Χάνς Τιλκόφσκι

Χάνς Τιλκόφσκι (Hans Tilkowski) – (1981 1η – 17η αγωνιστική)

 

Τη σεζόν του 1981-82 ο Ανδρέας Ζαφειρόπουλος παραλαμβάνει από το Λουκά Μπάρλο τα διοικητικά ηνία της ομάδας. Μια από τις πρώτες του κινήσεις είναι να προσλάβει για προπονητή της ομάδας τον Γερμανό Χάνς Τιλκόφσκι.
Ο Τιλκόφσκι γεννήθηκε στο Χάσεν του Ντόρτμουντ στις 12 Ιουλίου του 1935. Ξεκινά να αγωνίζεται στην Βεστφάλια Χέρνε το 1955 και πραγματοποιεί μεγάλη καριέρα σαν τερματοφύλακας με αποκορυφωμα αυτής, την κατάκτηση με τη Μπορούσια Ντόρτμουντ του Kυπέλλου Kυπελλούχων Eυρώπης το 1966, αλλά και τη συμμετοχή του την ίδια χρονιά με την εθνική ομάδα της Δυτικής Γερμανίας στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου στην Αγγλία. Χαρακτηριστικό «παιχνίδι» της μοίρας με την ΑΕΚ, μπορεί να θεωρηθεί το γεγονός ότι σαν τερματοφύλακας της εθνικής του, αποκρούει πέναλτι του Κώστα Νεστορίδη σε αγώνα εναντίον της εθνικής Ελλάδας το 1960. Το 1967 μεταγράφεται στην Άϊντραχτ Φρανκφούρτης, τελευταίο σταθμό της καριέρας του, όπου το 1970 αποσύρεται από την ενεργό δράση.
Σαν προπονητής ο Τιλκόφσκι θητεύει στους πάγκους των Βέρντερ Βρέμης, Μοναχο 1860, Νυρεμβέργης και Σααρμπρύκεν, ενώ στις 19 Ιουνίου του 1981 προσλαμβάνεται στην τεχνική ηγεσία της Ένωσης. Πρεμιέρα στον πάγκο της ΑΕΚ κάνει στις 6 Σεπτεμβρίου, στην εκτός έδρας ήττα από τον ΟΦΗ με 1-0. Η ομάδα χρειάστηκε 5 αγωνιστικές για να καταγράψει την πρώτη της νίκη στο πρωτάθλημα (1-0 επί του Πανιωνίου στις 4 Οκτωβρίου). Παρέμεινε για 17 ματς προπονητής της ομάδας, μέχρι το τέλος του πρώτου γύρου και την ήττα από την Καστοριά στις 24 Ιανουαρίου του 1982. Απολύθηκε δύο μέρες αργότερα πληρώνοντας την πολύ κακή βαθμολογική συγκομιδή της Ένωσης στο πρώτο μισό του πρωταθλήματος, που την είχε βυθίσει στην 6η θέση της βαθμολογίας. Συνολικά σε 17 αγώνες στο τιμόνι της ΑΕΚ είχε 7 νίκες, 6 ισοπαλίες και 4 ήττες και μάλλον δικαιολογημένα αντικαταστάθηκε.
Παρόλα αυτά όμως, ο Γερμανός τεχνικός ήταν ο πρώτος που πίστεψε σθεναρά στην εξέλιξη του νεαρού τότε Στέλιου Μανωλά ως κεντρικού αμυντικού (τις περισσότερες συμμετοχές του έως τότε τις είχε ως δεξί μπακ) και είχε δηλώσει στο τότε δημοφιλές περιοδικό «Oμάδα» ότι: «Ο πιτσιρικάς που σήμερα βλέπετε με το νούμερο 2 στην πλάτη θα γίνει ο Φραντς Μπεκενμπάουερ της Ελλάδας!». Το αποτέλεσμα γνωστό σε όλους τους Έλληνες φιλάθλους, αφού ο Μανωλάς μετά την καθιέρωσή του ως κεντρικός αμυντικός, άφησε εποχή και εξελίχθηκε σε σημαία της ΑΕΚ και μια από τις εμβληματικότερες φυσιογνωμίες του ελληνικού ποδοσφαίρου. Αυτή ήταν η μεγάλη παρακαταθήκη του Τιλκόφσκι, ο οποίος μετά τη σύντομη θητεία του στην ΑΕΚ, αποσύρθηκε από τους πάγκους και δούλεψε με μικρά παιδιά.
Έφυγε από τη ζωή στις 5 Ιανουαρίου 2020 μετά από μακροχρόνια ασθένεια.