοδευτικών για την εποχή τους τακτικών ανάπτυξης της ομάδας.
Η Ολλανδική Ομοσπονδία αντιλαμβάνεται το μέγεθος των ικανοτήτων του και το 1970 του αναθέτει τα ηνια της Εθνικής Ομάδας την οποία στελεχώνει ένα σύνολο ικανότατων ποδοσφαιριστών προεξάρχοντος του “Ιπτάμενου Ολλανδού” Γιόχαν Κρόϊφ, με άμεσους στόχους τις διακρίσεις στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 1972 και στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1974.
Στην Εθνική Ολλανδίας θα συμπληρώσει 20 επίσημα ματς με 13 νίκες, 4 ισοπαλίες και 3 ήττες. Χαρακτηριστικό πολλών από τις νίκες, το ευρύ σκορ όπως το 0-5 απέναντι στην Ελλάδα στο Στάδιο Καραϊσκάκη στις 16/2/1972
Ο Φάντρονκ “παντρεύει” μαεστρικά τις δεξιότητες των παικτών του και εφαρμόζοντας πρωτοποριακές τακτικές ανάπτυξης παρουσιάζει θεαματικό και συνάμα αποτελεσματικό ποδόσφαιρο χωρίς ιδιαίτερες αγκυλώσεις στις καθιερωμένες θέσεις των παικτών στο γήπεδο. Είναι η γέννηση του αργότερα επονομαζόμενου “Total Football” όπου όλοι έκαναν όλες τις “δουλειές” μέσα στο γήπεδο.
Η Ολλανδία αν και παρουσιάζει θέαμα και γκολ, δεν προκρίνεται στην τελική φάση του Ευρωπαϊκού στο Βέλγιο στην οποία τότε πρέπει να σημειωθεί ότι συμμετείχαν μόνο 4 ομάδες. Από τον όμιλο της προκρίνεται η μετέπειτα νικήτρια του τίτλου Γερμανία.
Αντίθετα θα προκριθεί στην τελική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου, στην οποία την θέση του πρώτου προπονητή αναλαμβάνει ο Ρίνους Μίχελς με τον Φάντρονκ να παραμένει συνεργάτης του και αποκλειστικός υπεύθυνος για την εκγύμναση της ομάδας. Η Ολλανδία φτάνει στον τελικό όπου ηττάται από την οικοδέσποινα Γερμανία αλλά στο μυαλό όλων μένει χαραγμένο το υψηλής ποιότητας ποδόσφαιρικό θέαμα που παρουσιάζει.
Μένει όμως χαραγμένο και το όνομα του Φάντρονκ στο μυαλό του Λουκά Μπάρλου που μόλις έχει αναλάβει την προεδρία στην ΑΕΚ. Ο Μπάρλος κάνει το “colpo grosso” και ταράζοντας τα νερά του Ελληνικού ποδοσφαίρου φέρνει τον Φάντρονκ στην ΑΕΚ το 1974.
Ο Τσεχο-Ολλανδός που λόγω ηλικίας αποκτά το προσωνύμιο “παππούς”, μεταλαμπαδεύει στην ΑΕΚ όλα τα στοιχεία και χαρακτηριστικά των “Ιπτάμενων Ολλανδών” δημιουργώντας μια ομάδα που αποδίδει ποιότητα ποδοσφαίρου μοναδική και πολύ μεταγενέστερη της εποχής της. Ανακατεύει την τράπουλα, αλλάζει καθιερωμένες θέσεις παικτών και εφαρμόζει τακτικές ασύλληπτες για τα τότε Ελληνικά δεδομένα.
Έφερε στην Ελλάδα πρώτος το τεχνητό οφσάιντ, έπαιξε ζώνη στην άμυνα, καθιέρωσε τον σέντερ φορ Λάκη Νικολάου ως λίμπερο, έπεισε τον Μίμη Παπαιωάννου να γυρίσει στα χαφ και να παρατείνει έτσι την καριέρα του, επανέφερε στην ενεργό δράση τον Νίκο Χρηστίδη που επί των ημερών του ξανάγινε και διεθνής και έκανε πράξη τη φιλοσοφία “όλοι στην άμυνα, όλοι στην επίθεση”. Δοκίμασε για πρώτη φορά δύο αμυντικούς χαφ κάτι που στο εξωτερικό είχε αρχίσει να εφαρμόζεται, ενώ στο μυαλό του σχεδίασε το τελειότερο επιθετικό ζευγάρι στην ιστορία της ΑΕΚ, αφού εισηγήθηκε την απόκτηση του Ντούσαν Μπάγεβιτς για να πλαισιώσει τον Θωμά Μαύρο.
Αποτέλεσμα όλων αυτών η δημιουργία μιας ομάδας που ελκύει φίλους και αντιπάλους έχοντας ξεχωριστές επιτυχίες με κορωνίδα αυτών την θρυλική πορεία της ΑΕΚ μέχρι τον Ημιτελικό του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ την περίοδο 1976-77, στην οποία ξεχωρίζει η μοναδική έμπνευση του για αλλαγή τερματοφυλάκων πριν την διαδικασία των πέναλτι στον επαναληπτικό απέναντι στην Κ.Π.Ρ. Ο Νίκος Χρηστίδης ερχόμενος από τον πάγκο αποκρούει δύο πέναλτι, δίνει την πρόκριση στην ΑΕΚ και περνάει την κίνηση του “παππού” στο Πάνθεον των μεγάλων εμπνεύσεων.
Ο Φάντρονκ θα αντικατασταθεί στην 5η αγωνιστική της περιόδου 1977-78 από τον Ζλάτκο Τσαϊκόφσκι και δεν θα καρπωθεί την κατάκτηση του Νταμπλ 1977-78 ή και του Πρωταθλήματος 1978-79. Κάνεις όμως δεν αμφισβητεί ότι η γέννηση των εξωπραγματικών για την εποχή ομάδων της ΑΕΚ εκείνων των περιόδων είχε προέλθει από τα “μαγικά χέρια” του Τσεχο-Ολλανδού.
Ο παρορμητικός και παθιασμένος με την ΑΕΚ Λουκάς Μπάρλος στη συνέντευξη Τύπου για το “διαζύγιο” με τον Φάντρονκ τον Σεπτέμβρη του 1977 χρησιμοποιεί σκληρά λόγια ξεπερνώντας τα εσκαμμένα. Εκείνος δείχνοντας μεγαλείο ψυχής, επέλεξε την σιωπή. Όταν ο Μπάρλος κατάλαβε το λάθος του, έδειξε με τη σειρά του το δικό του μεγαλείο αφού με δημόσια συγγνώμη κάλεσε τον “παππού” και πάλι στην αγκαλιά της Ένωσης. Το πόσο αγάπησε ο Φάντρονκ την ΑΕΚ φάνηκε τότε. Μόλις κλήθηκε να αναλάβει τις ακαδημίες, δεν το σκέφτηκε λεπτό με συνέπεια τα ίδια “μαγικά χέρια” να φροντίσουν για την κατοπινή στελέχωση της Ένωσης με παίκτες όπως οι Μανωλάς, Βλάχος, Γεωργαμλής κ.ά. που εκείνα “έπλασαν” στους χώρους των Κιτρινόμαυρων Ακαδημιών.
Στην περίοδο 1978-79 εργάστηκε για ένα διάστημα στην Παναχαϊκή.
Στις 9 Οκτωβρίου 1981, σε ηλικία 66 ετών έφυγε από την ζωή στην Λευκωσία.
Ο γιος του, Tom Fadrhonc, ασχολήθηκε επαγγελματικά με το αθλητικό μάνατζμεντ και τιμώντας την αγάπη του πατέρα του για την ΑΕΚ τον Ιούλιο του 2011 επισκεπτόμενος το Προπονητικό Κέντρο στα Σπάτα συμμετείχε στην τότε κίνηση των Supporters.